Forgókínpad

Forgókínpad

Csészealjak és picoballonok

2023. február 18. - Szele Tamás

Ma egy elmaradást kell bepótolnom, hiszen tegnap nem volt alkalmam írni az ufó-ügy fejleményeiről, pedig vannak, nem is akármilyenek: egyrészt Biden elnök is állást foglalt a kérdésben, ami meglehetős befolyással lesz az Egyesült Államok és Kína viszonyára, másrészt lehet, hogy kiderült, igazából mivel van dolgunk. Bizony, nem földönkívüliekkel.

ballonok2_februar_18.jpg

Először azonban lássuk, mit mondott Biden elnök február 16-i sajtótájékoztatóján.

A múlt héten, közvetlenül a kínai magaslégköri ballon behatolását követően hadseregünk az Észak-amerikai Légtérvédelmi Parancsnokságon – az úgynevezett NORAD-on – keresztül alaposan átvizsgálta a légterünket, beleértve a radarok fejlesztését, hogy több lassan mozgó objektumot észlelhessenek országunk és a világ felett.

Ennek során három azonosítatlan objektumot követtek nyomon: egyet Alaszkában, egyet Kanadában, egyet pedig a Huron-tó felett a Középnyugaton.

Az amerikai légtérben lévő azonosítatlan légi objektumok kezelésének meghatározására megállapított paramétereknek megfelelően jártak el.

Az ő javaslatukra utasítást adtam e három objektum megsemmisítésére a polgári kereskedelmi légi forgalomra jelentett veszélyek miatt, és mert nem tudtuk kizárni az érzékeny létesítmények megfigyelésének kockázatát.

A kanadai kormánnyal konzultálva jártunk el. Személyesen beszéltem Trudeau miniszterelnökkel és a kanadai miniszterelnökkel szombaton. (…) Még nem tudjuk pontosan, hogy mi volt ez a három tárgy. De semmi – jelenleg semmi sem utal arra, hogy ezek kapcsolatban állnának Kína kémlelő léggömb programjával, vagy hogy más – bármely más ország megfigyelő járművei lennének. A hírszerző közösség jelenlegi értékelése szerint ez a három objektum nagy valószínűséggel olyan léggömb volt, amelyek magáncégekhez, szabadidős vagy kutatóintézetekhez kapcsolódtak, amelyek az időjárást tanulmányozták vagy más tudományos kutatásokat végeztek.

Hivatalba lépésem óta képesek vagyunk azonosítani, nyomon követni és tanulmányozni a kínai hadsereggel kapcsolatban álló magaslégköri megfigyelő ballonokat.

Amikor a hónap elején az egyik ilyen magaslégköri megfigyelő ballon belépett a légterünkbe az Egyesült Államok kontinentális része fölött, parancsot adtam, hogy lőjük le, amint ez biztonságosan megtehető.”

Röviden tehát: az első, kínai léggömb eredete nem is kétséges, azt maguk a kínaiak is bevallották, azzal a megszorítással, hogy nem kémkedtek, hanem meteorológiai léggömb szabadult el, a másik három pedig valószínűleg ártalmatlan játékszer volt. A Biden beszéd lényege azonban nem ez, hanem a következő pár mondat:

Most is fenntartjuk a kapcsolatot Kínával, ahogyan azt az elmúlt két hétben is tettük. Amint azt kormányzásom kezdete óta mondom, mi versenyre, nem pedig konfliktusra törekszünk Kínával. Nem akarunk új hidegháborút.

De nem kérek bocsánatot – nem kérek bocsánatot, és versenyezni fogunk. És felelősségteljesen fogjuk kezelni ezt a versenyt, hogy az ne fajuljon konfliktusba.

Ez az epizód aláhúzza a diplomatáink és katonai szakembereink közötti nyílt kommunikációs vonalak fenntartásának fontosságát. A diplomatáink tovább folytatják a tárgyalásokat, én pedig továbbra is kapcsolatban maradok Hszi elnökkel.”

Tehát fennmarad a kényes egyensúly és a versenyhelyzet, de nem fajul ellenségeskedéssé, legalábbis az Egyesült Államok részéről. Ez jó hír, az már kevésbé, hogy egy mai, meg nem erősített Twitter-hír azt állítja:

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa szerint az Egyesült Államok és a kínai katonai tisztviselők közötti kommunikációs vonalat a hírek szerint lezárták.”

Amerikai részről nem zárhatták le, hiszen ellentmondana az elnök minden szavának, tehát a kínai oldalon kell legyen némi félreértés, reméljük, megoldódik hamar.

Mi viszont térjünk vissza a három „ufóhoz”. Azokról már a lelövésük idején is ellentmondásos információk érkeztek, eleinte úgy tudtuk, hogy nem léggömbök voltak, aztán kiderült, hogy mégis, volt közöttük kerek, hengeres és nyolcszögletű, elég sokan törtük a fejünket, mik lehetnek (és hogyan maradnak a levegőben). Lehet, hogy a Guardian megtalálta a választ.

Azt írja a lap, hogy egy illinois-i amatőr léggömb-rajongókból álló csoport talán megoldotta az amerikai hadsereg által múlt héten lelőtt egyik ismeretlen repülő tárgy rejtélyét, amely az egész országot megmozgatta.

Az észak-illinois-i Bottlecap Ballon Brigade szerint az egyik hobbijárművük február 11-én „eltűnt a levegőben” Alaszka felett, ugyanazon a napon, amikor egy amerikai F–22-es repülőgép lelőtt egy azonosítatlan légi járművet nem messze tőlük, a kanadai Yukon terület felett.

Ha ez történt, az azt jelentené, hogy az amerikai hadsereg egy 439 000 dollárba (365 000 font) kerülő rakétát használt fel egy ártalmatlan, körülbelül 12 dollárt (10 font) érő hobbiléggömb lelövésére.

Egyelőre a K9YO picoballont eltűntnek nevezzük” – írja a csoport honlapja, megjegyezve, hogy az utolsó feljegyzett magassága 37 928 láb (11 560 m) volt, amikor a Bristol-öböl északi partján fekvő, 116 négyzetmérföldes (300 km2) Hagemeister-sziget közelében járt.

Itt álljunk meg egy kicsit: mi az a „picoballon”? Ez egy ballontípus, ami abban különbözik a klasszikus, nagy magasságban repülő ballonoktól, hogy igen korszerű műszerek és anyagok használatával épül, tehát sokkal kisebb és könnyűbb náluk, a gyártó cég honlapja szerint a műszerek súlya nem több hat grammnál, és hónapokig képes a levegőben maradni, bár természetesen irányíthatatlan. Tudnak olyan picoballonról, ami többször megkerülte a Földet, szóval ez egy új hobby, aki egy ilyent felbocsát, az többet nem fogja látni, de az adatait, képeit megkapja, míg repül. A picoballonok átmérője 32 hüvelyk, kerülete 100 hüvelyk, utazómagasságuk pedig 32 000 és 50 000 láb között van, ami a kereskedelmi repülőgépekéhez hasonló tartomány. Olyan nyomkövetőket, napelemeket és antennacsomagokat tartalmaznak, amelyek könnyebbek, mint egy kismadár, és a ballonok feltöltéséhez kevesebb mint egy köbméter gázra van szükség. Az Aviation Week szerint ezek kis hobbiballonok, amelyek ára körülbelül 12 dollárnál kezdődik, és amelyek lehetővé teszik a rajongók számára, hogy a nagy magasságú ballonozás és a rádióamatőrködés iránti érdeklődésüket megfizethető módon egyesítsék.

A Scientific Balloon Solutions alapítója, Ron Meadows, akinek szilícium-völgyi cége célzottan picoballonokat gyárt hobbisták, oktatók és tudósok számára, elmondta a kiadványnak, hogy megpróbálta riasztani a hatóságokat, de lerázták. Mint mondta:

Próbáltam felvenni a kapcsolatot a hadseregünkkel és az FBI-jal, de csak elutasítást kaptam, mikor megpróbáltam felvilágosítani őket arról, hogy valószínűleg mi lehet ezeknek a dolgoknak a nagy része.”

Hát, nem illett bele a kialakuló képbe. Abba rejtelmes kínai repülő csészealjak illettek volna, esetleg földön kívüli eredetű repülő eszközök, nem hobbyballonok. Egy illúzióval kevesebb: pedig már majdnem diplomáciai bonyodalom lett a történetből, és nem csak Kína meg az Egyesült Államok között: tegnap Moszkva is beszállt a játékba. Ehhez tudni kell, hogy Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője teljesen olyan, mint főnöke, Lavrov külügyminiszter, ne tévesszen meg senkit, hogy csinos, szőke hölgy, neki is mindenkihez szokott lenni pár önzetlen rossz szava, sértése. Visszaél a helyzetével, tudja, hogy nem válaszolhatnak neki a saját modorában, mert akkor ő megsértődhet Oroszország nevében, és azt egyelőre senki sem szeretné. De lássuk, mit mondott tegnap a TASZSZ hírügynökség szerint?

MOSZKVA, február 17. /TASZSZ/. Marija Zakharova orosz külügyminisztériumi szóvivő azt tanácsolta Victoria Nuland politikai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkárnak, hogy az Egyesült Államok feletti égbolton látható azonosítatlan repülő objektumok kérdésére összpontosítson ahelyett, hogy beavatkozna Ukrajnában.

Szeretnék egy tanácsot adni Victoria Nulandnak. Törődjön a fehér léggömbökkel és az UFO-kkal, amelyek az Amerikai Egyesült Államok feletti égbolton járnak. Mint látjuk, gondjaik vannak azzal, hogy elég gyorsan és hatékonyan kezeljék ezeket az azonosítatlan objektumokat” – mondta Zakharova egy pénteki sajtótájékoztatón.

A saját embereik űznek gúnyt önökből, miközben önök Oroszország vereségéről álmodoznak, és még mindig a kijevi rezsimet szólítják fel a Krím elleni támadásra. Viktória, nektek otthon van dolgotok” – mondta Zakharova.”

Ez volt az a pár mondat, amire a világon semmi szükség nem volt, a diplomáciában Zakharova úrhölgyön és a még nála is rosszabb modorú észak-koreai Kim Jodzsongon (Kim Dzsongun húgán) kívül nem is beszél így senki, illene őket is udvariasabb hangnemre tanítani, de egyelőre nem megy. Mindenesetre ez is csak a sértegetés szintjéig jutott, komolyabb következménye nem lesz.

Úgy látszik, ennyit lehetett kihozni ezekből az ufókból politikai szinten.

Végső soron a kínai kémballon kilövése jogos volt, viszont az utána rendezett méregdrága vadászat a játékszerekre – már értelmetlenség.

Ágyúval lőttek verébre, rakétával picoballonra.

Reméljük, ezzel véget is ér az ufóhisztéria.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása