Forgókínpad

Forgókínpad

Tucker Carlson bukása

2023. április 25. - Szele Tamás

Nem könnyű magyarázatot találni arra, miért váltak el a Fox News és Tucker Carlson útjai tegnap, és mivel biztosat magam sem tudok a dologról, nem is ígérem, hogy megfejtem a rejtélyt. Azzal viszont megpróbálkozom, hogy képet adjak az esemény visszhangjáról és lehetséges következményeiről, folyományairól.

tucker_carlson_aprilis_25.jpg

Azonban mielőtt nekilátok, le kell lőnöm egy már tollasodni kezdő kacsát: igen, igaz, hogy tegnap a CNN is megvált műsorvezetőjétől, Don Lemontól, éspedig azért, mert az illető szexista megjegyzéseket tett Nikki Haley republikánus elnökjelölt-aspiránsra. A két elbocsátás naptári egybeesése véletlen, nem több: ahhoz már eléggé alaposan alufólia-sisakosnak kell lennünk, hogy úgy lássuk, a „Háttérhatalom” levett egy műsorvezetőt jobbról és az egyensúly kedvéért egyet balról is. Lemon esete tiszta és világos, Carlsoné csupa titok. Szóval ne konteózzunk, tekintsük inkább az eseményeket.

Carlsonról nem állíthatjuk, hogy „kirúgták”, bár a The New York Times mesterien írja körül ezt a tényt:

A döntést Carlson távozásáról péntek este hozta meg Lachlan Murdoch, a Fox Corporation vezérigazgatója és Suzanne Scott, a Fox News Media vezérigazgatója – közölte egy, a lépésről tájékoztatott személy. Carlson urat hétfő reggel tájékoztatta Scott asszony – mondta egy másik, a lépésről tájékoztatott személy.”

Nos, ilyenformán nem biztos, hogy igaz a terjengő hír, miszerint Carlson alig tíz perccel a közlemény kiadása előtt tudta meg, hogy elbocsátják, de az nem kétséges, hogy a Dominion-ügy miatt kellett távoznia. Az kicsit drágára sikerült. Emberünk lett volna az egyik koronatanú a Dominion milliárd dolláros rágalmazási perének tárgyalásán a Fox News ellen, amíg a csatorna a múlt héten hirtelen 787,5 millió dollárban meg nem állapodott peren kívül a sértett céggel.

Ér ennyit még a legkiválóbb televíziós műsorvezető is? Nyilván nem, még ha Carlson alt-right ikonnak is számított, akinek látszólag mindent szabad volt, akkor készített interjút és azzal (elnöksége idején Donald Trumpot is beleértve) a saját politikai irányzatának területén, akivel és amikor akart. Abszurd, de Carlson fontosabb volt az alt-right számára, mint Steve Bannon, pedig Bannon adta a mozgalomnak az ideológiai hátteret és a médiatámogatás egy részét is. Carlson titka egyszerű volt: míg Bannon bonyolultakat hazudott, Carlson egyszerű rágalmakat szórt. Nem volt nehéz megérteni, amit mond.

És nem volt olyan konteó vagy propagandacsel, amihez hozzá ne nyúlt volna. Hogy mennyire szívesen foglalkozott Trumppal és az ő kisded játékaival, arról épp eleget mond a Dominion-ügyben nyilvánosságra került SMS-e, melyet a Capitolium ostroma előtt pár órával küldött egy kollégájának:

Nagyon-nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy a legtöbb este ne kelljen tudomást vennünk Trumpról. Alig várom. Szenvedélyesen gyűlölöm őt. (…) Ez az elmúlt négy év. Mindannyian úgy teszünk, mintha sokat tudnánk felmutatni, mert túl nehéz lenne megemészteni a beismerést, hogy mekkora katasztrófa volt. De ugyan már. Trumpnak nem igazán van jó oldala.”

Ettől még szolgálta, ahogyan a Fox News is, mert így értek el komoly(abb) nézettséget – nem korrupcióról van szó, mint nálunk, nem médiumok megvételéről, hanem egyszerűen arról, hogy az Egyesült Államokban a republikánus szavazóréteg akkor is hatalmas piac, ha épp nem győztek a választásokon, és ezek a szavazók valósággal kötelezőnek érezték, hogy minden este megnézzék Carlson műsorát. Ahogyan az orosz kormánypártiak is nézik minden este Szolovjovot (róla még lesz szó).

Az érthető, hogy Carlson a per anyaga miatt kínos volt már a Fox Newsnak – főleg azért, mert a legtöbb rágalmat vele mondatták el, legyen szó akár a Dominionról, akár Bidenről, akár Ukrajnáról – de míg arról volt szó, hogy lesz per és lesz tárgyalás, emberünk munkahelye biztosított volt, nem akarták maguk ellen hangolni a koronatanút. Amint azonban kiderült, hogy a tárgyalás elmarad – elküldték, hogy finoman fogalmazzak, mint macskát szükségét végezni.

Nyilván nem ennyire egyszerű a történet és biztos, hogy még nagyon sok olyan aspektusa van, amiről nem esett szó, de talán ennyi a lényege: a mór megtette kötelességét, a mór mehet.

Mehet, de hova?

A nyugati sajtóvisszhang egyértelművé teszi, hogy neki a történtek után valamire való amerikai vagy európai médiumnál helye nincs. Tulajdonképpen összesen két ország van, ahol szívesen látnák: a másik Oroszország, az egyik meg... kitalálják? Valószínűleg Magyarország, mert egyedül nálunk aratott olyan osztatlan sikert az Orbán Viktorral készített interjúval egybekötött „dokumentumfilmje”, hogy máig ájuldoznak tőle a kormányoldalon (igaz, hivatalosan még nem hívtuk meg valamilyen állami intézmény élére, de adnék rá esélyt). De lássuk, micsoda ömlengéssel búcsúztatta Carlson karrierjét az orosz kormány szócsöve, a RIA Novosztyi!

Elvesztette állását a legnépszerűbb amerikai politikai talk show műsorvezetője, Tucker Carlson, mivel a Fox News leállította műsorát. Ez nem hír az amerikai média életéből – ez az egyre élesedő hatalmi harc, az Egyesült Államok legélesebb politikai válságának küszöbön álló új szakaszának jele.
Az ötvenhárom éves Carlson nemcsak népszerű televíziós műsorvezető volt – Biden elnök, a liberális establishment és a „washingtoni mocsár” éles kritikusa. És a trumpizmus hangja – nem Trumpé, hanem a dühös republikánus hazafias mozgalomé. Carlsont a liberálisok gyűlölték: nem véletlen, hogy a CNN „jobboldali szélsőségesnek” nevezte, amikor távozásáról tudósított.

Carlson népszerűsége már nem média-, hanem politikai tényező volt - az elmúlt évek egyes közvélemény-kutatásaiban a választók figyelemre méltó támogatását kapta hipotetikus elnökjelöltként. Hat és fél év alatt a Fox News heti talkshow-ja a legnépszerűbb lett az országban, de ez nem akadályozta meg a csatornát abban, hogy felbontsa a szerződését. (…) Kritizálta az LMBT-kultuszt, az „eltörlés kultúráját” és a „Black Lives Matter” mozgalmat, ellenezte az abortuszpártiságot és a fegyvertartás ellenességét, vagyis az egész hagyományos jobboldali, republikánus, hazafias napirendet ötvözte aktuális témákkal. És mindezt élesebben és erőteljesebben tette, mint Trump, valóban az egész elégedetlen, establishment konzervatív Amerika szimbólumává és hangjává vált. Trump veresége után Carlson a választási tisztességtelenségről beszélt, és a Capitolium úgynevezett megrohamozását a titkosszolgálatok és a „mély állam” provokációjának nevezte. (…) Carlsont már régóta szélsőségessé, radikálissá nyilvánították – ne lepődjünk meg, ha egyszerre nyilvánítják fasisztának és a társadalom ellenségének. Carlson ostorozása, hogy megállítsák Trumpot. De ahogy a volt elnök elleni per esetében is, a hatás éppen az ellenkezője lesz: Trump népszerűségének csökkenése helyett Carlson kirúgása csak még nagyobb támogatottságot fog eredményezni a kegyvesztett Donaldnak.”

Amint látom, emberünknek komoly esélye van arra, hogy a moszkvai ortodox egyház szentjévé avassák, szerintem Kirill pátriárka már dolgozik is az ügyön. De lássunk egy másik orosz szempontot, az ellenzéki Agentsztvo lapból, akik viszont nem sajnálták Carlsontól a vitriolt:

Úgy tűnik, a Kreml-barát médiumok elveszíthetik egyik ihletőjüket, a Fox News műsorvezetőjét, Tucker Carlsont, akit – mint hétfő este kiderült – a csatorna kirúgott. Az állami média őt idézte, amikor Joe Biden jelenlegi amerikai elnökön akartak gúnyolódni, amerikai biolaboratóriumokról akartak beszélni, vagy arról, hogy az amerikaiak elégedetlenek az Ukrajnának nyújtott katonai támogatással.

Carlson említése az orosz televízióban drámaian megnőtt a háború kitörése után. Például a Vesztyi honlap (az Oroszország 1 és Oroszország 24 tévécsatornákat lefedő) történeteiben az Agentsztvo legalább 49 említést számolt össze róla az orosz invázió óta. Az orosz televízióban az említések valós száma ennek többszöröse lehet, mivel sok politikai talkshow-t részletes átirat nélkül tesznek közzé. Ellenben 2022. február 24-ig mindössze öt alkalommal említették meg. Egy hónappal az ukrajnai háború előtt például az „Az amerikaiak fele szerint Bidennek gond van a fejével” című történetben idézték őt egy esetleges teljes körű ukrajnai konfliktusról.

Carlson az invázió után olyan című anyagokban szerepelt, mint „Fox News: Oroszországnak igaza volt, az USA hazudott”, „Félelmetesebb, mint a pestis: miért van szüksége az amerikaiaknak a szlávok vérére” (az amerikai biolaborokról) és „Akik az Északi Áramlat elleni támadást elrendelték, bármire hajlandóak”.
Tucker Carlsont az országos televízióban gyakran használták Joe Biden kigúnyolására, például azzal az idézettel, hogy „Biden diagnózisa nem rák, hanem szenilis demencia”.
Tuckert az Itogi Nedeli című műsorban Dmitrij Kiszelev műsorvezető említette, amikor az orosz nézőknek a „világméretű dollármentesítésről” és a transznemű emberekről beszélt. A műsorvezetőt a „60 perc” című beszélgetős műsorban is idézték, például azt mondta, hogy a Pentagon számára soha nem léteztek „vörös vonalak”, és hogy „az Északi Áramlat-vezetékek aláásására irányuló műveletet február 24-e előtt indították el”.
A Szolovjov LIVE műsor Telegram-csatornájából ítélve Carlsont ott is gyakran idézték. Az egyik legutóbbi, az amerikai műsorvezetőt megemlítő poszt a titkos Pentagon-dokumentumok kiszivárogtatásáról szólt. A Szolovjov LIVE műsor csatornája akkor arról számolt be, hogy Carlson felháborodott azon, hogy az amerikai állampolgárok adójából Ukrajnát támogatják.
Közvetlenül a műsorvezető elbocsátása után a Szolovjov LIVE azt írta, hogy munkát ajánlott Carlson számára. „Tucker, gyere és csatlakozz hozzánk. Itt nyugodtan szidhatod Bident”

Tucker Carlson a Fox News Channel egyik főműsoridős műsorvezetője volt. Meglehetősen kritikusan viszonyult az Egyesült Államok és a NATO-blokk fellépéséhez, valamint az ukrajnai konfliktusban betöltött szerepükhöz. A Mother Jones című amerikai magazin március közepén egy állítólag „az orosz médiának szóló Kreml-utasítás”-t tett közzé, amely „a népszerű FOX hírműsorvezető, Tucker Carson műsoridő-szakaszainak maximális felhasználására” szólított fel.”

Akkor bizony Carlson jól teszi, ha megfontolja Szolovjov meghívását, mert ezek után bármikor megvádolható az Amerikai Egyesült Államok elárulásával. Tulajdonképpen összesen három lehetősége maradt.

  1. Beáll Szolovjovhoz műsort vezetni Moszkvába, ami sovány kenyér ugyan, de biztos, és ő lesz a média Kim Philbyje.

  2. Beáll ortodox szentnek, ha már ennyire dicsérik, és kolostorba vonul, ami még soványabb kenyér, de nyugdíjas állás, és nem fenyegeti a politika. Esetleg állhat remetének is.

  3. Magyarországra jön, és kinevezik valaminek. Hogy minek lehet őt kinevezni? Érdemeire és szakterületére való tekintettel talán nemzeti igazmondó juhász lehetne belőle. Mondjuk az MCC-n kreálhatnának neki egy ilyen státust.

Persze ezek csak a mostani lehetőségek, valószínű, hogy másként oldja majd meg a helyzetet. De hogy hallunk még felőle, az biztos.

Remélem, mint vádlottról.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása