Forgókínpad

Forgókínpad

A Nagy Drogbiznisz

2019. szeptember 09. - Szele Tamás

Kérem, vegyünk egy mai hírt. Később majd veszünk hozzá egy másikat, szintén ma reggelit, de most még vegyük csak az elsőt. Vegyük, mert érdemes. Százhárom milliót csaltak ki egy tokaji illetőségű honpolgártól, ami csalás kategóriában erős középmezőny, de semmiképpen sem éri el az olimpiai kvalifikációs szintet, sőt, még országosan sem éremesélyes.

kokain_magyarorszag_index.jpg

(Fotó: Index.hu)

Viszont ettől még szép összeg. Rendben van, de hogyan tették? Hadd idézzem a police.hu-t, mert klasszikusokat csak tiszta forrásból:

Kábítószer-kereskedelem látszatával 103 millió forintot csaltak ki egy férfitól, aki azt hitte, részese az üzletnek és busás haszonra tehet szert. Szer helyett azonban csak liszt volt a kilós fóliacsomagokban.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) bűnszövetségben, üzletszerűen, különösen nagy kárt okozó csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást F. László és társai ellen. A 36 éves férfi öt társával együtt 2019 júniusában és júliusában összesen 103 millió forintot csalt ki egy tokaji férfitól, akinek négyszeres anyagi haszonnal járó kábítószer-kereskedelmi ügyletet ajánlott.

Első alkalommal, június 8-án Budapestre csalták a sértettet, akitől 15 millió forintot vettek át 60.000 kábítószernek beállított „bogyó” beszerzésére. A látszat kedvéért F. László bűntársaival a drogvásárlást eljátszatta, amit közben telefonon közvetített a tokaji férfinak.

A második esetben, június 26-án egy külföldről érkező 180 milliós „drogszállítmány” éjszakai átvételét színlelték. Ez alkalommal – hogy a sértett figyelmét tompítsák – rávették, hogy kábító hatású szert is fogyasszon. A profin megrendezett átadást a 37-es főúthoz szervezték. A tokaji férfi ekkor 45 millió forintot adott át, majd a közelben „megtalálták” a kábítószert, amit a bűnszervezet tagjai előre odakészítettek. Összesen 6 darab – egyenként egy kilós – lefóliázott, lisztes csomagot állítottak össze, amiből a sértett előtt próbaadagot vettek, majd azt mondták, hogy az anyag 100%-os tisztaságú kokain.

Júliusban három alkalommal összesen további 20 millió forintot csaltak ki a férfitól a kokainüzletből fennmaradó tartozásuk címén, így az állítólagos drogüzlettel összesen 80 millió forinttal károsították meg a sértettet.

Az ügyletek mögött nem volt tényleges kábítószermozgás, így kereskedelem sem valósult meg. F. László a bűntársainak milliós fizetséget adott közreműködésükért a csalással megszerzett pénzből.

A nyomozás megállapította, hogy F. László 2019 júliusát megelőzően már kicsalt 23 millió forintot a tokaji férfitól. Ekkor nem drogüzletre, hanem saját – kitalált – tartozása miatt zálogba került autóinak kiváltására kérte a pénzt. A sértettől így összesen 103 millió forintot csalt ki a férfi, nagyobb részben bűntársai segítségével.” (Police.hu)

Erre mondaná Kohn bácsi, hogy „ügyes, ügyes...” Tényleg az, mert – bár nem tudjuk, hogyan bukott meg a stikli – a szélhámosság majdnem bombabiztos. A balek rájöhet egy idő után, hogy őt átverték, bottal ütheti a nyomát a pénzének, viszont nem fog a rendőrségre rohanni - hiszen úgy tudja, hogy ő valódi kábítószer-bizniszben vett részt, csak átverték a bűntársai. Ha feljelenti őket, ő is bukik, sok év jár az ilyesmiért, inkább lenyeli a békát és a veszteséget. Különben is, aki ennyi pénzt fektet kokainba, annak nincsenek kenyér- és lakhatás-gondjai, valahogy túl fogja élni. Így spekulálhattak a bűntársak is, ez volt a világ legbiztonságosabb csalása, mert a károsult annyira át volt verve, hogy ideális körülmények között egy kihallgatáson azt is letagadta volna, hogy ő egyáltalán károsult.

Épp azt nem értem: hogyan bukott meg ez a zseniális stikli? Mert az áldozat, mint fentebb vázolom, biztos nem szaladt feljelentést tenni. Nem volt érdeke – az benne lett volna a pakliban, hogy előbb-utóbb elkezdi kérni a laza kis négyszáztizenkét millióját, ez esetben nem kapta volna meg, és ha sokat hangoskodik, megtalálják a holttestét valahol, igen sok lőszerrel a hátában: ez lett volna még a legvalószínűbb változat. De mi történhetett, hogy a fontos merény kifordult medriből s elveszté tett nevét? A csalók villogtak túlzottan a pénzükkel? Becsúszott valami banális hiba? Esetleg a balek adta elő a környezetében túl hangosan és meggyőzően a drogbárót? Ezt még nem tudjuk, de ki fog derülni, tény, hogy vége a Nagy Drogüzletnek, melynek során gazdát cserélt hat kiló nullás liszt.

Bár az is lehet, hogy teljes kiőrlésű. Ezeknél a drogkereskedőknél sosem lehet tudni.

Az ötlet ügyes volt, az ötlet jövedelmező volt – de nem volt új.

Láttam én ezt már valahol máshol.

Mármint azt, hogy kicsalunk valakiből egy hatalmas rahedli pénzt, azt mondjuk, hogy valami hasznosra költjük, sőt, még négyszeres, akár többszörös hozamot is vizionálunk a pénz forrása számára, az ideadja a lét, mi meg jól ellopjuk, és maximum a látszat kedvéért színészkedünk egy kicsit pár kiló liszttel. Persze, az illető nem fog örülni, hogy átvertük, és mondjuk annyival nagyobb nálunk meg erősebb is, hogy esélyünk sincs hátba lőni, ha okvetetlenkedik a pénze miatt – de azért lövöldözzük alaposan, akárhogy lepattog róla a golyó. Meg még akkor is lejmolunk tőle, mikor már morog. Hátha mégis sikerül, „próbálkozni szabad” mondják erre a nyóckerben. Az megint más kérdés, hogy nincs a mecénásunk abban a helyzetben, hogy leverje rajtunk a tartozást, és ilyen szinten már nincs se rendőrség, se bíróság, vagyis van, csak a hatásköre korlátozott. A kicsalt pénz behajtását maximum háború útján tudná elintézni, annyit meg nem ér az egész.

Igen, az Unió kohéziós és fejlesztési pénzeire gondolok.

Tulajdonképpen nem tettek semmi mást ilyenformán a tokaji csibészek, csak azt, amit pártunk és kormányunk, valamint annak holdudvara művel már igen hosszú ideje, ők annyit hibáztak, hogy kicsiben próbálták alkalmazni a „pénzügyi modellt” és elfelejtették, hogy a magyar rendőrségnek és bíróságnak ellentétben Hágával van intézkedési jogköre, hatásköre, le lehetett csukni a bandát.

Mert vegyük a korábban említett második mai hírt, a 24.hu-ról. Azt mondja:

Hemzseg a szellemberuházásoktól Simonka faluja, a hatóságok csak nézik”

Mi is, kérem.

A negyedmilliárdos kerékpáros központnál egy kapavágás sem történt, a 650 millió forintos vadasparkban néhány állat sütkérezik, ám a hatóságokat mindez hidegen hagyja.”

Igen, ezek ugyanis még csak bele sem kerültek a Simonka-per anyagába, ez, ami ennyire látszik, csak a reszli, a sorja, ami rajta maradt csiszolás után a munkadarabon, a csaláson.

A Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatása alapján a vádirat kizárólag a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésével foglalkozik. A mára felszámolás alatt álló Paprikakert TÉSZ Kft. és a Magyar Termés TÉSZ Kft. korábban milliárdos nagyságrendben vett fel támogatásokat. Az utóbbi társaság felszámolása során a vagyon jelentős részét ráadásul éppen Simonka köre vásárolta vissza, ami bomba üzlet volt számukra. Az ügyészség szerint a 33 vádlott által okozott kár meghaladja az 1,4 milliárd forintot. Vádat bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt emeltek.”

Szóval, mint láthatjuk, a vádirat még csak nem is a fantomberuházásokkal foglalkozik, hanem egy másik csalással. Itt szó nincs üresen álló ipari parkról, nem létező vadasparkról, kerékpáros központról – az, kérem, majd egy másik per alapja lesz?

Vagy nem lesz semmiféle per alapja?

Az biza nagyon meglehet, mert ha egy ilyen esetet is büntetnének, a logika szerint büntetendő lenne mindegyik.

Azon viszont nagyon röhögnék, ha kiderülne, hogy Simonka némi liszttel beszállt a kokainbizniszbe is. Hasonlítana rá, azért nem hiszem mégsem, mert a magánembereknél ezerszer jobban fizető és jobban átverhető Európai Unió a kokainforgalmazást egyelőre még nem támogatja.

Kérem, mi is történt?

Voltaképpen semmi.

Lebukott pár amatőr Tokajban, lebukott egy Simonka nevű kishal.

A Nagy Drogbiznisz zavartalanul folytatódik.

Csak győzzük liszttel.


Szele Tamás

süti beállítások módosítása