Forgókínpad

Forgókínpad

Elefántok nyomában

2020. október 29. - Szele Tamás

Akárhogy is nézem, Magyarország jobb pillanataiban egy cseh film, vagy még jobbakban a Legényanya című magyar alkotás: az igaz, inkább vagyunk tragikomédia, mint bármi más, fekete-fehérben kidolgozva, kicsit gyászosan, szomorkásan, mint azt a szadai elefántok esete is mutatja.

elefant_szadan.jpg

Szadai elefántok? Vannak olyanok? Vannak bizony, meg főként voltak. Persze, épp az a baj, hogy a szadai szafaripark öt elefántjából kettő még augusztus 18-án elhunyt. Ezzel kezdődtek a bajok.

Szadán ugyanis, bármely különösen is hangzik, van szafaripark, ha most épp nem is látogatható. Mint a honlapjuk írja:

Ifj. Richter József régi nagy álma volt, hogy egyszer megvalósítson egy szafari parkot Magyarországon. A koronavírus okozta veszélyhelyzet felgyorsította ezt a folyamatot. Külföldi szakmai segítséggel, illetve a hatóságokkal, a polgármesterrel és a szadai lakosokkal való egyeztetés után május 20-án megnyitotta kapuit a Safari Park Szadán, amely Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.

A látogatók szinte testközelből csodálhatják meg a gyönyörű állatokat: vannak olyanok, amelyek között autóval lehet elhajtani, míg másokat meg is tudnak etetni egészen közelről. A park segítségével azok is megtapasztalhatják, hogy milyen jól vannak tartva az állataink, akik alapvetően nem járnak cirkuszba.

A látogatók biztonsága érdekében senki nem hagyhatja el az autóját, csak a kijelölt helyeken van lehetőség kiszállni. Az autók tükreit a parkon belül mindenkinek be kell hajtania, valamint a tetőablakot be kell csukni. A park látogatása előzetes online foglaláshoz kötött, anélkül nem lehet látogatni a parkot.

A Magyar Nemzeti Cirkusz több mint 100 állata 5 hektáros területen szeretettel várja a szafarizni vágyókat egészen a nyár végéig!”

Gyermekkoromban az ilyesmit menazsériának hívták, meg lehetett külön nézni a cirkusz állatait, és a teve leköpte az embert. Ettől még jó ötlet, nem kárhoztatnám, hiszen az állatok mindenképpen kell legyenek valahol, nem rossz az, ha lehet őket látogatni. Hanem augusztus 18-án baj történt, és nem is nagyon lehet rájönni, miféle. Több változat is kering az esetről, egy német állatvédő csoport, a Pro Wildlife úgy informálta a Bildet, hogy az elefántok egy fellépés után, egy kamionban pusztultak el, megfulladhattak. Más források úgy tudják, egy vihar miatt nem terelték ki az állatokat a kamionból, nehogy megvaduljanak. Sajnos mindegy is, szegény Mambo és Betty elhunytak, igaz, nem voltak már fiatalok, Mambo 37 éves volt, Betty 35, és könnyű életük sem volt: három évvel ezelőtt bejárták a képeik a sajtót, olyan rossz állapotban voltak, akkor még sikerült megmenteni őket.

Alapvetően azért nem ördögtől valók ezek a szafariparkok, mert úgy néz ki, rövidesen Magyarországon is betiltják az állatok cirkuszi szerepeltetését, és utána el kell őket helyezni valahol. Tavaly Romániában például hoztak is törvényt ez ügyben, minek következtében négy romániai oroszlánt a Veresegyházi Medveotthonban kellett elhelyezni, aminek az üzemeltetőjével viszont nem kötött új szerződést az önkormányzat idén szeptemberben, szóval a medvék, oroszlánok sorsa is kérdéses, ahhoz a helyzethez képest Szadán még elviselhetően mennek a dolgok.

De azért ott sem megy minden példaszerűen. Az történt ugyanis, hogy a két elefánt hiába hunyt el augusztus 18-án, tulajdonosuk, René Casselly csak október 21-én tette közzé a hírt hivatalos formában. Állítólag korábban nem volt ereje kiállni a nyilvánosság elé a történettel. Rendben, csakhogy ha elefánt hal meg, az elég bonyolult procedúrával jár. A Telex járt utána a dolgoknak, és kiderült, hogy Magyarországon

a vadon élő, egzotikus állatok tetemét elásással nem lehet megsemmisíteni, hanem el kell égetni, pontosan azért, mert nem tudható, mi áll az elhullás hátterében.”

Legalábbis ezt nyilatkozta hivatalosan Mándoki Míra, az Állatorvostudományi Egyetem Patológiai Tanszékvezetője. Ezt uniós rendelet írja elő. Viszont erről a rendeletről a tulajdonos vagy nem tudott, vagy nem akarta betartani, eléggé ellentmondó dolgokat beszél, de végső soron azt mondja, hogy a két elefánt teteme a Győr közelében található Töltéstaván van elásva.

Ez hiba volt, mert fel kellett volna boncolni a tetemeket, aztán elégetni a szabály szerint, de egyszer csak kiderült, hogy a történet a szadai önkormányzat illetékességébe tartozik, akik az ügyben a Pest Megyei Kormányhivatalhoz fordultak. Nehogy még a végén rajtuk keressék az elefántok tetemeit, írtak egy beadványt:

A szadai Safari Parkban bemutatott elefántok elpusztulásának részletes körülményeiről hivatalos információval Szada Nagyközség Önkormányzata nem rendelkezik. A történtek kivizsgálására Szada Nagyközség polgármestere és jegyzője információkéréssel fordult a Pest Megyei Kormányhivatal Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályához.

Az elmúlt napokban számtalan internetes portálon megjelent az a híradás, miszerint a szadai Safari Parkban bemutatott Mambo és Betty névre hallgató elefántok – eddig tisztázatlan körülmények között – elpusztultak.

A két elefánt elhullásának részletes körülményeiről hivatalos információval Szada Nagyközség Önkormányzata nem rendelkezik. A történtek kivizsgálására és a szadai lakosok számára a helyzet megnyugtató kezelése érdekében Pintér Lajos, Szada Nagyközség Polgármestere és a település jegyzője információkéréssel fordult a Pest Megyei Kormányhivatal Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályához.

Illetékességgel a Kormány kijelölése alapján a természetvédelmi hatáskörben eljáró megyei kormányhivatal rendelkezik, amely felé az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény szerint a veszélyes állatok elhullásával kapcsolatos bejelentési kötelezettséget az állattartónak kellett teljesítenie.

A település vezetői a két elefánt elhullásának helyéről, idejéről, okáról és körülményeiről, valamint az állatok elhantolásának pontos helyszínéről, illetve az arra vonatkozó engedélyről várnak pontos adatszolgáltatást.

Szada Nagyközség Önkormányzata csak a beérkezett információk birtokában adhat az elhullások kapcsán további tájékoztatást. Hatósági, illetve állategészségügyi intézkedéseket érintő kérdésekben a települési önkormányzat nyilatkozatot – hatáskör és illetékesség hiányában – nem adhat ki, hiszen az olyan szakmai kérdéseket válaszolna meg, amelyekre kizárólag az állategészségügyi hatóság jogosult.”

No, helyben vagyunk, ebből így már ügy lesz. Nem tudni, miért nem járt el a tulajdonos az előírások szerint, az is lehetséges, hogy csak utólag szerzett tudomást az esetről, ne legyünk rosszhiszeműek: de tény, hogy most már mindenki a két halott elefántot keresi, Szadán is, Töltéstaván is, pedig a két település egymástól 147 kilométerre fekszik.

Olyant már gyakran láttam, hogy bolhából sikerült elefántot csinálni.

A tulajdonosnak most az lenne az érdeke, hogy ezeknek az elefántoknak a maradványai változzanak bolhává.

Mindenképpen, szomorú az ügy, nagyon jellemző és nagyon magyaros.

Egyelőre keresik az elefántokat.

Jó kérdés, hogy mihez kezdenek velük, ha megtalálják őket?



Szele Tamás

süti beállítások módosítása