Forgókínpad

Forgókínpad

Maszk, alufóliasapka, kaspólakók

2020. szeptember 11. - Szele Tamás

Ha péntek, akkor Orbán Viktor rádiónyilatkozata, mert böjtös nap van. Vagy lehet, hogy ez a kettő nem függ össze, de akkor is foglalkozni kell a dologgal, ugyanis mindannyiunk életét befolyásolja, amit ez az ember eldönt és épp ezekről a döntéseiről mesél nekünk péntek reggelenként. Bölcs döntés, hogy akkor, mert ha esténként mesélne, összekavarnánk a mesével, meghallgatnánk, majd nyugtalanul hálnánk.

alufoliasapka1_1.jpg

És akkor innentől következik a heti rendes forgatókönyv: én megírom, hogy körülbelül mit beszélt a kormányfő (pontosan és szóról szóra senki sem írja meg, az MTI sem, minden péntek reggel egy reménytelen vadászat a megszólalás szöveges átiratára), esetleg melléírom, mit is gondolok arról, amit mondott – általában semmi jót – a kommentelő meglátja a képét, nem olvassa el, mit írtam, odaszól az írás alá valami indulatosat és mérhetetlenül egyszerűt, olyasmit, hogy „takarodjon el!” és innentől, ugye, ő végzett, információra semmi szüksége, a sajtóra bízza még az óhajtott eltakarítást is, vegyük át, oldjuk meg. A magyar választó politikai véleménye utóbbi időben kétszavas, maximum három. Ami tagadásnak is rövid, ha egyszer netalántán valamit építeni kéne, mondjuk országot, mert véget érne ez a rendszer, ilyen lapidáris gondolatokból nehéz lesz. Kutyapicsából ritkán raknak várat.

De nem érdemes tovább beszélni a falnak, lássuk, mit tudtunk meg ma ettől az egyre drágább (legalábbis igen költséges) kis kormányfőtől?

Elsősorban azt, hogy:

A kormány haditerve az idősek megóvása mellett az, hogy megvédje Magyarország működőképességét.”

A kormánynak haditerve van. Elképzelem őket a terepasztal körül, ahogy hosszú pálcákkal tologatják a hadtesteket jelképező figurákat, előbb Orbán dob a tízoldalú kockával, aztán Müller Cecília, utána a koronavírus... nem tudom, hány Leopard képes végezni egy vírussal, az az érzésem, hogy nem a megfelelő eszköz erre a harcra, de aki önjelölt „vezénylő tábornokból” avanzsált miniszterelnökké, az érthető, ha kizárólag dali pár pisztolyban és szép selymes lódingban képes gondolkodni.

A nemzeti konzultáció segítette a haditerv kidolgozását. A kormány a második hullámra való felkészülésében a nemzeti konzultáció eredményeire épített. A nemzeti konzultáció eredménye, hogy az emberek azt akarják, hogy az ország működjön. Nem engedhetjük meg, hogy a vírus megbénítsa az országot. A cél, hogy megvédjük Magyarország működőképességét.”

Melyik nemzeti konzultáció? Az, amelyikről tegnap voltam bátor kimutatni, hogy meglehetősen gyanús körülmények között zajlott, jogállamban nem vennék tekintetbe az eredményeit?

No, szóval a zemberek azt akarják, hogy működjön a zország, ami érthető, ugyanis én még senkit sem láttam köztereken azt kiabálni, követelni, hogy „Ne működjön az ország!” Valahogy nem volna sok értelme. Csak a zemberek olyant is akarnának, hogy jól működjön, avval már bajok vannak, meg valahogy el se kapják a vírust, és ezt nem lesz egyszerű megszervezni.

Vagy működés, vagy védekezés”, mondaná az egyik sarkított álláspont, a másik meg azt, hogy „nincs vírus, nem kell védekezni”, ebben a kérdésben jobb lenne óvakodni a szélsőségektől, melyekről majd szót később szót ejtek. A hivatalos álláspont egyelőre a kompromisszumos „működés és védekezés” egyszerre, csak aztán sikerüljön is. Ehhez azonban úgynevezett intézkedések kellenek. Mit tervez a kormány?

Az idősotthonokat lezárják, ahogy a kórházakat is. A látogatási tilalomnak akár rendőri erővel is érvényt szereznek,

A kötelező maszkhasználatot szükség esetén kiterjesztik, a szabályszegőket következetesen büntetni fogják,

A teszteket rövid időn belül hatósági árassá teszik,

Minden önként jelentkező ingyen kap influenzaoltást,

Elrendelték az iskolákba való belépéskor a testhőmérséklet-mérést is

A többit később döntik el, mondjuk rögtön holnap, mert:

Szombaton összeül az operatív törzs és a gazdasági testület, és egymás után hozzuk majd a járványügyi és gazdasági döntéseket.”

Egymás után, futószalagon. Én úgy szeretném már egyszer látni, amikor nem tájékoztat az operatív törzs, hanem tanácskozik, ugyanis nem tudom eldönteni, akkor is a virágcserépben állnak, alaposan beültetve, vagy csak ha kamera is van a környéken? Ha igen, az nagyon érdekes következtetésre adna lehetőségeket, és itt szeretném bejelenteni, hogy a „Kaspólakók” című szappanopera ötlete védett, én fogom megírni.

Ha valahol egy iskolában felüti a fejét a járvány, akkor sem lesz bezárás. A cél most nem az, hogy mindenki maradjon otthon, hanem hogy megvédjük Magyarország működőképességét.”

Hát, jó tudni. Bár mondjuk ez engem arra emlékeztet, amikor Brazília szabályozta a második világháború után, ki lehet gyógyszerész abban a szép országban. Az volt ugyanis a cél, hogy mindenki kaphasson legalábbis elsősegélyt egy patikában. Igen ám, de vakbélgyulladás esetén az az elsősegély, ha kivesszük a gyulladt féregnyúlványt, lábtörés esteén, ha begipszeljük a végtagot, tehát a brazil törvényhozók előtt valami olyan cél lebegett, hogy a gyógyszerész legyen felcser is. Nem lehetett megoldani, azt viszont igen, hogy akinek már volt patikája, az méltányos összegért kaphatott egy felcseri, amolyan segédorvosi oklevelet. A célt – papíron – elérték. Az ellátás viszont nem sokat javult, ki érti ezt? Hát itt is ilyesmit várhatunk, a célt papíron el fogjuk érni, csak sok köszönet nem lesz benne.

A vidéki Magyarországon már működik a belföldi turizmus. Budapesten más a helyzet, de ott rendelkezésre áll a Tarlós István volt főpolgármester által megtakarított 100 milliárdos összeg. Ebből kaphatnak majd a taxisok és az idegenforgalomban dolgozók is.”

Budapest imádni szokta, mikor költséget vetnek neki, egyébként épp hétfőn várható egy viharosnak ígérkező közgyűlés a Városházán, ahol drasztikus büntetések bejelentése készülődik a maszkviselet érdekében. Na, de a tesztek, a tesztek! Azt mondta, ugye, a minielnök, hogy hatósági árassá teszik őket, ami okozhat gondokat: egyfelől, ezeket azért közpénzből szerezték be, lehetnének ingyenesek, de nem azok, mert csak. Másfelől... nemrég jártam Koppenhágában, dolgozni voltam, nem kéjutazásról volt szó, a kollégával igen szép summát kellett lepengetni a PCR-tesztjeinkért, amik szükségesek voltak az úthoz. Többször is neki kellett futnunk egyébként, míg egyszer kijutottunk, szóval a zsebünk bánta, alaposan. Mi volt az első felirat, amit a Kastrup repülőtéren megláttunk, öles betűkkel? „Ingyenes PCR-szűrés itt”. Hát, nem örvendeztünk, főleg, mikor rájöttünk, hogy ezeket a teszteket se odafelé, se visszafelé nem kérte senki tőlünk. De azt megtanultuk, hogy van ország, ahol a PCR-teszt ingyenes, még a külföldieknek is az.

Másrészt, mikor mi elkezdtünk teszteltetni, keresgélni, hol mennyibe kerül, még hatvan-hetvenezer forint volt egy ilyesminek az ára. Most már jóval olcsóbb, a fele is nagyon sok érte, a legolcsóbb 24 ezer, a legdrágább is olyan 35. Szóval, mennek lefele a tarifák: figyeljünk a szóhasználatra, nem maximálni akarják az árat hatóságilag, hanem megszabni, vagyis ha egyszer megállapítják, annál nem csak több, de kevesebb sem lehet majd, és ez nem lesz rossz üzlet pár héten belül, csak ki kell várni, míg tisztességesen beindul a tesztek tömeggyártása és lezuhannak az árak a pincébe.

Az influenzaoltás ingyenes lesz, ami nagyon jó hír, kár, hogy eddig is az volt, így nem sok ünnepelni való van a híren, de aki le akarja vágni a hízott tulkot ebből az alkalomból, le is fogja.

Ezen kívül még megtudhattuk, hogy tegnap este, főzőcskézés közben felhívta a mi kis kormányfőnket régi barátja, Donald Trump, akivel „majdnem baráti viszonyban vannak”. Ez sokat ígér, mert például Kim Dzsongunnal Trump elnök egyenesen baráti viszonyban van, és nézzük csak meg az amerikai-észak-koreai kapcsolatokat, amint virágzanak és gyümölcsöznek!

Ja, inkább ne nézzük.

Egyszóval, ennyit mondott a magyar miniszterelnök szokásos pénteki igehirdetésén – lássuk, milyen körülmények között mondta? A hivatalos adatok szerint ma:

718 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 10 909 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 631 fő, 4014-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 6264 fő. Az aktív fertőzöttek 43%-a, az elhunytak 59%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 259 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 12-en vannak lélegeztetőgépen.”

De a fő cél az, hogy ne álljon le az ország. Ennek a gondolatnak vannak Orbánnál sokkal radikálisabb hívei is, ma a Szabadság téren fog tüntetni dr. Gődény gyülekezete, méghozzá jó hosszan, 15:30-tól 21:00-ig jelentették be, hogy minél többen odajuthassanak. Idézném a meghívójukat:

Szeptember 11-én országos demonstrációt szervezünk a Normális Életért, ahol lehetőséget biztosítunk arra, hogy a virtuális téren kívül is meg tudjuk beszélni a mindannyiunkat érintő korlátozó intézkedések értelmetlenségét, és elmondhassuk az ezzel kapcsolatos tapasztalatainkat és a véleményünket, valamint elképzeléseinket a jövőről!
Az esemény szervezője: Dr. Gődény György

A központi rendezvény Budapest belvárosában, jelképesen is a Szabadság téren lesz, ahol 15 órától lehet gyülekezni, és utána 20 óráig lesznek programok. Erről folyamatosan tájékoztatást fogunk adni.”

Kérem, ők tudják, de egyelőre úgy látom, pontosan 941 fő jelezte Facebookon a részvételét, ezt általában tízzel szokás osztani (sok év tapasztalata alapján), szóval nagy tumultusra ne számítson, aki odamegy. Azon majd holnap reggeltől ki fog törni a számháború, hogy hány millióan voltak ott, hiszen már a pár tízezres berlini tüntetést is felszorozták százzal, szóval szóljon valaki a Rákay Philipnek, meló van, de ezen majd ráérünk holnap huzakodni.

Viszont, tekintve a rendezvény természetét, aki odamegy nehogy felvegyen egy maszkot, mert tán agyon is csapják: erősen ajánlanám viszont dress code-ként az alufóliasapkát.

Aki pedig megfertőződik a tüntetésen, az hazudik és áruló, hiszen járvány nincs, ami van, nem fertőz, ha fertőz, nem veszélyes, és ha veszélyes, akkor vitamint kell szedni rá a megfelelő online shopból beszerezve, ha máshonnét veszik, nem hatásos. Amennyiben jól értelmeztem a gődényi triumvirátus – dr. Gődény, dr. Pócs, dr. Tamasi – hitelveit.

Aki pedig belehalt, az hozzon halotti bizonyítványt erről, különben nem hiszik el neki.

Körülbelül itt tartunk ma dél körül.

Magyarország nem áll le, és védekezik a világjárvány ellen.

Van, aki maszkkal, van, aki alufóliasapkával.

Fő, hogy a kaspólakók vigyáznak ránk.

Szele Tamás

süti beállítások módosítása