Forgókínpad

Forgókínpad

Szele Tamás: Félelem és reszketés Teheránban

2024. október 03. - Szele Tamás

Nos, a két nappal ezelőtti rakétatámadás a jelek szerint a várthoz képest ellentétes hatást ért el: a megtámadott Izrael köszöni szépen, jól van, és folytatja a dél-libanoni offenzívát, ellenben Teherán vezető körei az esetleges megtorlástól tartva kétségbeesetten, vicsorogva fenyegetőznek – ők ijedtek meg ezek szerint, nem a célba vett Izrael. De lássuk a híreket, szokás szerint az ISW napi jelentése alapján.

hmeimim_oktober_3_2024.jpg

(Képünk illusztráció)

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) legalább két tengely mentén nyomult előre Dél-Libanonban. A geolokációs felvételeken az izraeli erők külön-külön közelednek Odaisseh és Maround al Ras felé. Az IDF 36. és 98. hadosztálya vett részt ezekben az előrenyomulásokban, és mindkettőnek vannak olyan egységei, amelyek a Gázai Övezetben harcoltak. A Libanoni Fegyveres Erők azt állították, hogy az izraeli csapatok mintegy 1300 lábnyira hatoltak be Libanonba Odaisseh és Khirbet Yaroun környékén, és hogy az alakulatok „rövid idő után” visszavonultak. Ez a tevékenység azt követően történt, hogy az IDF október elsején megkezdte a Dél-Libanonba irányuló szárazföldi hadműveletének kezdeti szakaszát. Ez a művelet – az IDF légi hadjáratával párosulva – a libanoni Hezbollah kapacitásainak csökkentésére és a katonai infrastruktúra nagy részének megsemmisítésére irányul, amelyet a Hezbollah az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701-es határozatát megsértve épített ki Dél-Libanonban. A hadjárat végső soron viszont azt a kinyilvánított izraeli háborús célt hivatott elérni, hogy a lakóhelyüket elhagyni kényszerült civilek biztonságosan visszatérjenek otthonaikba Észak-Izraelben. 2023 októbere óta izraeli civilek ezrei menekültek el otthonukból, mivel a Hezbollah szinte naponta hajtott végre támadásokat Észak-Izrael ellen.

A Hezbollah megtámadta az IDF-et, amikor az előrenyomult Dél-Libanonban. A Hezbollah azt állította, hogy a dél-libanoni Odaisseh és Maround al-Ras településeken támadta meg az izraeli erőket. A Hezbollah azt is állította, hogy Kfar Kila és Yaroun közelében az izraeli erőket támadva improvizált robbanószerkezeteket (IED) robbantott fel. Az IDF arról számolt be, hogy meg nem nevezett helyszíneken Hezbollah fegyvereseket ölt meg és katonai infrastruktúrát puisztított el. Az IDF azt is jelentette, hogy a Hezbollah négy különálló összecsapásban nyolc izraeli katonát ölt meg.

Az IDF arab nyelvű szóvivője felszólította a civileket, hogy azonnal evakuálják a 24 dél-libanoni várost. A szóvivő arra kérte a lakosokat, hogy a Litani folyótól 30 mérföldre északra fekvő Awali folyótól északra utazzanak. A szóvivő külön kérte a lakosokat, hogy a Litani folyótól északra fekvő területekről ne utazzanak járművel a folyótól délre fekvő területekre.

Az IDF folytatta a Hezbollah kapacitásait, infrastruktúráját és vezetőségét célzó légi hadjáratát. Az IDF Libanon-szerte csapást mért a Hezbollah fegyvereseire, valamint megfigyelőállásokra és fegyverraktárakra, valamint más katonai infrastrukturális objektumokra. Az elmúlt napokban Bejrút környékén csapást mértek a Hezbollah lőszergyártó telephelyeire. Az IDF arról is beszámolt, hogy egy meg nem határozott időtartam alatt több mint 150, a Hezbollahhoz tartozó infrastrukturális objektumot semmisített meg légicsapások útján.

A Hezbollah folytatta támadó hadjáratát az Izraelben lévő polgári és katonai célpontok ellen. Október 2-án második alkalommal is két rakétatámadást hajtott végre az IDF Avivimban lévő állása ellen. Az IDF jelentette, hogy két rakéta egy Avivim melletti nyílt területen landolt. A Hezbollah azt is állította, hogy rakétákat indított Haifára válaszul az izraeli előrenyomulásra Dél-Libanonban. A terrorszervezet szeptember 21. óta szinte naponta támadja Haifát rakétákkal. A Hezbollah október 2-án külön támadta az IDF állományát az izraeli-libanoni határ környékén. Rakétákat lőtt ki izraeli katonákra Adamit, Avdon, Misgav Am, Shtula és Yaara közelében.

Az IDF új információkat tett közzé arról, hogy a Hezbollah szárazföldi támadást tervezett Izrael ellen a Hamász Izrael elleni támadása utáni napokban, 2023 októberében. Egy izraeli katonai tudósító arról számolt be, hogy több mint 3000 Irán által támogatott harcos települt az izraeli-libanoni határra a Hamász október 7-i támadása után, hogy felkészüljenek a saját esetleges Izraelbe irányuló szárazföldi támadásukra. Ez az erő a Hezbollah Radwan különleges műveleti erőinek 2400 tagját és 500 palesztin Iszlám Dzsihád fegyveresét tartalmazta. A tudósító hozzátette, hogy ezek az erők „több ezer fegyverrel, páncéltörő rakétával, aknákkal és RPG-kkel voltak felszerelve.” A csapatok egyéb felszereléssel is rendelkeztek, többek között friss légifotókkal, távcsövekkel, éjjellátó szemüvegekkel és védőmellényekkel. A tudósító végül elmondta, hogy az alakulat robbanóanyagokkal tervezte lerombolni az Izrael és Libanon közötti határfalakat, és alagutakat is használni akartak, hogy Izraelbe jussanak.

Az október elsején Izrael ellen indított iráni rakétatámadás a jelek szerint hatékonyabban hatolt be az izraeli légvédelembe, mint a 2024 áprilisában végrehajtott iráni drón-rakétatámadás. Ez azt jelezheti, hogy Irán kezdi megtanulni, hogyan optimalizálhatja csapásmérő rakétacsomagjait a nyugati és izraeli légvédelem ellen. Bár Izrael az Irán által október 1-jén kilőtt rakéták többségét elfogta, néhány rakétának sikerült becsapódnia. Ezek a rakéták kisebb károkat okoztak több tucat Tel Avivtól északra lévő házban, egy főútvonalon a Moszad Tel Aviv-i központja közelében, egy közép-izraeli iskolában és az IDF Nevatim légibázisán a Negev-sivatagban. 2024 áprilisában az Egyesült Államok, Izrael és regionális partnereik ezzel szemben szinte az összes olyan drónt és rakétát elhárították, amelyet Irán indított.

A legutóbbi iráni támadásban több tényező is okozhatta a megnövekedett károkat. Az egyik tényező az lehetett, hogy Irán jelentősen megnövelte a bevetett rakéták mennyiségét, 180-200 ballisztikus rakétát lőtt ki a 2024 áprilisában kilőtt 120-hoz képest.Az áprilisi támadástól eltérően a lassabban mozgó cirkálórakéták és drónok indításától is eltekintett. Uzi Rubin, az Izraeli Rakétavédelmi Szervezet korábbi vezetője szerint a 2024 áprilisi támadás ellen „könnyebb volt védekezni”, mert a cirkálórakéták és drónok „bőséges figyelmeztetést jelentettek az IDF számára”. A ballisztikus rakétáknak körülbelül 15 percbe telt, amíg Iránból elérték Izraelt. Úgy tűnik, hogy Irán a legutóbbi támadás során a tűz nagy részét Izrael sűrűn lakott középső részére összpontosította, míg 2024 áprilisában kizárólag távoli területeket támadott.

Az izraeli légvédelmet úgy tervezték, hogy elkerülje a nyílt területeken landoló lövedékek elfogását. A tűz Izrael központi részére történő összpontosítása, ahol nagy a járulékos károk kockázata, azonban arra irányulhatott, hogy az izraeli légvédelmet a légtér viszonylag kis és sűrűn lakott területek feletti nagyszámú lövedékkel való telítésével túlterheljék.

Az Iszlám Forradalmi Gárdához (IRGC) kötődő csatornák arról számoltak be, hogy Irán rakéták kombinációját használta a különböző hatások elérésére a támadás során. A csatorna szerint a folyékony üzemanyaggal működő Emad rakétákkal izraeli elfogórakétákat akartak támadni, míg a fejlettebb Fattah és Kheybar Shekan rakétákkal precíziós célpontokat akartak eltalálni.

Az iráni katonai vezetők azzal fenyegetőztek, hogy komolyabb támadásokat indítanak Izrael ellen, ha Izrael megtorolja az október elsejei rakétatámadást. A fegyveres erők vezérkari főnöke, Mohammad Bagheri vezérőrnagy arra figyelmeztetett, hogy Irán „nagyobb intenzitással” megismétli a támadást, és „az összes izraeli infrastruktúrát” célba veszi, ha Izrael iráni területet támad. Az Artesh parancsnoka, Abdol Rahim Muszavi vezérőrnagy hasonlóképpen figyelmeztetett, hogy Irán nem részletezett izraeli infrastruktúrát fog megtámadni egy izraeli megtorlás esetén. Muszavi hozzátette, hogy a jövőbeli iráni támadások „erősebbek és többszörösen nagyobbak lesznek”.

Ezek az iráni fenyegetések olyan jelentések közepette érkeztek, amelyek szerint Izrael „jelentős megtorlást” fog végrehajtani Irán ellen az elkövetkező napokban. Névtelen izraeli illetékesek az Axiosnak azt mondták, hogy Izrael célba vehet iráni légvédelmi létesítményeket vagy energetikai infrastruktúrát, vagy célzott gyilkosságot hajthat végre, hasonlóan a Hamász elnökének, Iszmail Haníjének 2024 júliusában Teheránban történt meggyilkolásához. A tisztviselők szerint az izraeli megtorlás „sokkal jelentősebb” lesz, mint a 2024. áprilisi iráni drón- és rakétatámadásra adott válaszlépés. Izrael akkor megtorlásként légicsapást hajtott végre az iráni Esfahanban lévő Artesh légibázis ellen. Az izraeli tisztviselők hozzátették, hogy Izrael megtámadhatja az iráni nukleáris létesítményeket, ha Irán újabb támadást indít.

Az IRGC parancsnoka, Hoszein Szalami vezérőrnagy tanácsadója, Ebrahim Dzsabari október 2-án azt állította, hogy Irán az október elsejei ballisztikus rakétatámadással egy időben kibertámadást hajtott végre izraeli légvédelmi rendszerek ellen. Ha így is volt, ezt Izraelben nem észlelték, tehát kevéssé hatékony támadás lehetett.

A Reuters névtelen iráni forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Izrael milyen mélyen szivárgott be az iráni biztonsági intézményekbe és a Hezbollahba. A jelentés szerint Ali Khamenei iráni legfelsőbb vezető felajánlotta, hogy áttelepíti Iránba a Hezbollah főtitkárát, Hasszán Naszrallahot, válaszul az izraeli beszivárgással kapcsolatos aggodalmakra és arra a lehetőségre, hogy Izrael megpróbálja megölni őt. Naszrallah a jelentés szerint elutasította az ajánlatot, és Khamenei az IRGC dandártábornokát, Abbas Nilforoushant küldte Bejrútba, hogy meggyőzze Naszrallahot. Nilforoushan meghalt abban az izraeli légicsapásban, amely Naszrallahot is megölte Bejrútban. A légicsapás több más izraeli műveletet követett, amelyekben az Ellenállás Tengelye magas rangú tisztviselői haltak meg, mint például Mohammad Reza Zahedi, Fuad Shukr és Iszmail Haníje. A Reuters jelentése szerint a gyilkosságok – azzal együtt, hogy Izrael több ezer Hezbollah-tagot robbantott fel csipogókkal és rádiókkal – bizalmatlanságot és paranoiát szítottak az irániak és a Hezbollah vezetőinek, köztük Khameneinek köreiben. Irán a Reuters szerint vizsgálatot indított az iráni biztonsági apparátusban működő esetleges izraeli ügynökök után, a külföldre utazó vagy külföldi családtagokkal 
rendelkező személyekre összpontosítva. A Reuters arról is beszámolt, hogy Irán több személyt letartóztatott azzal a gyanúval, hogy segédkeztek Izraelnek Naszrallah megölésében.

Az Iraki Iszlám Ellenállás – egy Irán által támogatott iraki milíciákból álló koalíció – október 2-án három dróntámadást jelentett be, amelyek három meg nem nevezett helyszínt céloztak meg Észak-Izraelben.

Az Irán által támogatott iraki milíciák október elsején azzal fenyegetőztek, hogy megtámadják az amerikai erőket a Közel-Keleten, ha az Egyesült Államok megtámadja, vagy segít Izraelnek megtámadni Iránt az iráni rakétatámadás megtorlásaként. A Kataib Hezbollah azt közölte, hogy megtámadja az amerikai erőket és érdekeltségeket Irakban és az egész régióban, ha az Egyesült Államok részt vesz „bármilyen ellenséges akcióban” Irán ellen, vagy ha Izrael iraki légteret használ Irán megtámadására. A Harakat Hezbollah al Nudzsaba hasonlóan azzal fenyegetőzött, hogy megtámadja az amerikai erőket, ha az Egyesült Államok vagy Izrael megtámadja Iránt. A Harakat Hezbollah al Nudzsaba külön kritizálta Jordániát, amiért segít Izraelnek az iráni ballisztikus rakéták elhárításában.

Yahya Sarea, a houthik szóvivője azt állította, hogy a houthik október 2-án három Quds–5 cirkálórakétát lőttek ki Izrael meg nem határozott területeire. Sarea azt állította, hogy a rakéták célba találtak, és hozzátette, hogy a houthik készen állnak arra, hogy csatlakozzanak bármilyen Izrael elleni kombinált katonai művelethez. A CTP-ISW nem tudja ellenőrizni, hogy ezek a támadások megtörténtek-e.

A Hamász vállalta a felelősséget a Tel-Avivtól délre fekvő Jaffában október elsején elkövetett terrortámadásért. Azt állították, hogy két fegyveresüknek sikerült Ciszjordániából izraeli területre beszivárognia a támadás végrehajtásához. A két Hamász harcos állítólag leszúrt egy izraeli biztonsági tisztet, és elvette a lőfegyverét. A két támadó ezután lelőtt nyolc civilt Jaffában, és megsebesített 16 másikat, mielőtt az izraeli erők mindkét támadót megölték. Az IDF a két Hamász-fegyverest a ciszjordániai Hebron lakosaként azonosította, és házukat lerombolásra jelölték ki. Az IDF több „gyanúsítottat” is őrizetbe vett és kihallgatott, akik valószínűleg segítettek a két Hamász-fegyveresnek támadásban. (Ami a Haamász állításait iilleti: ne feledjük, az Ezeregyéjszaka földjén járunk).

A Jaish al Adl – egy beludzs szalafi-dzsihádista csoport – az elmúlt napokban növelte a biztonsági erők ellen irányuló támadások arányát Irán délkeleti részén. Ez a növekedés egybeesik a „Véres péntek” kétéves évfordulójával, amikor az iráni biztonsági erők brutálisan elfojtották a tüntetéseket Zahedanban, Szisztán és Beludzsisztán tartományban. A Jaish al Adl a következő támadásokért vállalta a felelősséget:

Szeptember 28.

– A Rendészeti Parancsnokság (LEC) helyettes rendőrfőnökének halálát okozó támadás Szibben és Szuránban.
– Egy támadás, amelynek célpontja két LEC-tiszt volt egy zahedani rendőrőrsön.

Szeptember 29.

– Kézifegyveres és IED támadás két járőrkocsi ellen Raskban.
– Egy LEC-tisztet ért támadás Khashban.
– Egy LEC-bázis elleni támadás Iranshahrban.
Október 1.
– Támadás Bentben, egy iskolában tartott „Szeretetünnepség” című rendezvény ellen, melynek során meghalt az IRGC egyik helyi parancsnoka és a városi tanács vezetője.
– Az IRGC hírszerző szervezetének egyik járműve elleni támadás, amely két ügynököt ölt meg Raskban.
– Egy biztonsági őrjárat elleni támadás, amely két tisztet ölt meg Khashban.

Ez a tevékenység része a rendszerellenes militancia általános növekedésének Délkelet-Iránban 2023 decembere óta. A Jaish al Adl számos támadást hajtott végre az iráni biztonsági erők ellen ez idő alatt, időnként példátlan koordinációról és szervezettségről téve tanúbizonyságot. Eskandar Momeni iráni belügyminiszter utasította Ali Akbar Pour Jamshidian dandártábornokot, a biztonsági és rendőrségi ügyekért felelős belügyminiszter-helyettest, valamint Szisztán és Beludzsisztán kormányzóját, hogy folytassanak vizsgálatot a közelmúltban elkövetett támadások ügyében. Az iráni vezetők ezen tevékenység egy részét az Egyesült Államok és Izrael elleni harcuk szemszögéből értelmezhetik, mivel régóta azzal vádolják mindkét országot, hogy rendszerellenes militanciát szítanak Iránban.

Lapzártakor érkezett: meg nem erősített források szerint az éjjel egy iráni teherszállító repülőgép érkezése és kirakodása után izraeli légicsapás érte az Oroszországi Föderáció Szíriában található hmeimimi légibázisát, különösen annak raktárépületeit.

A legfontosabb hírek röviden:

- Libanon: Az IDF két tengely mentén nyomult be Dél-Libanonba. A Hezbollah támadást indított az IDF ellen, miközben az előrenyomult, és legalább nyolc izraeli katonát megölt. Az IDF felszólította a civileket egész Dél-Libanonban, hogy azonnal evakuálják a területet és vonuljanak észak felé.
- Irán: Úgy tűnik, hogy az Izrael elleni legutóbbi iráni rakétatámadás hatékonyabban hatolt át az izraeli légvédelmen, mint a 2024 áprilisában végrehajtott iráni drón-rakétatámadás. Ez azt jelezheti, hogy Irán kezdi megtanulni, hogyan optimalizálja a nyugati és izraeli védelem elleni támadásait.
- Irán: Izrael állítólag „jelentős megtorló akciót” fog végrehajtani Irán ellen az elkövetkező napokban. Az iráni katonai vezetők azzal fenyegetőztek, hogy válaszul még nagyobb támadást hajtanak végre Izrael ellen.
- Irán: A Reuters arról számolt be, hogy Izrael mélyen beszivárgott az iráni biztonsági szervekbe és a Hezbollahba. Az izraeli műveletek, beleértve az Ellenállás Tengelye magas rangú tisztviselőinek megölését, bizalmatlanságot és paranoiát szítottak az iráni illetékesek és a Hezbollah vezetői között.
- Irak: Az Irán által támogatott iraki milíciák azzal fenyegetőztek, hogy megtámadják az amerikai erőket, ha az Egyesült Államok támogatja az Irán elleni izraeli megtorlást. A milícia tisztségviselői bírálták Jordániát is, amiért állítólag segít Izraelnek az iráni ballisztikus rakéták elhárításában.
- Iráni belbiztonság: Az elmúlt napokban jelentősen megnőtt a rezsimellenes aktivitás Délkelet-Iránban. Ez egybeesik a „véres péntek” kétéves évfordulójával, amikor az iráni biztonsági erők brutálisan elnyomták a délkelet-iráni tüntetőket.

Összegezve: Teherán jobban fél a saját támadása után, mint bárki gondolta volna, a Hezbollah védekezik Dél-Libanonban, de egyelőre komoly ütközetre nem került sor (talán nem is lesz ilyesmi ebben a hadjáratban, tekintve a Hezbollah harcmodorát), Iránban mozgolódnak a szalafista beludzsok, tehát a helyzet – mint Keleten mindig – bonyolult. A mai nap legjobb kérdése, hogy mit fog szólni a Kreml a hmeimimi légibázist ért támadáshoz, ugyanis ez egyrészt lehetőséget adna Oroszország számára a nyílt elköteleződésre Teherán, a Hamász és a Hezbollah mellett, másrészt viszont egy ilyen lépés alapvetően szembeállítaná Moszkvát Izraellel, harmadrészt szükségessé tenné orosz erők bevetését is Libanonban vagy bárhol máshol Izrael ellen – azonban minden orosz katonára szükség van a Donbásszban. Zsebre sem tehetik a dolgot, de egy nyílt konfrontáció most akkor is kényes és talán vállalhatatlan is lenne – megnézem, milyen gombot varr erre Lavrov. Mert neki kell ezzel a helyzettel valamit kezdenie.

A közel-keleti helyzet egyre bonyolultabb, viszont erősen romlik.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása