Forgókínpad

Forgókínpad

Harctéri pillanatkép

2023. április 17. - Szele Tamás

Nehéz nyomon követni az Ukrajnában zajló háború eseményeit, főként, ha a teljességre törekszünk – jobban mondva, abban az esetben lehetetlen is. Körülbelül egy évig próbálkoztam ezzel, de munkaszervezési okok miatt fel kellett hagynom a napi helyzet részletes ismertetésével, viszont hetente egy-egy „pillanatfelvétellel” így is szolgálhatok a frontról, akkor is, ha a kép nem lesz vidám egyik fél kedvelői számára sem.

ukrajnai_haboru_aprilis_17.jpg

Viszont az eseményeket és a legfontosabb híreket ha másként nem, heti egy alkalommal fontos dokumentálni, mert végső soron ez egy valós, létező háború, ami nem politikai rokon- és ellenszenvekről szól, itt a tűzerő dönti el, mi fog történni, nem a mellébeszélés (bár ezt Moszkva mintha nem így látná). Akkor lássuk, mi a helyzet a frontvonalon az ISW napi jelentése alapján.

Úgy tűnik, hogy az orosz katonai vezetés egyre inkább az orosz légideszant csapatokra (VDV) hárítja az ukrajnai támadó műveletek felelősségét. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma április 16-án jelentette, hogy Mihail Teplinszkij vezérezredes, a VDV parancsnoka nagy valószínűséggel visszatért egy „vezető”, de nem részletezett szerepkörbe Ukrajnában, miután az orosz védelmi minisztérium értesülések szerint január 13-án leváltotta őt. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma megjegyezte, hogy Teplinszkij visszatérése az ukrajnai parancsnokságra nem korlátozódik csupán a VDV egységeinek vezetésére, hanem valószínű, hogy Teplinszkij megpróbálja majd előmozdítani a VDV hagyományos elit erőként betöltött szerepét. Az ISW korábban, április 1-jén úgy értékelte, hogy a milbloggerek spekulációi, miszerint az orosz védelmi minisztérium visszahívta Teplinszkijt „szabadságáról”, arra utalnak, hogy Oroszország a vezető parancsnokok státusának átrendezésére készülhet a sikertelen téli offenzívát követően és egy esetleges ukrán ellentámadásra való felkészülésként. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériumának látszólagos megerősítése Teplinszkij újra kinevezéséről egy vezető parancsnoki pozícióba alátámasztja az ISW értékelését, és ezen felül arra utal, hogy az orosz katonai vezetés valószínűleg arra törekszik, hogy nagyobb hangsúlyt fektessen a VDV elemeinek szerepére az orosz támadó műveletekben. A VDV-egységek aktívan részt vesznek a front kritikus szakaszai mentén Luhanszk megyében és Bakhmut közelében, és nemrég kaptak TOS–1A termobarikus tüzérségi rendszereket, ami tovább jelzi, hogy az orosz katonai parancsnokság arra törekszik, hogy a VDV-t nagyobb operatív szerephez juttassa.

A Teplinszkij újbóli kinevezéséről szóló hírek arra utalnak, hogy az orosz Védelmi Minisztérium szorosabb együttműködésre törekszik a Wagner-csoporttal Bahmut elfoglalásának befejezése érdekében, a Prigozsin és a Védelmi Minisztérium hagyományos intézményei közötti nyilvánvaló feszültségek ellenére. A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin látszólag megerősítette Teplinszkij Wagner-kötődését, ezzel nyilvánosan kifejezve támogatását Teplinszkij iránt, miután Teplinszkijt a jelentések szerint januárban elbocsátották az orosz vezérkari főnökkel és a hadszíntér főparancsnokával, Valerij Geraszimov hadseregtábornokkal való nézeteltérés miatt. Teplinszkij belekeveredett a Prigozsin és az orosz hadügyminisztérium (amelyet Geraszimov és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter képviselt) közötti növekvő feszültségekbe, mivel úgy tűnt, hogy az orosz hadügyminisztérium aktívan megpróbálja elvágni a Wagner-csoportot a tüzérségi lövedék-ellátástól, és más módon akadályozni Wagner képességét, hogy Bahmut körül tevékenykedjen. Az elmúlt hetekben azonban úgy tűnik, hogy az orosz katonai parancsnokság szorosabban együttműködik a Wagnerrel, valószínűleg annak érdekében, hogy felgyorsítsa Bakhmut elfoglalását. Az orosz Védelmi Minisztérium és Prigozsin április 11-én nyilvánosan elismerte, hogy a VDV elemei részt vesznek Bahmut térségében a harcokban, és védik a Wagner oldalszárnyait Bahmut északi és déli részén, miközben a Wagner magában a városban folytatja a fő támadást. Az ISW nemrégiben megfigyelte, hogy a 106. VDV hadosztály elemei Bahmut térségében tevékenykednek. Prigozsin az elmúlt napokban csökkentette a Védelmi Minisztérium elleni kifejezett retorikai támadásait is. Orosz milbloggerek arról számoltak be, hogy a Wagner-erők T–90-es harckocsikat üzemeltetnek Bakhmut területén, ami arra utal, hogy az orosz vezetés több modern eszközt osztott ki a Wagner számára a város elfoglalására irányuló erőfeszítéseikhez. Teplinszkij újbóli kinevezése ezért valószínűleg az orosz Védelmi Minisztérium azon kísérlete is, hogy jobban tudjon helytállni a Wagnerrel való együttműködésben Bakhmut elfoglalásának befejezése érdekében.

Teplinszkij nagy valószínűséggel továbbra sem tudja visszaállítani a VDV korábbi elit haderő státuszát a legkiválóbb orosz egységeket ért széles körű veszteségek miatt. A VDV egységei rendkívül magas veszteségeket szenvedtek el a háború korai szakaszában 2022-ben, és egy neves milblogger január 31-én az orosz állami televízióban azt állította, hogy a VDV-erők a háború kezdete és 2022 szeptembere között a személyzetük 40-50 százalékát veszítették el. 2023. április 14-én a BBC Oroszországi Szolgálata 1669 VDV-alkalmazott elhalálozását erősítette meg. A korábban elit egységeket érintő széles körű veszteségek, amelyeket most rosszul kiképzett mozgósított személyzettel töltenek fel újra, valószínűleg hosszú távú hatással lesznek ezen egységek harci hatékonyságára, és egyetlen parancsnok cseréje nagy valószínűséggel nem lesz képes megoldani az ilyen átható károkat.

Orosz milbloggerek megragadták az alkalmat, hogy becsméreljék Alekszandr Beglov szentpétervári polgármestert, ami arra utal, hogy a Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin Beglov-ellenes kampánya áthatotta az orosz ultranacionalista információs teret. Az orosz milbloggerek kritizálták Beglovot, amiért egy ukrán zászló előtt állt a Független Államok Közössége (FÁK) parlamentközi közgyűlésén Szentpéterváron április 13-án. A milbloggerek által közreadott képen Beglov a pódium bal oldalán áll, miközben egy másik tisztviselő beszél, és a kép szöge szerint Beglov közvetlenül az ukrán zászló előtt látható – ez a nézőpont valószínűleg nem tükrözi Beglov tényleges helyzetét a zászlóhoz képest. A milbloggerek azt állították, hogy egy olyan „magas rangú orosz tisztviselőnek”, mint Beglov, nem szabadna az ukrán zászló előtt állnia, sőt az egyikük azt állította, hogy ez a cselekedet analóg azzal, mint amikor a második világháború idején egy leningrádi városvezető állt a náci Németország zászlaja előtt. A milbloggerek azt is bírálták Beglovot, hogy alig néhány héttel Maxim Fomin (Vladlen Tartarszkij) orosz milblogger szentpétervári meggyilkolása után állt a zászló elé. Maga Prigozsin azt állította, hogy az orosz „mélyállam” felelős a zászló jelenlétéért, utalva arra, hogy Beglov ennek a mélyállamnak a része. Más milbloggerek azt állították, hogy az ukrán zászló szerepeltetése a találkozón arra utal, hogy Oroszországnak nem sikerült kedvező háborús helyzetbe hoznia magát. Egy milblogger azt állította, hogy a FÁK protokollja megkövetelte az ukrán zászló szerepeltetését, de megjegyezte a protokoll furcsaságát a jelenlegi konfliktusra való tekintettel. Ukrajna 2018-ban megszüntette a tagságát a FÁK-ban, és soha nem volt teljes jogú FÁK-tagállam.

Az orosz tisztviselők talán azért szerepeltették az ukrán zászlót, hogy azt a tényt közvetítsék, hogy a Kreml nem ismeri el Ukrajna kilépését a FÁK-ból és a Kreml által ellenőrzött nemzetközi struktúráknak való megfelelés megtagadását, tévesen arra számítva, hogy az orosz információs tér dicsérni fogja ezt a mögöttes üzenetet. Úgy tűnik azonban, hogy az orosz információs tér annyira fel van hergelve Beglov ellen, hogy a milbloggerek megragadták az alkalmat, hogy a Kreml finom üzenetétől függetlenül kritizálják őt. Ez a Beglov elleni támadás azt is sugallja, hogy Prigozsin orosz „mélyállam”-narratívája, amelyet figyelemre méltóan emlegetetett egy április 14-i esszéjében, hasonlóan átjárhatja az orosz információs teret.

A Wagner-csoport április 16-án 130 ukrán hadifoglyot adott vissza, ami arra utal, hogy a Wagner az orosz védelmi minisztériumtól függetlenül is részt vehetett a cserében. Ukrán források megerősítették, hogy 130 ukrán hadifogoly tért vissza Ukrajnába, de nem pontosították, hogy cserébe hány orosz hadifoglyot adtak. Az orosz Védelmi Minisztérium eltért a szokásos rutinjától, és egyáltalán nem erősítette meg a fogolycserét. Az orosz védelmi minisztérium eltért a szokásos rutinjától, és egyáltalán nem erősítette meg a fogolycserét. A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin közzétett egy videót, amelyen a Wagner-erők ukrán hadifoglyokat készítenek elő a cserére. Az orosz védelmi minisztérium megerősítésének hiánya és Prigozsin elkötelezettsége a cserében azt sugallhatja, hogy a Wagner-csoport bizonyos fokú autonómiát tart fenn az orosz védelmi minisztériummal szemben, és képes volt tárgyalni a cseréről az ukrán kormánnyal attól függetlenül. A közzétett videón Prigozsin azt állította, hogy utasította a Wagner-erőket, hogy lássák el az ukrán hadifoglyokat élelemmel és vízzel a szabadon bocsátásuk előtt, és személyesen kívánt nekik sok szerencsét és egészséget. Egy, a Wagnerhez kötődő militarista blogger megjegyezte, hogy a Wagner „jóindulata” és „nagylelkűsége” az ukrán foglyokkal szemben különösen nem jellemző egy olyan egyoldalú fogolycserére, amelyet állítólag nem egyeztettek az orosz Védelmi Minisztériummal vagy más szervezettel. A Wagner hírhedt a hadifoglyokkal való rossz bánásmódjáról, több nagy nyilvánosságot kapott és széles körben elterjedt kivégzést hajtott végre mind a visszatért Wagner-foglyok, mind a Wagner ellenőrzése alatt álló ukrán hadifoglyok esetében. A milblogger kritizálta Prigozsin döntését is, hogy ilyen nagyszámú ukrán katonát engedett szabadon a várható nagyszabású ukrán ellentámadás előtt. Prigozsin döntése, hogy ilyen sok ukrán hadifoglyot engedett szabadon egy ilyen időpontban, valószínűleg arra utal, hogy a csere során nagy értékű Wagner-tagok kerültek vissza, akiket a harctérre kíván átcsoportosítani. Prigozsin korábban árulással vádolta a Wagner-foglyokat, és támogatta a kivégzésüket, de az április 16-i fogolycsere feltételei valószínűleg arra utalnak, hogy a megfogyatkozott Wagner-egységek feltöltését helyezi előtérbe a szovjet brutalista erő kivetítésére és az orosz ultranacionalisták megszólítására irányuló további erőfeszítéseivel szemben.

Ramzan Kadirov csecsen köztársasági vezető is kommentálta az április 16-i fogolycserét. Kadirov arról számolt be, hogy öt csecsen tért vissza a fogolycsere részeként, de nem volt hajlandó találkozni velük Groznijba érkezésükkor. Kadirov azt állította, hogy az öt csecsen harcosnak a frontvonalra való visszatéréssel kell bizonyítania becsületét, kijelentve, hogy a csecsenek nem úgy értelmezik a fogságot, mint ürügyet a fegyverletételre, hanem mint egy rájuk kényszerített akciót. Kadirov valószínűleg arra használja a hadifogolycserét, hogy megerősítse saját hírnevét, mint rátermett és brutális szilovik.

A Wagner-csoport megpróbálhatja arra kényszeríteni a mozgósított orosz személyzetet, hogy szerződést írjanak alá a Wagnerrel, esetleg a Wagner ukrajnai veszteségeinek ellensúlyozására. A moszkvai és az ivanovói területről mozgósított személyzet egy április 16-án közzétett nyilvános panaszban azt állította, hogy a Wagner-csoport 170 mozgósított személyt kényszerített arra, hogy szerződést írjon alá velük. Orosz források korábban azt állították, hogy április 7-től 100 mozgósított személy eltűnt a Luhanszki Területen, miután megtagadták a Wagner-csoporttal való szerződéskötést, és az április 11-én közzétett geolokációs felvételeken látható, hogy a Wagner személyzete Kadiivkában feltartóztatja a mozgósított személyzetet, mielőtt egy meg nem határozott gyakorlótérre kíséri a személyzetet. Az orosz védelmi minisztérium engedélyezheti a mozgósított személyzetnek, hogy a Wagnerrel való szerződéskötéssel teljesítsék szolgálati kötelezettségeiket, bár nem világos az eredetileg hagyományos orosz egységekhez beosztott, a Wagnerrel szerződést kötött mozgósított személyzet státusza. A Wagner által bejelentett, rosszul kiképzett mozgósított személyzet kényszerítése, valamint a fogolycserékkel kapcsolatos megközelítésének megváltoztatása arra utal, hogy a Wagner egyre kétségbeesettebben keresi a személyi állományt, mivel továbbra is rendkívül kimerítő támadó műveleteket folytat Bahmutban és környékén.

A legfontosabb hírek röviden:

  • Úgy tűnik, hogy az orosz katonai parancsnokság egyre inkább a légideszant (VDV) csapatokra hárítja az ukrajnai támadó műveletek felelősségét.
    Teplinszkij újbóli kinevezésének híre arra utal, hogy az orosz Védelmi Minisztérium szorosabb együttműködésre törekszik a Wagner-csoporttal Bakhmut elfoglalásának befejezése érdekében, a Prigozsin és a hagyományos Védelmi Minisztérium közötti nyilvánvaló feszültségek ellenére.
  • Az orosz milbloggerek megragadták az alkalmat, hogy becsméreljék Alekszandr Beglov szentpétervári polgármestert, ami azt jelzi, hogy a Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin Beglov-ellenes kampánya mélyen áthatotta az orosz ultranacionalista információs teret.
  • A Wagner-csoport április 16-án 130 ukrán hadifoglyot adott vissza, ami arra utal, hogy Wagner az orosz védelmi minisztériumtól függetlenül vehetett részt a cserében.űA Wagner-csoport megpróbálhatta rávenni a mozgósított orosz állományt, hogy szerződést kössön a Wagnerrel, esetleg a Wagner ukrajnai veszteségeinek ellensúlyozására.
  • Az orosz erők korlátozott szárazföldi támadásokat hajtottak végre Kreminnától délre.
  • Az orosz erők folytatták a szárazföldi támadásokat Bahmutban és környékén, valamint Avdiivka-Donyeck város vonalán.
  • Az orosz erők a jelentések szerint fokozták a tüzérségi csapások ütemét Dél-Ukrajnában.
  • Az orosz mozgósított személyzet továbbra is nyilvános panaszokat tesz közzé az orosz parancsnokok ellen, amelyekben rossz bánásmódra hivatkoznak.
  • Egy orosz forrás azt állította, hogy a Wagner-csoport részt vesz az ukrán gyermekek elszállításában Bahmutból.

Ezek tehát a hírek ebben a konkrét pillanatban. Elmondható, hogy egyik fél sem áll jelentősen jobban a másiknál, legalábbis a tervezett ukrán ellentámadásig, ami majd sok mindent eldönt – jelenleg a háború Bahmutra és környékére koncentrálódik, leszámítva természetesen a civil lakosság és infrastruktúra elleni támadásokat, melyek viszont Ukrajna területének bármely részén előfordulnak.

Csak az nem háború, az terrorakció.

Most minden attól az ellentámadástól függ tehát, ami el sem indult még.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása