Forgókínpad

Forgókínpad

Rémhíradó

2020. április 18. - Szele Tamás

Nekem az az érzésem, hogy szakmailag a koronavírus nem sokat változtatott a hírek és álhírek világán, kivéve, hogy most már élesben megy a játék, van tétje. Öt év a tétje az álhír-terjesztésnek, azonban ennek ellenére tolonganak az amatőr játékosok, hogy részt vehessenek az orosz rulettben.

5g-796x419.jpg

Na, akkor most lássunk egy idevágó bűnügyi hírt tegnapról. 

A nyilvánosság számára zavart és nyugtalanságot keltő nyilatkozatokat, megosztásokat és álhíreket tett közzé az egyik legnagyobb közösségi oldalon 2020. március 20-ától kezdve egy 44 éves pécsi férfi. A posztokban azt híresztelte, hogy a világon nincs koronavírus járvány, az csupán egy titkos hatalomátvétel részét képezi. Ennek bizonyítására a profilján megjelent nyilatkozataihoz részben valós híreket közölt – azonban hozzászólásaiban elferdítette a hírek tényleges tartalmát – , részben pedig a koronavírus tagadásával kapcsolatos, hamis, internetes videókat osztott meg. A Pécsi Rendőrkapitányság nyomozói az elkövetéssel gyanúsítható férfit beazonosították, majd 2020. április 16-án rémhírterjesztés miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A lakásán megtartott kutatás alkalmával a rendőrök különböző informatikai eszközöket foglaltak le.” (Police.hu)

Tökéletes példa, kicsiny, csiszolatlan gyémánt. Emberünk nem tapasztalja a fertőzést saját magán, nem tapasztalja környezetében, azonban kényelmetlennek érzi a karantént, így hát kialakul az a véleménye, miszerint nincs járvány. De akkor miért van karantén? Azért, hogy a Háttérhatalom átvehesse az uralmat a világ felett. Az kicsit sem zavarja ködös agyú emberünket, hogy a konteós alaptétel szerint a világot már a Háttérhatalom igazgatja, tehát maximum saját magától vehetné át a hatalmat, önpuccsot hajthatna végre – emberünk afelől is meg van győződve, hogy ez az ő véleménye attól, miszerint ő szentül és határozottan hisz benne, és szerinte sokan gondolják hasonlóképpen, már tagadhatatlan tény is lesz. Hiszen tömegek állnak mögötte.

Hát, hogy is mondjam csak: ezek szerint együnk tehénlepényt lócitrommal, harmincmilliárd légy nem tévedhet. De más baj is van. A vélemény szabadsága és a vélemény kinyilvánításának szabadsága ugyan alapjog, ahogy a szólás szabadsága is, ámde azt sehol, semmiféle helyen nem írta vagy mondta senki, hogy az alapjog azt biztosítja, miszerint az ilyesminek nem lesz következménye.

Az alapjog azt biztosítja a valóságban, hogy mindenki elmondhatja a véleményét, viszont utána vállalja annak következményét is! Míg ezzel szemben diktatúrákban már maga a bármilyen hivatalostól eltérő vélemény megfogalmazása és közzététele büntetendő szokott lenni. Demokráciában a kifejtett vélemény megalapozott kell legyen. Ha nem az: következményei lesznek. Tehát, ha nekem az a véleményem alakul ki, miszerint Semjén Zsoltnak három füle van, egy kék, egy zöld és egy pink-sárga pepita fekete pöttyökkel, valamint ezt közzé is teszem, és tényként híresztelem, akkor Semjén Zsolt engem beperelhet, amennyiben nincs kettőnél több füle. Ha nem tudom bebizonyítani az állításomat, illetve amennyiben bizonyítékaim szintén hitre, véleményre, vélelmezésre alapulnak, nem pedig egzakt és világos tényekre, úgy engem megbüntetnek. Éspedig mostanság szigorúbban, mint korábban, ugyanis most az ellenvélemények dacára van járvány.

Nem véletlen a régi újságíró-jelszó: a hír szent, a vélemény szabad.

A vélemény lehet is szabad, amennyiben a hír igaz, a tény valós. Utána már gondolhatok róla, amit akarok, el is mondhatom. Csak a hír kell igaz legyen: pécsi emberünknél és összes társánál ez hibádzik. Minden lelkes rémhírterjesztő valós tényként fogadja el tulajdon véleményét, mely valótlan információkra alapul.

Innentől menthetetlenek, és nem csak a jog, de a józan ész szempontjából is, aki egyszer ilyenné vált, az már maximum csak szavazónak lesz jó. De annak nagyon.

Viszont – honnan szedte pécsi paranoid androidunk a videókat?

A You Tube-ról.

Arról a You Tube-ról, amelyik április ötödikén bejelentette, hogy törölni fogja a koronavírussal és az 5G-vel kapcsolatos rémhírterjesztő videókat. Lehet, hogy törli, de nem túl alapos: ha beírom a Google keresőjébe, hogy „5g koronavírus You Tube”, körülbelül 147 ezer találatot ad ki, és az ékezetes hosszú „í” miatt ezek többsége magyar. Az 5G-t nem hagyhatom ki belőle, mert szerves része a hatalomátvételes maszlagnak, ha kihagynám, csak még több videót találnék. Szóval: a You Tube részéről egy nyilatkozaton kívül semmi sem történt az ügyben.

Akkor nézzünk meg egy ilyen színvonalas kis munkát, melynek minden szava hazugság (azért jelzem, mert véletlenül sem szeretném terjeszteni ezt a baromságot):

Nem hosszú, három és fél perc sincs, és a narrátor mindent bevet, bár legfőképpen két eszközt: a káromkodást és az ismétlést. Bizonyíték sehol, az magas volna neki, hogy bármit is bebizonyítson: ha nem hiszed, amit mond, gyere ki a kultúr elé. Ahogy elnézem, velem ő húzná a rövidebbet, azzal együtt, hogy fiatalabb, de mondjuk ez nem érv, akkor sem, ha ő annak hiszi. A kezdés akkor is verhetetlen: „Na, kérem... A picsába! Ébredjetek!” és ez után az irodalmi bevezető után végig azon őrjöng az ifjú versenyző, hogy antennák vannak az egyik épületen. A bevásárlóközpont pedig a zombiké. Jelezném, hogy ugyan nem kedvelem én sem a plázákat, de ha az embernek nincs pénze, az ugyan baj, de azt, akinek néha van, nem kéne okvetlenül zombinak nevezni. Bár emberünk most öntudatlanul ugyan, de megoldott egy évszázados kérdést. Ezek szerint a zombit nem vudu loák csinálják az emberből, hanem úgy lesz, hogy pénzt adunk valakinek és az ettől azonnal bezombul. Akkor már azt is értem, a mindenféle konteó-vezérek miért akarják elszedni az emberektől a pénzüket: nem kapzsiságból, hanem gyógyászati célokkal, elveszik a zombitól a pénzét és az ettől meggyógyul.

 Érvek? Technikai bizonyítás? Orvosszakértő?

 Minek? Így is hisz neki, aki akar.

 Csak a hit nem tény és semmi köze nincs is a tényekhez. Hemzseg a világháló az őrültségektől, összeesküvés-elméletektől, mi hülyék, azt hittük, véget ért a középkor, pedig ahogy nézem, még csak most kezdődik – huszonegyedik századi eszközökkel.

 A helyzeten csak ront, hogy különböző politikai pártok, első sorban a Mi Hazánk is beszálltak a konteócsatába, Toroczkai videóját a kérdésben – igaz, ő a Háttérhatalom helyett az Uniót vádolja a járvány terjesztésével – 330 ezren látták. Lassan nincs senki, akihez kedves, jóakaratú ismerősök útján el ne jutna ez a rémhír-propaganda. De honnét ered?

 Nos, a Vired megtalálta.

Idén január 22-én a belga Het Laatste Nieuws közzétett egy interjút egy bizonyos Kris van Kerckhoven nevű orvossal, aki az Antwerpen melletti Puttében praktizál. Az írás címe az volt, hogy „Az 5G életveszélyes, de ezt senki sem tudja”, ami arra utal, hogy tendenciózus volt már a szerkesztés is. Kerckhoven mondott egy olyant – ezer egyéb szamárság mellett – miszerint az 5G veszélyes, és köze lehet a járványhoz, mégpedig a riporternek arra a kérdésére, ami azt firtatta, hogy lehet-e kapcsolat a Vuhanban 2019-ben épített 5G-s adótornyok és az új típusú koronavírus között.

És most tessék megkapaszkodni, mert az a „megalapozott” állítás következik Kerckhoven válaszaként, ami az egész világhisztériát elindította.

„– Nem néztem utána tüzetesen, de nincs kizárva, hogy lehet kapcsolat a két dolog között.”

Erre alapul az egész őrjöngés. Ennyire.

Persze nem lehetett volna felfújni az orosz propagandagépezet nélkül, mint a minap is írtam, a Russia Today televízió azonnal kiosztotta a témát közkedvelt műsorvezetőjének, Michele Greensteinnek, aki ugyan óvakodik a járvány és az 5G közötti összefüggéseket keresni, de minden egyéb hazugságot jó kedvvel és bőséggel terjeszt erről a műszaki újításról.

Miért érdeke Oroszországnak, hogy Nyugaton ne legyen 5G-technológia?

Azért, mert nagy. Ráadásul most nem is túl gazdag. Az olaj és a földgáz ára negatív rekordokat dönt, nincs most pénz a nagy kiterjedésű orosz 5G-hálózat kiépítésére, azonban ha azt Európa és az Egyesült Államok kiépíti, gazdasági és katonai versenyelőnybe kerül.

Akkor lássuk az egész hazugság útját, a kezdetektől napjainkig.

Egy belga orvos tesz egy határozatlan kijelentést.

Egy belga lap megírja.

Egy orosz tévétársaság lecsap rá és kiemelt témává teszi.

A világ összes álhírlapja rájön, hogy ebben kattintás van, tehát pénz és azonnal beállnak a kórusba. Sőt: ők maguk a kórus.

Lassan már minden közismert szélhámos és alagsori, falmelléki celeb ezt szajkózza, nehogy elfelejtsék – aki pedig még csak szeretne celeb lenni, főleg, hiszen ez a hírnévhez vezető út.

Angliában, Hollandiában átjátszótornyokat gyújtogat az úri közönség, nálunk még csak az uszítás és a készülődés folyik, de az teljes gőzzel.

A végén pedig ott áll egy trágár fickó az Örs vezér terén, imbolyog kezében a kamera és mutogatja az épületet, amiről le kell majd cibálni az antennát. Esetleg fel is gyújtani, mit bánja ő.

Ha rajta állna, már ma kitörne a Gépromboló Forradalom, a luddita revolúció. Csak ő lehessen valaki ennek révén, mert most, ez idő szerint senkinek is kevés. Azért is meg kéne dolgoznia, hogy közepesen ismert senki lehessen.

Értem én, hogy mindenki a saját pecsenyéjét akarja sütögetni, csak javasolnám, hogy ne a civilizációnkból rakják a máglyát hozzá.

A járvány nem játék és nem hazugság.

Emberéletekkel nem játszunk.

Akkor sem, ha valami hasznot remélünk ettől.

Egyelőre itt tartunk rémhírek ügyében.

Szívesebben foglalkoznék most már valódi hírekkel, az a szakmám.

De amíg ezeket kell kergetnem, erre remény sincs.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása