Forgókínpad

Forgókínpad

Szele Tamás: Harkiv, Habarovszk és az Origo

2024. április 06. - Szele Tamás

Ez a mai írás – sokak örömére – nem lesz nagyon hosszú, de annál groteszkebb helyzetet mutat be, és rávilágít arra, hogyan is készül a magyar kormánymédia. Úgy nézem, hogy például az Origót leginkább vasvillával hányhatják össze, mindegy, milyen lesz, az is mindegy, mi van benne, csak Moszkvában szeressék. Ennyi a lényeg – és ez már nem kényszer a valamikor rangos sajtóterméknek, ez már önkéntes alapon megy.

harkiv-habarovszk2_aprilis_6_2024.jpg

(Képünk illusztráció)

De kezdjük az elején. Koránkelő ember vagyok, általában reggel hatkor ébredek, reggeli és kávé mellett minden nap átnézem az összes komolyabb magyar és nemzetközi napilapot. Igen, azokat is, amikkel nem értek egyet, azokat is, amikről tudom, hogy hazudnak, mint a vízfolyás – azokban ugyanis az az érdekes, hogy mit hazudnak és miről. Az Origo külön a szívem csücske az oldalteteji szalagcímükkel, amiben tanúbizonyságot tesznek burjánzó, szürreális képzelőerejükről, egész hadjáratokat szoktak odahallucinálni, ha egy szó is igaz lenne abból, amiket azokban az öt-tizenkét sorokban összeálmodoznak, az orosz hadsereg már nem Kijevben volna, nem is Budapesten, hanem egyenesen Párizsban. Egyébként már vagy nyolcszor is megindították a harmadik világháborút és Ukrajna minden második nap a végét járja náluk. Ha nem ilyen mínuszos hír-kategóriában dolgoznának, azt mondanám: ez az Origo disztópikus sci-fi rovata. De jut bele fantasy is, horror is.

Kár, hogy a szókincsük nem akkora, mint a fantáziájuk, alig pár jelzőt ismernek, általában azt szoktam magam elé morogni, mikor megnyitom az oldalt, hogy „lássuk, ma mi lesz drámai”. Ettől a szótól alig bírnak szabadulni, az utóbbi egy évben nem kevesebb, mint 11209 alkalommal fordult elő a sajtóipari termékben. No, ma nem „drámai” van, hanem „szörnyű”. Lássuk!

Valami szörnyű dolog történt Ukrajnában

A Harkov térségben sugárzás miatt rendeltek el veszélyhelyzetet

Tegnap az orosz hadsereg rakétacsapást mért Harkov térségre, ennek következtében pedig nemcsak az elektromos hálózat sérült meg, hanem úgy tűnik, hogy radioaktív anyagok is szivárogni kezdtek. A térségben most veszélyhelyzetet hirdettek, jelenleg is zajlik a radioaktív anyag felkutatása. A hatóságok szerint a lakosság nincs közvetlen veszélyben.”

Kész, ennyi a hír, hat sor, ebből is látszik, hogy vagy vasúti menetrendből tanultak újságot írni, vagy szabásmintából, ugyanis nem tudják, hogy tíz sor alatt nem érdemes írni, mert ilyen keveset nem lehet elszámolni. Szignó sehol, az egyetlen dolog, amit szakmai szempontból a javukra írhatok, hogy megadják a hír forrását: egy RIA Novosztyi-linket. Na, azt majd megnézzük, mármint, ha igaz a hír. Úgyis meglátjuk, igaz-e, ha elérünk a nemzetközi sajtóhoz.

Mert a hírt bizony ellenőrizni kell, ezt, mivel orosz vonatkozású, azzal a módszerrel, hogy elolvassa az ember az orosz ellenzéki sajtót, aztán az orosz kormánysajtót is, ezek után keres egy független és hiteles forrást is, legyen ez mondjuk az ISW, ha valami mindhárom helyen egyformán szerepel, akkor az igaz. Ha valami szerepel ugyan, de nem egyformán, akkor az azt jelenti, hogy történt valami, fontos is, de épp azért fontos, mert valamelyik fél hazudik róla, arra oda kell figyelni, de nem biztos, hogy azonnal meg kell írni. Végül pedig, ha sehol nincs a hírről semmi, egyetlen forrás említi, az sem helyszíni, az annyit jelent, hogy álhírrel van dolgunk, hagyjuk a fenébe.

Én eddig azt hittem, negyedik lehetőség nincs. Hát van.

Nem kellett sokat kutakodnom, már a Moscow Times címlapján szembejött a radioaktivitás közismert jele, lássuk, mit írnak ők?

Április 5-én, pénteken rendkívüli állapotot vezettek be Habarovszkban, miután egy helyi lakos véletlenül felfedezte, hogy a város ipari körzetében lévő fémraktár közelében a sugárzás szintje meredeken megugrott.

Ez március 28-án történt, ami után a férfi azonnal értesítette a katasztrófavédelmet, akik csak április 4-én érkeztek a helyszínre. Mint a Novaja Gazeta az „ECHO” dózismérő ellenőrző csoport önkénteseire hivatkozva írja, akik még a rendkívüli helyzetek minisztériumának munkatársai előtt érkeztek a megadott területre, a vészhelyzet helyszínén a dózismérő akár 800 mikrosievert csúcsértéket is mutatott, ami 1600-szorosa a biztonságos értéknek. (…) Április 5-én az EMERCOM tisztviselői egy 30 méterszer 30 méteres területet zártak le. A radioaktív tárgyat, amelyről kiderült, hogy egy defektoszkópból származó céziumot tartalmazó kapszula, megtalálták, védőedénybe helyezték, és a Habarovszki Szövetségi Állami Egységes Vállalat Habarovszki Szakosított Radon Kombinátjának szakemberei elszállították ártalmatlanításra.

A városvezetés április 8-án, hétfőn tervezi feloldani a rendkívüli állapotot Habarovszkban. Addig a kapszula megtalálásának helyszínén megfigyeléseket végeznek. A Radon vállalat állítása szerint a veszélyes tárgyat most elemzik, a környezetet és az embereket nem fenyegeti veszély.”

Ez igen örvendetes, mármint, hogy elhárult a veszély, csakhogy Habarovszkban, nem Harkivban. Mennyi is a különbség? Elég sok: Harkiv Ukrajnában fekszik, másfél millió lakosú nagyváros, az éjjel valóban dróntámadást intéztek ellene az oroszok, amelynek sajnos hat-tíz halottja és számos sebesültje van, ezzel a hírrel tele is van az orosz sajtó. Ezzel szemben Habarovszk majdnem a Csendes-óceánnál fekszik, lakossága körülbelül hatszázezer fő, és Harkivtól légvonalban egészen pontosan 6592,54 kilométer választja el, közúton több, mint nyolcezer, gyalog hetvenhét nap alatt lehetne eljutni egyik városból a másikba, ha lehetne, de hát nem lehet – vasúti és légi közlekedés sincs a két város között a háború miatt.

Hogy kerül Harkiv Habarovszkba? Vagy nem lehet, hogy én tévedek, és történt valami Harkivban is, és Habarovszkban is? Elő az Origóban forrásként megjelölt RIA Novosztyi-cikkel! (Ennek nem adom meg a linkjét, mert letilt miatta a Facebook, sajnos rossz tapasztalataim vannak ezen a téren, de bárki megtalálhatja az idézett Origo-írásban).

Hát, kérem – ebben is Habarovszk szerepel!

Innentől kezdve nincs mentség. Az Origo még azt se mondhatja, hogy „lejött Moszkvából a metodicska, ezt kellett írni”, mert akkor előbb a RIA Novosztyihoz jött volna le, és az is Harkivot írt volna. Ráadásul világos, hogy az anonim szerző szándékosan manipulálta a hírt: két reális eseményt kevert benne össze.

Harkiv valóban megtörtént bombázását elegyítette a habarovszki radioaktív incidenssel. Maszkirovka felsőfokon, azonban – nem hiszem, hogy moszkvai fazékban főtt ez a kotyvalék, ugyanis akkor az orosz kormánymédia is így terjesztette volna. De ennek nyoma sincs.

Ez bizony hazai, magyar termék, önkéntes, az örömtől büszkén, boldogan toporzékoló seggnyalás, „hátha Moszkva észreveszi, hátha megjutalmaznak” alapon. Muszkavezetés szabadon választva, minden kényszer nélkül. Melldöngető pecsovicskodás.

Ezen kívül hírhamisítás, mi több, hírmanipuláció idegen hatalom érdekében, az olvasó mérhetetlen lenézése és megvetése: honnan gondolja az Ismeretlen Pártkatona (mármint a névtelen szerző) hogy a közönsége képtelen megkülönböztetni ezt a két várost? Fogadjunk, ha leültetném egy térkép elé, egyiket sem tudná megtalálni rajta. Ezt elhiszem, de miből gondolja, hogy ha ő erre nem képes, akkor más sem?

Aztán az is világos, hogy ez a vatnikok atamánja nem tud oroszul sem. Forrásnak ugyan megadta a RIA anyagát, de elolvasni biztosan nem bírta, hiszen akkor láthatta volna, hogy Habarovszk van odaírva!

Összegezzük. A szerző írni nem tud, olvasni sem (magyarul sem, ugyanis a habarovszki incidensről már tegnap is írt a hazai napisajtó), oroszul sem, mi lesz így belőle?

Nem alkalmas semmire, fogadjunk, hogy országgyűlési képviselőt csinálnak belőle a végén, az egy olyan mesterség, amihez mostanság jó ajánlólevél, ha az ember semmirevaló.

Az Origo csal, hazudik, hírt hamisít és manipulál annak érdekében, hogy növelje az orosz befolyást Magyaroszágon.

Így tessenek hinni ennek a kiadványnak a továbbiakban.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása