Forgókínpad

Forgókínpad

Az Error Háza

2019. augusztus 28. - Szele Tamás

Kérem, egy normális világban ez egy mínuszos hír kéne legyen. Maximum kettő. De abnormális világban élünk, tehát el kell gondolkodnunk azon, mi mit jelent, mert semmi sem az, aminek látszik, minden valami másnak az álcája, minden másképpen van. A lényeg az, hogy tegnap este, egymástól függetlenül ugyan, ám leszaladt két csillag az égről: Schmidt Mária és Fodor Gábor.

schmidt_maria.jpg

(Fotó: 24.hu)

Hej, pedig de állócsillagnak hitte mindkettőt, akinek erre volt hajlama! Nem lehetetlen az sem, hogy felragyognak ők még, akár ott, ahol voltak, akár az éggömb más pontján, Schmidt Mária biztos, hogy ki nem alszik, olyan néki a vérmérséklete, hogy inkább válik belőle szupernóva, hogy mindent lángba borítson, amit elér, mielőtt fehér törpévé töpörödik, Fodorról már inkább azt tudom elképzelni, hogy a továbbiakban csendesen, öregesen elpislákolgat magának valamelyik csillagkép szélén, de az is lehet, hogy még ott sem.

No, akkor vegyük elő a kremlinológiai tudományunkat meg a kristálygömböt és lássuk meg: mi történt Schmidt Máriával?

Pillanatnyilag annyit lehet erről mondani tiszta lelkiismerettel, hogy nem tudjuk, de az nagyon történt vele. Rávágták az ajtót az egy Deák Dániel vezető elemző kivételével az összes beosztottai. (Ez a Deák Dániel nem azonos a Corvinuson oktató Deák Dániellel). Mindezt egy szűkszavú közleményből tudtuk meg, melyet a XXI. Század Intézet Facebook-oldalán osztottak meg, tegnap délután. Hát lássuk:

Sajtóközlemény

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány fenntartásában működő XXI. Század Intézet munkatársai, köztük Lánczi Tamás, az Intézet igazgatója a mai napon váratlanul és puccsszerűen, azonnali hatállyal, indoklás nélkül felmondta munkaviszonyát.
A munkatársak döntése kockáztatja a XXI. Század Intézet tevékenységét, különösen az önkormányzati választási kampány előtt végzett kutatások publikálását, valamint a Kormány által meghirdetett, „30 éve szabadon” Emlékév egyes programjainak megvalósulását.
Bár az igazgató és néhány munkatárs döntése nehéz helyzetbe hozza a Közalapítványt, mindent megteszünk annak érdekében, hogy a XXI. Század Intézet a vállalt feladatait zökkenőmentesen végezze.

Schmidt Mária”

És ennyi biztosat tudhatunk.

A többi néma csend.

De olyan néma ám, hogy szinte siketíti a fület: a közlemény megjelenése óta a fél magyar sajtó – illetve, a függetlennek megmaradt kis sajtószegmens fele – azt nyomozza, miféle bili borulhatott ekkorát abban az intézetben, de ez a Harmadik Titok. Az Első a kóla receptje, a Második a KDNP taglétszáma. Ezt a jelek szerint titkos társaságok őrzik kivont karddal, hét lakat alatt, az érintettek nem mondanak senkinek semmit, a Magyar Hangnak volt még a legnagyobb esélye megtudni felőle valamit, mert velük még szóba állnak – de érdemi információt nekik sem sikerült kicsikarniuk. Még a kilépőkből sem.

Mintha valami nagyon csúnya, nagyon szégyellnivaló történt volna, amit tovább tűrni semmiképp sem lehetett, de idegennek elmondani képtelenség, mert a szégyen azon is ragadna, aki kiadja a titkot a nagyvilágnak... vagy nem. Egyelőre csak találgathatunk.

Fideszes belharc eredményét látjuk? Akkor a legrosszabb pillanatot választották a döntő csatára, már tart az önkormányzati választások kampánya, ilyenkor a Fidesz – tapasztalataim alapján – összezár és minden konfliktust elhalaszt választás utánra, kegyelmeznek ők átmenetileg még akár az apagyilkosnak is, csak, hogy kifelé tömbszerű egységet mutassanak. Másfelől viszont ostobaság lenne azt hinni, hogy Schmidt Máriával történhet bármi bokaficamnál komolyabb, amihez nincs köze így vagy úgy a kormánypártnak.

Tisztogatás zajlana? Oka kéne legyen annak, márpedig Schmidt Mária 2006. május vége óta gondosan ügyel arra, hogy még a látszatát is kerülje bármiféle frakciózásnak, elhajlásnak, azóta bélyeges asszony ő. 2006. május 28-án ugyanis megjelent a Magyar Nemzetben egy később sokat cáfolt kolumnás írás, olyan ember (Horváth Zsolt) tollából, aki sem azelőtt nem írt, sem azóta, ő kizárólag ezért a cikkért született, még lapzárta körül, és a megírása után röviddel el is hunyt, szóval egy cikk, ami azt taglalta, miszerint a Fideszen belül puccs készülődött volna, a vezetést Áder és Pokorni vették volna át, Schmidt Mária segítségével, Orbán Viktor és híveinek kemény magja a KDNP-be kívánt volna átlépni és mindezt az OTP finanszírozta volna. Érdekes rémálom, a szereplői azóta nagyon különböző polcokon üldögélnek, Áder államelnök, Pokorni polgármester, Schmidt Mária meg épp a Pokol Tornácán vár a sorsára, de a gyanú árnyéka akkor ráesett, az, hogy valamikor puccsra készülhetett Orbán Viktor ellen - sosem merül feledésbe.

Miért mondhattak fel a XXI. Század Intézet sokat próbált, mocsári hajózásban edzett munkatársai? Mi lehetett az, amit már az ő gyomruk sem volt képes bevenni? Azért a Lánczi Tamás emésztése erős, mint a struccé, megemésztené ő még a zsebórát is, ha bekapná, mi az, ami már neki is sok volt? A közlemény külön kiemeli „az önkormányzati választási kampány előtt végzett kutatások publikálását, valamint a Kormány által meghirdetett, „30 éve szabadon” Emlékév egyes programjainak megvalósulását.”, ezek között akadhatott olyan, amire már a harcedzett zsoldosok sem voltak hajlandóak?

Válasz persze lesz, hogyne lenne, szerintem valamit fognak nekünk mondani még a mai nap folyamán.

Valamit, de nem az igazat.

Az igazat titkolják, hogy meg ne tudjuk egyhamar. Én valami különösen aljas politikai változás előkészítésére gyanakszom, ami így vagy úgy az önkormányzati választások eredményével állhat kapcsolatban, de biztosat nem tudnék mondani.

De mi lesz így Dózsa László Ezerkilencszáznegyvenkettővel és az ő hófehér táborszernagyi egyenruhájával? Mi lesz az újjáépülő Népstadionba tervezett Puskás Öcsi Emlékmúzeummal? Esetleg Schmidt Mária Emlékmúzeum lesz belőle?

Az sincs kizárva.

Fodor Gábor esete szimplább, nincs is köze a Schmidt Mária-rejtélyhez, egyszerűen csak az időbeli egybeesés miatt kerül ide. Alóla kifogyott a párt, ami soha nem is volt nagy létszámú, és valószínűleg elfogytak az utolsó anyagi támogatói is, Márpedig egy párt működése pénzbe kerül, igaz, pénzt is hozhat - ez az üzlet becsődölt, Fodor most festi le a cégtáblát. Tervei szerint egyetemi oktatóként folytatná a karrierét, és egy olyan intézetet alapít meg, amely a közép-európai rendszerváltás történetét dolgozza fel.

Kéne egy ilyen intézet, nagyon kéne, csak ha működne is, hetente nyolcszor gyújtanák fel azok, akikről ott meglennének a valódi adatok. De érdemes belevágni, ha másért nem, azért, hogy megvesztegessék az embert. Mármint azért, hogy mit ne kutasson. Ebben van pénz. Fodor úr, határozottan van.

Lenne is egy tippem az intézet elnevezésére.

Mivel a rendszerváltással foglalkozik, mely távolról sem úgy sikerült, ahogy azt annak idején terveztük, magát adja a név.

Legyen az Error Háza.

Egy hasonló név úgyis felszabadul nemsokára.

Vagy nem.

Majd a Kremlben eldől ez is.

Jaj, bocsánat: az Országházban.

 


Szele Tamás

süti beállítások módosítása