Forgókínpad

Forgókínpad

Trump és a karma

2020. október 02. - Szele Tamás

Vannak pillanatok, amikor előbb mondjuk a hírt, mert fontos, aztán cifrázzuk: a mostani helyzet ilyen. Ugyanis az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump és felesége, Melania koronavírus-tesztje egyaránt pozitívnak bizonyult. Az elnök és felesége bejelentették: azonnal otthoni karanténba vonulnak és megkezdik a gyógyulást, amennyiben szükséges.

korona_trump_melanie1_1.jpg

Nos, itt már meg kell jegyezzük: attól, hogy a tesztjük pozitív, még nem biztos, hogy tüneteik is vannak, attól még csak az biztos, hogy fertőznek és betegek. De akárhogyan is: minimum két hét esik ki Trump elnök választási kampánykörútjából. Ha rosszmájú akarnék lenni, megjegyezném, hogy a POTUS egészségére talán kisebb veszélyt jelent maga a vírus, mint két hét összezárva, kedves nejével, de tudják mit? Rosszmájú akarok lenni.

No, de akkor most mi lesz?

Akkor most először is azonnal tesztelni kell Joe Bident is, akivel alig pár napja ordítottak egymás arcába a nyilvános elnökjelölti vitán, pár méterről, maszk nélkül. Trump sem fiatal ember, Biden sem az, a vírus bizony könnyebben tehet kárt bennük, mint akár Melania asszonyban, akár az elnöki párt megfertőző 31 éves Hope Hicksben, a Fehér Ház kommunikációs igazgatójában, aki szintén ott ült a vitán, a kiabáló pojácáktól, bocsánat, elnökjelöltektől alig pár lépésre. Szóval, mr. Biden, most tessék tesztet végeztetni, van rá ok bőven.

Az elnöki pár higgadt hangvételű tweetekben értesítette a helyzetről a nagyérdeműt, melyeket be is mutatunk, itt van az elnöké:

korona_trump.jpg

és itt a First Ladyé:

korona_melanie.jpg

Ezzel szemben a nagyérdemű nem mindig a legegyüttérzőbb módon reagált a valóban kivételes hírre, mémek öntötték el a Twittert, még az egyik legenyhébbet találhatjuk megtekintésre érdemesnek, mely szerint „Végre valami pozitív Trumppal kapcsolatban!”

korona_positive.jpg

Mit csináljunk, ilyenek az emberek, elnökválasztási kampány van, annak is a finise. És itt jutunk el a valódi problémához, nevezetesen ahhoz, hogy mi fog történni.

Mert az nagyon nem mindegy. Vázoljuk a lehetőségeket.

  1. Sem Donald Trump, sem neje, sem Joe Biden nem mutatnak súlyos tüneteket, ez esetben két hét kiesik a kampány finiséből Trump részéről és Biden komoly előnyt szerezhet. Ez még a legenyhébb változat.

  2. Trump sem lesz súlyos beteg, Biden sem, de mindketten karanténba kerülnek, mert Biden tesztje is pozitív lesz. Ez esetben Biden nem jut előnyhöz, illetve csak annyihoz, hogy a választók nem fogják elfelejteni Trump ámokfutását a világjárvány körül, kezdve annak bagatellizálásával, a háztartási fertőtlenítő ajánlásán keresztül addig, hogy a kampányszereplésein tüntetően nem hordott maszkot. Ez a pozitív teszt mindenképpen kárt tesz Trump esélyeiben. Karma is a bitch, a karma egy kurva, mondanánk Amerikában. A Qanon-konteók fejlesztői most isszák az ötödik mai kávéjukat, sistereg a kezük alatt a billentyűzet, valahogy meg kell magyarázni a dolgot nekik is, a Fehér Ház hivatalos sajtósainak is – illetve, a sajtósoknak még a kommunikációs igazgatója is karanténban van. Hát, vannak nehéz helyzetek az életben.

  3. Donald Trump tünetei súlyosbodnak, Joe Biden nem lesz beteg. Ez a tudomány jelenlegi állása szerint vakvéletlen dolga, de az már nem, hogy ebben az esetben Mike Pence, az alelnök kell átvegye az irányítást. Trump elnök felgyógyulásában nem kételkedhetünk abban az esetben, gyakorlatilag ő a bolygón a legesélyesebb személy a teljes felépülésre, tekintve a rendelkezésére álló eszközöket, azonban amíg cselekvőképtelen, az Alkotmány szerint az alelnök köteles helyettesíteni (ez annyira így van, hogy ha amerikai elnököt altatásban műtenek, az anesztézia idejére is átadja a hatáskörét az alelnöknek), ha az alelnök is kidől, akkor viszont érdekes világ jön, mert az utódlási sorrendben őt most Nancy Pelosi, a Kongresszus Képviselőházának demokrata elnöke követi. Különben az Alkotmány alaposan gondoskodik a helyettesítésről, nem hiába háború idején írták: tizennyolc szintje van az utódlásnak, a belbiztonsági államtitkárral bezárólag, szóval az Egyesült Államok egyszerűen képtelen vezető nélkül maradni. Az ám, de... mi legyen a helyettes első dolga? Erről majd később.

  4. Mindkét elnökjelölt súlyosan megbetegszik. Ez hasonlónak tűnik ahhoz, amikor mindketten karanténba kerülnek, de ég és föld a különbség. Ez esetben ugyanis vagy két beteg emberre kéne voksolnia az Amerikai Egyesült Államok polgárainak, ami nem a véleményüktől, hanem az orvostudománytól tenné függővé az eredményt, vagy az alelnök – illetve az, aki az elnöki hatalmat ideiglenesen gyakorolja, mert az alelnök is megbetegedhet – el kéne halassza a választásokat.

És itt a gond. Ez az ötlet már felmerült a nyár folyamán, éspedig két okból: egyrészt a zavargások miatt, másrészt a fertőzésveszély is indokolta volna, a Demokrata Párt egymás után halasztotta el, majd fújta le az előválasztásokat, sőt, az elnökjelölő nagygyűlést is elhalasztották – igaz, ők a járványra hivatkoztak, de tény, hogy a tüntetések sem jelentettek tökéletes politikai környezetet a hagyományos politikának. Akkor sokan tartottak attól, hogy Trump a hatalom megőrzésének érdekében elhalasztja a választásokat vagy olyan rendkívüli helyzetet teremt, hogy azok akár el is maradhatnak. Arra, hogy változzon a választás alkotmányos rendje, volt egyetlen példa (és az angolszász jogban a példa, a precedens számít), éspedig a második világháború alatt, de azért most olyan mértékben nem rendkívüli a helyzet, mint akkor volt. Béke van, ha forró béke is, és a választások elhalasztásához nagyon bonyolult folyamat vezethetne csak – kivéve, ha módosítanák az Alkotmányt, amihez viszont egyaránt kéne a képviselőház és a szenátus kétharmados támogatása és még ezek után az államok egynegyede is meg kéne szavazza, aminek a valószínűsége nulla. Trumpnak vagy helyettesének arra sincsen lehetősége, hogy országos vészhelyzetet hirdetve döntsön a választások elhalasztásáról, mert erre a jogszabályok még rendkívüli körülmények között sem adnak lehetőséget az elnöknek.

Ráadásul az amerikai polgár – a sajátos rendszernek köszönhetően – nem az elnök személyére szavaz, hanem elektort választ, aki majd az ő nevében voksol a jelöltre. Ezeket az elektorokat 1845-ig nem okvetlenül demokratikusan jelölték ki az egyes államok, de azóta mindig választják őket, márpedig 175 év joggyakorlata döntően nyom a latban. Nincs olyan állam vagy politikus, amely úgy merne dönteni, hogy nem választás útján jelöli ki az elektort, mert annak abban a pillanatban vége is lenne. Szóval: nagyon nehéz választás lesz ez.

Ha el is tekintünk Trump egészségi állapotától, a járványveszély indokolná az óvatosságot, ezért is vetették fel a demokraták a levélszavazás lehetőségét, de ez ellen Trump és hívei tűzzel-vassal tiltakoznak, borítékolt demokrata csalásnak nevezik, eddig úgy voltak vele, hogy inkább akár még a járvány is, mint ez a fertőzésmentes megoldás. Trump odáig jutott ebben a harcban, hogy a csőd szélén álló USPS (United States Post Service) számára folyósítandó minimális, tízmilliárdos kölcsön (tehát nem támogatás) visszatartásával fenyegetőzött, jóllehet hetvenöt milliárd lett volna az az összeg, ami kirántja őket a bajból.

Hát, most majd meglátjuk, változnak-e a republikánusok szempontjai.

Donald Trumpnak és nejének sorban kívánnak jobbulást a világ vezető politikusai, elsőként a betegségen már túlesett Boris Johnson jókívánságai érkeztek meg, ezt követte Pakisztán miniszterelnökének, Imran Khannak az üzenete, melyben „gyors gyógyulást” kívánt (igen, ő, mint politikus, tisztában lehet most az időtényező mérhetetlen fontosságával), de Tajvan, Afganisztán és az Európa Tanács sőt, Angela Merkel és Vlagyimir Putyin sem késlekedett az üzenettel. Valószínű, hogy nagy lesz ma a Donald Trump postaforgalma.

A Fehér Ház orvosa szerint az elnöki pár állapota kielégítő, és semmi akadálya annak, hogy a karantén periódusát a Fehér Házban töltsék. Az elnök a feladatait is elláthatja, ha állapota nem súlyosbodik.

A világ tőzsdéin azonban a hír hatására általában nyitáskor estek az árfolyamok (Ázsiát kivéve, ahol szünnap miatt ma zárva tartottak, bár ott is volt csökkenés), Európában viszont a londoni FTSE-100 index 1,19 százalék, a frankfurti DAX-30 index 1,28 százalék, a párizsi CAC-40 index pedig 1,27 százalék mínuszban állt a kereskedés első perceiben csütörtöki záróértékéhez képest. A pénteki európai tőzsdenyitáskor az euró 1,1736 dolláron állt, alacsonyabban a csütörtök kora esti 1,1752 dollárnál. Ugyanekkor az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1,18 dollár (2,88 százalék) csökkenéssel, 39,75 dolláron állt. Az arany ára unciánként 0,14 százalékkal (2,65 dollárral) 1918,95 dollárra emelkedett, tehát elmondhatjuk, hogy valóban világjárvánnyal van dolgunk: Donald Trump Washingtonban beteg, de mi itt Európában (és a világ többi részén is) prüszkölünk tőle. Az első sokk után a tőzsdei helyzet javul, válságtól akkor kell tartani, ha az elnök állapota rosszabbodik.

Egyelőre elmondhatjuk, hogy a világ váratlan helyzet elé került, az Egyesült Államok meg főleg. Ha valamikor, hát most van az, hogy szó szerint egyetemes érdek volna ennek az állapotnak a konszolidált megoldása, akár így, akár úgy.

De hogy az idei amerikai elnökválasztást tanítani fogják az unokáinknak, ha még lesznek iskolák, az biztos.

Még az sem kizárható, hogy bizonyos választói rokonszenvet is ébreszthet Trump iránt egészségi állapota: ne feledjük, Magyarországon Horn Gyula megválasztásakor tapasztalhattunk ilyent a későbbi miniszterelnök autóbalesete és az amiatt viselt merevítő elég erős kampányeszköznek bizonyult – bár épp így árthat is Trumpnak a betegsége, hiszen olyan harsányan tagadta korábban a járvány veszélyességét.

Meglátjuk, kérem, a helyzet kínai értelemben véve érdekes, ugyanis a kínaiak azt mondják, ha valakit nagyon meg akarnak átkozni, hogy „élj érdekes időkben”.

Na, ezek most itt vannak a nyakunkon.

Egy mondatban, és angolul összefoglalva a pillanatnyi állapotokat: karma is a bitch.

Egyelőre ennyi biztos, de ez nagyon.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása