Forgókínpad

Forgókínpad

Orosz nép- és rémmesék

2023. július 21. - Szele Tamás

Ma visszatérek megszokott témámhoz, a külpolitikához, méghozzá nem is akármilyen hírrel: egészen különleges orosz PSYOP-műveletre derült fény, melynek az a célja, hogy vagy belesodorja Magyarországot egy Ukrajnával vívott háborúba, vagy hisztériát és pánikot robbantson ki nálunk. Esetleg még válhat eszközévé annak is, amit Szijjártó Péter valamiért következetesen „magyar diplomáciának” nevez, pedig minden, csak nem az.

orosz_dezinfo1_julius_21.jpg

Sokadjára mondom, hogy mindig görcsbe rándul a gyomrom, ha a nemzetközi sajtó kiemelt címei között magyar vonatkozásúakat találok. Mostanság ritkán dicsérnek minket, valljuk meg, nincs is nagyon sok dicsérni való rajtunk, bujkálunk az Európai Unió utolsó padjában és reménykedünk, hogy megússzuk a feleltetést (de nem fogjuk megúszni). Ha viszont az Ukrinform címoldalán lobog a magyar zászló, akkor még jogosabb az aggodalom, mert a hivatalos Kijevnek nincs sok oka kedvelni a hivatalos Budapestet.

Szerencsére nem akkora a baj, mint elsőre tűnik, de azért nem is kicsi. Lássuk, mit közöl a hivatalos ukrán hírforrás.

A Stratégiai Kommunikációs Központ továbbra is rögzíti az orosz különleges szolgálatok azon kísérleteit, hogy hamis narratívákat terjesszenek, amelyeket „bennfentes információként” állítanak be.

Oroszország most a Beregyni Group Telegram-csatornát vetette be, amely az ukrán hacker-közösséget imitálja. Ott egy állítólag hackerek által megszerzett „elemző jelentést” tettek közzé, amely Magyarország Ukrajnával szembeni ellenséges politikájának elemzését és az állam gazdasági, társadalmi és katonai potenciáljának leírását tartalmazza.

A „Beregyni” által propagált következtetés: Ukrajna, csalódottan a NATO-csúcstalálkozó kudarca miatt, úgy döntött, hogy bosszút áll Magyarországon. Ennek érdekében a szomszédos ország megtámadására készülnek.

Az álhír kiagyalóiról azonban kiderült, hogy a jelek szerint túl lusták vagy tehetségtelenek ahhoz, hogy tisztességes minőségű átverést hozzanak létre.

Az úgynevezett „titkos elemzői jelentés” leleplező jellegzetességei az azt kísérő illusztrációk. Ezek a Slovo i Dilo elemző portál két, 2020 októberében és 2022 decemberében kiadott infografikai darabja. Az ezeket kísérő darabokból a „hackerek” szerkesztetlen szövegtömeget vettek át, amelyet „titkos jelentésként” mutattak be.

A hoax-összeállítás másik forrása Dmytro Shulha Dzerkalo Tyzhnia napilapban, 2022 októberében megjelent, „Európa magyar problémája” című cikke volt.

Ezek a cikkek valóban az ukrán–magyar kapcsolatok problémás kérdéseit elemzik. Ugyanakkor egyrészt nem titkosak, hanem nyilvánosak, másrészt semmiképpen sem szólítják fel Ukrajnát Magyarország megtámadására, harmadrészt pedig szerzőik magánvéleményét fejezik ki, és semmiképpen sem tükrözik a kormány álláspontját.

Annak érdekében, hogy a hamisított anyag szilárd elemzői hivatkozásnak tűnjön, a címszavakat megszámozták és megnevezték: „belpolitikai helyzet”, „az ország gazdasági helyzete”, „az állam külpolitikai tevékenysége a nemzetközi színtéren”, „Magyarország fegyveres erőinek helyzete”, „állam- és kormányfők (az állam alkotmányos felépítésétől függően) hivatalos nyilatkozatai a szomszédos államokkal kapcsolatban”, „Ukrajna támogatása (nem támogatása) a nemzetközi színtéren (jelenlegi állapot)”.

A szerző stílusa és helyesírása megmaradt, így mindenki levonhatja a következtetést az úgynevezett „elemzők” szakmai színvonalára vonatkozóan.

A „Beregyni”-nek a kölcsönzött szövegrészleteket nyilván fel kellett hígítaniuk a magyar gazdasági, társadalmi és katonai potenciál témájában a saját kreativitásukkal. Részletes elemzés helyett koncentráljunk csak néhány részlet idézésére:

Ami a magyarországi belpolitikai helyzetet illeti, az véleményem szerint nem stabil, mert az ország vezetése oroszbarát politikai nézeteket vall az Ukrajnában zajló eseményekről, és ebből következik, hogy a lakosság többsége támogatja ezeket a nézeteket”

Magyarország azt az álláspontot képviseli, hogy 'senki nem nyúl hozzánk, mi sem nyúlunk máshoz'.”

"...a földgáz (amire Oroszország rákötötte Magyarországot, és ami miatt az ország az agresszor állam kezére játszik)..."

Ebből arra következtethetünk, hogy az állam külpolitikai tevékenysége a nemzetközi színtéren jelenleg nagyon rossz”

De ennek ellenére megállapíthatjuk, hogy ez egy oroszbarát ország, és várhatóan hátba fog szúrni minket”.

A propagandisták a „Beregyni” által készített hamisítvány terjesztésére a „PMC Media”, „War Donbass” és „We Are for Riot Police” nevű kifejezetten Z-csatornák hálózatát használták.

A Stratégiai Kommunikációs Központ megjegyzi, hogy Kijev és Budapest kapcsolatai jelenleg nem tökéletesek. Ennek okait és következményeit számos szakértő elemzi, akiknek véleménycikkei nyilvánosan elérhetőek.

Oroszország számára előnyös, hogy elmélyíti az ellentéteket Ukrajna és szomszédai között. Az ellenséges propaganda keményen dolgozik ezen a célon, egyre több hamis történetet gyárt, még a leggyengébb minőségűeket is.

Ukrajna modern függetlenségének egész története során nem támadott meg senkit, és nincsenek agresszív szándékai a világ egyetlen országával szemben sem. Ukrajna fegyveres erőinek egyetlen célja, hogy megvédje államát a nemzetközileg elismert határokon belül. Nevetségesek a Kreml azon kísérletei, hogy agresszív támadó jellegét az ukránoknak tulajdonítsa.

Stratégiai Kommunikációs Központ”

Ez eléggé ijesztően hangzik, de először is éljünk forráskritikával. Az Ukrinform ugyan nem arról ismert, hogy a levegőből kapkodná össze a híreit, de őket is be lehet csapni: lássuk tehát az ukrán Stratégiai Kommunikációs Központ honlapját. Ez egy ukrán kormányzati intézmény, saját bemutatkozása szerint:

A Központot Ukrajna Kulturális és Információs Politikai Minisztériuma hozta létre, mint az állam és a civil társadalom közös erőfeszítéseit a dezinformáció elleni küzdelemben koordináló egyik eszközt. A Központ a külső fenyegetések, különösen az Orosz Föderáció információs támadásai ellen irányuló kommunikációra összpontosít.

Célunk a fenntartható kormányzati kommunikáció kiépítése a dezinformáció elleni küzdelem és az ukrán társadalom ellenálló képességének növelése érdekében.

Fő elveink a civil társadalommal való folyamatos együttműködés, a politikai nyomástól való mentesség, a felelősség és a nyitottság.”

És bizony, ott van a hír, ráadásul szó szerint ugyanaz, mint az Ukrinformon. Akkor pedig nincs mese: az ukrán OSINT gumitalpúak (nyílt forrásokból dolgozó hírszerzők) tényleg lekapcsoltak egy orosz propaganda-műveletet, és most azzal, hogy közzétették a dolgot, dekonspirálták. Ez mondjuk az orosz gumitalpúakat a mostani, zaklatott időkben a legkevésbé sem szokta zavarni, valószínűleg folytatják majd a konkoly hintését, mintha mi sem történt volna, azzal együtt, hogy a legenda harmatgyenge – és valószínűleg a Nariskin-féle „Feldarabolt Ukrajna”-mítosz része, aminek az a lényege, hogy Ukrajnát úgy próbálják meg szembefordítani a szomszédaival, hogy azt állítják: azok (tehát Lengyelország, Románia és Magyarország) fel akarják darabolni az ukrán államot. És ha Ukrajnát nem sikerül velük szembefordítani, majd sikerül őket Ukrajnával: a potenciális ukrán támadás rémhírét bizony elég sok vatnik-hajlamú honfitársunk venné készpénznek, akármekkora ostobaságról és hazugságról isi van szó. Az ő agyukat ugyanis már átmosta, megdolgozta az orosz és magyar kormánypropaganda – időnként már magam sem nagyon látom a különbséget a kettő között, a nyelvet és az ábécét kivéve.

De volt még hasonló hergelés az elmúlt napokban, ami alátámasztaná, hogy Nariskin és az SZVR áll a rémhír mögött? Volt. Június 17-én a RUSSTRAT Intézet honlapja, a Politika felsorolt mindent a világon, ami éket verhet Magyarország és Ukrajna közé, ennek csak egy részét idézem, ugyanis nagyon terjedelmes:

Az elmúlt hónapok Kijev-Budapest vonalon történt eseményei elég komoly tényezőnek bizonyulnak ahhoz, hogy bebetonozzák azt a képet, miszerint Ukrajna a jövőben egy lengyel gyarmat lesz, amelynek nincs érzékelhető kilátása a multi-vektorizmusra. A kijevi rezsim paradigmájának teljes újraindítására lesz szükség az államközi kapcsolatok kialakult és szilárdan bebetonozott válságának kijavításához. Erre Kijev több okból sem lesz képes. (…) A Magyarországgal való szakítás után Ukrajna olyan helyzetbe került, hogy egyáltalán nincs lehetősége a többdimenziós politika folytatására, miközben a kijevi rezsim számára jelentős folyamatok egész sora befagyasztásra került. Történelmileg és földrajzilag a szuverén Ukrajnának megvoltak a lehetőségei arra, hogy szuverén politikát alakítson ki a földrajzi szomszédságában lévő gazdasági és politikai lobbistákra támaszkodva. Kijev azonban következetesen tönkretette saját mozgásterét.”

A kihagyott részben azok a Kijev és Budapest közötti diplomáciai koccanások szerepeltek, amelyeket sajnos unásig ismerünk. Szóval, nagyon egymásnak akarnak minket ugrasztani. Ebben a helyzetben a Stratégiai Kommunikációs Központ a leghelyesebbet tette, amit csak tehetett: nyilvánosságra hozta, megcáfolta az ármányt, és ezzel élét vette annak. Nem nehéz belátni, hogy ha Ukrajnának elmenne az esze, és támadásra készülne egy NATO-tagállam ellen (ezáltal elveszítené a teljes fegyver- és lőszerellátását), amely történetesen Magyarország, az volna a legelső, hogy ezt a szándékát titokban tartaná, nem kerülne be a hírügynökségek anyagába, hogy azok világgá kürtöljék. Még a cáfolatát is titkolnák, hogy ne adjanak ötleteket – de világos is, hogy ez az orosz szolgálatok általa terjesztett hazugság, aminek, mint mondtam is, vagy az a célja, hogy Magyarországon ukránellenes hangulatot szítson, vagy az, hogy politikai érvként használhassa majd a magyar kormány valamelyik nem túl okos korifeusa. Arra hivatkozva, hogy „kiszivárgott, hackerek által feltört információk szerint Ukrajna támadásra készül”. Ezt ugyan csak az hinné el, aki az egyéb hazugságaikat is elhiszi – de sajnos van elég magyar vatnik, akinek pont ez hiányzik a világképéből, hogy úgy mondjam, közönség és igény lenne erre a mesére, akkor is, ha egy szó sem igaz belőle.

Az tény, hogy Magyarországot bele akarják sodorni ebbe a háborúba, csak éppen sem nem Ukrajna akarja, sem nem a magyar ellenzék, akiket a kormány ezzel rágalmaz. Moszkva próbálja belesodorni, nem először, nem is másodszor, és mivel a kormányunk nem tud vagy nem mer tiltakozni ez ellen, ha sikerülni ugyan nem is fog – micsoda húzás lenne Ukrajnát szembefordítani a NATO-val! – de a közhangulatot tovább fogja rontani.

Mint tudjuk, egy tömeg szellemi színvonalát a benne lévő legostobább emberével tekinthetjük egyenértékűnek, tehát egyáltalán nem csodálkoznék, ha ez a rémhír hivatalos formában visszaköszönne rövidesen a kormánymédiából.

Ha meg nem köszön vissza, az csak annak köszönhető, hogy lustaságukban elfelejtették elolvasni.

Ismétlem: Ukrajna nem készül megtámadni Magyarországot. De a Kreml nagyon szeretné, ha ezt hinnénk.

Ne higgyük.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása