Forgókínpad

Forgókínpad

Szele Tamás: Putyin, a halhatatlan

2024. szeptember 02. - Szele Tamás

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinról tudjuk, hogy rajong az alternatív gyógymódokért, például igen hosszú ideig rendszeresen vett burját agancsfürdőt, csak hát most lefokozta Sojgut, így erre már nem igazán számíthat, tehát ráfanyalodik a hagyományos orvostudomány módszereire is, amennyiben halhatatlanságra és/vagy örök ifjúságra vágyik.

putyin_szeptember_2_2024.jpg

(Képünk illusztráció)

Azonban mielőtt belevágok a jelen helyzet bemutatásába, el kell újból magyaráznom, mi az az agancsfürdő. Ugyanis két évvel ezelőtt egyszer már elmagyaráztam, de nem biztos, hogy mindenki emlékszik rá vagy egyáltalán, olvasta. Szóval, miről is beszélünk?

Tavasszal az altáji gímszarvasok szarva, vagyis agancsa naponta több centiméteres sebességgel növekszik. Ebben a periódusban az agancs még nem csontosodott el, puha és tele van vérrel. A szarvak kivonatának terápiás hatást tulajdonítanak – állítólag hasznos, ha az emberek agancsfürdőt vesznek –, így a pantokrin kinyerésére egész iparág épült. Ehhez a gímszarvast megkötözik vagy egy speciális gépre szorítják, felemelik, hogy tehetetlenül lógjon, és az élő szarvakat levágják, gyakran közönséges fémfűrésszel. Az állatvédők az állatok kínzásának tekintik ezt, ember esetében a körmének kihúzásához hasonlítják azt, amit a szarvasok ilyenkor éreznek.

Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztériumának akkori vezetője, aki később védelmi miniszter lett, volt az első személy az orosz elitben, aki felfedezte az agancsfürdőket (nem volt nehéz: burját származású). A 2000-es évek közepén vitte el az elnököt először Altajba, és meggyőzte őt az eljárás előnyeiről, azt állítva, hogy javítja a szív- és érrendszert és fiatalítja a bőrt. Az egyik utazás során az erősen egészségtudatos Putyin kipróbálta a különös terápiát – a fürdőt úgy készítik, hogy két napig főzik az agancsokat egy kád vízben, abba kell beleülni, miután felengedték az állat vérével is – és kellemesnek találta.

Van egy gusztusa.

Figyelmeztették ugyan, hogy nincs meggyőző bizonyíték az agancsfürdő előnyeire. Putyinnak azonban tetszett, és azóta többször is járt az Altajban, mindig Sojguval, akivel amúgy is szerette eltölteni a szabadidejét.

De oda van Sojgu, oda az agancsfürdő is, valamit tenni kell – cselekedett tehát.

Júniusban az orosz kutatóintézetek levelet kaptak az orosz Egészségügyi Minisztériumtól, amelyben azt követelik, hogy számoljanak be az öregedés elleni fejlesztésekről, mint a Meduza és a Szisztema kinyomozta.

A levélben a tudósokat arra kérték, hogy nyújtsanak be javaslatokat a szarkopénia, az időskori aszténia és a csontritkulás elleni küzdelem tárgyában. Emellett a kutatóközpontok munkatársait arra kérték, hogy számoljanak be a neurotechnológiával és a szervek bioprintelésének módszereivel kapcsolatos fejlesztésekről.

A levél hitelességét több tudós és orvos is megerősítette a sajtónak. A publikációk beszélgetőpartnerei megjegyzik, hogy meglepte őket az a kitartás és gyorsaság, amellyel a fejlesztésekről való tájékoztatásra szólították fel őket.

„A levél – mondjuk – ma érkezett, és mindent tegnap kellett volna elküldeni. Hogy őszinte legyek, most találkoztam először ilyesmivel – általában minden nemzeti projektet vagy FTP-t (szövetségi célprogram) megelőz egy sor találkozó különböző szakemberek részvételével, meg valamiféle nyilvános vita is” – mondta a Meduza és a Szisztema egyik beszélgetőpartnere. Majd hozzátette: „Megkaptuk ezt a papírt, és őszintén szólva egyáltalán nem voltam elragadtatva az üzenettől – hát persze, most már nincs jobb dolgunk, mint helyreállítani, mint ezeket a vén csontokat (az illető a magas rangú idős politikusokra utal), igen Vagyis most, amikor folyik a háború fel kell adnunk mindent.” Ugyanis az eddig felfedezett módszereket jelenleg az ukrajnai harcok sebesültjeinek rehabilitálására használják, mint azt később részletezem is – helyettük kellene politikusokat fiatalítani vagy legalábbis életben tartani.

A levél címzettjei szerint még nem küldték el javaslataikat az egészségügyi minisztériumnak. Egy Kreml-közeli forrás újságíróknak elmondta, hogy az állami öregedésellenes program fő lobbistája Mihail Kovalcsuk, a Kurcsatov Intézet vezetője. Korábban a Novaja Gazeta azt írta, hogy ő „komolyan befolyásolja az orosz elnök természettudományos világképét”.

Kovalcsuk – az orosz ellenzéki sajtóban használt gúnynevén „doktor Pók” – egyébként tökéletes futóbolond, akit korábban ki akart zárni az Orosz Tudományos Akadémia, de magas kegyekbe került, így hát nem lehetett.

Ő volt az, aki felügyelte az „orosz genom” abszurd „dekódolását”, és ráijesztett az orosz szenátorokra egy új „műemberi alfajjal”, amelyet az Egyesült Államokban mesterségesen hoztak létre, Ezt Kovalcsuk a Föderációs Tanácsban jelentette be. Szerinte a műemberek „korlátozott öntudatúak”, szaporodásuk „ellenőrzött”, és „olcsó ételt” esznek, ami „genetikailag módosított organizmusokból” készül. Putyin készségesen hisz Kovalcsuk összeesküvés-elméleteiben.

Bátyja, Jurij Kovalcsuk üzletember még nála is bolondabb, például hisz olyan biológiai fegyverek létrehozásában, amelyek kizárólag oroszok ellen irányulnak.

Marija Voroncova endokrinológus, Vlagyimir Putyin legidősebb lánya szintén részt vesz a genetika kapcsolódó fejlesztéseiben. A hatalomhoz hű tudósok kutatásaikban – állítják az újságírók – Konsztantyin Szkrjabin akadémikus elképzeléseire támaszkodnak, aki 2009-ben állítólag megfejtette, vagyis inkább szekvenálta az „orosz genomot”.

Ugyanakkor a Meduza és a Szisztema szerint az orosz kutatók valóban figyelemre méltó eredményeket értek el a szervi bioprinting területén. Még 2013-ban Alexander Osztrovszkij, az Invitro orvosi cég korábbi tulajdonosának Bioprinting Solutions laboratóriuma ért el sikereket ezen a téren.

A vállalkozó 2022. február 24. után eladta a vállalkozás nagy részét, és Európába távozott. A nyomozók szerint a bioprinting technológiát a Roszatom vette át, és most az ukrajnai háború sebesült résztvevőinek kezelésére használják. Miről is van szó?

A 2000-es évek közepén vált népszerűvé az ötlet, hogy új szerveket „nyomtassanak” az „elhasználódott” régiek helyére. „Tovább élünk, de az életkor előrehaladtával szerveink működnése leáll” – magyarázta Anthony Atala, a Wake Forest Institute regeneratív orvoslás professzora egy TED-konferencián 2011-ben. Mint megjegyezte: „Az elmúlt 10 évben megkétszereződött azoknak a betegeknek a száma, akiknek szervátültetésre van szükségük, és nincs honnan beszerezni ezeket a szerveket.”

Ezzel egy időben Dmitrij Fadin, az Invitro laboratóriumi hálózat stratégiai fejlesztési és innovációs igazgatója úgy döntött, hogy létrehozza az első orosz bionyomtató laboratóriumot. Az Invitro alapítója, Alexander Osztrovszkij azonnal megkedvelte a projektet: mielőtt orvosi vállalkozást indított volna, Osztrovszkij újraélesztőként dolgozott a Burdenko Idegsebészeti Kutatóintézetben, és rájött, hogy a transzplantológusok valójában az operált beteg halálát várták, abban a reményben, hogy szervet szerezhetnek betegeiknek. Osztrovszkij szerint hogy a bionyomtatás megoldhatja ezt a problémát. Az üzletember laboratóriuma távlati céljának a vesekészítést nevezte , barátainak pedig – emlékszik vissza Osztrovszkij ismerőse – tréfásan elmesélte, hogy saját magának új májat szeretne nyomtatni.

Vlagyimir Mironov biológus a mai napig a bionyomtatás egyik fő szakértője: 2003-ban ő publikálta a világ egyik első cikkét a szövetek háromdimenziós nyomtatásáról, és tíz éven át műhús termesztésén dolgozott a Dél-Karolinai Orvostudományi Egyetemen, ahol a laboratóriumot vezette. 2014-ben Mironov vezetésével a 3D Bioprinting Solutions megalkotta az első orosz bionyomtatót, a FABION-t. 2018-ban a laboratórium végrehajtotta leghíresebb projektjét: az általa kifejlesztett Organ.Aut bionyomtató a világon elsőként nyomtatta ki az emberi porcszövetet és egy egér pajzsmirigyét az űrben (az amerikai NASA egy évvel később kezdett hasonló kísérleteket). Azért kellett az űrben végezni a kísérletet, mert a bionyomtatást erősen megnehezíti a gravitáció.

2023 decemberében, az ukrajnai háború második évében mérföldkőnek számító műtétre került sor a Burdenko Központi Katonai Kórházban. A világon először sikerült bionyomtatóval „bőrt” nyomtatni egy páciens számára közvetlenül a sebbe. „Ez a technika (...) különösen fontos a végtagok többszörös repeszsebeinél, amikor a donor-erőforrás korlátozott” – mondta a katonai kórház. Azóta már több ilyen műtétet végeztek az orvosok sebesült katonákon – mondja a szöveg szerzőinek egy kórházhoz közeli forrás. A jövőben az orvosok a kiterjedt sebek ilyen módon történő „pótlását, befoltozását” tervezik.

Hogy mit gondolnak az élet meghosszabbításával foglalkozó orosz szakértők a jelen helyzetről? Mihail Batint, a Kosztromai Regionális Duma egykori képviselőjét, társadalmi aktivistát és a „halál feletti győzelem” bármely módszerének (beleértve a krionikát és a „tudat nem biológiai médiumra való áthelyezését”) hívét idézném. Batin az „extrahosszú élet” kutatásával foglalkozott Oroszországban több mint húsz évig, de a háború kitörésével az Egyesült Államokba költözött. Batin egyszerűen magyarázza döntését:

Még mindig az élet meghosszabbítása mellett vagyunk, de a háború annak lerövidítéséről szól.”

Összegezve: Putyin lehetetlent kíván. Úgy gondolja, hogy rendszeres szervcserével nem pusztán életben maradhat időtlen időkön át, de érdemes az ezzel foglalkozó kutatókat és intézeteket a saját érdekében felhasználnia ahelyett, hogy azok a háború sebesültjeit rehabilitálnák. Holott használható emberi szerveket nyomtatni egyelőre még nem lehetséges, és amit talán mégis sikerül megvalósítani, azt is az űrben, a súlytalanság állapotában kell előállítani. Tehát Putyin halhatatlanságát szolgálná az orosz űrkutatás is a jövőben.

Azért ennél még az agancsfürdő is jobban hangzott.



Szele Tamás
süti beállítások módosítása