Forgókínpad

Forgókínpad

Miért pont Lenin?

2019. április 30. - Szele Tamás

Régi vicc nagyon, hogy a szovjet elemiben házi feladatot adnak. Két fogalmazást kell írni. Az első címe: „Ki a példaképem?”, a másodiké: „Miért pont Lenin?” De hát azok az idők már elmúltak, kérem, a mostaniak ezzel szemben pont ugyanolyanok, időnként rosszabbak. A magyar kormánypárton a régóta diagnosztizált politikai pedofília jegyei mutatkoznak újból.

lenin_gyermekekkel.jpg

Minden kampányidőszakban kitör belőlük ez az elfojtott szenvedély, nem bírnak magukkal, berohannak az első óvodába, iskolába és azonnal fényképezkedni kezdenek vagy mondanak valami eget verő baromságot – egyszerűen képtelenek enélkül kampányolni, ha mást nem tudnak bedobni, felavatják az új vécét, mint tették 2016. november hetedikén, akkor mondjuk nem kampánycéllal de talán nem véletlenül pont ezen a napon, vagy avatnak egy kaput, tanárnőt, óvónénit, mászókát, bármit - nem képesek elszakadni a tanintézetektől.

Képtelenség is volna a teljesség igényével felmérni a kormánypárti politikusok és önkormányzati potentátok ámokfutását az oktatási intézményekben, koncentráljunk csak a tegnapi hírekre mert lehet valami csillagállás, aminek okából tegnap hiperaktívak voltak.

Orbán Viktor bevándorlásellenes programját kellett aláírniuk a józsefvárosi óvónőknek

A HVG a birtokába jutott hang és képfelvételekre hivatkozva arról ír, hogy egy józsefvárosi óvodában Orbán Viktor 7 pontos bevándorlás elleni programját kellett aláírniuk az ott dolgozóknak, akikkel azt közölték: felülről jött a kérés.” (444) (https://444.hu/2019/04/29/orban-viktor-bevandorlasellenes-programjat-kellett-alairniuk-a-jozsefvarosi-ovonoknek)

Ez esetben annyit lehetne mondani, hogy egy fokkal mégis valamivel elviselhetőbb, ha az óvónőket cseszegetik, mintha az óvodásokkal tennék ugyanezt, de persze ők sem ússzák meg. Kásler miniszter ugyanis a Kossuth rádióban és az M1-en is elmesélte, miszerint meg fog változni az egészségügyi kultúránk. Ez még nem lenne baj, tekintve, hogy két hete egy eperoham alkalmából magam is ott tartottam: nem hívok mentőt, a kivonuló csapatban, mentőtisztekben, orvosokban, ápolókban ugyan megbízok, de a kórházi körülményekben nem, magamtól még esetleg helyrejöhetek, de ha gyógyintézetbe kerülök, akkor nem terem nekem orvosság a kertben. Ezt Kásler is lassan tudomásul veszi, ugyanis a mostani doktrína szerint:

Arra koncentrálunk, hogy elkerüljük a betegségeket, minél később alakuljanak ki a betegségek.”

Tehát a prevenció kerül előtérbe. Hát, hogy én ezt nem tudtam 2001-ben, mikor szilánkosra törtem a bokámat... Mert ugyanis ha tudom, akkor arra koncentráltam volna, hogy elkerüljem a bokatörést, és így jóval később törtem volna el. Okos ember ez a Kásler, annyit mondhatok. De sőt, még előrelátó is. A diagnózist nem az orvosi karra, hanem a kisdedekre bízza.

Óvodáskorban megismerkednek bizonyos jelekkel, tünetekkel, panaszokkal, és észreveszik a szülőn, nagyszülőn, akkor felhívhatják rájuk a figyelmet.”

Fel ám, és már indul is a rohammentő, mert az ötéves Pistike diagnosztizált. Mondjuk ennek van hátulütője is: tudtommal Kásler miniszternek nincs unokája, de ha lesz, és azt mondja az édesanyjának a vasárnapi ebéd után, midőn Kásler épp befejez egy mélyebben szántó eszmefuttatást kávé mellett, hogy „Mama, a nagypapi tökhülye”, akkor kiszállnak az ápolók és hozzák a muszájdzsekit?

Meg aztán, azt a diagnosztikát mindenképpen meg kell majd tanítani az óvodásoknak, lesz majd az óvodákban gasztroenterológiai és traumatológiai csoport, med. univ. csoport és esetleg – szadistább lurkóknak – fogászati is, egyszóval az egészségügyi káderképzés már a kisdedóvóban elkezdődik és komoly presztízsharcok folynak majd a szülők között, kinek a gyereke kerülhessen a valamikor majd várhatóan jól fizető szakmára képző nőgyógyászati csoportba és kié maradjon a szinte csúszópénzmentes aneszteziológiaiban.

Mert, kérem, nem az óvodának, hanem az életnek tanulunk.

Unokáink egytől egyik doktorok lesznek, mondjuk az ilyenformán nyitott kérdés, hogy ki fogja ellátni az élet egyéb feladatait, de legalább orvoshiány nem lesz. Ha csak nem vándorol ki a teljes nemzedék. Sőt, ha harminc év múlva valahol a világban kerülközik egy magyar, aki nem orvos, arról minden nyomozás nélkül lehet majd tudni, hogy emigrációban született.

Kár, hogy ebből az áldásból a serdültebb korosztály kimarad, de azért velük is foglalkoznak alaposan. A nagykátai művelődési központban már évek óta rendeznek vetélkedőket az ifjúság számára, de a legjobban az ideinek a feladatai sikerültek. Ezek már valódi kis remekek, a szép új világ tükrei. Aszongya például:

Készítsetek interjút egy migránssal, aki elmeséli, hogy miért akar ő Magyarországra jönni, és miért jó neki, ha letelepedési kötvényt vásárol nálunk!”

Miért?

Jó?

Különben ide nem nagyon akar senki sem jönni, aki mégis olyan nyomorban, bajban van, hogy ahelyett már Magyarország is megfelelne, annak nincs pénze kötvényre, az valódi menekült. De mi lehet a kérdés célja? Hátha Nagykátán jár a katapurtálai maharadzsa, betéved a művházba, meghallja az érveket és azonnal kötvényt vásárol, majd hátralévő életét traktoristaként tölti a településen? „Indiába sóért mezítláb megy Gandhi, vegyen nálunk kötvényt Jóska, Pista, Bandi?”

A gyerekeknek Mészáros Lőrinc és Mark Zuckerberg bőrébe bújva kellett volna megbeszélniük egymással, miért sikeresebb a magyar milliárdos a Facebook alapítójánál.”

Ez már kegyetlenség. Lehetetlen feladatot előírni, gyerekeknek? Egyfelől, a fél magyar sajtó évek óta dolgozik az ügyön és megírható eredményre nem jutottunk, tudni tudjuk, miről van szó, de nem vagyunk hülyék le is írni, hogy aztán jöjjön a per. Másfelől: miért? Sikeresebb? Egyszer próbálkozna valódi versenypiaci körülmények között, véres fejjel hoznák haza. Ezt azért ő is tudja, nem is próbálkozik igazi meccsen, csak hazai pályán, ami feléje lejt.

Még szerencse, hogy az egyik csapat szót emelt a migránsos kérdés ellen, mely reklamációból komoly vita következett, ám végül megszavazta a zsüri, hogy töröljék a feladványt. Érdekes módon még a zsűriben ülő fideszes önkormányzati képviselő is a feladat ellen voksolt, ezek szerint ő is úgy érezte, hogy átléptek egy határt a politikai feladattal.

A Mészáros Lőrinces műsorszám bezzeg maradt.

Egyszóval, a mai magyar eredmények kenterben verik a valamikori szovjeteket, az elvtársak a fasorban sincsenek már a mi pedagógiánkhoz képest.

Azonban attól tartok, olyan feladat magyar iskolában nem lesz, hogy „Ki a példaképed és miért pont Orbán Viktor (vagy Mészáros Lőrinc)?”

Nem lesz, ugyanis a sikeresebb dolgozatok elkövetőit azonnal letartóztatnák.

Tartanának a konkurenciától.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása