Forgókínpad

Forgókínpad

Szabad Európa reloaded

2020. szeptember 08. - Szele Tamás

Ritka dolog, hogy örüljön az ember annak, miszerint korábban tévedett, de ilyen is van. Korábban ugyanis több jel mutatott arra, hogy az újrainduló magyar Szabad Európa szélsőjobboldali-Breitbartos hatás alá kerülhet, de most, hogy valóban újraindult – erről szó sincs. Hála az Égnek, körülbelül meg is van ennyivel a mai nap jó híre, a többi már csak rosszabb lesz.

szabad_europa2.jpg

De hogyan tévedhettem, mikor ettől tartottam? Úgy, hogy az akkor nem volt tévedés. De még pletyka sem: ahogy nézem június 24-i írásomat, melyet szokásom szerint pontosan dokumentáltam, abban a periódusban bizony úgy nézett ki, hogy visszatér a Fehér Házba Steve Bannon, az alt-right koronázatlan királya, és hozza magával sleppjét, köztük Gorka Sebestyént is, akinek a hatáskörébe kerülhetett volna a készülődő magyar Szabad Európa is. Ez a folyamat akkor már el is kezdődött a CNN szerint a US Agency for Global Media (USAGM) négy vezetőjét is elbocsátották június 18-án, hogy hithű bannonistákkal pótolják őket, szóval lehetett gyanakodni arra, hogy a magyar osztály Gorka kezébe kerül. Nyilván teljesen értelmetlen lépés lett volna ez, politikai haszon nélkül, csakhogy az Egyesült Államokban választási kampány zajlik, Trumpnak most többet értek volna az egyszer már ugyan tökéletes csődöt mondott, ám hozzá feltétlenül hűséges alt-rightos, korábban a pikszisből kiesett káderek mint a független újságírók. Bannon, aki 2016-ban már volt kampányfőnöke Trumpnak, nyert már választást a főnökének, és ez sokat nyomott volna a latban.

Ámde a szerencse forgandó, mondta a rulettkerék, arra senki sem számíthatott, hogy Bannon mestert augusztus huszadikán letartóztatják csalásért, és a Nagy Comeback meghiúsul. Napóleon a ködben tévedt el Waterloonál, Bannon a könyvelésben, ugyanis gyűjtést indított még régebben egy erre a célra létrehozott alt-right szervezet segítségével arra, hogy „építsék fel saját zsebből a falat a mexikói határon”, gyűjtötték is a pénzt, sőt, fel is építettek egy kilométernyi falat. Mellette semmit, se jobbra, se balra, szóval gyakorlati szempontból semmit sem akadályozhatott volna meg, de hát, ugye, nem jött össze a megcélzott egymilliárd dollár. Akkor mennyi jött össze? Huszonkét millió, amit ez esetben egyszerűbb volt elsikkasztani, mint falra költeni, mondhatnám falra hányni, pár százezret Bannon maga kapott, a többit a csoportot vezető Brian Kolfage szólította magához és élte fel. Nem kis munka ennyi pénzt felélni, de szorgosak az alt-right oszlopai, sikerült. Száz szónak is egy a vége: Bannonnak nem jött össze.

És a követőinek még annyira sem, így történhetett meg, hogy ma reggel egy teljesen normális, jól megírt és prezentált magyar nyelvű Szabad Európa indult el.

Öröm az ilyen csalódás, lehetne belőle több is – na, de azért arra ne számítson senki, hogy visszatérnek a daliás idők és lesz újra Forgószínpad meg Teenager Party. Azoknak ugyanis épp annyira nem volna semmi értelme, mint a földi sugárzású rádióadásnak. Ráadásul a jelen politikai helyzetben az is nagyon kérdéses, hová tudná magát pozicionálni a magyar Szabad Európa?

Amint elnézem a munkatársak névsorát, a legnagyobb veszélyt, a pártkatonák alkalmazását elkerülték. Annyit meg lehet jegyezni, hogy elég sok helyről gyűlt össze a tíz fős gárda, Euronewstól, Pesti Hírlapig, HírTV-től Magyar Narancsig, aztán most már a gyakorlat dönti el, hogy ha sokat keverjük a tüzet és a vizet, lesz-e belőle tüzesvíz. Én kívánom, hogy legyen, ugyanis az orgánum célja bevallottan a független tájékoztatás, csak sikerüljön is.

Azonban olyan nem lesz, hogy a recsegő rádión hallgatják majd, ugyanis ez egy online hírportál, az igaz, videók és podcastek is lesznek rajta, de földi sugárzásba nem kerülnek, telefon vagy számítógép kell hozzá. És azt sem hinném, hogy a magyar belpolitika eseményeire nagyobb hatást gyakorol majd, mint bármelyik másik hasonló orgánum: dolgoztam már elég ilyennek, volt, amit én magam is alapítottam, az szokott történni, hogy megírjuk az eseményeket, összefüggéseket, összefonódásokat vagy egyebeket, megjelenik, és utána nem történik semmi.

Az olvasók elolvassák, felháborodnak, és utána nem foglalkoznak az üggyel, az illetékesek elolvassák, nem örülnek és utána ők sem foglalkoznak a dologgal, bármiről is legyen szó. Esetleg, ha rossz napjuk van, indítanak egy sajtópert, amit aztán valaki megnyer – mikor ki.

Annyiban fog különbözni a Szabad Európa a többi hírportáltól, hogy míg mi vagy kevés vagy semennyi pénzből csináljuk ezt, ők azért rendes fizetésből, szabad szemmel látható összegért fognak dolgozni. Viszont egy tíz fős szerkesztőség épp annyira nem lesz képes átvenni a régi Index „központi híraggregát”-szerepét, mint bármelyik másik, ahhoz száz főnél népesebb csapat kéne, hiszen a munkabírásnak is van felső határa. Orvosi szempontból azt szokták mondani, hogy havonta negyven-ötven gépelt oldalnyi szövegnél többet írni már ártalmas az idegrendszerre, ehhez képest mondjuk én naponta írok tízet, tehát az egészségügyi határérték körülbelül hatszorosát teljesítem már évek óta, és ez sem elég, nem lehet minden hírt elég alaposan körüljárni. Időben is képtelenség, vannak témák, amik hetek óta ülnek a jegyzetek között, és valószínűleg ott is maradnak örök időkre – fontosak lennének azok is, de ha van náluk frissebb és lényegesebb esemény, azzal kell foglalkozni. Erre csak a nagy létszámú és jól dotált, politikailag független szerkesztőségek létrehozatala lenne a megoldás, csak azt meg nincs miből, és olyan bolond tőkepénzes vagy politikus sem kerülközik, aki ezt hajlandó lenne finanszírozni.

De hatásában valószínűleg nem lesz több a most induló Szabad Európa, mint bármely más laptársunk vagy akár mi. Sebaj: mivel az online sajtó most még ingyenes, és az olvasók rendszerint naponta több lapot is olvasnak, nincsenek rákényszerülve arra, hogy anyagi okok miatt válasszanak, melyiket veszik meg, a rét szinte határtalan, virágozhat száz virág.

Hát így áll most az újrainduló Szabad Európa, ami nem lehet az, ami volt (sajnos), nem lett az, ami lehetett volna (szerencsére), hanem lett, ami lett belőle, egy újabb online hírportál, ami a legfontosabb témákat próbálja összeválogatni, a magyar belpolitikától függetlennek maradva, és ez is valami.

Hogyan írják a beköszöntőjükben?

A Szabad Európa újraindulásának oka, hogy noha létezik független média Magyarországon, rengeteg az el nem mesélt történet. Mi ezeket az (akár politikai elfogultságból; akár a szűkös anyagi források miatt; akár az esetleges következményektől tartva) el nem mondott történeteket is feltárjuk – írásban, videón és hangban honlapunkon és közösségi oldalainkon egyaránt.

Arra vállalkozunk, hogy a mindannyiunkat foglalkoztató kérdéseket kiegyensúlyozott, független és szakmailag megalapozott módon, alaposan utánajárva, politikai ideológiáktól mentesen, a tényekre összpontosítva tárjuk a nyilvánosság elé.”

Sok sikert hozzá, elférünk a piacon.

Az a lényeg, hogy a Gorka Sebestyén meg a Bannon kimaradtak a buliból, hála az Égnek – a többi meg majd csak kialakul. Valószínűleg nem kis részben az amerikai elnökválasztások után dől el az orgánum végleges profilja.

Addig is: hajrá!

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása