Forgókínpad

Forgókínpad

Elefánt a cseresznyefán

2021. január 11. - Szele Tamás

Örülhetnek a konteósok, mert ma titkos társaságokról lesz szó. Félkomolyan, persze, ugyanis ha komolyak akarnánk maradni, vagy nem írnánk egy szót sem, mert aminek az ügyeit nyilvánosan szellőztetik, már nem titkos társaság, vagy olyan bonyolult lenne az írás, hogy egymás után jönnének rá a panaszok. Így sem lesz egyszerű vagy rövid.

qanon_cross_1.jpg

Mindegy is, lássuk, miről beszélünk. Trump követőinek, ugyebár, van egy olyan elmélete, miszerint a világon titokzatos, emberevő, örökifjú, halhatatlan, alakváltó (és még amit ide tetszenek tudni képzelni) lények uralkodnak, akik vagy gyíkok, vagy emberek, vagy gyíkemberek, a biológiájukkal nem sokat foglalkoznak. Mondjuk érdemes volna, ez az örökifjúság és halhatatlanság nem hangzik rosszul, de nem, ők ugyanis meg akarnak szabadulni ezektől, akiket Cabalnak neveznek. Merthogy rabszolgasorba akarják dönteni szerintük az emberi fajt, majd kiirtani, amit kicsit nem értek, mert ha kiirtják, már nem lehet kizsákmányolni, Olyan okos emberektől tudják ezt (meg azt is, hogy az 5G régebben elevenen megsütötte az embereket, de most már koronavírust teremt a szervezetben), mint például David Icke, aki korábban a Hereford United focicsapat kapusa volt, de nem ezért hisznek neki, hanem, mert a Facebook és a YouTube letiltotta az ostobaságait, tehát akkor azok csak igazak lehetnek.

Mióta uralkodnak az emberiségen ezek az izék? Mindig is ők uralkodtak, és azért nem láttunk még soha egyet sem közülük, mert az elefánt szeme piros.

- Miért piros az elefánt szeme?

- Hogy jobban el tudjon bújni a cseresznyefán.

- De még sosem láttam elefántot cseresznyefán!

- Ugye, milyen tökéletesen el tud bújni?

Alakváltó gyíkembert sem azért nem láttunk még soha (tessék békén hagyni az összevágott videókkal, mert olyant szólok, hogy magam is megbánom), mert nincs, hanem azért, mert van, csak nagyon jól elrejtőzik és halála pillanatában emberré változik, visszafordíthatatlanul.

Szóval, ez volna a Qanon-mozgalom mögött álló ideológia: Trump titokban, álnéven – hiszen szegény ember ő, pénze sincs, hatalma se – vezeti a titkos harcot a Cabal földalatti, föld feletti és földi, valamint földön túli bázisai ellen, miközben konspirációs okokból játssza a hülyét. A Cabal tagjaiból álló amerikai „elitet” (elithez tartozónak számítanak mindenkit, akinek már sikerült valami az életben, mindegy, milyen úton, tehát elit a véreskezű fegyvergyáros, de elit a színész is, aki a tehetségéből él) nagyrészt már kivégezték, ellenben azért nincs ennek látható nyoma, azért nem tűntek el, mert elhunytuk után klónjaikkal helyettesítették őket. Ellenben a Cabal is ugyanezt teszi, lassan már más sem lakik a bolygón, csak klónok, ha igazat adunk Qanonnak. Aki természetesen nem más, mint Trump, álruhában és mély illegalitásban. De hogy milyen ügyesen titkolja, miszerint ő Qanon! Tényleg csak fél Amerika hiszi, másik fele röhög rajta, de azért az egész világ tudja... Pont olyan jól elbújt, mint az elefánt a cseresznyefán.

Ennek az eszmének a fanatikusait láttuk a Capitoliumban, az esetről már annyit írtam, hogy most nem részletezném, megtettem korábban. Azonban a Qanon-vallásról, mely a manicheizmus egyik posztmodern mutációja, ha úgy tetszik, klónja, még köteteket fognak írni. Aztán persze, ha sikeres lesz a qanonisták harca, ezeket a köteteket majd máglyán el is fogják égetni a nagyobb piactereken, jó szokás szerint.

Hatalmas apparátus terjeszti ezt az eget verő ostobaságot, és talán nem véletlen, hogy majd’ minden eleme ismerős korábbi, rendszerint orosz eredetű álhírekből, konteókból, ezek szintézise a Qanon-hit. Ideológiának már nem mondanám, különben is, annyira irracionális, hogy ebben csak hinni lehet, bizonyítani képtelenség volna, tehát mindenképpen vallás. És közösség, társaság. Épp ezért nem véletlen, hogy akár Trump, akár a qanonista csoportok letiltása a közösségi oldalakon olyan hatalmas tiltakozást vált ki: olyan az nekik, mintha az imatermüket vagy a templomukat zárnák be. Ráadásul világi, sőt, pogány magánemberek, akiknek csak annyi közük van a dologhoz, hogy történetesen övék az épület, illetve a közösségi oldal. Nincs helye ilyenkor a qanonisták szerint olyasminek, hogy „magántulajdon” vagy „polgári törvények”, most fontosabb dolgokról van szó, megváltás zajlik, Jó és Rossz végső harca, Istenek Alkonya, Ragnarök.

Mármint szerintük.

Azt tehát látjuk, hogy a qanonizmus tulajdonképpen egy lazán szervezett, kisebb-nagyobb online közösségekből álló, szinkretikus, sőt, szintetikus eszmerendszerre épülő (amennyiben minden korábbi álhír és konteó összessége nevezhető szintézisnek) felekezet, amit misztikus alapok híján akármennyire is vallás mostanára, jelen állapotában mégis inkább titkos társaságnak kell neveznünk. Annyira nem titkos, hogy a tagjainak nevét komolyan titkolná, annyira igen, hogy a vezetőinek nevét csak sejtesse – erre a sejtetésre épül az egésznek a trumpizmusa, ha Trump valahogy kikerülne a pakliból, kicsit kéne csak állítgatni a gépen, hogy bárki más kerüljön a helyére.

Jó, akkor van egy létező titkos társaságunk, mely egy másik, vagyis a Cabal elleni harc céljából született meg, mely Cabal azonban annyira titkos, hogy nem létezik. Könnyű megjósolni, hogy ami nincs, az nem is tud ellenállni, könnyű ellenfél az olyan, pont, mint Orbánnak a Soros-hálózat. Diadalt lehet diadalra halmozni bármely nem létező ellenféllel csatázva.

Illetve, amikor fizikai harcról van szó, rosszabb a helyzet, ezek a hősök ugyanis többnyire csak a virtuális térben legyőzhetetlenek, no, de ott erősek ám. Amolyan propaganda-hősök. Megteremtették a saját médiájukat, elvi hátterüket – az alt-rightot – és, mint megtudtam, egészen meglepő helyekről támogatják őket.

Tegnap olvastam Sárosi Péter „Pendulum” blogján, mely a 444 felületén jelenik meg pár érdekes bekezdést arról, hogy a világszerte keringő trumpista álhír-videók honnan indulnak el. Idézném:

Nos, puszta kíváncsiságból megnéztem a két videót, amit küldött (ha már „a több ezer oldalnyi bizonyítékot” nem csatolta). Ezeket nem fogom belinkelni, mivel álhíreket terjesztenek. Mindkét videót az NTD YouTube csatornára töltötték fel, ami már önmagában is sokat elárul a megbízhatóságukról. Az NTD ugyanis a New Tang Dynasty Television rövidítése. Az NTD a The Epoch Times nevű médiavállalat része, amelyet a Falung Gong mozgalom hozott létre évekkel ezelőtt, hogy az antikommunista kínai emigráció kritikus hangját képviselje.

Azóta azonban jócskán eltért az eredeti iránytól, és az egyik legnagyobb közösségi média követőtáborral rendelkező politikai sajtótermékké nőtte ki magát. Mégpedig azzal, hogy Trump elnököt támogató, álhírektől és összeesküvési elméletektől hemzsegő tartalmakat állítanak elő és terjesztenek nagyipari méretekben. Fizetett hirdetések segítségével, amelyekre több millió dollárt költenek minden évben.

De vajon miért támogatta egy üldözött kínai vallási irányzat gőzerővel Trump újraválasztását? A válasz egyszerű: a Falung Gong híveinek politikai meggyőződése nagyon közel áll az elnökéhez. Elképzeléseik szerint ugyanis a világon a kommunizmus a legfőbb gonosz, és közeledik az Ítélet Napja, amikor a kommunisták a pokolra jutnak. Ebben a harcban pedig kulcsszerepet tulajdonítanak az amerikai elnöknek.” (Pendulum - 444) 



Itt azért álljunk meg pár szóra. A szerzőnek minden szava igaz, a Falun Gongnak semmi oka szeretni a népi Kínát. Manapság a Falun Kung vagy más néven Falun Dafa titokban működik, amennyire csak lehetséges, de ennek az az oka, hogy a kínai politikai rendszer klerikális ellenségnek kiáltotta ki a vallási közösség tagjait – bár, ha kicsit megvizsgáljuk a vallási téziseiket, láthatjuk, hogy azokban bizony semmi államellenes nincs. Viszont Pekingnek kell a belső ellenség, és ha nem kerülközik magától, kineveznek valakiket. Nem kell mondanom, hiszen köztudomású tény, miszerint a Falun Dafa üldözése temérdek áldozattal és szenvedéssel jár, a közösség elfogott tagjait gyakran végzik ki, kínozzák halálra vagy sújtják sok éves börtönbüntetéssel, átnevelő táborral. Állítólag az elfogott tagok belső szerveivel is kereskednek, bár ezzel az állítással szemben vannak némi fenntartásaim. Mindenesetre: ha utálják a pekingi kormányzatot, arra megvan a nagyon alapos okuk, és kicsit sem csoda, hogy „az ellenségem ellensége a barátom” elv mentén a qanonos-trumpista táborba sodródtak.

Most tartunk tehát ott, hogy egy létező titkos társaság harcát egy nem létező ellen egy másik létező, Kínában titkos, máshol nyilvános társaság támogatja. Ez már dupla pszeudo, tripla csavar, de lehet rajta még egyet tekerni.

Ugyanis a csatorna neve különös. A Falun Gong az 1990-es évek elején jött létre, mi közük nekik a Tang-dinasztiához, egyáltalán, bármiféle dinasztikus restaurációhoz Kínában? Semmi, viszont egy másik kínai titkos társaságnak, a Tiendihuinak, más néven a Menny és Föld Társaságának – melyet a nyugati, felületes közönség Triádnak hív – igenis célja a restauráció, az igaz, hogy ennyi idő után nem a Tang-házat restaurálnák, hanem a Ming-dinasztiát, de a Tang használata lehet jelkép is. Természetesen ők sem kedvelik a pekingi kormányzatot, bár szerteágazó bűnügyi tevékenységüknek köszönhetően elég sok kormányzattal ápolnak rossz viszonyt ezen a világon. Mármost vagy van Tiendihui-kapcsolata a Falun Gongnak, vagy nincs (bár Kínán kívül csodálnám, ha nem lenne, inkább az a kérdés, mennyire erős vagy fontos ez a kötelék), de volna ennél egy sokkal érdekesebb kérdésem.

Éspedig az, hogy a Falun Gong Trump Kína-politikája hatására csatlakozott a Qanonhoz, vagy Trump Kína-politikája a Falun Gong (esetleg más, hasonló társaságok) hatására lett ilyen?

Mi volt tehát előbb, a tyúk vagy a tojás?

Szóval határozottan izgalmas módon gabalyodnak egymásba a Qanon hátterében orosz titkosszolgálatok és álhírgyárak, kínai titkos társaságok és felekezetek, független milíciák és a szélsőjobboldali Proud Boys, konzervatív polgárok és a Biblia-övezet (Bible Belt), konteó-hívők, világvége-várók, megváltást keresők és mezei őrültek.

Jöhetnének már az ápolók.

Idáig nem lett volna szabad eljutni – a helyzet annyiban emlékeztet Nagy Konstantin idejére, hogy azokban az időkben is fontosabbnak kezdték találni a polgárok azt, amiben hisznek annál, amit tudtak – sőt, időnként az egymás hite elleni harcot találták a legfontosabbnak, jusson eszünkbe a véres harc a homouzion és a homoiuzion hívei között.

Akkor máglyára küldték egymást egy „i” betű miatt, most egy elképzelés, egy téveszme, egy városi pletyka miatt akarnak máglyát gyújtani.

Akkor legalább az üdvösségben reménykedve égették egymást az atyafiak, de most csak az a céljuk, hogy pokolra küldjék a másikat, minél kegyetlenebb módon.

Meglátjuk, mi lesz ebből a sok legendából. Egyet le kell szögeznem: hinni ugyan lehet vallásban is, városi legendákban is, a két hit mégsem ugyanaz.

A vallásos hit logikusan el nem dönthető dolgokról szól, az álhírek, konteók, városi legendák bizonyíthatóan hazugságok, akármennyit is sulykolják őket a megfelelő propagandacsatornák.

Azért annak van egy bája, ahogy létező titkos társaságok és szervezetek harcolnak vállvetve egy nem létező ellen – igaz, annak is megvan a maga előnye, hogy a Cabal sosem létezett.

Ugyanis így bárkire rá lehet mondani, miszerint tagja. És bárkivel le is lehet számolni ilyen alapon.

Csak úgy vallás tehát a qanonizmus, mint a boszorkányüldözés volt: a különböző vallások bizonyos elemeivel, jellegével, tulajdonságaival való visszaélés aljas célból.

No, meglátjuk, mi lesz belőle.

Emberek: ne higgyetek: tudjatok. Az a biztos.

És még azért sem mindig érdemes harcolni, amit sziklaszilárdan tudunk.


Szele Tamás

süti beállítások módosítása