Forgókínpad

Forgókínpad

Gyermeknapi vigasságok

2021. május 21. - Szele Tamás

Akkor most tessék ünnepelni, mert ajándékot kapunk gyermeknapra. Legkésőbb gyermeknapra, de lehet, előbb is ideadják, Orbán Viktor piros Pünkösd napjára szánja, virulhatunk majd maszk nélkül, mint megannyi rózsaszál, táncolhatunk, tapsikolhatunk örömünkben. Egy ország válik majd nagyra nőtt gyermekké, csak győzzem majd írni a krónikáját.

csipkemaszk.jpg

Ha én lennék a jó zágoni Mikes Kelemen, úgy fogalmaznék:

Hol vannak a muzsikások? Fújják el a tehénhús-nótát, és vonják el a menyasszony táncát! Mindezekből elítélheti kéd, hogy ma itt házasság lesz, de azt is jó megtudni kédnek, hogy lakadalom nem lesz, és hogy csak száraz kortyot nyelnek a mai lakadalomban.”

Egyelőre száraz a korty, aztán, hogy később nedvesebb lesz-é, majd meglátjuk, de most inkább azt lássuk, mit kaptunk?

Egyelőre semmit.

Kapni akkor kapunk bármit is, ha elérjük az ötmilliós oltottsági szintet, ezt ma ígérte meg Orbán Viktor a közrádióban, bár nagy meglepetést nem okozott vele, ugyanis tegnap már megígérte az enyhítéseket Gulyás Gergely is (az uniós Pfizer-megrendelés lemondása meg szépen elsikkadt a kellemes hírek árnyékában). Hanem tegnap Gulyás nem részletezte teljesen a dolgokat, aminek az az oka, hogy nem ő akar 2022-ben is miniszterelnök lenni, hanem Orbán, a kormáynfőnek kell a pozitív híreket kommunikálni, Gulyás csak a fullajtár, aki előtte szalad és kiabálja: „Jó hír hozója közeleg!”

Akkor lássuk, milyen engedmények várhatóak? Mármint, ha elérjük a szintet, de elérjük, engem is holnap oltanak másodszor.

Megszűnik a kijárási tilalom,

Megszűnik a vendéglátóhelyeknek és az üzleteknek a kötelező zárási időpont,

Eltörlik a közterületi maszkviselési kötelezettséget,

Szabad a sport a közterületeken, legyen az egyéni vagy csapatsport,

50 főig korlátozás nélkül megtarthatók a családi rendezvények, a lakodalmak pedig 200 fős korlátozással,

Szállodában, étteremben családi rendezvények elkülönítve tarthatók,

Védettségi igazolvánnyal látogathatók a szabadtéri rendezvények,

Szabadtéri rendezvény 500 főig korlátozás nélkül tartható (tüntetés is lehet), zenés-, táncos rendezvény védettségi igazolvánnyal látogatható

A 16-18 évesek felnőttek nélkül is mehetnek moziba, színházba

Azt nem jelentette be a kormányfő, hogy nagylelkűen engedélyezi a nyári évszak megtartását is, de tételezzük fel, hogy nem marad el ez a naptári-meteorológiai jelenség sem.

Lehet korainak és késeinek nevezni, gondolni az enyhítéseket, ezt nem érdemes boncolgatnunk, ugyanis ha tetszik nekünk, ha nem, így lesz: azt lássuk inkább, érdemes-e maszkunkat letépve belerohanni a zsongó májusba és körtáncot lejteni az örömtűz körül buja nimfákkal és borissza faunokkal?

Olyan nagyon nem. Ezek az intézkedések lényegében véve hangulatjavítóak. Ha a kormány az oltásprogramot jelölte meg fő célként, azt nem igazán befolyásolják (maximum növelik az oltási kedvet), ellenben a kereskedelem, a vendéglátóipar és az idegenforgalom fellendülhet tőlük. A kijárási tilalmat már akkor sem értettem, amikor hatályban volt, akkor sem, amikor enyhítették, de tekintsék őszülő szakállamat: nem járok én már annyit az éjszakában, mint hajdanán. Maradjunk annyiban, hogy ha nem jelenik meg egy újabb mutáció, akkor ebből nem nagyon lehet baj.

Rendben, és ha megjelenik? Ha szükségessé válik a harmadik oltás is? Orbán Viktor a tegnapiaktól eltérő számokat emlegetett, tegnap ugyanis Gulyás még tízmilliós vakcinatartalékról beszélt, mikor a Pfizer-szerződés lemondását indokolta. Ez kicsit megtévesztő lehet, ugyanis ezek nem a hűtőházakban vannak – még jó, ugyanis bárhogyan is hűtenénk őket, megromlanának legkésőbb egy-két hónap alatt – hanem ezeknek a leszállítására már van megkötött szerződésünk. Nos, tízmillió vakcina – ha ötmilliós eddigi oltottsággal számolunk, bár az ötmillióból nem mindenki kapta már meg a második oltását is – arra volna szűken elegendő, hogy mindenki megkaphassa mindkét oltást. Tegnap úgy nézett ki, a kormány „dupla vagy semmire” játszik, ha nem kell harmadik, győzött az ügyben, ha kell, minden oda lesz, új, külön szerződést kell kötni, már nem annyiért, amennyibe eddig került volna, hanem többért. Emiatt bele is keveredtem egy értelmetlen vitába egy úrral, aki nem volt hajlandó megérteni az oltóanyagok kompatibilitását, neki csak a mennyiség számított – hiába mondtam, hogy darabszámra lehet sok az oltóanyag adagja, de aki Sinopharmot kapott, azt nem lehet másodjára Pfizerrel oltani, és viszont. Szerinte lehetett. Hát, ha lehet is, lutri az. Különben a sört is lehet rummal inni, csak érdekes szokott lenni az eredménye.

Ez a kis kalkuláció azért megfordulhatott a kormányfő fejében is, mert ma már egészen más adatokat említett: most szerinte van nálunk „a zsákban” (mit csináljak, így mondta):

Pfizer-BioNTech oltóanyagból: 7 300 000 adag,

Modernából: 1 200 000 adag,

Janssen-ből négymillió adag,

AstraZenecából pedig 4,7 millió.

Utóbbi sorsa egyelőre bizonytalan, hiszen nem tudni, hogy a brit-svéd gyártó szállít-e vagy sem. Megjegyezte, a keleti vakcinákat nem is említette ezek mellett.

Azokat talán ne is említse, mert Gulyás egy tegnapi félmondatából kiderült, hogy nem rendelünk több Sputnikot (a többi orosz vakcinát nem hozta szóba), tehát a keleti vakcina mostantól vagy másféle orosz, vagy kínai gyártmányú lesz, bár abból sem csak a Sinopharm létezik.

Ha igazak Orbán számai, akkor nem voltak igazak tegnap Gulyás adatai, de ezen nem érdemes fennakadni, ez egy ilyen ország, itt Orbánnak lesz mindig igaza, és ha nincs, akkor is. Rendben, ennyi vakcina már elég lenne harmadik oltásra is (negyedikre azért nem). Persze a dolog mögött ott lappang, nem is túlzottan a homályban, hogy 2022 végére el akarják indítani a magyar vakcinagyárat és onnantól majd lesz nekünk saját oltóanyagunk – nos, annak a gyárnak még az alapkövét sem tették le, szóval erősen rá kell verni a melóra, míg elindulhat a gyártás.

Akkor most vizsgáljuk meg, miféle politikai értelme van az enyhítéseknek. Nos, ezeket az intézkedéseket nehéz értelmezni és szinte kizárólag a kormánypárt politikai szférájában lehetséges.

A „legenda” a következő: a gondos kormány egészségük érdekében elvett a választóktól bizonyos szabadságjogokat, az erős kormány viszont legyőzte a vészt, így a kormány most megjutalmazza azokat, akik rendesen viselkedtek és van védettségi igazolásuk, tehát azok majd hálából minden bizonnyal rájuk fognak szavazni.

Vagy nem.

Ha a világjárvány nem lett volna reális, ez az „elveszek valamit tőletek és csak jutalomból, bizonyos feltételekkel adom vissza, ezért ünnepeljetek meg és szeressetek nagyon” módszer minimum utcai zavargásokba torkollott volna, tehát a járvány igenis jól jött a kormánynak. Ki is használták, bár rajongani értük nem érdemes, annyi történt csak, hogy most már nincs akkora veszély, kimehetünk focizni a térre. De nem ők hárították el. Ők csak az ajtót nyitják ki, mert náluk van a kulcs.

Az ellenzék – bármit is hívjunk így – pedig nem automatikusan képviseli a kormány legendájának az ellenkezőjét, ha így lenne, az nagy baj volna, bár nem kétlem, hogy a kormánymédia perceken belül rámozdul arra, hogy „az oltásellenes ellenzék népszerűtlen, ezért vált lehetségessé a nyitás” – lévén, hogy az ellenzék „oltásellenessége” szintén csak a kormány legendájában létezik: Olyan ez, mintha valaki azzal rágalmazna engem, hogy bicikliket lopok, aztán mikor bemutatnám, hogy életem folyamán összesen egy kerékpár tűnt el a környezetemben, az is az enyém volt, azt mondaná: „Persze, nem tudsz bringát lopni, mert én nem hagyom!” Ennyit a hivatalos ellenzék ellen várható propagandáról, igazából semmi közük a dologhoz, pláne nem oltásellenesek.

Felmerül azonban, mi lesz a valóban maszkellenes, járványszkeptikus körökkel? Épp vasárnapra terveznek egy tüntetést a Hősök terére, most a vezetőségük az öklét rághatja izgalmában – de miért is? Azért, mert ha elérjük szombaton az ötmillió oltást, ami nagyon is lehetséges, akkor a tüntetés okafogyottá válik, a célok nagy része megvalósult, nincs miért demonstrálni, sőt, ötszáz főig még lehetséges is. Azonban a rendkívüli jogrend így is hatályban marad, tehát mondjuk rém- és álhíreket terjeszteni így is tilos lesz, meg az ötszáz fős létszámot sem léphetik túl, tehát teljesen új stratégiát kell kidolgozzanak. Eddig a tüntetés megrendezése miatt bírságolták volna meg őket, most más dolgokért, és minden attól függ, vasárnap reggel hányan lesznek beoltva.

Nem cserélnék velük, az is biztos. Nem egy rendezvényt kell most előre kitaláljanak, hanem kettőt. Tulajdonképpen ezeknek a mozgalmaknak – és azoknak a pártoknak, amelyek beszálltak ebbe az ideológiába, mint például a Mi Hazánk – a politikai jövője forog veszélyben, ugyanis most az náluk a helyzet, hogy „Jézusmária, győztünk”, nincs miért harcolni.

Aztán akad még pár ember, akikkel nem cserélnék, például azok, akik a vállalkozásukat a szigorítások által előidézett körülményekre alapozták. Például ott vannak, akik csipke- vagy hálómaszkokat készítettek (nem véd senkit semmitől, de könnyű benne lélegezni, és „ellenállónak” érzik magukat a viselői), akik arra építették alkalmi közösségeiket, hogy „a maszkviselők zombik, az oltottak hónapokon belül meghalnak”, egyáltalán, mindenki bajban lesz, aki a járványügyi intézkedéseket kihasználva próbált élősködni másokon.

Figyelem: itt nem a normális, házhoz szállításra áttért üzletágakról beszélek, azok egyszerűen vissza fognak térni a megszokott vágányra, hanem a szellemi és fizikai sárkányfű-árusokról.

Amúgy pedig – meglátjuk, mi lesz, hogy lesz. Az elmúlt másfél év arra alaposan megtanított minket, hogy a világjárvánnyal kapcsolatban nem érdemes jósolgatni, mert még a közel-keleti helyzetnél is kevésbé kiszámítható.

Maradjunk annyiban, hogy meglátjuk.

Szele Tamás

süti beállítások módosítása