Forgókínpad

Forgókínpad

Szele Tamás: Vádemelés a Posta-ügyben

2023. február 09. - Szele Tamás

Sokszor szoktam mondani, hogy sajtóban és sakkban „fogott figura lép”, ha egy témához egyszer hozzányúltunk, mindig meg kell írni a fejleményeit is. Ilyen téma most Posta Imre ügye, amelyben ma történt meg a vádemelés – én nem mondok véleményt arról, hogy nyolc évet kért rá a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség, döntse el magának mindenki, sokallja-e vagy inkább kevesli.

posta_imre_mutogat.jpg

Maga a vád is bonyolult, ahogy a vádlott személye nemkülönben. A vádban az a különös, hogy két, bár szervesen összetartozó ügyet köt egy csokorba, bár tény, hogy erre van jogi lehetőség. De nem minősítek, lássuk magát a vádemelést! 

Vádemelés az un. Magyarok Felelős Nemzeti Kormánya ügyében - a Központi Nyomozó Főügyészség sajtóközleménye

2023. február 9., 10:03

Az ügyben a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség többek között élet és állam elleni bűncselekmények miatt emelt vádat hét személy ellen a Budapest Környéki Törvényszéken.

Mint ismert, a vádlottak egy része az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló szervezetet hozott létre és céljaik elérése érdekében a gyűléseken és az interneten – ahol további tagokat toboroztak – 33 közéleti szereplő megölésére hívták fel követőiket.

A csoport szervezettségére utal, hogy – leképezve a demokratikus állami berendezkedést – a csoportosulás egyik vezetőjét bírói hatalommal ruházták fel, míg a másik személy feladata a végrehajtó hatalom megszervezése volt és egy új „alkotmányt” is megfogalmaztak.

A vádirat szerint egy Bács-Kiskun vármegyei fiatal pár zaklatás és kiskorú veszélyeztetése bűncselekményét követte el azzal, hogy a 2019-ben, otthon, arra felelős személy közreműködése nélkül született gyermekük anyakönyvezését – mivel a magyar állam létét tagadták – megakadályozták. A szülők ezzel tudatosan nem biztosítottak gyermekük számára állampolgárságot, társadalmi azonosításra alkalmas, egyúttal ellátásra is jogosító okmányokat és a gyermek védelmében jogszerűen eljáró szakemberekkel való együttműködést módszeresen és teljesen visszautasították. Ezen sorozatos mulasztásokkal megvalósuló kötelességszegések veszélyeztették kiskorú gyermekük testi fejlődését.

A csoport vezetőinek magatartása odáig vezetett, hogy a gyermek szülei elhitték, hogy az általuk jogtalannak tartott gyámhatósági eljárást képesek befolyásolni és felszólították a hatóságokat, hogy gyermeküket adják vissza. Az egyik vádlott a gyermekvédelmi és ahhoz kapcsolódó büntetőeljárásban eljárók felett 2020 júniusában „halálos ítéletet” hirdetett, amely felkerült egy videómegosztó portálra, amelyet a szülők egy figyelmeztető e-mailben – személy elleni erőszakos cselekménnyel megfenyegetve őket – elküldtek a hatóság tagjainak.”

Híres két ügy volt ez 2020-21-ben, csak már sokan elfelejtették. Időben a családot érintő volt előbb, írtam is volt róla, ha úgy mondom, hogy „Bátor Nyilas esete” már biztos többeknek jut eszébe. Bizony, sokan meglepődtek akkor, mivel az érintett pár arra hivatkozva, hogy nem ismerik el érvényesnek Magyarország állami fennhatóságát magukra nézvést, megtagadta újszülött gyermekük anyakönyvezését, oltását, egyáltalán, mindent, ami hivatalosan kötelező lett volna, minek következtében több hónapos hivatali huzavona után rendőri segítséggel kiemelték az akkor Bátor Nyilasnak nevezett kisfiút a családból és nevelőszülőknél helyezték el, míg a családdal nem jutnak dűlőre a hatóságok. Velük pedig nem lehetett dűlőre jutni, megtagadtak minden együttműködést, menetet szerveznek a gyermek feltétel nélküli visszaadásáért, ugyanis szerintük Bátor Nyilas valamiféle Megváltó, istenfi, és a születése „új világ eljövetelét” hozza.

Ez már akkor egy terjedő ideológia volt, ami a korábban létrehozott MAG-mozgalom leágazásának tekinthető, és valószínűleg a devizahitelek miatt fogadták el sokan – abból a meggondolásból, hogy ha nem ismerik el az államot, nem ismerik el a törvényeit sem, ha meg nincs törvény, nincs minek alapján behajtani rajtuk a törlesztőrészleteket. Sokan gondolták így akkortájt, az a szomorú, hogy mostanra sem lettek kevesebben.

Mindenesetre a MAG-mozgalmat meglovagoló Posta Imre és társai, akik talán a legradikálisabb és legantiszemitább szélsőjobb eszméit hirdették, odáig mentek, hogy a Bátor Nyilas-ügyben alkottak magukból egy bíróságot, és a gyermekvédelem, rendőrség, bíróság hivatalnokait az halálra ítélte.

Saját hatáskörben. Erről is írtam akkoriban.

Ilyent szabad tenni? Nem: ilyent nagyon nem szabad tenni, ez alapvetően az államigazgatás, az igazságszolgáltatás, és a közélet tisztasága elleni bűncselekmények kategóriájába tartozna a büntetőjog szerint, de olyan ritka dolog az, amikor valaki Legfelsőbb Bíróságnak adja ki magát, hogy ennek a törvényi feltételei nincsenek is teljesen tisztázva – példa sem igazán volt még erre. Ez voltaképpen magát az igazságszolgáltatást kérdőjelezi meg. Tekinthető még emberölés előkészületének is, amiért azonban jár az öt év, minősítő körülmény, hogy a közösségi oldalon terjesztik, szóval ez nem maradhat büntetlenül.”

Próféta voltam: annak tekintik. De ez a történet nem volt elég nekik, 2021. szeptember 11-én egy Fejér megyei községben történt találkozójuk során – amelyről egy felvétel felkerült a YouTube-ra is – a csoport vezetői emberölések elkövetésére hívták fel a csoport tagjait azzal, „hogy ha ölnek, öljenek szépen”.

A radikális politikai nézeteket valló csoportosulás tagjaival vezetőjük közölte, hogy „hadiállapot van”, és az igazságszolgáltatás tagjaira – így különösen az ún. devizahiteles perek kapcsán eljáró bírákra és családjukra – „az én ítéletem halál”.

Ezt követően a „Magyarok Felelős Nemzeti Kormányának Bírósága” nevében egy másik vezető szólalt fel, aki halálos ítéleteket hirdetett általa név szerint megjelölt állami vezetőkre, kormánypárti és ellenzéki vezető politikusokra, továbbá közéleti szereplőkre. Megint idéznem kell, éspedig magát Posta Imrét, aki a videón azt mondta:

Amitől a legjobban félnek, az vár rájuk, a halál, mert a testük teljesen elkorcsosult, a teljes megsemmisülés. Bűnszövetkezetben elkövetett népirtás, hazaárulás, korrupció, élősködő értékrombolás miatt halálbüntetésre ítélték magukat a következő döntési pozícióban lévő személyek:

Orbán Viktor miniszterelnök, Gulyás Gergely, Toroczkai László, Gyurcsány Ferenc, Áder János, Dobrev Klára, Fekete-Győr András, Jakab Péter, Toroczkai László, Kásler Miklós, Benkő Tibor, Szijjártó Péter, Varga Judit, Nagy István, Palkovics László, Semjén Zsolt, Máger Andrea, Novák Katalin, Kincses Gyula, Müller Cecília, Sulyok Tamás, Parti Tamás, Bánáti János, Jelasics Radován, Balogh János, Halmosi Zsolt, Vágújhegyi Ferenc, Mészáros József, Karas Mónika, Oravecz Márton, Freund Tamás, Merkely Béla, Rusvai Miklós, Szlávik János.

Ezennel felszólítanám a Magyarok Felelős Nemzeti Kormányát, hogy állítsa föl a végrehajtó testületet az ítélet végrehajtására.”

A rendőrök, gyermekvédelmi, bírósági alkalmazottak miatt nem tört ki a botrány, emiatt már igen: valószínűleg azért is osztották meg a YouTube-on, hogy kitörjön, hátha ki tudnak vele provokálni valamiféle lázongást, zavargásokat a nem túl bonyolult lelkű, de elszegényedett, eladósodott emberek körében. Csak nem lázadtak, mert azt sem tudták, ki az a Posta Imre, mi az a PI-kör (a vádlott „szervezete” vagy inkább baráti köre). És ha tudták volna, akkor sem biztos, hogy utcára mennek emiatt.

Posta eltöltött egy közepes hosszúságú időt előzetesben, aztán házi őrizetbe került, onnan posztolgatott a saját blogján (nem világos, hogy csak a Facebooktól és a YouTube-tól tiltották el, vagy általában az internettől, de ez őt sem zavarta, a híveit sem). Ma sem különösebben izgathatta fel a vádemelés, mert háromnegyed egykor írt egy vadul antiszemita őrületet a blogjára.

A nyolc évet a 24.hu-ból lehet tudni, aztán ebből lehet akármennyi, enyhülhet is, súlyosbodhat is, ez már a bíróság dolga.

Posta Imre és köre tehát előbb Legfelsőbb Bíróságot alakított, majd „nemzeti kormányt” is, halálos ítéleteket mondtak ki, teljesen törvényellenesen – ezért most már előbb-utóbb elítélik őket, mivel pedig az ítéletek komolyan vehetőek voltak, valószínűleg a büntetés is komoly lesz.

Az a szomorú helyzet, hogy egyszerűen megelőzték a korukat. Manapság terjed csak igazán az a hazugság, hogy „Magyarország nem állam, csak egy, a New York-i tőzsdén bejegyzett cég”, ami az ő tanaikban is alaptétel volt, most is ezt hirdetik a mindenféle RendSzer-Váltók, Alkotmányos Ellenállók, csak épp Posta nélkül, ellopták tőle a maszlagot, vagy inkább a receptjét, de az ostobaság terjed tovább, minden korábbinál szélesebb körben. Csak most UCC-nek hívják ugyanazt.

De konteó, mindig is az volt, és nagyon kétségbeesettnek kell lenni ahhoz, hogy valaki hajlandó legyen hinni benne – vagy nagyon ostobának.

Mindegy. Meglátjuk, mennyit kapnak Postáék, aztán azt is, hogy az utódaik ebből okulnak-e.

Érzésem szerint nem fognak.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása