Forgókínpad

Forgókínpad

Völner, Pegasus, korrupció

2021. december 07. - Szele Tamás

Vannak pillanatok, főként manapság és Magyarországon, mikor rejtelmes dolgok történnek váratlanul, és a legkomolyabb sajtószakmai eszközök bevetése sem sokat segít abban, hogy megértsük: mi a fene zajlik itt, a szemünk előtt. De hogy valami nagyon fontos, abban bizonyosak lehetünk.

volner-pal2_pegasusokkal.jpg

Ma reggel ilyen mozzanata volt a magyar történelemnek, amikor dr. Völner Pál igazságügyi államtitkár mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte Polt Péter legfőbb ügyész. Én először nem hittem a szememnek, de mikor több, egymástól független forrás is megerősítette a hírt, mégis azt mondtam: igaz kell legyen. Amikor pedig megérkezett a Legfőbb Ügyészség hivatalos közleménye is, kétségtelenné vált, hogy megtörtént a lehetetlen. No, ilyenkor kell nagyon óvatosan megközelíteni és megérinteni a témát, mert van olyan veszélyes, mint egy rozsdás, fel nem robbant második világháborús aknagránát: ha rosszul nyúlunk hozzá, azonnal elműködik a kezünkben, és az nekünk igen kellemetlen lesz. Sok sajtóper indult ilyen helyzetekből... először tehát lássuk a hivatalos közleményt, ami – kivonatolva – megjelent a független sajtó egyes lapjaiban, megjelent a Magyar Nemzetben, de a kormánymédia többi lapjában egyelőre nem.

Dr. Polt Péter legfőbb ügyész a hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél dr. Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére.

Dr. Völner Pál országgyűlési képviselő, az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára, aki 2019 augusztusától a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos is egyben.

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel arra, hogy dr. Völner Pál a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott.

Dr. Völner Pál a gyanú szerint a jogtalan előny ellentételezéseként – felügyeleti, hatósági, igazgatási jogkörével visszaélve – vállalta, hogy konkrét ügyeket intéz, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke kérésének megfelelően.

Dr. Völner Pál cselekménye vezető beosztású hivatalos személy által az előnyért a hivatali helyzetével egyéb módon visszaélve, bűnszövetségben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette megalapozott gyanúját kelti.

A felmerült bizonyítékok alapján a legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél indítványozta dr. Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

A büntetőeljárás dr. Völner Pál országgyűlési képviselővel szembeni lefolytatására a mentelmi jogának felfüggesztése esetén nyílik lehetőség.

Az ügyben jelenleg összesen tizenkét gyanúsított van – közülük nyolc végrehajtó és egy végrehajtó helyettes. Jelenleg hat gyanúsított letartóztatásban van, egy személy pedig bűnügyi felügyelet alatt áll.”

Ennél sokkal többet nem tudunk biztosan, ez viszont már „hivatalos”, ahogy a kormánymédia online szabadcsapatai, kis médiumai szokták írni, ha a szokásosnál is nagyobbat hazudnak. Jó, de mit jelent?

Hát, itt bizony spekulációra lesz szükség. Hetek óta érik egy botrány, nem biztos, hogy ez, lehet, hogy lesz másik is vagy ez mutálódik majd, de arról is teljes volt a hírzárlat: jóllehet ezek az események Budapesten játszódtak le, de annyit tudunk róluk, mintha egy nepáli lámakolostorban estek volna meg, ötszáz évvel ezelőtt és télen, mikor a havazás elzárja a hágókat. A történet legnagyobb részéről tárgyszerű, világos fogalmaink nincsenek, csakis következtethetünk, spekulálhatunk, így a továbbiakban külön fogom jelezni, hogy mi a hír és mi a spekuláció.

Először is: dr. Völner Pál nem akárki. Olyan bizalmi pozícióban dolgozott ez az ember, mint tán senki más: ugyanis

a Pegasusos Völnerről van szó.

Mikor nyáron kipattant a botrány, és kiderült, hogy a megfigyelési engedélyeket Varga Judit igazságügyi miniszter kellett volna aláírja, sőt, az is kiderült (frissebb adataim nincsenek), hogy április közepéig 499 engedélyt adtak ki, július 19-ig összesen 928-at, ami egyszerűen rengeteg, naponta majdnem öt új megfigyelést jelent! Ráadásul Varga Judit nem is mindig ér rá aláírni az ilyesmit, annyit portyázik Brüsszelben, utána nem küldhetik ezeket a bizalmas iratokat, így ő maga árulta el – aranyhídon menekülve a sajtó elől – miszerint:

nem ő adja vagy tagadja meg, hogy kinek a lehallgatására adnak engedélyt, ezek „ki vannak szervezve”, Völner Pál államtitkár jogosult erre.

Ezt a Völnert kapták most el, éspedig a Legfőbb Ügyészség.

Idáig ez mind hír volt, nem vélekedés vagy spekuláció.

Az is hír még, miszerint dr. Schadl Györgyöt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét november elején letartóztatták nejével együtt, méghozzá a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ahonnan Dubaiba indult volna a gépük. Elég bonyolult vádak merültek fel ellenük, amiket nem is részleteznék, fogalmazzunk úgy, hogy hivatali hatáskörben elkövetett liliomtiprás és falbontásos zseblopás nem szerepel közöttük, majdnem minden egyéb viszont igen. Erről tudunk már egy hónapja, csak ennél többet nem sikerült sehogy sem megtudnia a sajtónak: a rendőrség semmit sem mondott, hiszen nem is ők nyomoztak az ügyben, a Főügyészség meg hallgatott.

A háttér ismertetéséhez ide kell idéznünk egy harmadik, tegnapi hírt is, ami fölött átsiklottam volna, de ma délelőtt különös pikantériáját érzem annak, hogy Pintér Sándor belügyminiszter a X. Integritás Kerekasztalon a Magyar Nemzet szerint külön hangsúlyozta:

A közélet tisztaságáért tett első közös szándéknyilatkozat óta eltelt tíz évben a Belügyminisztérium elkötelezettsége töretlen a korrupció elleni küzdelemben. A tárca szerepe e területen még hangsúlyosabbá vált, a kialakított hatékony jogszabályi környezet és eszközrendszer nagyban hozzájárult az eredményes hatósági fellépéshez.”

Ugyanez az írás kiemeli:

Az állami szervek integritását sértő – és azon belül is kiemelten a korrupciós és hivatali – bűncselekmények üldözésében a Nemzeti Védelmi Szolgálat szerepe megalakulása óta meghatározó. A cél változatlan: átláthatóan, elszámoltathatóan működő közigazgatás, ahol a magas belső morállal rendelkező munkatársak ellenállnak a korrupciós törekvéseknek.”

Sag schon, dr. Völner morálja nem volt elég magas és nem állt ellen a jelek szerint az említett korrupciós törekvéseknek.

Eddig tehát a háttér, ami innentől következik, az már kremlinológia, China-watching, spekuláció.

Szóval, gondolkodjunk, Béláim. Mit tudunk? Tudjuk, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Karban felütötte a fejét a korrupció. De nem most, hanem már hajdanában-danában. A bedőlő devizahitelek korát éljük, ez már nagyon rossz hír, mert bárkit ki lehet forgatni törvényes úton bármijéből, ha a végrehajtó korrupt, akkor ráadásul még olcsón is. Ebben asszisztált a Végrehajtói Kar elnökétől dr. Völnerig sok ember.

Aztán azt is tudom – ügyvéd barátaim figyelmeztettek rá, és már jó pár évvel ezelőtt – hogy az okostelefon veszélyes szerszám, és nem is annyira politikai, mint gazdasági ügyekben esik meg a bíróságokon, hogy előkerül pár lehallgatott beszélgetés... a vádlott meg csodálkozik. Ha ehhez hozzátesszük, miszerint a Pegasusnak is sok politikán kívül álló, sőt, kormánypárti üzletember volt célpontja, egy gazdasági szempontból szinte bármire alkalmas gépezet képe bontakozik ki előttünk: akitől nem lehet egyszerűen elvenni a házát, pénzét, vállalkozását, elvették attól bonyolultan, legfeljebb megfigyelték előtte egy kicsit. Völner aláírta az engedélyt, amiért kapott havonta pár millát és a Halálcsillag akadálytalanul tette a dolgát.

De hogyan nem jöttek rá, hogy Völner korrupt? Úgy, hogy ismerte Tuskó Hopkins titkát: az egyetlen módja annak, hogy ne hiányozzon valaki a névsorból az, ha ő olvassa. Esetünkben Völner a legegyszerűbb átvilágításon vagy vizsgálaton megbukott volna, csak hát ezeket a saját esetében is ő kellett volna engedélyezze! Még kérni sem volt érdemes tőle ilyesmit.

Grandiózus. Itt megint be kell szúrnom egy friss hírt: ebben a percben érkezett, a 24.hu közölte, miszerint:

Nem követett el bűncselekményt, államtitkári és miniszteri biztosi feladatait tisztességesen és a törvényeknek megfelelően végezte, azonban vállalja az ügy politikai következményeit és a mai nappal lemond államtitkári posztjáról Völner Pál államtitkár – olvasható a politikus lapunkhoz eljuttatott közleményében.” (24.hu)

Hölgyeim és uraim: megvan a Fidesz új Borkaija, csak Völner legalább kereste a pénzt a disznóságaival, nem költötte, mint a volt polgármester az Adrián, alkalmi, könnyűvérű szerettei körében. Akkor összegezzük, most nem azt, amit látunk, hanem azt, amire gondolunk – mert sok a következtetés, de kevés a bizonyosság egyelőre.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar vezetőségének egy része gazdasági bűnszövetkezetet működtetett, huzamosan ráadásul. Hogy mekkora nyereségre tettek szert, még nem tudni, de két villamosjegy áránál valamivel többről lehet szó. Ebben segédkezett nekik a Legfőbb Ügyészség szerint dr. Völner, aki – lássunk csodát – a Pegasus és más megfigyelési eszközök használatának engedélyezéséért is felelt az Igazságügyi Minisztériumban. Mely minisztérium a jelek szerint oly sikeresen harcol a korrupció ellen, hogy azt mintegy integrálta saját szervezetébe, mondjuk úgy, államosította. Völner lemondott, de tagadja, hogy bűnt követtett volna el, bár módja bőven akadt rá: a megfigyelésekből származó információk, egyes telefonbeszélgetések, tárgyalások ismerete az üzleti életben szó szerint milliárdokat érhetnek. És ha a Végrehajtói Kamara kérte a megfigyeléseket, Völnernek már csak alá kellett írni az engedélyt. Hogy a kamara milyen alapon kérhetett egyáltalán ilyesmit, az viszont már a jogrendszer hibája.

Azt hiszem, Magyarország az első állam a világon, amelynek sikerült a tulajdon igazságügyi minisztériumát, a saját nemzetbiztonsági szakszolgálatát, a végrehajtói karát és a világ egyik legfejlettebb kiberfegyverét korrupcióra felhasználnia.

Szomália, Dél-Szudán, Szíria? Jemen, Venezuela? A fasorban sincsenek!

Magyarország jobban teljesít.

Egyelőre ezt tudjuk és ezt gondolhatjuk az esetről.

Híradásainkat folytatjuk.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása