Forgókínpad

Forgókínpad

A Villa Negra románca

2019. október 18. - Szele Tamás

Kis hazánkban még a cizelláltabb lelkületű útkaparók is ismerik az egyvágányú magyar politikai gondolkodás alaptételét, mely szerint a világ középpontja a Kossuth téren áll, és a lét egyetlen célja, valamint értelme a magyar belpolitikai élet mozgásban tartása, ami ezen kívül esik, nem élet, sőt, nincs is, politizálni szükséges, élni nem.

Aztán időnként előkerül a Villa Negra.

munkasszallo.jpg

(Fotó: Szilágyi Máté / Index)

A Villa Negra, mely köztudottan nem apácazárda és ismereteink szerint nem is fényes lokál teljesen és tökéletesen cáfolja ezt az alaptételt, még csak nem is szemben áll vele, hanem valahonnan felülről, a harmadik dimenzióból csap le rá, merőlegesen. A szemlélő rá kell ébredjen: vannak dolgok a világon a magyar belpolitikán kívül is, extra Hungariam est vita, Magyarországon kívül is van élet. Non est ita, nem ugyanolyan, az tény, de van.

Ráadásul a Villa Negrák négy-öt évente előkerülnek, köszönhetően áldatlan választási rendszerünknek. Még az előző önkormányzati választások idején láthattuk az elsőt. Egy budapesti ingatlanba körülbelül ezer külföldi állampolgár volt bejelentve, amire figyelmes lett a szemfüles nemtudomki - sajnos már csak emlékezetből tudom felidézni az ügyet, ugyanis a sajtóból még a nyomai is eltűntek. No, azonnal elkezdték figyelni a politikai pártok az illetékes választókörzet eredményeit, csalástól tartva. És nagyon érdekes eredményre jutottak: a bejelentettek közül senki sem szavazott. Ott, kérem, csak azok szavaztak, akik valóban lakosai voltak a körzetnek.

De akkor miért a tömeges bejelentés?

Nos, mint kiderült, ez egy speditőr cég telephelye volt. A bejelentett emberkék pedig kamionsofőrök, akiknek az állandó lakcím nem szavazáshoz kellett, hanem a társadalombiztosításhoz: beláthatjuk, a sofőrködés nem épp a legnyugodtabb szakma, vannak veszélyei, ha baleset ér valakit, és a cég fizette a TB-t, jogában áll, hogy legalább orvosi ellátást kapjon (bár 2014-ben az is kicsit jobban működött).

Most meg napok óta kering a magyar sajtó a Fehérvári út 179. körül, ahová egészen pontosan 1376 külföldi választó van bejelentve, ugyanarra a címre, de annyira ám, hogy az épület önálló szavazókör.

Ámde ehhez képest egyetlen voksot sem adtak le.

A jó magyar politikus csizmadia ilyenkor veri a fejét a falba: hát hogy?

Hát úgy, hogy egyszerűen nem szavaztak. Jobb dolguk volt, más dolguk volt, vagy nem is érdekelte őket az egész.

Igen, ki tetszettek találni: ez egy munkásszálló. Az Index kiváló írásban járta körül a témát, aminek voltaképpen az tanulsága, legalábbis az én számomra, hogy nem történt semmi. De az a semmi nagyon cifrán történt.

Cifrán, mert esetünkben mindenki törvényesen járt el. Idézzük az Indexet!

A Nemzeti Választási Irodából azt az információt kaptuk, hogy a szavazóköröket mindig az adott település önkormányzatának jegyzője alakítja ki a szép nevű Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkársága által üzemeltetett nyilvantarto.hu címen. Az az irányelv, hogy a lakosságra vonatkozó adatok alapján egy-egy szavazókörre 600 és 1500 közötti szavazásra jogosult személy jusson. A jegyző ilyenkor a lakcímnyilvántartások alapján dolgozik, ahány ember be van jelentve az adott körzetbe, annyival számol.” (Index)

Ez a feltétel itt teljesült, de hát hogyan szavazhattak volna azok, akik nem magyar állampolgárok?

Ezt a kérdést már Nikola Gruevszki szavazati joga kapcsán is feltették: a helyes válasz az, hogy pont úgy, mint az állampolgárok. Az önkormányzati választáson bárki részt vehet mint szavazó, nem kell magyar állampolgárnak lennie: elég, ha az EU állampolgáraként magyarországi bejelentett lakcímmel rendelkezik, vagy akár az EU-n kívülről érkezett, de menekültként, bevándoroltként vagy letelepedettként elismert státusza van. A Londonban élő magyar is szavazhat a londoni önkormányzati választásokon – más kérdés, hogy szavaz-e.

Ezek a mi vendégmunkásaink például nem szavaztak, de egyáltalán nem.

Szóval, ha nem szavaztak, csalás sem történt, minő fontos merény fordult ki medribül s veszté el tett nevét!

A helyzet azért bonyolultabb ennél, mert például Gruevszki szavazott, és neki is jogában állt – vele sem az a baj, hogy visszaélt volna ezzel a jogával, hanem az, hogy nemzetközi szinten által körözött bűnöző, neki szabadlábon sem lenne szabad lennie. De ha épp szabadon jár, akár szavazhat is. Mármint önkormányzati vagy uniós választásokon. Az országgyűlésin bonyolultabb,

Hát bizony, össze tetszünk keverni mi ezt a háromféle választást rendesen. Meg a jogokat, kötelességeket, mindent.

És mindkét politikai oldal megteszi: igen jókat mosolyogtam, mikor a Demokrata mennydörögve közölte, hogy a választási eredmény „Magyarországra migrált nyugati liberálisok” szavazatának köszönhető.

Ezek a liberális külföldiek meghatározták a főpolgármester-választás kimenetelét, sőt egyes vélemények szerint el is döntötték azt.”

Hát, bár úgy lenne, én énekelném az Örömódát a legelső sorban, ha ez a választói réteg el bírna dönteni bármit is: de ugyan már. Európa összes fővárosában körülbelül ugyanakkora arányban élnek nem ott született emberek, és körülbelül ugyanannyira is dönthetnek el választásokat, vagyis semennyire.

De hát nem laknak a Fehérvári út 1798-ben magyar állampolgárok is?

Dehogynem.

Ők miért nem szavaztak akkor? Legalább ők...

Azért, mert – mint az Index kiderítette – vagy hazamentek szavazni az állandó lakcímükre, vagy per pillanat nem élhetnek a szavazati jogukkal, mert eltiltották őket a közügyek gyakorlásától.

Hát igen, a munkásszálló nem egészen úri kaszinó. És nincs az jó helyzetben, aki havi százhúszért keveri a betont, elég kilátástalan kell legyen körülötte a világ, ha ezt is elvállalja. Szóval: a Villa Negra nem apácazárda, a Villa Negra nem fényes lokál. De vagány legény ha szépszerén bezörget itt, e csöndes házban oltalmat talál...

Szóval, melósok, vagányok laknak ott, nem Magyarországra migrált nyugati liberális agitátorok. Meg nem is a liberális agitátorok ellenkezői.

Ja, így már nem is olyan nagyon érdekes.

Így ugyanis nem választási csalásra derül fény, hanem arra, hogy azokon a nagyberuházásokon, amikre olyan büszke a kormány és a nagyvállalkozói kör, költséghatékonyság okából külföldi vendégmunkások dolgoznak, éhbérért. És egymás hegyén-hátán élnek, összezsúfolva, nekik ez jutott.

Abban meg nincs semmi különös.

Kopp, mondta hát a zúgó éji bogár és nekiment a falnak.

Négy év múlva is lesz Villa Negra.

Mindig lesz.

És soha nem fognak szavazni benne.

Magyar belpolitikai szempontból tehát érdektelen.

Oszoljunk, nincs itt semmi látnivaló.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása