Forgókínpad

Forgókínpad

Nils Holgersson és a trágyaszag

2019. augusztus 10. - Szele Tamás

Kérem szépen, minden büdösnek egyszer vége lesz, miként a világ egyéb dolgainak is, a mulandóság árnya vetül az Univerzumra, és minden ocsmány szag eloszlik egy idő után... nos, ha hagyjuk a melankóliát, akkor is azt kell mondanunk: a Budapestet lázba hozó trágyabűz elmúlott ugyan, de, éppúgy, mint a kólareklám, még sokáig közbeszéd témája lesz.

tragyatarolo.jpg

Mármost innentől válik érdekessé a történet, ugyanis ezen a szinten kezd nem számítani az igazság, kezdenek háttérbe szorulni a tények és veszi át az uralmat a jó öreg Hazugság. Most is kétféleképpen lehet beszámolni a minősíthetetlen bűz okairól, az egyik változat szegényesebb, de igaz, a másik színes, minden igényt kielégít, csak épp szemenszedett hazugság.

Melyiket mondjam, a fakó, szürke igazat vagy a szép, színes mesét?

Mondom mindkettőt, de előbb maradjunk a valódi híreknél.

Azok meg azt mondják, hogy fogalmunk sincs, minek a bűzét érezte vagy másfél-kétmillió ember, ugyanis az odőr minden lehetséges forrása erős tagadásban van, hogy rendőri szakzsargont használjunk. Mutogattak Budaörsre, az továbbpasszolta Zsámbéknak a felelősséget, Zsámbék Gyermelynek, Gyermely Töknek, mint egy megyei fociligában, de gól sehol, igazából egyik településen sem tapasztaltak kellemetlen szagokat, szóval az lehet, hogy megindult az ügyben a hivatalos vizsgálat, de hogy a hivatalos vizsgálók nem lesznek könnyű helyzetben, főleg így utólag, hogy a bűz is elszállt, az bizonyos. Egy esetben derülhetett volna fény a bűzforrásra gyorsan és biztosan: ha meghosszabbítják Bicskéig, sőt, Felcsútig. Akkor azonnal megindul a vizsgálat, nagy erők bevetésével.

Így meg csak megyünk majd, az orrunk után.

Tehát mondom: a hivatalos szervek egyelőre csak annyit tudnak megosztani velünk, kik nem felelősek az incidensért. A Fővárosi Csatornázási Művek például nem. Kicsit fárasztó lesz minden cég és állampolgár egyenkénti megvizsgálásával kizárni azokat, akik ártatlanok, és a végén csak a vétkes marad, de úgy látszik, más módszer nincs.

Dehogy nincs.

A hazugság.

Tegnap délután úgy ellepte a honi sajtót egy „magyarázat”, mint korábban Budapestet a trágyabűz, csak nem volt hosszú életű – itt is, ott is 404-es hibák jelzik, hogy ott járt a legenda, „a keresett oldal nem található” feliratokat hagyott maga után a falakon, mint egy digitális Kilroy, de azért pár helyen, például az Infostarton és az Alfahíren megmaradt. Egy hihető, sajtóközleménynek tűnő hoax rohanta körbe a médiát, csak a legtöbb szerkesztőségben – igaz, közlés után vagy figyelmeztetésre – rájöttek, miszerint hazugságról van szó és fénysebességgel kapták le.

Van szerencsém ezúton bemutatni, kedves nagyérdemű, Egres Béla újabb országos csalását! Lássuk a „közlemény” szövegét:

Csongrádi Eszter vagyok az Óbarok kerti vasút hálózat és a hozzá kapcsolódó Felcsút Natura 2020 projekt marketing igazgatója. A tegnapi fővárost elárasztó büdös miatt írom levelem.

A szag forrása az Óbarok - Újbarok- Bodomér közötti földeknél található. Ezen a vonalon kerül kialakításra Magyarország és Európa leghosszabb közforgalmú kerti vasút hálózata mellyel párhuzamosan tangazdaságok, új parkerdő és tanösvények létesülnek. A talaj megfelelő előkészítése érdekében végeztünk vizes bázisú trágyázást egy speciális orosz kompozit trágyával, hogy a növénytelepítés az elkövetkezendő hetekben el tudjon kezdődni. A tegnapi időjárási körülmények okozhatták a kellemetlen szag terjedését, mely elérte a környező településeket és a fővárost. Igyekszünk a jövőben az időjárási körülményeket figyelembe venni, de a feszített tempó nem teszi lehetővé a munkálatok halasztását. Szeptemberig bezárólag előreláthatólag még hat alkalommal lesz a tegnapihoz hasonló trágyázás Bodomér és Alcsútdoboz között. A levegőbe természetesen mérgező anyag és egészségre veszélyes anyag nem került. Az Óbarok Kerti vasút Kft. természetesen minden szükséges engedéllyel rendelkezik.

A tegnapi és a további kellemetlenségekért előre elnézést kérünk.”

Hm, mondtam magamban, mikor ez elkezdett terjedni, Csongrádi Eszter? Az Egres Béla egyik álneve. Hogy kicsoda Egres Béla? Az az ember, akit már unok bemutatni, de sajnos muszáj, ugyanis abból él, hogy nem mindenki ismeri és időnként komolyan veszik. A magyar belpolitika önkéntes, szélsőjobboldali udvari bolondja és köpenicki kapitánya, magányos Don Quijote, aki lankadatlanul harcol minden szélmalomnak tűnő tárggyal, nem habozik álneveket használni, ha úgy hozza a sors, hazudik, mint a vízfolyás, kormányszervek és politikai csoportok nevében cselekszik azok tudta nélkül – sok évvel ezelőtt tűnt fel a láthatáron, és azóta is háborgat mindenkit, akit csak elér. Első ténykedése az volt, hogy a Pécsett tüntető diákokat megfenyegette azzal: az Ultras Liberi szét fogja verni őket. Az Ultras Liberinek speciel elég sok hibája van, de ebben az ügyben ártatlanok voltak – nem is tudtak arról, ki fenyegetőzik a nevükben. Aztán Béla bácsi szervezett Békemenetet, amiről a CÖF nem tudott, indított besúgó-oldalt a Fidelitas nevében, annak tudta nélkül, próbált egész iskolát elkobozni, lányokat kopaszra nyíratni, regényeket bezúzatni, egyáltalán, elsorolni is sok, mi mindenbe kavart ő már bele. Rendszerint a Jövő Generációja Egyesület nevében kezdi a kötekedést – ennek ő a vezetője, elnöksége és tagsága is – kivéve, ha rossz napja van, mert akkor egyből minisztériumokkal fenyegetőzik. A legaktívabb magyar önkéntes mérvadó, és a legkártékonyabb is. A Miskolci Egyetemre például ő rendelte meg a Honvédelmi Minisztérium nevében a telt házat Simicskó miniszter előadására, de fenyegetett már meg engem is veréssel – no, az érdekes egy sporttörténeti pillanat volna. Béla bácsi ugyanis még nálam is sokkal kevésbé nevezhető izomkolosszusnak. De hazudott magának egy harcművészeti egyesületet is. Lószerszáma van neki, nem egyesülete. Ez utóbbi két eset részleteit itt tekinthetik meg.

Ennyit Egres Béla érdemeiről röviden, és a teljesség minden igénye nélkül.

Rendben, de hát biztos, hogy ez a Csongrádi Eszter azonos az általa használt álnévvel? Mást is hívhatnak így éppenséggel. Hát biztos. Elég volt rákeresni az Óbarok-Alcsútdoboz Arborétum kertivasút” oldalra és minden kétség eloszlott.

Hölgyeim és uraim, nehéz helyzetben vagyok, mert sokkoló szöveget kell megosszak önökkel. Kérem, a gyengébb idegzetűek itt hagyják abba az olvasást, aki úgy érzi az segít rajta, igyon valami erőset, mindenképpen üljenek le, súlyos mondatok következnek erről az oldalról.

Sziasztok felnőttek és gyerekek!

Nevem Egres Béla és hamarosan elkezdjük építeni az Óbarok-Alcsútdoboz Nils Holgersson kerti vasutat ami Újbarok és Bodmér érintésével éri el az Alcsútdobozi Arborétumot és kastélyparkot.

Eredetileg itt egy nagyvasút épült volna, Nils Holgersson vezetésével, de egy manó Nils Holgerssont a síneket és a vasúti kocsikat kicsire varázsolta ezért épül itt egy kerti vasút. Nils Holgersson és párja Selma Holgersson egy gonosz gyerekpáros volt akik a nagy vasúttal tönkre akarta tenni a környéket. Ezért lépett közbe egy varázsló manó aki Nils Holgerssont manóvá változtatta, párját Selma Holgerssont pedig besoroztatta és kopaszra nyíratta. Most büntetésből ezzel a kisvasúttal kell beérniük és bemutatni a környék természeti szépségeit és a Magyar Kormány által szorgalmazott fejlesztéseket.

Látogassatok el minél többen és utazzatok majd a kerti vasúton, hogy ezzel is segítsük Nils Holgersson és Selma Holgersson jó útra térését. Ha elég sokan ellátogattok és sok pénz összegyűlik akkor azzal a környék további fejlődését tudjátok elősegíteni minek eredményeként Nils Holgersson is vissza nyerheti eredeti méretét, párja Selma Holgersson is leszerelhet a büntető századból és vissza növesztheti hosszú szőke haját.

Egres Béla a Jövő Generációja Egyesület elnöke”



Hát kérem, a kapcsolat ténye ez úton bizonyított: ha valaki „az Óbarok kerti vasút hálózat és a hozzá kapcsolódó Felcsút Natura 2020 projekt marketing igazgatója” és ezt

A kerti vasutat a pécsi székhelyű Jövő Generációja Egyesület üzemelteti majd Egres Béla vezetésével. Az egyesület tervezi, hogy hamarosan Pécsen a Mecsekben is elindít egy kerti vasutat, amit az új oktatási törvényeknek megfelelően a város végzős középiskolásai és a város budo sport klubok tagjai fognak építeni kötelező közmunka keretében.”

akkor nyilvánvaló tény, hogy ez a Csongrádi Eszter az a Csongrádi Eszter és vagy van, vagy nincs, ez utóbbi esetben (így találnám valószínűnek) Egres mester egyik női álneve. Van még neki ilyen, ahogy férfi álnevei is vannak, szerintem már kartoték nélkül meg sem tudná mondani, mikor hogyan hívják.

Mi volt ebben a hoaxban a zseniális? Az, hogy az apró részletek, stíluselemek valószínűsítették. A felcsúti kisvasutat mindenki ismeri, a kerti vasutat senki, de hihető volt, hogy van vagy lesz egy ilyen is. Az „orosz kompozit trágya” létező anyag, büdös is, mint a veszett fene – szóval éppenséggel el lehetett hinni a történetet. Csodás hazugság, kiváló átverés – de átverés, az Óbarok Kerti Vasút Kft. kizárólag a mesében és a Facebookon létezik, a cégjegyzékben például nem. Az egész hazugságnak az lehetett a célja, hogy egyrészt szórakozásból félrevezesse a sajtót úgy általában, másrészt elültesse a köztudatban, hogy van vagy lesz egy ilyen kerti vasút is, bizonyára bírja a kormány rokonszenvét, és majd lehessen rá támogatásokat, esetleg szponzorációt kérni.

Azt már csak mellékesen mondom (sokadjára), hogy a Selma név a Holgersson mellé úgy jön, hogy a Nils Holgerssont Selma Lagerlöf írta. És ez volt az első női név, ami Bélánk keze ügyébe került, eszébe jutott, volt már szegény Selma Holgersson rosszéletű rockénekesnő is nála, családok feldúlója, annak dacára, hogy nem létezik.

Arra most nem térnék ki, hogy megtudtam, rólam megint miket terjeszt mostanság Béla bácsi, például azt, hogy ő nincs is, csak én találtam ki személyét – ügyes védekezés volna, de akkor kivel készített telefoninterjút 2015. március 12-én az Origo?

Béla bácsi volt, van és lesz, sajnos, egyhamar nem szabadulunk tőle.

És azt éreztük Budapesten, hogy egy manó Nils Holgerssonná varázsolta, minek következtében úgy megijedt, hogy nadrágjába feledkezett.

De nagyon.


Szele Tamás



süti beállítások módosítása