Forgókínpad

Forgókínpad

Qanon Romániában

2023. május 11. - Szele Tamás

Mi közük a romániai törpepártoknak a Kremlhez? Látszólag semmi, a valóságban annál több. Nem azért foglalkozom velük, mert nálunk ne lennének ilyenek – akad épp elég, bár a kamupárt-alapítási láz most már kezd okafogyottá válni, és nálunk nem is arra használták ezeket a formációkat, mint Romániában – hanem, mert érdekes tendenciákat lehet megfigyelni körülöttük.

qanon_romaniaban_majus_11.jpg

A jelenségre a Transtelex írása hívta fel a figyelmemet, mely azonban egyik forrásaként a román Szabad Európát jelölte meg, aztán már a magam erejéből is elkezdtem kutakodni – és valóságos bolondgomba-mezőre bukkantam, olyan politikai mozgalmakra, melyek egyáltalán nem felelnek meg a romániai belpolitika hivatalos trendjeinek, azonban igenis megfelelnének bármelyik elmegyógyintézet gumiszobájában. Hangsúlyoznám azonban, hogy Magyarország ebből a szempontból semmivel sem különb, legfeljebb más: nálunk hasonló szerepet játszanak a kevésbé nyilvánosan, de annál agresszívebben terjeszkedő, félig-meddig „földalatti” államtagadó, UCC-csoportok.

Kezdjük azzal, hogy a romániai választási törvény megváltozott 2015-ben, attól kezdve ott három ember már alakíthat pártot. Olyant, amilyent akar, nyilván ésszerű határok között. Ez bizonyos mértékben már a 2016-os választások során hatást gyakorolt az eredményre, ugyanis akkor 22 új párt alakult, bár különösebb eredmény nélkül. 2020-ban a világjárvány miatt csak az AUR tűnt fel, de az sajnos üstökösként – valami olyasminek mondhatnánk, mint a román Mi Hazánk, feltűnő következetlenségekkel, logikátlan politikával (például magyarellenesek ugyan, de vezetőjük egyik példaképe Orbán Viktor), jelenleg sajnos komoly népszerűséget értek el, leginkább annak köszönhetően, hogy ugyan az oltásellenességet meglovagolva kerültek be a bukaresti parlamentbe, de minden szélsőséget szívesen látnak soraikban. Alapvetően politikai karanténban élnek, senki sem lép velük koalícióra, egyedül pedig gyengék a kormányzáshoz (ráadásul folyamatosan ki kell zárják prominens tagjaikat mindenféle botrányok miatt), de veszélyesek. Nagyon veszélyesek.

2022-ben viszont 29 új politikai párt alakult, és 2023 eleje óta további 13 kérelmet nyújtottak be a bukaresti bírósághoz, amelyek közül hármat már jóvá is hagytak. Szóval, sokasodnak a pártok, csak sok különbség nincs közöttük: az új formációk majd’ mindegyikének nevében szerepel a „hazafias”, „hazafiak” kifejezés, erősen nacionalisták és – ami Romániában meglepő – harsányan oroszbarátok.

Meglepő, ugyanis a romániai közhangulat távolról sem barátja a Kremlnek, sokkal kevésbé az, mint a magyarországi – hogy úgy mondjam, a korábbi moszkvai fenyegetések miatt a lakosság többsége egyértelműen a NATO-ban és az Európai Unióban látja a jövőt, és ne feledjük: sok román állampolgár dolgozik az EU tagállamaiban, több, mint ahány magyar. Még az AUR-t is Angliában alapították, hogy minek, az jó kérdés, talán „botnak a küllők közé”, hogy kedves Orbán Viktorukat idézzem. Mindenesetre az illiberalizmus és az alt-right összes jellemzőjét magukon viselik ezek a politikai alakulatok, és propagálják is az összes összeesküvés-elméletet, amit csak Moszkva valaha is útjára indított. Teszik mindezt igen „hazafiasan”, tehát kirekesztően, nyugodtan kitehetnék a valamelyik magyar focipályáról klasszikussá vált molinót: „Utálunk mindenkit!” És az AUR példájából inspirálódva úgy gondolják: ez Romániában sikerre vezet.

De lássunk pár példát közülük.

Ott van rögtön a Calea Neamuluiból („A Nemzetség Útja”) ismert Mihai Tîrnoveanu ultranacionalista csoportja, a Nemzeti Mozgalom Pártja. Céljuk nem kevesebb, mint:

Románia felszabadítása a megszállás alól, az ország természeti kincseinek visszaszerzése és a „Nemzeti Örökség, vagyis az Ég Gazdagsága” visszaszerzése.”

Lehetne mondani, hogy megszállás még nincs, majd akkor lesz, ha győznek, a pártról eleget mond, hogy a vasgárdista mozgalom egyik vezetőjének, Radu Gyrnek a születésnapján alapították, ráadásul Bruckenthal báró nagyszebeni szobrának tövében, hogy azonnal legyen kéznél ellenségkép is.

A Román Nemzeti Hazafiak Pártja sem különb (egyébként nagyon érdekelne, hogyan nézne ki az ellentéte, a Román Kozmopolita Patrióták Pártja), ennek vezetője Mihai Lasca, a román parlament bihari képviselője, akit az AUR pártlistáján választottak meg. 2021-ben két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, miután volt barátnője élettársát megállította az utcán és megverte. Mihai Lasca pártjával a hagyományos, egy férfi és egy nő alkotta család mellett kíván kampányolni. A párt honlapján a „Politikai jövőkép” rovatban ez áll: „Erősen hiszünk Románia értékeiben és a román nép erejében! Légy hazafi! Románia jövője a hazafiaké!” Facebook-oldalán ezzel szemben Lasca gyakran dicséri Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Például egy posztban, amelyben Vlagyimir Putyin homoszexualitást elítélő nyilatkozatát idézi, Mihai Lasca azt írja:

Romániában soha nem fogjuk feladni az Anya és Atya szavakat, bármennyire is próbálkoznak az USR-rel és a PNL-vel cimboráló sötét globalisták. Románia jövője a Hazafiaké!”

Hasonlóképpen, Oroszország Ukrajna elleni háborújában Lasca képviselő mindig Putyin oldalán áll. „A magassarkú cipőben táncoló kis Zelenszkij háborút szít, és nem akar békét Oroszországgal!” – mondja a pártvezér.

Ha meg tetszenek figyelni, konkrétumokról – az oroszbarátságon kívül – nincs szó egyik párt esetében sem, az első „Égi gazdagságot” ígér, de nem mondja a forrását, a második csak annyit mond, hogy Romániában amint eddig is, a jövőben is hagyományos úton fognak születni a gyermekek. Ez nagyjából igaz a planéta többi országaira is, lévén más módszer nem ismert, de Romániára (és az alaptörvény miatt Magyarországra) fokozottan érvényesnek kéretik tekinteni. Mi marad még programként? Csak a putyinizmus. Lépjünk tovább.

Az SOS Románia Párt egy tavaly hivatalosan bejegyzett párt, amelynek székhelye a Vâlcea megyei Călimănești, és amelynek alapítói között a Román Szocialista Párt néhány volt tagja is szerepel. Tavaly május óta az SOS Románia Diana Șoșoacă szenátor új politikai közössége és háttere, miután bizonyos botrányok miatt a hölgy kilépett az AUR-ból. Diana Șoșoacă politikai üzenetei gyakran igen érdekesek. Volt rá eset, hogy az SOS-párti szenátor a Győzelem téren tartott tüntetésen arra buzdította a tüntetőket, hogy csatlakozzanak hozzá, és követeljék Románia kilépését Európai Unióból:

Szeretitek az Európai Uniót? Tetszik, hogy mindent elloptak tőlünk? Szerettek csótányokat enni? Szeretitek a közüzemi díjakat? Szereted, hogy irányítanak téged? Akkor mit akarunk? Roexit! Roexit! Roexit! Roexit!”

kiabálta a mikrofonba. Ettől teljesen függetlenül létezik önálló ROEXIT Párt, amelynek alapító nyilatkozata önmagáért beszél:

Az Európai Unióból, a WHO-ból és más globalista szervezetekből való kilépésért fogunk harcolni. Ki fogunk lépni az IMF-ből, a Világbankból és így tovább. A multinacionális vállalatok pénzért és munkaerőért zsákmányolják ki Romániát, miközben az embereket szegénységben és kétségbeesésben tartják.”

Itt se sok újat látunk, maximum annyit, hogy halványabb a moszkovita vonal és erősebb az Unió-ellenesség (voltaképpen: minden-ellenesség). Szót kell még ejtenünk a Cătălin Berenghi vezette Autonóm Konzervatív Dákok Pártjáról (DAC), mely szövetséget kötött a Diana Șoșoacă vezette SOS Románia Párttal és a Gheorghe Funar vezette Mi Romániánk Párttal. A DAC párt 2016-ban alakult, bukaresti székhelyű. Rokonságban (de nem okvetlenül rokonszenvben) kell álljanak a 2018-ban alapított „Mi, géta-dákok” párttal, mely igen titokzatos csoport: három tagja van, Copil Gheorghe Gavrilă (elnök), Copil Maria és Baniță Alina, ellenben nincs honlapjuk, nincs Facebook-oldaluk, és az interneten sincs információ arról, hogy mit akarnak. Viszont a historizáló nacionalizmus vonulata megjelenik esetükben.

Meg lehetne említeni a jelek szerint időközben elhalt Román Vadimista Pártot, amely Corneliu Vadim Tudor ultranacionalista nézeteit hirdette, de eltűntek a radarernyőről, létezik még a LUP (románul a szó jelentése „farkas”), ami a Liga a Hazafiak Egyesüléséért rövidítése és volt katonatisztek erősen Moszkva-barát egylete, megjelent a Pátria Párt, összeesküvés-elméletek hátán lovagolva és a LEU (románul: „oroszlán”, bár a lej egyes számát is így mondják), ami az AUR filiáléjának tűnik.

De tekintsük inkább helyettük a valódi díszpéldányt, a Qanon Hazafiak Pártját, amiben aztán minden akad, mint a feketetói vásáron.

A pártot tavaly júliusban jegyezték be hivatalosan, és a papírok szerint Sabou Vasilica Iuliana vezeti. Sőt, a PPQ Facebook-oldalán gyakran megjelenik egy Cornel Sabou nevű szereplő (mellesleg a pártelnök férje). Aki élő adásokban közvetíti, hogy vállalja a Világokkultizmus elleni harcot. Kik azok a világokkultisták? Mindazok, akik a világ országait uralták vagy uralják ma. Mint például II. Erzsébet királynő volt, akinek halálakor Cornel Sabou azt írta, hogy „a szívünk a brit hazafiakkal dobban, akik örülnek, hogy meghalt”! és hogy „ennek a gyilkosnak az eltűnése segít megszentelni a hazafiak győzelmét szerte a világon!”. A világokkultizmus ellen harcolók között, akárcsak a Qanon Patrióták romániai vezetője, ott van Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke is:

Az okkultizmus az évtizedek során úgy építette ki és szilárdította meg hatalmi pozícióját, hogy minden emberi rosszat erényként hirdetett. Minél gonoszabb a söpredék, minél alattomosabb, minél inkább elmebetegség vagy ostobaság uralja, annál nagyobb az esélye, hogy az okkult hierarchia „csúcsára” kerüljön. A keleti térség számára az okkultizmus reménye, hogy a Vlagyimir Putyin körüli emberek elárulják, letartóztatják vagy megölik az orosz vezetőt”

olvasható a párt Facebook-oldalán. Igen, már a korai qanonizmus egyik alaptétele volt a Trump és Putyin közötti szövetség, ebbe harmadiknak beleveszik Cornel Sabout és verhetetlenek lesznek. Sabou mindenképpen számít rájuk egy másik kijelentése alapján:

Ti, okkultizmus rabszolgái, két fertőzés és három oltás között továbbra is csodáljátok a „bűnöző” Putyint, esetleg adományozzatok még egy kis pénzt a sovány nyugdíjatokból „Ukrajnának”, hogy a szoknyás férfinak és a bajszos nőnek legyen mit lopnia! Mi, qanonisták nem alszunk ezen a nyáron! Élvezzük a vakációt, a családdal és a kedves barátokkal! Nem stresszelünk. Putyin papa és Trump bácsi komolyan intézik a problémát, mi csak csodáljuk, hiszen van mit!”

Ki ez a Cornel Sabou? A Transindex idézett írása szerint:

Sabou kétszer ült rács mögött, egyszer 1998-ban rágalmazásért, de Emil Constantinescu elnök kegyelmet adott neki, másodszor pedig 2008-ban fedezetlen csekkek kibocsátása miatt ítélték szabadságvesztésre. Sabau 2020-ban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy maszkellenes tüntetést szervezett Bukarestben. Ő amúgy tényfeltáró újságírónak és a Qanon Románia informális vezetőjének nevezi magát.”

Putyin papa és Trump bácsi” embere tehát. A „tényfeltáró újságíró” esetünkben nem igaz, illetve ezt az álcát már Kirill Sztremouszov, Herszon árulója is bevetette a világjárvány idején, aki később a tartomány második embere lett, még később megölték, aztán pár hónap múlva újra meggyilkolták, mert az első alkalommal valahogy feltámadott. A második kísérlet viszont kirobbanó sikerrel járt, a harckocsiakna a személyautó alatt nem tréfál. Annyira „újságíró” Sabou, mint Sztremouszov volt, Moszkva néha így álcázza az ügynökeit.

Próbáljunk közös pontokat találni ezekben a pártokban (és közben ne feledjük: a magyar közélet sem tisztább). Mik ezek?

  • Feltétlen nacionalizmus és minden kisebbség gyűlölete, megvetése.

  • Feltétlen hűség a Kreml mindenkori politikájához.

  • Az Európai Unió és a NATO elkötelezett gyűlölete.

  • Saját országuk, népük és választóik áldozatként való feltüntetése, a valódi áldozatok – például Ukrajna, ahol reális háború tombol – megvetése, rágalmazása.

  • Ellenállhatatlan vonzódás az összeesküvés-elméletekhez, hit bennük, különös tekintettel az oltásellenes mítoszokra és a qanonizmusra.

  • Populizmus minden mennyiségben, minden körülmények között.

Rendben, de azt se feledjük, hogy ezek nem mozgalmak, hanem pártok, mégpedig meglehetősen kicsik ahhoz képest, milyen hangosak és feltűnőek. Azonban az AUR-hoz képest esélyük sincs a parlamenti küszöb megugrására 2024-ben – miért nem olvadnak bele inkább? Hiszen egy véleményen vannak.

Azért, mert ezeket a formációkat Moszkva nem győzni hozta létre. Arra még a nagy testvérük, az AUR sem lenne képes: ezek végszavaznak az AUR-nak, adják nekik a lapot, a köztudatban, közbeszédben tartják a nekik fontos témákat: aztán majd George Simion pártelnök megmondja a frankót. Hogy valójában mennyi az esélyük a választásokon? Az AUR-nak még akad, bár 20 százalékra mégsem becsülném őket, hátra van még egy év, addig sok disznóságot művelhetnek, aminek egy része ki fog derülni, a többieknek viszont annyi, mint hógolyónak a Pokolban.

Ne feledjük: a magyarországi választásokon is indult oltásellenes-konteós párt, hatalmas csinnadrattával, aztán egyéni szavazatok alapján elért 0,59 százalékot, listásan meg 0,70 százalékot. Miért?

Azért, mert nálunk a kamupártokat (a román kifejezés, vagyis „zsebpárt”, „partid de buzunar” plasztikusabb) nem végszavazó szerepben használják, hanem a voksok megosztására, tehát nem is engedik őket győzni.

Nálunk a választási kampányokban a végszavazás államosítva van: arra használják a kormánymédiát.

Romániában nem, de így is esélytelenek: az egész populista-illiberális-konteós politikai mozgalom úgy a Kreml kreatúrája, ahogy van.

Azért ezekkel a gondolatokkal bőven találkozhatunk magyarul is, jelentéktelen változtatásokkal (például a „román” szó helyett „magyar” szerepel bennük), de a lényegük ugyanaz.

Hogyne lenne egyforma: itt is, ott is oroszból fordítják.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása