Forgókínpad

Forgókínpad

Úton-útszélen

2021. szeptember 17. - Szele Tamás

Semmi sem bizonyos ezen a világon, de kevés dolog olyan bizonytalan, mint a tegnapi újság. A magyar kormánymédia saját magán demonstrálta az elmúlt huszonnégy óra folyamán, hogy az ember sosem tudhatja, mit hoz a múlt: azt pedig, hogy a jövő mit hoz, ilyen környülállások mellett maga a Jóisten sem tudná megmondani.

pestitv-fekete2.jpg

Illetve, Ő az efféle kérdéseket régebben tűzesővel, földrengéssel, özönvízzel vagy szimpla matató ménkűvel oldotta meg, és ez úton sok értelmetlen vitát sikerült elkerülni. Most sem vagyok abban biztos, hogy a Pesti Srácok és a Pesti TV szerkesztősége megússza az egyiptomi tíz csapás nélkül, bár nem tudom: magát a csapást nehéz csapással sújtani, még a Mindenhatónak is, szerintem a sáskajárást vagy a háromnapos sötétséget nevetve állnák. Esetleg sóbálvánnyá még változhatnának, mint Lót felesége.

Kevés kártékonyabb sajtóterméket láttam életemben, mint e kettőt, mely tulajdonképpen egy – igazság szerint a Pesti TV a Pesti Srácok videós feldolgozása, vagy melléklete. Nem több. Mármost a legnagyobb bajom nekem ezzel az egylettel még csak nem is világnézeti. Felőlem szeressék úgy és annyira a kormányt és annak fejét, ahogyan kitelik tőlük. Nekem a bajom a végtelen hanyagságukkal és felkészületlenségükkel volt, bár tudjuk: nem újságírók, hanem propagandisták, komisszárok. És főként nem jellemgrófok.

De akkor is... olyan mértékű hazudozásokat követtek el, akkora rágalomáriákat adtak elő, hogy azt elrettentő példaként tanítani fogják. És mindig kicsinyes bosszú vagy pillanatnyi politikai érdek, kampány miatt. Kevesen szidták őket annyit, mint én, és bármi is légyen a sorsuk, ez most már így is marad: munkásságuknak csak két csúcsát emelném ki itt, amelyek mintegy fémjelzik az egész tevékenységüket.

Az egyik az volt, amikor Huth Gergely főszerkesztő a Kurírt a „kádári belügy jól fizetett pincsikutyáinak lapja” névvel illette, a másik, amikor Stefka István lapigazgató Bodor Pált vádolta azzal, hogy a Securitate besúgója lett volna. Mindkettőtől majdnem a falnak mentem, ugyanis ezek nem távoli, régi és elvont események, előttem ismeretlen emberek, elsüllyedt lapok: a Kurírnak nyitástól zárásig munkatársa voltam, az első fél év után rovatvezetői minőségben, és tanúsíthatom, hogy minden volt ott, csak nem pincsikutya és kádári belügy. Bodor Pált pedig személyesen ismertem, és róla szintén bízvást állíthatom: a Securitatenak volt ő célpontja, áldozata, de hogy besúgója nem, az hétszentség. Csak hát a legtöbben nem dolgoztak a Kurírnál és nem ismerték Pali bácsit... de hazudtak ezek már mindent, amit érdemes volt és néhány olyant is, amit nem volt érdemes. Vegyük például, mikor Lovas Zoltán kolléga úr (ex-Fekete Doboz, ex-Magyar Narancs) egy családi fotója alá azt írták – a képen ő volt látható a felnőtt és a legkisebb fiával – miszerint ez egy meleg pár, akik gyermeket fogadtak örökbe. Fel sem merült bennük, hogy más lehetőség is elképzelhető, sőt, bizonyos jelekből arra következtetek, hogy az sem érdekelte őket, egyáltalán kik vannak a képen: kőbe vágtak a kapa élével, a fotót végül levették, de mentek tovább. Ezzel egy másik lapban foglalkoztam is volt pár hete. A tényektől soha nem engedték zavartatni magukat.

Ők azok, akik hiszik, hogy a cethal lenyelte Jónást, mert írva vagyon, és ha az lenne megírva, hogy Jónás nyelte le a cethalat: azt is hinnék. Ők, meg az olvasóik.

Hinnék is, terjesztenék is.

Tehát a szikár tények sosem zavarták őket, egészen tegnapig. Tegnap is a számokkal gyűlt meg a bajuk, de azzal nagyon. Sőt, voltak ennek jelei korábban is. De így, hogy a laudáción túl vagyunk, lássuk, mi történt.

Az, hogy bonyolult és kissé zavarosnak ható nyílt levél jelent meg tegnap a Pesti Srácok hasábjain, melyben Huth Gergely főszerkesztő és társai szokatlan dolgokat állítottak (nyilván Huth állított, a többiek meg aláírták). Például:

Tiltakozunk a Pesti TV és a PestiSrácok.hu szerkesztőségének ellehetetlenítése miatt! Két hete szerződés és finanszírozás nélkül, teljes bizonytalanságban készítjük a Pesti TV tartalmait. Idáig tudtunk hátrálni, mögöttünk már a szakadék tátong.”

Nofene. Találkozni méltóztattak minden újságíró közeli ismerősével, hűséges társával, a jó öreg Córesszel? Ezt sem hittem volna. Bár a szegénységről eltérő fogalmaink lehetnek, én azt hívom így, amikor az ember vagy eszik, vagy lakik (aztán valahogy megoldja), szerintem nekik ilyen gondjaik azért nincsenek.

Belviták, emberi gyarlóságok és becsvágyak miatt sok értékes tett és törekvés hullott a padlóra az elmúlt években. Nem hagyhatjuk, hogy a Pesti TV és a PestiSrácok.hu közös szerkesztősége is erre a sorsa jusson! Ébredjenek, akiknek ez a hivatásuk és álljanak mellénk, akiknek fontos a létezésünk!”

Ejha. Hát mi történt, Soros György felvásárolta a céget és épp LMBTQI kulturális kutatóközponttá alakítja? Nem, amiatt nem sírnának ennyire: volna az a pénz, amennyiért fordítanának egyet a köpönyegen és büszkén vállalnák a feladatot. Hiszen épp az a bajuk, hogy nincs az a pénz, ami eddig volt. És ők olcsón vagy ingyen nem dolgoznak, leesne az aranygyűrű a kényes ujjacskájukról.

Már idén májusban voltak bizonyos jelei az anyagi megingásnak, akkor ugyanis már egyszer az úri közönséghez fordultak anyagi támogatásért – de legalább szépen meg is magyarázták:

Kérjük, támogassa adója 1 százalékával az Oikosz Alapítványt és a PestiSrácok.hu fennmaradását! – Huth Gergely felhívásával

A jobboldali médiatér örvendetes bővülésének egyetlen kellemetlen velejárója, hogy a PestiSrácok.hu kiadója ötödik éve nem tudja növelni reklámbevételeit, miközben a kiadások – a szellemi munkára vonatkozó idei adóváltozásokkal megfejelve – jelentősen nőttek. Annak ellenére romlanak a gazdálkodási lehetőségeink, hogy a PestiSrácok.hu a Médianéző Intézet és a Századvég felmérése szerint is még mindig a második legnépszerűbb, nemzeti értékrendet valló hírportál az Origo.hu után.”

Hajjaj, urak, hajjaj. Szóval, azt én megértem, ha egy független lap főszerkesztője vagy tulajdonosa fogja a kalapot és körbesétál vele némi adományokért, ugyanis mifelénk olyan ritka az állami hirdetés, hogy nincs is. Kiveszett az 2010-ben, mint a mauritiusi dodómadár. De a Pesti Srácoknál annyi az ilyen, hogy egymásba érnek, művészet becsempészni közéjük valami szöveget – igaz, nem is érdemes, azt már mutattam, milyen, amikor írnak.

Hát hová tették a pénzt, kiszórták az ablakon? Arannyal patkolták a lovaikat?

Nos, azt tudjuk, hogy televíziót csinálni irtózatosan drága játék. Van hozzá némi közöm, szoktam tévécsatornáknak dolgozni: egy rövid forgatás is rengetegbe kerül. Nem untatnék senkit számokkal, de jelezném, hogy azon a híren, ami mondjuk három perc adásidőt kap, dolgozik a tudósító, az operatőr, a hangmérnök, a szervező, a vágó, a szerkesztő, ezeknek az embereknek mind napidíjuk van és a technika is méregdrága. Az a három perces hírecske jó esetben, alsó hangon, baráti árakkal száz-százhúszezer forint. Rendben van, de hát nem százmilliókból alapította Vaszily Miklós a tévét? Dehogynem. Csak valahogy elkopott, elvásott az a sok pénz mindenestől.

A kutya egyébként valóban Vaszilynél lehet elásva. Mint a Média1 írja:

Vaszily Miklós, a Pesti TV médiaszolgáltatója, a Progressive Media Hungary Kft. idén nyár elején vizsgálatot rendelt el a Pesti TV-nél: erről Vaszily maga nyilatkozott a Media1-nek. Idén szeptember elsejei hatállyal azután a Pesti TV felmondta a műsorok gyártási feladataira vonatkozó szerződést a Huth Gergely és Szenvedi Zoltán érdekeltségében lévő Gerilla Press Kft-vel, és csak a szerkesztők, műsorvezetők, azaz csak a tartalmi kompetenciák maradtak meg a Gerilla Press Kft.-nél, míg a gyártási feladatok (a technikai emberekkel együtt) átkerültek az IKO nevű nagynevű műsorgyártó holdinghoz, amely a TV2 és más cégek műsorait is készíti. A Media1 információi szerint ez azért érinti nagyon érzékenyen a Huth Gergely nevével fémjelezett Gerilla Press Kft.-t, hiszen a nagyobb profit a gyártásból származott, így egy fontos bevételi láb esett ki azután, hogy csak a szerkesztők, műsorvezetők maradtak a cégnél.”

Aha. Szóval ez a baj. Tulajdonképpen működni most is lehetne, csak más vágja zsebre a nagy pénzt, az eddigi csapatnak kevesebb jut.

Amondó volnék azonban, ne temessük még ezt a tapasztalt csasztuska-brigádot. Van jele annak, hogy túlélik ezt is.

Ugyanis ma reggelre eltűnt a nyílt levél a Pesti Srácokról, de még a kommentek is, amikben utaltak rá, helyette annyi szerepel az aláírások felett, hogy

Köszönjük nézőinknek és olvasóinknak a sok születésnapi jókívánságot, kiállást és bátorítást!”

Igen, a Pesti TV most egy éves. Hogy eredetileg nem ezt írták alá? Örüljenek, hogy nem biankó csekket szignáltak! Azt is átírná a főszerkesztő, ha kéne. Tehát úgy néz ki, mégis kapnak valahonnan legalább annyi pénzt, mint eddig, bár talán többet is, mert választási kampány idején a kormány nem engedi el a legalázatosabb tányérnyalóit. De hát... mit láttunk?

Egy nagyon érdekes jelenséget, egy marxi tétel igazolását, ugyanis most csapott át a mennyiség minőségbe. Konkrétan negatív minőségbe. Az lehet a bokorban, hogy egyfelől a kormány bevallott szándéka „az online médiatér meghódítása”, és valóban, az utóbbi fél év folyamán egyre-másra indulnak a különböző kormánypárti „híroldalak” és egyéb orbánumok, másfelől ez a rengeteg kis közlöny igen sokba kerülhet. Vaszily üzletember, aki nem állhatta a pazarlást, és mikor látta, hogy a Pesti Srácok és annak videomelléklete mennyit számláz ki a gyártásért, produkciókért, gyorsan keresett egy olcsóbb céget. Tartalmi változásról nem volt tehát szó, persze, hogy nem, csak pénzügyiről: de már ezt is minimum hazaárulásnak tekintették a régi, sárviharokban edzett zsoldosok.

Mert nekik az a haza, ahol nyugodtan számlázhatnak, kedvük szerint.

Most valószínűleg kompromisszumra juthattak, és egy darabig megy majd minden, ahogy eddig: de a jövő évi választások után akárki is győzzön, már nem érdemes tartós tejet vegyenek a szerkesztőségi hűtőbe. Annyi hozzájuk hasonló lakáj kerülközött a mostani „médiatér-foglalás” során, hogy rájuk, akik még ráadásul drága zsoldért is dolgoznak, semmi szükség nem lesz.

Ott fogják őket hagyni, az út szélén.

Azt viszont nagyon fogom élvezni, amikor a sértett Huth Gergely leleplező írásban kiáltja világgá Orbán Viktor eltitkolt ifjúkori botlásait és Stefka István elemzi majd Kövér László jellemhibáit, valamint kételkedni fog a házelnök szellemi képességeiben.

Azon nagyon fogunk röhögni.

És lesz ilyen. Fogadjunk, hogy lesz.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása