Forgókínpad

Forgókínpad

Gabonababona

2023. április 09. - Szele Tamás

Ez a mai írás azzal foglalkozik, hogy miképpen lesz a gabonából babona. Boszorkányüldözés, rémhír, propaganda. Az ember nem is gondolná, hogy az ilyesmi is készülhet gabonából, nem csak a kenyér vagy a kifli – de lám, készülhet, főleg, ha az orosz propagandisták is besegítenek kicsit vagy inkább nagyon. Ráadásul az egész egy valós probléma miatt indult el.

gabona2_aprilis_9.jpg

Tény, hogy a gabonapiac most siralmas állapotban van – bár az is tény, hogy már januárban is pocsékul állt. Az akkori adatok szerint több mint 1,3 millió tonna gabona és olajos mag – ebből 900 ezer tonna kukorica – érkezett Magyarországra Ukrajnából (ez azóta több lett, nyilván), ami bizony lenyomta az árakat, így a magyar gazdák rosszul jártak. Rosszul jártak a lengyel, szlovák, román és bolgár gazdák is, minek következtében a tegnapi hírek szerint az érintett államok vezetése közös levélben kérte az Európai Bizottság elnökét, hogy haladéktalanul hozzon intézkedéseket az Ukrajnából érkező megnövekedett gabonaimport okozta tarthatatlan helyzet kezelésére. A helyzet azért ilyen, mert az ukrán mezőgazdasági termékek jelenleg a háborús helyzet és főként Ukrajna uniós tagjelölti státusza miatt vámmentességet élveznek az Unióban. Egyelőre ott tartunk, hogy az Európai Bizottság nemet mondott a vámok általános visszaállítására az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozóan, ezért Magyarország kezdeményezi, hogy legalább átmeneti jelleggel, a termékek egy csoportjára, a szárazföldön érkező ukrán gabona- és olajosnövény importra vezessék be újra a vámokat és a mennyiségi korlátokat – mondta szombaton Nagy István agrárminiszter.

Ez idáig egy hír, nem túl vidám, hiszen sem azt nem várhatjuk, hogy az uniós gazdák rosszul akarjanak járni szolidaritásból, sem azt, hogy az ukrán mezőgazdaság (és általában: gazdaság) leálljon hálából a fegyverszállítmányokért, az Unió nem töröli el a vámmentességet, hiszen ahhoz, hogy a háború után egy működő Ukrajna kezdjen újjáépülni, nem ürítheti ki az állam zsebét, szóval ennek a történetnek nyertese nem lesz, csak vesztesei vannak. Akkor most lássuk, hogyan lesz ebből propaganda, álhír, majd rémhír.

A propaganda fázisa négy napja kezdődött, mikor is az Indexen csodás című írás jelent meg:

Mérgezett ukrán gabona érkezett Magyarországra”

Ha jobban is megnézzük, kiderül persze, hogy szó sincs méregről. Akkor miről van szó?

Több esetben is toxin- és GMO-szennyezést mutattak ki az Ukrajnából Magyarországra érkezett gabonák vizsgálatát követően. Több mint 29 tonnányi kukorica forgalmát korlátozták, illetve megsemmisítését rendelték el az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek – közölte az Agrárminisztérium (AM) kedden az MTI-vel.

A szakemberek a gabonatárolókban fellelt tételekből vett mintákon GMO-, növényvédőszermaradék- és toxintartalom-vizsgálatokat végeztek, valamint ellenőrizték a tárolási körülményeket, a raktári kártevők esetleges jelenlétét és a nyomon követhetőséget is.

A SZAKEMBEREK HÁROM ESETBEN TALÁLTAK MIKOTOXINNAL SZENNYEZETT KUKORICÁT, ÉS UGYANCSAK HÁROM MINTA MUTATOTT POZITÍV EREDMÉNYT A GMO-VIZSGÁLATOT KÖVETŐEN.

Mindezek mellett két esetben szójaszennyezettséget mutattak ki. A tárca tájékoztatása szerint Békés vármegyében a helyszíni ellenőrzés során találtak olyan ukrán származású, több mint 29 tonnányi kukoricát, amely csávázottkukorica-vetőmaggal volt szennyezett. Erre a tételre forgalmi korlátozást és megsemmisítést rendeltek el.

A szennyezett gabonából nem került és nem is kerülhet a magyar fogyasztókhoz – olvasható a minisztérium közleményében.”

A GMO-mentesség magyar specialitás, a mikotoxin esete pedig nem épp lehetetlenség: azt jelenti, hogy valamennyi kukorica gombával fertőződött, ami könnyen lehetséges, ha az energia-infrastruktúra bombázása miatt a silók ventilátorai nem működnek. No, de mennyi az a valamennyi? 29 tonna, míg egy kamion 25 tonnányi gabonát képes szállítani. Hasonlítsuk a mennyiséget a januári 1,3 millió tonnához, és láthatjuk az arányokat: elhanyagolhatóak.

Tehát nem méreg, hanem gomba meg GMO, és nem ipari mennyiség, hanem elenyészően csekély adag. Az Index egy mai írásában némi magyarázattal is szolgál a helyzetre Vámosi Gábor agrárvállalkozót megszólaltatva, aki szerint:

Az ukrán termelők költségszerkezete alapvetően más, mint a közép-európaiaké. A különbség ott van, hogy az uniós szabályozások szerint kevésbé toxikus vegyszereket kell használni, azonban mivel ezek nem annyira hatékonyak, ezért többet kell beszerezni és használni belőlük.

A másik ok az, hogy az energiaköltségek rendkívül megemelkedtek Európában, és ez a mezőgazdaságra is kihat, bár hozzá kell tenni, hogy ezek Ukrajnában mindig is olcsóbbak voltak, ahogyan a munkaerő is. Vámosi elmondta azt is, hogy jelenleg

Az ukrajnai mezőgazdasági termelés hektáronként 100-150 ezer forinttal olcsóbb, mint Magyarországon.

Az üzletember lapunknak hozzátette, Ukrajna uniós tagjelöltsége azzal is jár, hogy a mezőgazdasági terményekre vonatkozó vámok Ukrajna tagjelölti státuszával megszűntek. Ezért van az, hogy az ukrán gabona elárasztja Európát, és a magyar kormányzatnak ennek szabályozásában csak igen korlátozott mozgástere van.”

Akkor most tartunk ott, hogy a problémát már értjük, csak megoldani nem tudjuk.

Dehogy értjük: a magyar kormánymédia kórusban fújja a „mérgezett ukrán gabona” rémmeséjét, annyira, hogy most már elindult a félig-meddig spontán népi rémhírterjesztés is. Régi ismerősünk, az a „pártelnök asszony”, aki annak idején kétségbe vonta az ukrajnai háború tényét és maga akart odautazni, hogy „élő Facebook-videókkal” bizonyítsa, miszerint nincsenek semmiféle harcok, a legnagyobb béke honol Ukrajnában és az egész háború csalás tegnap hogy úgy mondjam, idegállapotba került és a következőt osztotta meg (a Mandiner alapján) – a helyesíráson és a stíluson nem változtatok, klasszikusokat csak pontosan idézünk, és nem szeretném elvenni az eredeti szöveg stiláris varázsát:

UKRAJNA LEMÉRGEZ MINKET AZ UKRÁN GABONÁKKAL

De kivolt aki ezeket beengedte

Ukrajna mindent amit ide behoz le kell állítani mert élni szeretnék

Úristen már érzem is hogy beteg vagyok mert gyengébbnek érzem magam ,tuti ezek a kenyerek is a behozott Ukrán gabonákból vannak ,több ismerősöm lázas és megy is a hasa ! minden gyerek ismerősöm beteg és lázas ,hasmenés keletkezett és mind evett kenyeret zsemlét ,én is ettem és én is beteg vagyok !

Nem elég az Ukrán hamis méz aminek csak a színe méz ráadás egyes emberek még meg is veszik a boltokba (hiaba mondjuk hogy hamis veszik mint ha ingyen adnák ,ennyire sehol nincs a társadalom leblokkolva agyilag mint itt és finoman fogalmaztam ,tisztelet némi kivételt

Nekem nem kell ezek a mérgezett valamik ,bene merjétek vinni a magyar boltjainkba

100 évet adni aki lepecsételi hogy Magyarország területére behozzák

Egyék meg az Ukránok meg vigyék Ursula von der Leyennak Brüsszelbe ne velünk etessék meg ezeket a mérgezett valamiket”

Ez így, önmagában gyöngyszem, egy kis ékszerdoboz, lócitromból és rágalomból faragva, a falig és azon is túl vitt orosz propaganda, sötét középkori babonaság, előítélet és elszánt fanatizmus elegye, nem is foglalkoznék a dologgal, ha – a hölgynek nem lenne 19 ezer követője, akik ezt mind látják, és egyiknek sem volt ellene egy szava sem.

Pedig a szómenés olyan, mintha maga Nariskin diktálta volna és egy különösen alkalmatlan mesterséges intelligencia végezte volna a fordítását. Ha a hölgy korábbi tevékenységét is figyelembe vesszük – mármint a háború tényének tagadását – könnyen olyan gyanú kélhet bennünk, miszerint őt az egyszerű rokonszenvnél szorosabb szálak kötik Moszkvához. Mondjuk szerződéses jogviszony, vagy valami hasonló...

Igen, ugyanis gondolkodjunk egy kicsit: miért most tört ki ez a gabonabotrány?

Mint jeleztem, kitörhetett volna januárban is, már akkor is minden adott volt hozzá. Nyilván szerepe van a mostani eszkalációban a mezőgazdaság szezonális jellegének, de másvalaminek is.

Annak, hogy Oroszország, ahol szintén jó volt a gabonatermés, épp most akarja megszerezni Ukrajna európai piacait.

Szóval, aki felül ennek a gabonababonának, ennek a láthatóan befolyásolt, célzott kampánynak, az tulajdonképpen üzleti támogatást nyújt az Oroszországi Föderáció gabonatermelésének.

Ennyiről van szó.

A rémhíreket meg felejtsük el.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása