Forgókínpad

Forgókínpad

Sej, a mi lobogónkat...

2018. február 13. - Szele Tamás

...ezernyolcszáznegyvennyolcan húzzák. Hogy nem így van? Majd így lesz, kérem. Nem tetszik elhinni? Március tizenhatodikán, egy nappal a nemzeti ünnep után, kicsit késve, de egyfelől akkor van a zászló és címer napja, másfelől mi mindig akkor mozdulunk, „ha még egyszer azt üzeni” - első üzenetre a magyar a füle botját sem mozgatja. Ej, de nagyon szép lesz.

Zászlóanya Wittner Mária, aki azért ekkora zászlónak még sosem volt anyja – ekkorának már nagyanya kéne, ami ki is telne az éltes matróna éveinek számából. Még ugyan fogadhatnának mellé két-három segítőt, mert ha a zászlónak van anyja, akkor a zászlót az is hordja ki – hiszen anya! -, és hát ez kissé túlméretezett feladat volna. Mármint, egyedül kihordani egy 1848 méteres zászlót. No, nem beszélek rejtvényekben, megmutatom magát a hírt. (http://zaszlo.magyartrikolor.com/)

A NEMZET ZÁSZLÓJA

1848 méter hosszú magyar zászló az Andrássy úton

BUDAPEST
2018. MÁRCIUS 16.
A MAGYAR ZÁSZLÓ ÉS CÍMER NAPJÁN
A NEMZET ZÁSZLÓJA
AZ ANDRÁSSY ÚTON
1848 méter 1848 ember

A MAGYAR ZÁSZLÓ ÉS CÍMER NAPJA
alkalmából 2018. március 16-án egy 1848 méteres magyar zászló elkészítésével és bemutatásával üdvözöljük az ünnepnapot. 1848. április 11-én - a negyvennyolcas törvények között - vált hivatalossá a három színű nemzeti lobogónk. Az 1848 méteres zászlót 1848 személy segítségével visszük végig Budapesten az Andrássy úton az Opera és a Hősök tere között. A Hősök terén ünnepi műsorral várjuk a zászlóvivőket és az ünneplő közönséget.

Az esemény védnökei: Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és a zászlóanya, Wittner Mária, '56-os forradalmár.

Ötletgazdák, szervezők: Franka Tibor (Kerepes polgármestere) és Szilágyi Ákos ( '56 Lángja alapítvány, Magyar Trikolór Kft.)

Keressük azt az 1848 személyt, akik az 1848 méter hosszú lobogót végigviszik az Andrássy úton. Képviseltethetik magukat magánszemélyek, civil szervezetek, iskolák, egyesületek, családok, önkormányzatok, cserkészcsapatok, külhoni és magyarországi-, határon túli és a világban szétszórt magyar közösségek.

Minden érdeklődő jelentkezését szeretettel várjuk.”


Ez jelent meg a világhálón és a nagyobb lapok hírei között. Zászlóvivő az lehet, aki minimum háromezer forintot adományoz, de kétezer forintos befizetéssel már be lehet kerülni az „Arany Betűk” könyvbe, ami igen szép dolog, főleg, ha azokat az arany betűket fehér papírra nyomtatják, mert azt ember nem bírja majd elolvasni. Mint láthatjuk, a stáblista impozáns, a zászlóanya Wittner Mária, a zászlóapa Balog Zoltán, a gyerek kicsit langaléta, de szüleihez képest szép, egészséges, legalábbis náluk jobban néz ki.


Igen felemelő ünnepélynek lehetünk majd a tanúi.


Csak éppen felmerül pár kérdés. Ha ki akarunk húzni 1848 személy segítségével egy 1848 méteres zászlót a Hősök terétől, az méréseim szerint a Jókai térig fog érni. A Bajcsy messzebb van, az Oktogon közelebb, szóval a Hősök tere-Jókai tér távolsággal kell számolnunk. Az is jó kérdés, miért pont méterben számolunk, hiszen az csak 1875-től általános mifelénk, akkoriban csak a franciák számoltak méterben, csak nem tette be ide is a lábát a jakobinus világösszeesküvés? De ha méter, legyen méter. Akkor ezt egy igen nagy spulnira kell majd feltekerni, ami a Jókai tér magasságában áll majd, és arról szedegetik le, minden két méternél megfogja két honfi, kétfelől, oszt húzza.


Az elejének nehéz dolga lesz.


Aztán felmerül a szélesség kérdése is. Az írott szövegből nem derül ki, de ez a textilnemű nem lesz olyan széles, mint maga az Andrássy út, nem is lehet, nem csak, mert nem bírnák el, hanem azért sem, mert annak változik a szélessége, 34 és 45,5 méter között, könnyű belátni, hogy ahol keskenyebb az út, belelógna a sárba. Mondjuk legyen csak két méter széles (ennyi a kereskedelmi forgalomban kapható legszélesebb nemzeti lobogó mérete). Azonban azt is mondja a kiáltozvány, miszerint „A zászlót egységnyi darabokra osztjuk és minden zászlóvivő ajándékba kapja az ünnepnap emlékére.” Kétségtelen, hogy nagyon szép emlék lesz, csakhogy...


Képzeljük magunk elé. 1848 zászlóvivő között kell kiosztani 1848 méter zászlót, tehát mindenkire jut egy folyóméter. Mivel zászló, nem függöny, csak úgy vághatjuk, hogy mindhárom szín megmaradjon, vagyis keresztbe. Tehát akkor mi lesz a végén a zászlóvivőknél?


1848 darab olasz lobogó, mindegyik egy méter széles és két méter hosszú – hiszen, ha rövidebbre vágunk valamit a szélességénél, akkor elfordulnak az arányok kilencven fokkal.


Hogy ez a világcsoda mennyibe fog kerülni? Hát a bevétel adott, 5 544 000 forint. Ellenben a zászlópiaci árakat tekintve (https://zaszlo.hu/termek/magyar-zaszlo/) maga az anyagköltség 7 040 880 forint volna, viszont ebből vonjuk le a zászlórudak árát, melyek esetünkben ugye nem lesznek, így lehet, hogy körülbelül egymillió forint deficittel meg lehet úszni a befektetést. Kérem, a bolondnak is megéri, pláne a Magyar Trikolór Kft.-nek, akiktől azért hétmillióra ritkán rendelnek zászlót. És hát ne hagyjuk ki a számításból, hogy gyártás szempontjából a nemzeti lobogó is csak olyan, mint bármely egyéb árucikk: olcsóbb az előállítása, mint a piaci ára, különben nem gyártanák, tehát lesz ezen haszon.

Hogy mikor rendezik majd a zászlóvontatást, arra nem tértek ki a szervezők, érzésem szerint viszont nem az éjszakai órákban – az Andrássy utat és az Oktogont majd le kell zárni pár órára, ami egyfelől forgalmi akadály, másfelől anyagi kárt is okoz (valószínűleg többet hétmilliónál, elég csak a kieső BKV-bevételt nézni), de Balog Zoltán védnöksége és Wittner Mária huncut zászlóanyai kacsintása ennyit mindenképpen megér a fővárosnak.

Egyszóval: nagyon szép lesz, előre szólok a zászlóvivőknek, hogy kicsit nehéz, ennyi szövetnek már van súlya, de ők vállalták: vigyék.

Már alig várjuk a felemelő pillanatot, ahogy Wittner Mária fellép az emelvényre a Jókai téren, és mint zászlóanya mintegy életet ad ennek a nagyranőtt nemzeti jelképnek, elkezdik húzni kifelé... és húzzák, és húzzák...

Azért szerencse, hogy se Petőfi, se Táncsics nem él már.

Petőfi a kardjához kapna, Táncsics megkérdezné: „Bolondok-e kendtek?” - bár arra adok egy esélyt, hogy Jókai leugrik a talapzatáról és a zászlóvonók közé vág valamit.

Nem ez a hazafiság, kérem.

Azt nem singre mérik.

 

 

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása