Forgókínpad

Forgókínpad

A virtuális Pandzsir

2021. szeptember 04. - Szele Tamás

Tulajdonképpen nagyon mulatságos is lehetne az afganisztáni helyzet, ha nem volna annyira tragikus, de emberéletek milliói forognak kockán és a lezárt kommunikációs vonalak miatt részben találgatnunk kell, mi is történik valójában. Egyelőre semmi jóról nem tudok beszámolni, illetve azt nem tudom, hogy amiről beszámolok, az jó vagy rossz lesz végső soron.

skynews-torkham-afghanistan_5499796.jpg

Kezdjük a tálib kormánnyal, melynek megalakulását tegnap délutánra ígérték. Ígérték, az igaz, de nem tartották be: szerintem reflexből. Ha egy tálib bármit is megígér, annak nagyon rövid időn belül vagy az ellenkezőjére, vagy az ellenkezőjére sem számíthatunk. Azt csak találgatni lehet, hogy azért nem alakult még meg a kormány, mert be akarják várni ezzel a lépéssel a Pandzsir-völgy elfoglalását, ez esetben várhatnak még egy ideig, vagy más az oka a dolognak, mindenesetre az előre beharangozott esemény elmaradt. Annyival többet tudunk azért, hogy elég nagy államapparátust terveznek: huszonöt minisztérium fog felállni. A legtöbb hiteles forrás nem számol be változásokról a tervezett felső vezetésben, a TASZSZ hírügynökséget kivéve, bár őket eddig sem találtam a szikár tények fanatikus megszállottjainak, a tegnapi nap után pedig főleg nem hiszek nekik (később az is kiderül, miért), de azért ismertessük, ők mit tudtak meg (vagy mit állítanak).

A(z Oroszországban törvényen kívül helyezett) tálib mozgalom vezetője, Hibatullah Akhundzada valószínűleg az iráni kormánymodellhez hasonlóan Afganisztán legfőbb vezetője lesz – közölte pénteken a TASZSZ-szal a Hazbi Iszlámi politikai párt egyik forrása.

A táliboktól szerzett információim szerint a mozgalom úgy döntött, hogy Mohammad Haszan mullahot nevezi ki miniszterelnöknek, és Abdul Ghani Baradar mullahot a helyettesének. Akhnundzada marad az ország legfőbb vezetője” – mondta.

A forrás szerint Mohammad Haszan „jól ismert tálib funkcionárius”.

Ugyanakkor maga Baradar is kinevezhető miniszterelnöknek – mondta a Hazbi Iszlami képviselője pakisztáni forrásokra hivatkozva.

Jakub mullah (a tálib alapító Omar mullah fia – TASZSZ) lesz a védelmi miniszter, Sirajuddin Haqqani (a tálibok helyettes vezetője) a belügyminiszter, Amir Khan Muttaqi lesz a külügyminiszter, míg Gul Agha Ishakzai (a pénzügyi bizottság vezetője) a pénzügyminiszteri posztra kerül. E jelöltek kinevezéséről döntés született. A tálibok azt tervezik, hogy ezt 24-48 órán belül bejelentik” – mondta a forrás.”

Ez a kormánylista annyiban különbözik a másik verziótól, hogy kimarad belőle Stanekzai, akinek pedig helye kell legyen a legfőbb vezetők között, és Sirajuddin Haqqani nem a hadügyi, hanem a belügyi tárcát kapja, bár az neki, mint edzett kábítószer- és fegyverkereskedőnek kényelmesebb is volna. Járatos ő már a belbiztonsági ügyekben, igaz, a törvény másik oldaláról ismerte ki őket. De mondom, egyelőre kormányalakításról nem beszélhetünk, viszont egész jó kis totó-rendszerű fogadást lehetne szervezni a kabinet összetételének megsaccolására, pláne, hogy huszonöt tárca is lesz. Igaz, akiket érdekel – vagyis az afgán állampolgárok – most nem pazarolják a kis pénzüket szerencsejátékra, akiket meg nem érint személyesen, azok nem is fogadnának.

Fontosabb hír, hogy a tegnapelőtti, Heratban zajlott tüntetés után Kabulban is tiltakoztak az afgán nők. Erről a Tolo News így számol be:

Afgán nők és civil társadalmi aktivisták egy csoportja pénteken Kabulban gyűlést tartott, és követelte, hogy vegyenek részt a jövőbeli kormányban, többek között a döntéshozatalban és a politikában betöltött szerepekben.

A gyűlésre mindössze egy nappal a Heratban és Kabulban tartott hasonló megmozdulások után került sor, mivel a tálibok új kormány alakítása mellett döntöttek, amelyben még nem döntöttek a női vezetők szerepéről. A tálibok azt mondták, hogy a nők dolgozhatnak a kormányzati intézményekben, de magasabb rangú pozíciókban nem.

A kabuli gyűlésen részt vevő nők arra kérték a tálibokat és a nemzetközi közösséget, hogy őrizzék meg a nők elmúlt két évtizedben elért eredményeit, és tartsák tiszteletben politikai, társadalmi és gazdasági jogaikat.

Egyetlen társadalom sem fog fejlődni a nők aktív szerepvállalása nélkül” - mondta Tarannom Saeedi civil társadalmi aktivista. „Ezért megfontolandó a nők politikai részvétele a leendő kormányban és annak kabinetjében”.

Az iszlám törvények alatt is úgy akarunk dolgozni, mint a férfiak” – mondta Razia, egy civil társadalmi aktivista.

Az aktivisták sürgetik az afgán nőket, hogy folytassák tevékenységüket, és erősítsék meg álláspontjukat az elmúlt két évtized eredményeinek megőrzése érdekében.

A tálib kormány megalakulása után minden nőnek vissza kell térnie a munkához” – mondta Shabana Tawana, egy civil társadalmi aktivista. „Ne engedjék, hogy bárki aláássa az elmúlt 20 év eredményeit”.

Miközben a nők folytatják a gyűléseket Kabulban és az ország más részein, a közösségi médiában keringő felvételeken látható, amint néhány tálib tag egy kormányépület előtt nem engedi, hogy egy női csoport gyűlést tartson a fővárosban.”

Ez bizony megakadhat a mullahok torkán: hajlamosak megfeledkezni arról a különben közismert tényről, hogy minden második ember nőnemű.

Apróbbnak tűnő, de nagyon lényeges hír, hogy bár mostanáig csak tessék-lássék őrizték a közúti határátkelőket (strázsálják azonban a közutakat, pár kilométerenként tálib ellenőrző pontok vannak mindegyiken), a Pakisztánba vezető Torkham határállomáson a Sky News szerint megjelentek a nem csak AK–47-essel, de korbáccsal és bokszerrel is felfegyverzett tálib határőrök, és lezárták az átjárást.

Kissé már a következő témánk felé vezet az al-Arabiya információja, mely szerint az afgán al-Kaida csatlakozott a pandzsiri harcokhoz a tálibok oldalán. Ezt alátámasztaná az a hír, mely szerint a tálibok elutasították a nemzetközi segítséget a terrorizmus elleni harcban. Köszönik szépen, nekik az hazai pálya, elintézik egyedül. Pontosabban, megint a Tolo News alapján:

A tálibok pénteken kijelentették, hogy nincs szükségük egyetlen ország együttműködésére sem az afganisztáni terrorizmus elleni küzdelemben, annak ellenére, hogy egy magas rangú amerikai tisztviselő szerint az Egyesült Államok kész segíteni a táliboknak a Daesh elleni harcban.

Teljes mértékben készen állunk arra, hogy egyedül is gondoskodjunk az ország biztonságáról. Nincs szükségünk az USA vagy más országok támogatására ebben a tekintetben.” – jelentette be Anamullah Samangani.”

Naná. Még a végén valami baja esne hűséges fegyvertársaiknak, az al-Kaida gyakorlott gyilkosainak. Akkor viszont az afgán belső törésvonalak úgy kezdenek kialakulni, hogy egyik oldalon állnak a tálibok és az al-Kaida, véd- és dacszövetségben, a másikon az ISIS-K, a harmadikon pedig Maszúd és a nők, emberi jogi aktivisták.

Igen, a nők: Maszúd ma elég sokat kommunikált a közösségi médiában, szükség is volt rá, hogy életjelet adjon, mert halálhírét is költötték, azt is hazudták róla, hogy elmenekült – az egyik posztjában viszont kifejezetten kiemeli a szerepüket:

Soha nem hagyjuk abba a harcot Istenért, a szabadságért és az igazságért. A pandzsiri ellenállás, amely mindmáig kitart, vagy a Heratban élő buzgó nővéreink ellenállása, akik felemelték a hangjukat a jogaikért, azt mutatja, hogy az emberek nem adták fel jogos követeléseiket, nem adják fel jogos ellenállásukat, és nem félnek semmilyen fenyegetéstől.”

Itt érünk el a tegnapi nap csatáihoz, melyek közül az egyik a Pandzsir-völgyben zajlott, csak sokat nem tudunk róla, a másik a világhálón és a hírügynökségek között, de arról mindent tudunk.

A dolog azzal kezdődött, hogy magyar idő szerint este hét körül a „szavahihető” TASSZ hírügynökség Ankarából jelentette: a Yeni Safak című török lap információi szerint a tálibok elfoglalták a völgyet. Csóváltam a fejemet, mert a Tolo News erről nem tudott, pedig az Kabulban van, nem Ankarában vagy Moszkvában, de alig néztem át a friss híreket, a TASSZ bizonyítani is vélte a győzelmet: mint írták, Kabulban a tálibok örömükben már a levegőbe lövöldöznek.

Az arrafelé népszokás. De esküvőkön is lövöldöznek, szóval ebből még akármi lehet. Levegőhöz is alig jutottam, mikor jött a következő TASZSZ-hír:

Kairó, szeptember 3. /TASZSZ/. Amrullah Szaleh volt afganisztáni alelnök, aki „ügyvezető elnöknek” kiáltotta ki magát, miután az (Oroszországban törvényen kívül helyezett) tálibok átvették a hatalmat Afganisztánban, elhagyta az északi Panjshir tartományt, amely nem hajlandó elismerni a tálibok hatalmát, és Tádzsikisztánba tart – közölte pénteken telefonon a TASZSZ-szal egy kabuli forrás.

A helyzet Pandzsirban meglehetősen súlyos. A tálibok négy oldalról ostromolják a régiót, blokkolják az internethez, az áramhoz és a telefonos kommunikációhoz való hozzáférést. Szaleh tegnap este elhagyta Pandzsirt, és Tádzsikisztán felé vette az irányt. Valószínűleg már ott van” – mondta a forrás.”

Hűha, mondaná a kezdő és vadul elkezdené írni a szalagcímes vezércikket, csakhogy. Csakhogy a tapasztalt újságíró ügyel a részletekre, azokban lakik vagy az ördög, vagy az igazság: a TASZSZ hírei nem egyenesen Kabulból jöttek. Kettő jött Ankarából, egy Kairóból. Azt már eddig is tudtuk, hogy a tálibok elvágták az információs csatornákat a völgy és a külvilág között (azért még akad néhány, amiről ők ezek szerint nem tudnak), mi van, ha az ankarai és kairói embereik dezinformálják a világot?

Közben a völgy elestéről szóló hírt egy rövid időre a Reuters is átvette. Aztán gyorsan cáfolta is.

De mire lenne jó egy ilyen dezinformáció? Egy dologra: hogyha Kabulban a tálibok ezen az alapon alakítanak kormányt, az egész Afganisztán kormánya lehet, hiszen az ország egész területét ellenőrzésük alatt tudják. Akkor nem mondhatja a Pandzsir-völgy, hogy „mi ugyan nem vettünk részt ebben a kormányalakításban, el sem voltunk még foglalva”. Igaz, ha egy napon belül nem sikerül tényleg elfoglalni a völgyet, kilóg a lóláb.

Kilógott az már előbb is. Azzal kezdődött, hogy a BBC kiderítette: a tálib fegyveresek parancsra lövöldöztek Kabulban a levegőbe, nekik azt mondták, a városba érkező magasrangú vezetőket ünneplik így.

Aztán videót küldött a völgyből a nagyon haragos Amrullah Szaleh, bizonyítva, hogy nincs ő külföldön, esze ágában sincs elmenekülni.

Utána megszólalt a közösségi térben Maszúd is: az ő üzenetét már mutattam.

Szóval, nem foglaltak el semmit tegnap este sem a tálibok, sem az al-Kaida, sem más. Annyi igaz, hogy veszett harcok folytak és folynak most is, de azt még hozzá kell tegyük, hogy több száz tálib hadifoglyot ejtettek az ellenállók. Mi egyszerűen egy dezinformációs hadműveletet láttunk: az IT-ben nem túlzottan képzett tálibok elvágtak minden zsinórt, amit csak el tudtak és azt hitték: elszigetelték a völgyet informatikai szempontból, most már mondhatnak, amit akarnak.

Nem jött össze. Hamarább utolérték őket, minta sánta kutyát. 

A harcok folytatódnak.

Híradásainkat is folytatjuk.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása