Forgókínpad

Forgókínpad

Okos lány vagy kikapós menyecske

2019. január 30. - Szele Tamás

Filmszínházunk bemutatja az „Okos lány vagy kikapós menyecske” című rajzfilmet. Fő- és címszerepben Orbán Viktor, Mátyás királyt Donald Trump alakítja, Mujkó: Szijjártó Péter. Készült a Pannónia Filmstúdió műtermeiben, rendezte: Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin, Recep Tayyip Erdoğan és Hszi Csin-ping.

Animációs alkotásunkat főként a tíz éven aluli korosztálynak és a kormánysajtó olvasóinak ajánljuk, ugyanis ez egy olyan mese, amiben hinni kell.

Különben élvezhetetlen.

orban_putin.jpg

Szóval, kedves gyerekek, egyszer volt, hol nem volt, hetedhét országon is innen, az Üveghegy tövében, az Óperencián belül, volt egyszer egy amerikai-magyar közös védelmi együttműködési megállapodás. Régen kötötték, igen régen, még az előidőkben, ántivilágban, annyira régen, 1997-ben, hogy akkor még Horn Gyula volt a miniszterelnök és a Balkánon háború tombolt. Állomásozott is egy csomó amerikai alakulat Taszáron, meg emitt-amott a határban, nem mondom, hogy tőlünk bombázták Belgrádot, de jól jöttek a mi reptereink a jenkiknek, bár mondjuk Rammsteinról is meg tudták volna oldani az egészet. Meg Olaszországból (mondjuk a légitámadások java része onnan is indult). No, de hagyjuk a stratégiát a kormányra, ők is süketek hozzá, nem csak mi, foglalkozzunk a megállapodással!

Abban, kedves gyerekek, olyasmik voltak, hogy miféle szabályok vonatkoznak nálunk az amerikai katonákra. Például bűncselekmény gyanúja esetén mely ország hatóságai járnak el (amerikai katona esetében alapvetően az amerikaiak), mi történik, ha az amerikai fegyveres erők tagja közlekedési balesetben érintett. Ennek a megállapodásnak az alapján hordhatnak fegyvert és egyenruhát az amerikai katonák Magyarország területén, és ez biztosítja az amerikai fegyveres erők által a hazánk területére behozott eszközök, berendezések és egyebek adó- és vámmentességét. Szóval, ez egy fontos, de nem harci ügyekre vonatkozó keretmegállapodás.

Hanem hát vénül a kontraktus is, már huszonkét éves, ami megállapodások között magas kor: épp ezért már két éve 2017 őszén megkerestek minket az amerikaiak, hogy ugyan újítanánk már meg, sokat fordult azóta a világ, csináljunk szebb, újabb paktumot. Akkor meg is kérdezték Magyar Levente külügyi államtitkárt írásos kérdéssel a Parlamentben az ellenzék részéről, hogy ugyan micsodás dolog légyen ez, ő meg is válaszolta.

Az új védelmi együttműködési megállapodás (Defense Cooperation Agreement, DCA) létrehozásának legfontosabb célja, hogy a több mint 20 éve érvényben lévő, hazánk NATO-csatlakozása előtt kötött megállapodást szövetségesi kapcsolataink fejlődéséhez igazítva újítsuk meg.”

Hát ez egyszerű dolog, nem kell agyonbonyolítani – főleg, hogy nem csak minket kerestek meg akkor amerikai részről, hanem Csehországot, Lengyelországot, Szlovákiát, Bulgáriát, Romániát, Észtországot, Lettországot, de még Litvániát is.

Csak ők aláírták.

Mi meg nem.

De miért nem?

Hiszen ártatlan dologról van benne szó.

Mert nem és nem!

Hogyhogy?

Na, ennek járt utána a minapában két szegénylegény, az Átlátszó és a Wall Street Journal, lett is belőle hetedhét országra szóló patália. Merthogy arra jutottak: azért nem írjuk alá, hogy riszálhassuk a farunkat a muszka cárnak is, a kínai császárnak is. De azért szeressük a jenki elnököt is. Meg a török szultánt, őt aztán kiváltképpen.

No, de ezt így nem mondhatta Orbán Viktor, mert szájára veszi a falu. Olyasmiket emlegetett az amerikaiaknak, hogy nem írhatjuk alá, mert „az európai uniós szabályok lehetetlenné teszik”. Érdekes, a többi aláíró számára ez nem jelentett nehézséget. Azt is mondta – érdekes fordulattal – miszerint „a Fidesz-képviselők egy csoportja ellenzi a DCA egyes pontjait, és mivel nincs hatalma e képviselőcsoport felett, nem tudja őket meggyőzni.” Hát, szegény, mintha nem lesnék még a gondolatát is, nem lenne teljhatalma, mintha okozhatna néki gondot bármiféle anyaszülte képviselő széles e Parlamentben, meg kell a szívnek szakadni az ő sanyarú sorsán... aztán előjött a farbával. Idézzük az Átlátszót (https://atlatszo.hu/2019/01/27/a-magyar-kormany-nem-hajlando-alairni-a-vedelmi-egyuttmukodesi-megallapodast-az-amerikaiakkal/?fbclid=IwAR0T6b9sqoNOlxEwX98Pek8xIaqoAGl9k88TMlbkVJ9ADnifMEZmgXZNq90):

Tavaly decemberben pedig három, a beszélgetés részleteit ismerő forrásunk szerint Orbán Viktor azt mondta David Cornstein nagykövetnek: olyan országot akar, mint Ausztria. Ausztria katonailag semleges, nem NATO-tagország.”

Ejha. Akkor ki akar minket léptetni a NATO-ból? Az alvégről már látszik a cár feneke, okos dolog volna ez? Nem, azt nem akarja, csak éppen...

Egy magas rangú, névtelenséget kérő magyar kormányzati illetékes azonban úgy fogalmazott: Orbán nagyra értékeli a NATO-tagság nyújtotta védelmet és továbbra is részt vesznek magyar katonák a NATO-missziókban, de nem szívesen csatlakozna Washingtonhoz az egyre feszültebb kínai, illetve orosz viszonyt illetően.

Az a lényeg, hogy Orbán üzletelni akar Oroszországgal” mondta. „Mi akkor lázadunk, amikor megpróbálnak minket kioktatni arról, mi a helyes viselkedés Kínával szemben. Hogy kínai ügynökök vagyunk, és hasonlók.”

A védelmi együttműködési megállapodásról szóló tárgyalások elhúzódása, illetve Orbánnak a katonai semlegességre tett utalása egyre inkább aggasztja a magas rangú amerikai diplomatákat, és egyre kiemeltebb helyet kap a két ország közötti párbeszédben.” (Átlátszó)

Hát, faramuci egy helyzet, annyi biztos: kapni akarunk, mármint védelmet, de adni még egy nyamvadt aláírást sem, arról sem, hogy mi történjék, ha egy amerikai katona Magyarországon koccanásos balesetet okoz. Adni semmit, de az ajándékokat elfogadjuk, csak szépek legyenek. És drágák. Hogy úgy mondjam, az olyan hölgyeket, akik régen Velencében (és a világon mindenhol máshol) így viselkedtek, kurtizánnak hívták.

Amerika pedig az asztalra csap, februárban utazik Budapestre Mike Pompeo külügyminiszter, nyélbeütés okából. Valamit mindenképpen nyélbe fog ütni, vagy a megállapodást, vagy Orbán Viktor semleges esze tokját. Nagy vendégjárás lészen majd különben, Putyin is idejön még az első félévben, csak össze ne fussanak a nagyfejűek egymással...

No, itt tartottunk tegnap reggel, de fordult a kocka, mert az a természetje neki. Orbán Viktor interjút adott az MTI-nek, kizárólag ebben a témában. Másról szó sem esett, erről is kevés, de az határozott volt.

A nemzetközi és a magyar sajtóban álhírek jelentek meg Magyarországgal kapcsolatban; ezek célja, hogy zavart keltsenek az Amerikai Egyesült Államok külügyminiszterének közelgő budapesti látogatása előtt - mondta az MTI kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök kedden.

Magyarország NATO-tagállam és az Amerikai Egyesült Államok szövetségese. Erről a magyar emberek népszavazáson döntöttek” - szögezte le Orbán Viktor.

„Magyarország kormányának továbbra is az a célja, hogy az Amerikai Egyesült Államokkal fennálló szövetségesi kapcsolatát erősítse. Ennek szellemében készülünk Michael Richard Pompeo külügyminiszter úr budapesti látogatására” - nyilatkozta az MTI-nek a kormányfő.” (MTI)

Nocsak, ez meg mit jelent?

Ez egészen pontosan azt, hogy „Teszek, amit akarok, de meg ne merjétek írni, mert lehazugozlak titeket!” Ennél többet nem, de a reális helyzetet tekintve, hogy a mostani honvédségi beruházásaink egyike sem járt amerikai fegyverek vásárlásával, a helikoptereket az európai Airbustól, a harckocsikat a németektől, a mobil repülőgép-hangárt pedig a svédektől vettük, és tekintve, hogy Trump elnök kedvenc vesszőparipája, miszerint a tagállamok növeljék katonai kiadásaikat a GDP-jük négy százalékára (ennek egyelőre senki sem tesz eleget) vagy leveszi róluk a kezét, elképzelhető, hogy Pompeo külügyminiszter ékesen és hangosan fogja méltatni a magyar fél érdemeit, ha már egy nyavalyás szerződést sem vagyunk hajlandóak aláírni.

Egyelőre Orbán Viktor az okos lányt játssza, aki jön is meg nem is, ad is meg nem is, (kapni azonban mindenképpen akar), csak valahogy ebből az alakításból inkább egy kikapós és hisztérikus menyecske alakja kezd kibontakozni, aki szerint mindenről az a gonosz, pletykás Soros néne tehet, azt kell megégetni, és ő akkor folytathatja továbbra is a riszálást az amerikai elnökkel, orosz cárral, török szultánnal, kínai császárral.

Csak hát ehhez az érdekelteknek is lesz pár szavuk.

Pompeónak mindenképpen: ez a menyecske csúnyán ki fog kapni.

Ha már ilyen kikapós.


Szele Tamás

süti beállítások módosítása