Forgókínpad

Forgókínpad

Putyin tévedése

2022. december 16. - Szele Tamás

Ukrajna területét ezekben a percekben is tömeges rakétatámadás sújtja. Ne tessék legyinteni, hogy „már megint”, mert bizony: már megint. És természetesen nem a katonai célpontokat támadják, hanem a civileket, főként az energetikai infrastruktúrát. Ami hatalmas hiba, de mielőtt elmagyaráznám, miért az, lássuk, mit tudunk a mai eseményekről.

kijev_bombazasa_december_16.jpg

Egyelőre nem sokat. Annyit mindenképpen, hogy az orosz hadsereg újabb nagyszabású rakétacsapást indított Ukrajna ellen. December 16-án reggel az ország valamennyi régiójában légiriadó volt érvényben. Az Ukrajinszka Pravda forrásai szerint kijevi idő szerint 9:00 órától az orosz hadsereg 72 rakétát lőtt ki ukrán területre. Az ukrán hatóságok és a média arról tájékoztatott, hogy a légvédelmi eszközök több régióban, valamint Kijevben is működtek. A rakétatámadás Ukrajna keleti és déli részén található energetikai létesítményeket rongált meg – közölte Herman Galuscsenko energiaügyi miniszter. Az újabb támadás miatt országszerte rendkívüli áramszünetet rendeltek el – közölte az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője, Kirill Timosenko.

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko elmondta, hogy a város három kerületében – Desnyanszkij, Dnyiprovszkij és Holosejevszkij – voltak robbanások. A városban az energetikai infrastruktúra károsodása miatt vízellátási zavarok léptek fel – mondta a polgármester. A lakosok azt is elmondták, hogy számos kerületben megszűnt a fűtés. Klicsko felszólította a polgárokat, hogy maradjanak az óvóhelyeken. A földalatti forgalmát leállították, az állomások óvóhelyként működnek. Kijevből egyelőre nem jelentettek sebesülteket vagy halálos áldozatokat.

A Kijevi Területen, Brovaryban a lelőtt rakéták roncsai magánházakra zuhantak, senki sem sérült meg.

Krivij Rihben egy lakóház került tűz alá – közölte az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője, Kirill Timosenko. Egy teljes ház megsemmisült – mondta a területi közigazgatás vezetője, Valentyin Reznyicsenko. Két ember meghalt, további öt pedig megsérült. A sérültek között két gyermek is van.

Több ukrán nagyváros teljesen áram nélkül maradt. Harkivban megszűnt az áramszolgáltatás egy infrastrukturális létesítményt ért rakétacsapás után – közölte Ihor Terehov, a város vezetője. Oleg Szinegubov, a Harkivi Terület katonai közigazgatásának vezetője elmondta, hogy az orosz csapatok három csapást mértek a régió kritikus infrastruktúrájára, miközben összesen tíz rakétát lőttek ki a régióra. A harkivi metró leállt, az állomások óvóhelyként működnek.

A Poltavai Területen a helyi hatóságok szerint Poltavát áramtalanították, Kremencsuk pedig villany és víz nélkül maradt. Mikolajivban és a Mikolajivi Területen rendkívüli áramkimaradások kezdődtek – közölte Vitalij Kim, a katonai területi közigazgatás vezetője. Dnyipropetrovszkban leállt a metró és az összes villamosított közlekedési eszköz.

Harkiv, Kirovohrad, Donyeck és Dnyipropetrovszk régiókban egy energetikai létesítmény megrongálódása miatt számos vasúti szakaszon megszűnt az áramszolgáltatás. Zaporizzsja régióban, amelyet legalább 15 találat sújtott, a hatóságok szintén arra szólítottak fel, hogy készüljenek fel az áramkimaradásokra. Korábban a rakétacsapások fenyegetése miatt Ukrajna egyes régióiban megelőzően rendkívüli áramszüneteket rendeltek el.

Az elmúlt két hónapban Oroszország többször is nagy erejű csapásokat mért Ukrajna energetikai létesítményeire. Denisz Smyhal ukrán miniszterelnök december 11-én közölte, hogy az Ukrajnát ért nyolc sorozatos orosz csapássorozat után az összes hő- és vízerőmű megrongálódott.

Ennyi részletet ismerünk magyar idő szerint déli 12:50-kor – azért jelzem az időpontot, mert nem szeretném, ha később reklamálna valaki, hogy ő már többet tud. Később én is többet fogok tudni, ez a dolgok természetéből fakad. Akkor most tegyük fel a kérdést: mindez mire jó?

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin elkötelezett magyar hívei, ezek a bibói értelemben vett „túlfeszült lényeglátók, hamis realisták” (én úgy szoktam mondani: „akik azon a szitán is át akarnak látni, ami ott sincs”) kórusban, és gondolkodás nélkül vágják rá a megfejtést: „azt akarja elérni az orosz hadsereg, hogy az éhező, fázó nép legyen elégedetlen Zelenszkijjel és kormányával, döntse meg, és az új kormány kössön békét Moszkva feltételei szerint”. Ez egy elterjedt narratíva mostanság mifelénk, különben orosz eredetű, például a Telegramon „Komszomolszkaja Pravda” egykori munkatársa, Szergej Mardan tette közzé a teóriát december 6-án, az ő szavait idézem:

Azzal, hogy Oroszország lekapcsolja a villanyt Ukrajnában, egy feltételes reflexet alakít ki az ukránokban: „a villany le van kapcsolva, ez azt jelenti, hogy valamit rosszul csináltam, mit tegyek, hogy felkapcsoljam a villanyt?”. Csak annyit kell tennetek, hogy abbahagyjátok a Bandera-dalok éneklését, újra felállítjátok Puskin emlékműveit és tanuljátok a történelmet. Ugyanakkor nagyon is lehetséges embernek maradni, és még ukránul is lehet beszélni, a lényeg, hogy megértsék, hogy a fényt nem a Kalibr-rakéták miatt veszítik el, hanem a fejükben lévő zűrzavar és a tetteik miatt.”

Igen, kérem, ez egy ennyire primitív elmélet, gyerekeknek – vagy inkább Pavlov kutyáinak – nézi a megtámadott ország lakosságát. És teljesen sikertelen lesz.

Miért? Nos, képzeljük el, hogy ukránok vagyunk. Ülünk az óvóhelyen, energiaellátás nincs, a fejünk fölött zúgnak el a különböző rakéták, és valaki azt mondja, hogy „ha nem volna Zelenszkij meg Zaluzsnij, most nem lennénk bajban”. Még ha nem is vagyunk az illető urak hívei, akkor is tudjuk, ha máshonnan nem, Bucsa, Borodjanka, Mariupol, Kremencsuk, Kramatorszk és rengeteg más hely példájából, hogy ha nem lenne ellenállás, már Ukrajna sem lenne. És mi magunk is csak véletlenül lehetnénk életben, ki tudja meddig, a megszállók kényére-kegyére utalva, rabszolga- vagy jobbágysorban.

Aztán meg lássuk csak: tegyük fel, hiszünk Putyinnak, aki azt mondja, ha elkergetik a mostani vezetést, lesz áram, lesz gáz. Már miért hinnénk el neki pont ezt? Akkor is hazudik, mikor kérdez, akkor is, mikor alszik. Ha az ölébe hullik Ukrajna, semmi oka nem volna arra, hogy ellássa energiával: lám, a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok az ő kezében vannak, és most is lajtoskocsiról osztják az ivóvizet, ugyanis még a háború elején szétlőtték a teljes vízellátó rendszert, több kulcsfontosságú ponton is, és eszük ágában sincs újjáépíteni. Mariupolban is Putyin az úr, de szó nincs akár az energetikai hálózat, akár a víz- és gázvezetékek, akár a csatornarendszer rendbetételéről, a mariupoli lakosok szó szerint a fagyhalállal néznek szembe. Meg persze a kolerával és egyéb járványokkal.

Szóval: miért tartaná be pont ezt az ígéretét Putyin, ha arra sem vigyáz, amit már elvett? Ami már az övé? Hiszen neki ez pénzbe kerülne. A Zaporizzsjai Erőművet is azért tartja a markában, hogy neki dolgozzon, nem azért, hogy Ukrajnának – ha kivonulna belőle, és demilitarizálnák az övezetet, nem is lenne tovább értelme ennek a rakétaháborúnak, lenne energia, épp elég.

Azon kívül, ha Ukrajna elhinné Putyinnak, hogy „csak” a vezetőit kell elkergetnie, és „csak” egyesülnie az Oroszországi Föderációval, az bizony oda vezetne, hogy onnantól kezdve Putyin minden hazugságát köteles volna elhinni. Azt is, hogy Ukrajnában biológiai fegyvereket fejlesztettek (dehogy fejlesztettek) földalatti laborokban (amiket nem találnak), azt is, hogy Ukrajnának atomfegyverei vannak (egyáltalán nincsenek, amije volt, az épp Moszkvához került a Budapesti Memorandum értelmében), azt is, hogy az Azovsztal alatt NATO-tábornokok bújkálnak (nagyon elbújhattak, őket sem találja senki), azt is, hogy minden ukrán sátánista, sőt, emberevő... tehát Ukrajna némi áramért és gázért voltaképpen nem csak a létét adná fel, de a méltóságát és önbecsülését is.

Putyin ott rontotta el ezt a kis diverziós kísérletét (áramot, gázt Zelenszkijért és Moszkva-barát rezsimért, végső soron tehát országért cserébe), hogy korábban lefolytatta Ukrajna ellen a történelem egyik leggátlástalanabb, leghazugabb propaganda-kampányát. Nyilvánvaló, szemenszedett, ordas hazugságokat ordított a világba az országról, olyasmiket, amikről ott mindenki tudta, hogy mennyire nem igazak.

Most pedig azt várja, hogy maguk a megrágalmazottak higgyenek neki.

Röviden: szokás szerint megint mindenkit hülyének néz.

Ezt a sületlenséget csakis az elvakult hívei hiszik el neki, ők is csak addig, míg számukra nincs tétje: láthattuk, a mozgósítás előtt volt még némi népszerűsége a háborúnak Oroszországban (már amennyire hinni lehet az ottani közvélemény-kutatásoknak), a mozgósítás után ez nagyot zuhant, és sokat elmond, hogy több millió katonaköteles korú orosz emigrált az elől, hogy a fagyos ukrán földeken adja az életét, nem annyira a Rogyináért, mint inkább a nagyhatalmi álmokért. Többet mond az emigránsok száma, mint bármilyen statisztika.

Időközben friss hírek érkeztek, méghozzá katonai vonatkozásúak. Az Ukrajinszka Pravda jelenti:

Jurij Ihnat, az Ukrán Légierő szóvivője bejelentette, hogy jelenleg több mint 60 rakétáról vannak adatok, amelyek Ukrajna területe felett repültek el. Hagyományosan Tu–95-ös repülőgépekről indítottak H–555 és H–101 rakétákat, de a Fekete-tengerről indítottak „Kalibr” rakétákat is.

Az S–300-asokat is bevetették. A Tu 22 M3-as bombázók, amelyek H–22-es rakétákat indítanak, szintén részt vesznek az akcióban. MiG 31K gépeknek, a „Kindzsalok” (feltételezett) hordozóinak jelenlétét is észlelték.

Az ellenség a légvédelem figyelmének tömeges szétszórására, a feszültség fenntartására törekedett.

A Szu–35-ös repülőgépek H–59-es rakétákkal is dolgoztak. A légvédelem jól működött.

Ignat szerint a megszállók ezúttal először vetettek be stratégiai bombázókat az Engels repülőtér területéről.”

A légvédelem tényleg jól dolgozott, ugyanis más források megerősítették: a 72 rakétából 60-at semlegesítettek. Másfelől meg ezek ideiglenes adatok, az világos, hogy a tömeges támadásnak valóban az a célja, hogy túlterhelje a légvédelmet és a sok eszközből kevés találjon is, ami riasztó a mai támadásban, hogy a háború folyamán csak állítólagosan bevetett Kindzsalok is előkerültek (arról tájékoztatott még tavasszal az orosz kormánymédia, hogy egy bevetésen használták a „hiperszonikus” Kindzsalt, csak aztán a műholdképek alapján kiderült, hogy még a megsemmisített célpont sem ott volt, ahol mondták).

Mindenesetre az a lényeg, hogy a terrorbombázások feleslegesek. Az ukrán nép nem fogja megadni magát, nem fog hinni olyasvalakinek, aki még igazat nem beszélt életében.

Felesleges Ukrajnát hülyének nézni: nem az.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása