Forgókínpad

Forgókínpad

Gombhoz a kabát

2022. december 22. - Szele Tamás

Szeretnék mindenkit megnyugtatni: a világvége belátható időn belül nem következik be, főleg azért, mert az Origo jósolta meg, és ez valóságos garancia arra, hogy az ellenkezőjére sem számíthatunk. De érdekes megfigyelni, hogyan állítja fejére az ok-okozati összefüggést a kormány szócsöve és az MTI kart karba öltve.

orosz_repulogep-hordozo_december_22.jpg

Lássuk magát az írást, aminek már a címe velőt ráz és vért fagyaszt:

Itt van Putyin válasza Zelenszkij amerikai látogatására – félelmetes, ami következik”

Mindez szalagcímben, piros alapon kiemelve. „Félelmetes”? Hogyhogy nem „drámai”, mikor az az Origo kedvenc jelzője? Talán fokozni akarták a horrort. Mielőtt nekilátnék az elemzésnek, leszögezném: az írás szövege az MTI hírének szó szerinti átvétele, a címe viszont az Origótól származik. A szövegben egy szó hazugság nincs, csak a cím és a tördelés helyezi más kontextusba a dolgot.

Oroszország tovább növeli katonai potenciálját – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz védelmi minisztérium kibővített vezetői kollégiumának szerdai tanácskozásán. Leszögezte, hogy nincsenek korlátozások az orosz hadsereg finanszírozására vonatkozóan. Putyin szerint Oroszország folytatja nukleáris triádjának fejlesztését, amely szerinte az ország szuverenitása és területi integritása megőrzésének legfőbb garanciája. Elmondta, hogy

HAMAROSAN HADRENDBE ÁLLÍTJÁK A SZARMAT INTERKONTINENTÁLIS BALLISZTIKUS RAKÉTÁT, VALAMINT A JÖVŐ ÉV ELEJÉN A CIRKON HIPERSZONIKUS ROBOTREPÜLŐGÉPEKKEL FELSZERELT ADMIRAL GORSKOV FREGATTOT.

Fontosnak nevezte egyebek között a drónok alkalmazásának általánossá tételét és a pilóta nélküli eszközök egységes hálózatba való szervezését a mesterséges intelligencia alkalmazása mellett, valamint a korszerű csapásmérő eszközök arzenáljának bővítését.

Tökéletesíteni fogjuk a fegyveres erőket és az állam teljes katonai komponensét. Ezt nyugodtan, ritmusosan, minden hűhó nélkül, következetesen fogjuk tenni – mondta az államfő.

Megoldjuk a védelmi képességek általános megerősítésének feladatait és azokat a feladatokat is, amelyek a különleges hadművelet előtt állnak” – tette hozzá, az ígérve, hogy az orosz állam emellett eleget fog tenni szociális kötelezettségeinek is.

Utasította a védelmi minisztériumot és a vezérkart a NATO-erőkről és eszközökről a „különleges hadművelet” során szerzett információk elemzésére és felhasználására az orosz fegyveres erők és harci képességeinek fejlesztésében. Arra hívta fel a katonai tárcát, hogy vegye komolyan a bírálatokat és időben reagáljon rájuk.

Elmondta, hogy a részleges mozgósítás során fegyverbe állított 300 ezer katona egyik fele a harci övezetben, a másik fele pedig a gyakorlótéren tartózkodik. Az állította, hogy ekkora erő elegendő a „különleges hadművelet” végrehajtásához. Putyin sürgette a hadkiegészítő parancsnokságokon azoknak a hibáknak a korrigálást, amelyekre a mozgósítás rávilágított. (…) Sojgu javasolta az orosz fegyveres erők létszámának 1,5 millió, a szerződéses katonákénak pedig 670 ezer főre növelését. Utasítást adott arra, hogy a szerződésesek számát már az év végéig 521 ezerre növeljék. Kezdeményezte a sorkötelezettség alsó korhatárának 18-ról 21 évre, a felsőjének pedig 27-ről 30 évre való emelését.

Emellett két haderőnemközi stratégiai területi egyesülés létrehozása mellett a moszkvai és a leningrádi katonai körzetben, valamint két új légideszant-hadosztály felállítása mellett foglalt állást. Közölte, hogy a haditengerészetnek hadrendbe kell állítani a Borej-A projekthez tartozó Imperator Alekszandr III. nukleáris meghajtású cirkálót, valamint négy tengeralattjárót és 12 felszíni hajót.

Elmondta, hogy a háborúban bevetett csapatok megerősítése érdekében a legkeresettebb fegyverek leszállítását 2024-2025-ről 2023-ra hozták előre. Közölte, hogy az orosz nukleáris erők sikeresen begyakorolták a tömegpusztító fegyverek ellenség általi bevetésére adandó nagy erejű válaszcsapás végrehajtását.”

A tördelést meghagytam, az adja a szöveg zamatát, viszont egy pár felesleges részt mellőztem. Hűha, valóban félelmetes... micsoda egy válasz! Annyi vele a baj, hogy ez nem válasz.

A Kreml honlapja szerint ezeket az információkat tegnap 16:00-kor közölték, ami nálunk 14:00. Akkor még Zelenszkij egyáltalán nem volt az Egyesült Államokban, úton volt, és a Biden elnökkel folytatott tárgyalások eredményére is várni kellett magyar idő szerint éjfélig. Ráadásul azok eredménye erősen kérdéses volt, még délután is elhangzottak olyan vélemények washingtoni körökből, sőt, a Demokrata Párt háza tájáról, hogy mérsékelni szeretnék az Ukrajnának nyújtott támogatást, esetleg le is állítanák egyes szenátorok. Szóval, ez egy olyan válasz, ami tíz órával az előtt hangzott el, hogy egyáltalán tudni lehetett volna, mi a kérdés.

Egyébként mivel Ukrajna megkapja a Patriot légvédelmi rendszereket, Moszkvában tényleg át kellene gondolni a jövőben követendő harcmodort, ugyanis az már képes lesz elbánni a mostanáig alkalmazott tömeges rakétatámadásokkal, tehát valami újat kell kitaláljanak. Erről azonban nem esett szó. Akkor lássuk a félelmetességeket.

Rendszerbe áll a Szarmat? Nos, akkor még egy kis késése is van, ugyanis eredetileg 2022-re tervezték rendszerbe állítani. Ha nagyon sietnek, szilveszter előtt még teljesíthetik a tervet, de nem sietnek se kicsit, se nagyon. Ettől ugyan nem fogok hajamat tépve és sikoltozva szaladgálni a gangon.

Rendszerbe áll az Admiral Gorskov? Ejnye, ismereteim szerint az egy „Kijev” osztályú repülőgép- és helikopter-hordozó, persze fel lehet szerelni Cirkonokkal, is, már, ha lesznek. Építése az ukrajnai Mikolajivban kezdődött 1978-ban, 1982-ben bocsátották vízre. Első neve „Harkov” volt, aztán átkeresztelték „Baku”-ra, majd 1986-ban átvezényelték Szevasztopolba, állományba 1987-ben került. 1990. október 4-én a hajót Szergej Gorskov tengernagy után Admiral Gorskov névre keresztelték. 1991-ben egy repülőgép-baleset miatt megsérült, ezért 1992 februárjában Murmanszkba hajózott javításra. A hajón 1994. február 7-én újabb baleset történt. Egy gőzvezeték meghibásodása miatt akkor hat ember vesztette életét.

1994-ben India jelezte, hogy megvásárolná, 2000-ben alá is írták erről a szerződést, 2002-ig alkudoztak az árról, a végén megegyeztek 2,5 milliárd amerikai dollárban, de a hajót már 1996-ban kivonták az aktív szolgálatból, majd 2004-ben törölték az Orosz Flotta állományából, India átnevezte, akkortól „INS Vikramaditya” a neve, majd... nekiláttak felújítani, úgy volt, hogy 2012-ben szállítják le, Mig29K vadászgépekkel együtt, melyekért a vásárló kifizetett még potom kétmilliárd dollárt. Ezek szerint tíz év alatt sem szállították – kifizették, mindhiába, nem érkezett Indiába.

Ettől a 44 éves flottaegységtől kéne rettegni. De, hogy teljesebb legyen a kép, ma délelőtt érkezett a hír, miszerint:

Tűz ütött ki az Admiral Kuznyecov cirkáló fedélzetén, amely a murmanszki Zvezdocska üzemben vesztegel – jelentette a TASZSZ a mentőszolgálat képviselőjére hivatkozva.

Az ügynökség egyik forrása szerint 20 embert evakuáltak a cirkálóból, senki sem sérült meg. A tűz okairól egyelőre nem érkezett jelentés.

Két évvel ezelőtt, 2019 decemberében szintén tűz ütött ki az Admiral Kuznyecov fedélzetén, amely javítás alatt áll Murmanszkban. Akkor két ember meghalt, 14 másik pedig megsérült.

2018 októberében elsüllyedt egy úszó dokk, ahol az Admiral Kuznyecovot javították, és ötméteres lyuk keletkezett a cirkálón.

Az Admiral Kuznyecov, Oroszország egyetlen repülőgép-hordozója 1991 elején állt hadrendbe. 2017-ben bejelentették a hajó felújításának és korszerűsítésének terveit, a munkálatok költségét akkor legalább 20 milliárd rubelre becsülték, ami állítólag többe kerül, mint egy új korvett építése. A hajónak 2021-ben kellett volna visszatérnie a flottába, de egy sor baleset miatt ez a menetrend késett. A cirkáló javításának költségét, figyelembe véve a Zvezdocska üzemben már elszenvedett károkat, nem hozták nyilvánosságra, ahogyan az új befejezési határidőt sem.”

Nincs szerencséjük az orosz haditengerészeknek, annyi biztos. Az Admiral Kuznyecov az a flottaegység, amit teljesen felesleges álcázni, ugyanis alapállapotában nyolc hagyományos, olajtüzelésű kazánnal van felszerelve, melyek négy gőzturbinát működtetnek, minekutána az egész mindenség több kilométeres füstoszlopot ereget maga fölé, egyszerűen álcázhatatlan, nem mondhatjuk, hogy a Holdról is látszik, de nem lehet nem észrevenni. És ez is egy igen gyúlékony hajó, kigyulladt már 2019-ben is, ráadásul javítás közben, ugyanott, ahol most is volt, Murmanszkban. Tekintve meghajtási rendszerét, lehet, hogy most azért nem oltották el azonnal, mert azt hitték, a füstöt egy próbaüzem okozza.

Tehát egy hajó csatlakozik a flottához, egy hajó kiesik, ott vagyunk, ahonnan elindultunk. Az Alekszandr III. meg vagy működni fog, vagy nem. Mitől kéne még félni? A hadsereg létszámának növelésétől? Ahhoz azért nem ártana megtalálni azt a másfél millió egyenruhát, amit szegény Guruljev altábornagy október eleje óta keres, ugyanis „eltűntek a raktárakból”, magyarul ellopták őket, csak ilyen nagy tételben gondolkodtak a tolvajok. Kis ország – kis lopás, nagy ország – nagy lopás.

Összegezve: ez a válasz” nem válasz volt, hanem egy éves rendszerességgel megtartott minisztériumi értekezlet eredménye, semmi félelmetes nincs abban, ami következik, csak az Origo akarta úgy beállítani a dolgokat, mintha közeledne az Armageddón. A hírszerkesztőjük figyelmébe ajánlom az ok-okozati összefüggés alapos vizsgálatát: olyan nincs, hogy az okozatból következzen az ok. Nem azért kel a Nap, mert kukorékol a kakas, hanem azért kukorékol a kakas, mert kel a Nap.

Maximum az orosz kormánymédiában szokás a gombhoz varrni a kabátot.

Meg a magyarban, mint látjuk.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása