Forgókínpad

Forgókínpad

A texasi kopó

2018. december 04. - Szele Tamás

Terjed egy vicc a Facebookon – hogyne terjedne, én terjesztem, tőlem is származik – arról, hogy miért jött Chuck Norris Magyarországra. Beállítani a napkeltét? Átlépni a fénysebességet? Nem, van, ami ennél is nagyobb kihívás: beiratkozni a CEU 2019-es képzésére. Genderszakra. Ahhoz képest, milyen jól hangzik, kár, hogy nem igaz.

norris.jpg

Sőt, inkább az ellenkezője igaz.

A miniszterelnökkel forgatott kínos videója kapcsán is sokan jegyezték meg, hogy milyen csúnyán kihasználja a színészt a politika, biztosan nem tudja, kivel ült egy kocsiba – dehogynem tudta ő. Az pedig csak nagyon kevesekben merült fel, hogy mi tulajdonképpen egy kampányvideót láttunk. Nem merült fel, mert erősen amerikai típusú kampány az, amiben filmszínészek ölelkeznek politikusokkal.

Mondjuk a filmecskéért külön köszönetét fogja kifejezni valamilyen formában a Terrorista Internacionálé is, mert a TEK munkatársai közül zavarba ejtően sokakat mutat maszk nélkül, és gyakorlatilag ezzel – a technika mai állása szerint – szó szerint kiszolgáltatta őket bármelyik és akármelyik rosszfiúnak, de hát a rendvédelem egy dolog, a politika más dolog. Azt azért nem hinném, hogy a mozgóképen egy színitanoda növendékeit láttuk volna, tehát nem volt szép kiadni a rendszer őrzőit – de amit kell, azt kell.

Szögezzük le, mielőtt bárki reklamál: Norris elvileg a Baptista Szeretetszolgálat meghívására érkezett Magyarországra, mint a Cipősdoboz jótékonysági akció arca.

Az akciónak lehet arca, de a magyar miniszterelnöknek vajon mije?

Ne találgassanak, kérem: támogatója. Kevesen tudják, mert nem is lényeges Norris úr művészi karrierje szempontjából, de Walker, a texasi kopó bizony annyira republikánus, hogy az már túl van a Republikánus Párton és erősen alt-right elkötelezettségnek számít. Legalábbis utóbbi időben részt vett – itt és később is az Átlátszó (https://vilagterkep.atlatszo.hu/2018/12/02/chuck-norris-orban-elott-netanjahunak-is-kampanyolt-steve-bannon-europai-kavarasa-allhat-a-hatterben/?fbclid=IwAR2KR1vlhp61YWof1nWmMSawngJ5rENJ6CbBweY11nzFCfRa2U-JUpTY3iw) információit használjuk – a rosszhírű Steve Bannon hatására több alt-rightot támogató kampányban is.

Steve Bannon?

Bizony ő.

Innentől kezdve Norris már nem is olyan érdekes. A mostanra kegyvesztett Bannon volt ugyanis Donald Trump kampányfőnöke, aki pillanatnyilag, elvesztvén tanácsadói állását a Fehér Házban, egy nagy, nemzetközi alt-right szövetség létrehozásán dolgozik. Ennek az lenne a neve, hogy A Mozgalom, és első célja, hogy megszerezvén a szavazatok minimum harmadát a jövő évi EP-választásokon, megzavarja vagy akár meg is bénítsa az Európai Unió működését.

Megbénítsa? De meg ám. Nem én mondom, a Magyar Idők mondja (https://magyaridok.hu/kulfold/steve-bannon-europaban-is-kiralycsinalo-lenne-3328139/):

Az uniós intézményekben félelmet, Európa populistának bélyegzett pártjaiban pedig izgalmat váltott ki Steve Bannon bejelentése, miszerint egy Európai Unió megbénítására is alkalmas szervezetet hozott létre.

Steve Bannon és alapítványának – amely a Mozgalom nevet viseli – hosszú távú céljai egyelőre nem ismertek, csak annyi biztos, hogy első győzelmüket a jövő májusi európai parlamenti választások alkalmával szeretnék elérni – méghozzá minél több nacionalista érzelmű szavazó mobilizálásával. A helyiek ösztönzésével az Európai Parlament egy megfelelő méretű euroszkeptikus frakciója jöhet létre ahhoz, hogy akadályozzuk és végső soron ellehetetlenítsük a parlament és a bizottság munkáját, idézte a Reuters az egykori Breitbart-vezért. ” (Magyar Idők)

Hát, ha ehhez még azt is hozzávesszük, hogy szeptember végén Bannon európai körútja során Londonban, Rómában, Prágában és végül Budapesten is járt (bár budapesti látogatását titkolják: egy Reuters-jelentésből tudunk róla, ugyanis útitársa, Petr Bystroň egyszerűen elszólta magát) (https://vilagterkep.atlatszo.hu/2018/09/28/titkolja-a-miniszterelnokseg-targyalt-e-vasarnap-budapesten-orban-viktorral-steve-bannon/), egész érdekes kép tárul elénk. Sok minden a helyére kerül.

Mikor is kezdett kitörni Magyarországon a kulturális forradalom, ami mostanra a CEU tegnapi elüldözésében csúcsosodott ki? (Egyelőre, teszem hozzá, egyelőre, lesz még itt hajdútánc, kérem...)

Júniusban.

Június elsején jelent meg a Magyar Időkben a Billy Elliot című musicalről az a kritika, ami a mostani mozgalmak kezdetét jelenti. Körülbelül akkor jelentette be – talán valamivel később – Bannon a Mozgalom megindítását, de azt azért senki sem gondolhatja, hogy ezt a lépést nem előzték meg hónapokig tartó tárgyalások, egyeztetések.

Nyilván a magyar „kulturális forradalom” is része a Mozgalom Unió-ellenes kampányának, és az is érthetővé válik ily módon, hogy miért annyira agresszív, annyira gyors és olyan meglepő számunkra. Azért, mert a módszerei nem pusztán szokatlanok mifelénk, de egyenesen amerikaiak.

Ha így nézzük, Bannon az új Finkelstein, átvette a negatív kampányok időközben elhunyt gurujának a szerepét a Fidesznél, de ez nem egyszerű szerepcsere, nem arról van szó, hogy a magyar kormánypárt felvett a régi tanácsadója helyére egy újat, ennyiért vagy épp amannyiért: Finkelstein, habár velejéig gonosz, rosszindulatú ember volt, mégis pénzért dolgozott, és a megrendelői hasznára.

Bannon szintén pénzért dolgozik, de a maga hasznára.

Illetve a nemzetközi alt-right mozgalom, egy nacionalista Internacionálé hasznára, amit lényegében véve ő vezet (korábban ezt a posztot Alekszandr Dugin orosz filozófus célozta meg, de nem járt sikerrel).

Tehát elmondhatjuk, hogy Bannon egy szörny-szövetség kovácsa, aminek célja az Európai Unió gyengítése vagy megbénítása, hogy aztán a helyén erős nacionalista nemzetállamok létesüljenek, laza szövetségben, de nagy autonómiát élvezve.

Kiskirályok, választófejedelmek Európája, az orosz és az amerikai nagyhatalmi törekvések árnyékában.

És ennek a tervnek a kicsiny, talán nem is túl lényeges része a CEU elüldözése, a magyar kultúra sárba tiprása, a magyar belpolitika végletesen durva fordulata - minden ezt a célt szolgálja.

Erre kellett az a kis autókázás is Chuck Norris mesterrel: az is a kampány része volt.

Kérem: minden a jövő évi EP-választásokról szól.

Úgy tessenek majd szavazni.

Most tényleg az Unió sorsáról lesz szó.

Meg arról, hogy rabok legyünk vagy szabadok.

Válasszatok.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása