Forgókínpad

Forgókínpad

Szele Tamás: A háborúk szekere

2023. október 15. - Szele Tamás

Ma is dupla haditudósítással szolgálok az elmúlt nap eseményeiről a CTP és az ISW jelentései alapján, de ez nem lesz minden napos szolgáltatás, ugyanis roppant időigényes összeállítani, ráadásul a gyakorlat azt mutatja, hogy a beérkező adatok mennyisége és minősége is változó, ma például az ukrajnai harcokról sokkal részletesebb információk érkeztek, mint tegnap, még a harcoló alakulatokat is azonosították orosz oldalról.

haboru_szekere1_oktober_15.jpg

Terjedelmi okokból ezt kicsit rövidítenem kellett, ugyanis több oldalnyival növelte volna meg az írás hosszát, és egyesek már így is panaszkodtak arra, hogy az összeállítás „hosszú” – nos, ez egyrészt ízlés kérdése, másrészt ne feledjük: ez nem egy háborúval foglalkozik, hanem kettővel, harmadrészt még így, rövidítve is meglehetősen pontos. Akkor lássuk magukat az eseményeket.

Izrael

A legfontosabb hírek röviden:

A Hamász folytatta szárazföldi és rakétatámadásait Izrael ellen, elsősorban Izrael déli részén. A palesztin fegyveresek továbbra is korlátozott mértékben próbálnak beszivárogni Dél-Izraelbe a szárazföldön és a tengeren keresztül.

Az izraeli erők és a palesztin milíciák közötti ciszjordániai összecsapások az október 13-i csúcspont után mérséklődtek. A Hamász azonban továbbra is elkötelezett a háború Ciszjordániára való kiterjesztése mellett.

A libanoni Hezbollah a második egymást követő napon támadásokat jelentett be az IDF ellen, az izraeli erők folyamatos zaklatásának részeként. Az LH üzenetei arra utalnak, hogy a csoport az elkövetkező napokban további támadásokat fog végrehajtani az izraeli haderő ellen.

Irán és az Ellenállás Tengelyének tagjai azt üzenik, hogy a Hamász-Izrael háború földrajzilag többfrontos konfliktussá bővülhet. A CTP-ISW szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet, hogy megjósolja, hogy egy ilyen forgatókönyv valószínűsége növekszik-e vagy csökken.

Abdollahian iráni külügyminiszter Katarba utazott, valószínűleg azért, hogy találkozzon a Hamász vezetésével és megvitassa az iráni pénzügyi eszközök helyzetét a katari tisztviselőkkel.

Gázai Övezet

A Hamász október 14-én folytatta szárazföldi és rakétatámadásait Izrael, elsősorban Dél-Izrael ellen. Az al-Kasszem Brigádok – a Hamász militáns szárnya – vállalta a felelősséget 12 település, köztük Tel-Aviv elleni rakétatámadások végrehajtásáért. A Szarajá al-Kudsz – a Palesztin Iszlám Dzsihád (PIJ) militáns szárnya – vállalta a felelősséget hét dél-izraeli település elleni rakétatámadásért. A Hamász október 12. óta csökkentette az izraeli területre irányuló rakétatűz mértékét, hogy tartalékolja készleteit és felkészüljön egy elhúzódó háborúra.

A palesztin fegyveresek továbbra is korlátozottan próbálnak beszivárogni Dél-Izraelbe a szárazföldön és a tengeren keresztül. A fegyveresek október 14-én legalább négy alkalommal keveredtek fegyveres összecsapásokba az Izraeli Védelmi Erőkkel (IDF) a Gázai Övezetet körülvevő izraeli területen. Ezek a fegyveresek az egyik ilyen esetben páncéltörő rakétát is használtak. Az IDF haditengerészete feltartóztatta az izraeli területre behatolni próbáló motorcsónakokat. A Hamász október 7-én motorcsónakokkal is támadást indított izraeli terület ellen.

A Hamász és a libanoni Hezbollah (LH) bejelentette, hogy a Hamász felkészült a Gázai Övezet hatékony védelmére az IDF ellen. A Hamász október 14-én olyan üzeneteket tett közzé, amelyekben fegyverelhárítási képességeivel és védelmi előkészületeivel dicsekedett. Az LH-hoz kötődő al Mayadeen egy meg nem nevezett palesztin fegyveres megjegyzéseit tette közzé, amely szerint a palesztin milíciák átfogó védelmi tervvel rendelkeznek a Gázai Övezetre vonatkozóan. A terrorista azt is kijelentette, hogy a milíciák elegendő emberrel és fegyverrel rendelkeznek ahhoz, hogy hónapokig harcoljanak az IDF ellen a Gázai Övezetben. Az alábbiakban néhány olyan tényezőt mutatunk be, amelyeket a Hamász kihasználhat az IDF elleni harcban a Gázai Övezet területén.

A Hamász mintegy 480 kilométernyi alagutat tart fenn az övezet alatt. A Washington Institute for Near East Policy azt írta, hogy „a Hamásznak 15 éve volt arra, hogy előkészítsen egy sűrű „mélységi védelmet”, amely integrálja a földalatti, földi és föld feletti erődítményeket.” A Hamász ezeket az alagutakat arra használhatja, hogy gyorsan manőverezzen a harctéren, és megkönnyítse a harcosok és fegyverek mozgását.

A Hamász 2007 óta gyártja és használja az iráni tervezésű penetrátorokat (EFP) a Gázai övezetben. A Hamász az EFP-ket az IDF mozgásának korlátozására használhatja a városi környezetben, és fenyegetheti az izraeli csapatokat. Irán még 2004-ben exportált EFP-ket iraki proxy- és partnermilíciáinak, amelyeket ezek a milíciák aztán széles körben használtak az amerikai katonák elleni támadásaik során.

A Hamász mintegy 150-200 személyt ejtett túszul az izraeli területre irányuló első, október 7-i támadása során. Az al-Kasszem Brigádok szóvivője túszok kivégzésével fenyegetőzött az izraeli támadásokra válaszul, bár a CTP-ISW még nem regisztrált ilyen kivégzéseket. A CTP-ISW korábban már beszámolt arról, hogy a Hamász a civileket emberi pajzsként használja, szándékosan ve szélybe sodorva őket a Hamász katonai infrastruktúrájának és fegyvereinek védelme érdekében.

Ciszjordánia

Az izraeli erők és a palesztin milíciák közötti összecsapások Ciszjordániában október 14-én enyhültek, miután előző nap tetőztek. A CTP-ISW október 14-én Ciszjordánia-szerte 13 fegyveres összecsapást jegyzett fel – lényegesen kevesebbet, mint az október 13-án regisztrált 32 összecsapás. Az izraeli erők letartóztatási műveleteket hajtanak végre Ciszjordániában, ami hozzájárulhat az erőszak csökkenéséhez.

A Hamász azonban továbbra is elkötelezett a háború Ciszjordániára való kiterjesztése mellett. A terrorszervezet az elmúlt napokban többször felszólította a palesztinokat, hogy mozgósítsanak és fokozzák az izraeli erők elleni harcot Ciszjordániában. Október 14-én a Hamász közleményt adott ki, amelyben „népvédelmi bizottságok” létrehozására szólított fel Ciszjordánia minden városában és településén, hogy célba vegyék az izraeli telepeseket. A Hamász kijelentette, hogy minden palesztin kötelessége aktívan részt venni az Izrael elleni háborúban.

Dél-Libanon és a Golán-fennsík

A LH október 14-én a második egymást követő napon támadásokat hajtott végre az IDF ellen az izraeli erők folyamatos zaklatásának részeként. Az LH azt állította, hogy rakéta- és rakétatámadásokat intézett az IDF öt állása ellen a Shebaa-farmokon. Az IDF viszont dróncsapást hajtott végre a határon, amely egy harcosokból álló csoportot vett célba, akik arra készültek, hogy páncéltörő rakétát lőjenek ki Izrael felé. Tamir Tayman, az IDF katonai hírszerzési igazgatóságának volt vezetője kijelentette, hogy az LH azért intéz támadásokat Izrael ellen, hogy csökkentse az IDF nyomását a Hamaszra.

Az LH üzenetei azt jelzik, hogy a csoport az elkövetkező napokban további támadásokat fog végrehajtani az izraeli erők ellen. Az LH október 14-én külön nyilatkozatokat adott ki, amelyekben hangsúlyozták, hogy a libanoni nemzetbiztonság elleni izraeli támadások nem maradnak válasz nélkül, és hogy az LH engedélyt adott tagjainak az Izrael elleni harcra.

Izraeli, libanoni és ENSZ-tisztviselők az elmúlt napokban arra figyelmeztettek, hogy a Hamász és Izrael háborúja Libanonra is kiterjedhet. Hayman kijelentette, hogy Haszan Naszrallah LH főtitkár komoly veszélynek teszi ki Libanont azzal, hogy továbbra is támadásokat hajt végre az izraeli erők ellen. Najib Mikati libanoni miniszterelnök hasonlóképpen figyelmeztetett arra, hogy az LH beléphet az Izrael elleni háborúba. Végül Antonio Guterres ENSZ-főtitkár kijelentette, hogy az IDF légicsapásai az izraeli-libanoni határ mentén azzal a kockázattal járnak, hogy a harcok Libanonra is átterjednek. (Ellenben az LH aknagránát-csapásai is hasonló kockázatot jelentenek – ezt már én mondom, nem a főtitkár).

Irán és az Ellenállás Tengelye

Irán és az Ellenállás Tengelyének tagjai azt kommunikálják, hogy a Hamász-Izrael háború földrajzilag többfrontos konfliktussá bővülhet. A CTP-ISW szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet, hogy megjósolja, hogy egy ilyen forgatókönyv valószínűsége növekszik-e vagy csökken.

Hossein Amir Abdollahian iráni külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy az Ellenállás Tengelyének „keze a ravaszon van”, és „a megfelelő időben” válaszolni fog Izraelnek, ha az ENSZ nem állítja le az IDF támadásait a Gázai övezetben. Abdollahian ezeket a megjegyzéseket egy október 14-i bejrúti sajtótájékoztatón tette. Abdollahian hasonlóképpen felszólította az ENSZ-t, hogy állítsa le az IDF támadásait, mielőtt „túl késő” lenne, az ENSZ közel-keleti békefolyamatért felelős különleges koordinátorával, Tor Wenneslanddal október 14-én Bejrútban tartott találkozóján.

Az Irán által támogatott iraki fegyveresek az elmúlt napokban Libanonban is megjelentek. Az Asaib Ahl al Haq harcosai október 8-án bejelentették, hogy csatlakoznak az Izrael elleni háborúhoz. Abu Azrael – egy Irán által támogatott iraki harcos, aki a közösségi médiában kiemelkedő szerepet tölt be – később, október 12-én azt állította, hogy az izraeli-libanoni határ közelében van, és „bármilyen lehetőségre” vár, hogy beléphessen Izraelbe. Egy szíriai újságíró október 13-án azt állította, hogy az iraki Népi Mobilizációs Erők elemei Szírián keresztül léptek be Libanonba.

Az IRGC (Iráni Forradalmi Gárda) és az LH október 13-án erőket telepített a délnyugat-szíriai határhoz, amint arról a CTP-ISW korábban beszámolt. Az IRGC műszaki egységeinek elemeit Albu Kamalból a Golán-fennsíkokra helyezte át. Az LH hasonlóképpen átcsoportosított harcosokat Majadinból Damaszkuszba annak az erőfeszítésnek a részeként, hogy az LH tagjait Szíria-szerte a délnyugati határra helyezzék át.

Hossein Amir Abdollahian iráni külügyminiszter október 14-én Katarba utazott, valószínűleg azért, hogy találkozzon a Hamász vezetésével és megvitassa az iráni pénzügyi eszközök helyzetét a katari tisztviselőkkel.

A Hamász magas rangú tisztviselői, köztük a Politikai Iroda elnöke, Iszmail Haníje Katarban tartózkodnak. Abdollahian a katari utazás előtt diplomáciai körutat fejezett be Irakban, Libanonban és Szíriában. A CTP-ISW úgy értékelte, hogy az utazás része volt egy iráni erőfeszítésnek, hogy politikailag összehangolja tevékenységét az Ellenállás Tengelyének magas rangú vezetőivel.

A nyugati média október 12-én arról számolt be, hogy az Egyesült Államok és Katar megállapodott abban, hogy megakadályozzák Irán hozzáférését a katari bankokban lévő 6 milliárd dollárnyi pénzeszközhöz. 2023 augusztusában az Egyesült Államok és Irán között létrejött fogolycsere-megállapodás részeként Dél-Korea átutalta a katari bankoknak a pénzeszközöket, hogy Irán hozzájusson azokhoz.

Ukrajna és Oroszország

A legfontosabb hírek röviden:

– Amerikai és ukrán tisztviselők október 12-én és 13-án arról számoltak be, hogy számítottak az Avdiivka körüli orosz támadó hadműveletekre, és bizalmukat nyilvánították az ukrán védelem iránt.
– Az orosz információs tér továbbra is megosztott az Avdiivka környéki orosz sikerek kilátásaival és a jelenlegi ukrán képességekkel kapcsolatban.
– Az ukrán hadsereg október 14-én folytatta az ellentámadó hadműveleteket Kelet- és Dél-Ukrajnában, és Donyeck városától nyugatra nyomult előre.
– Az orosz Fekete-tengeri Flotta (BSF) az orosz hajók elleni ukrán támadások közepette néhány hajót a fő szevasztopoli haditengerészeti bázisán tart, mivel az orosz haditengerészet fő fekete-tengeri szárazdokkja Szevasztopolban van.
– Örményország október 14-én ratifikálta a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Római Statútumát, amely kötelezi Örményországot, hogy letartóztassa Vlagyimir Putyin orosz elnököt, ha az ICC fennálló elfogatóparancsa ellenére belép Örményországba, közvetlenül azután, hogy Putyin október 13-án azt állította, hogy az orosz-örmény kapcsolatok nem romlanak.
– Az ukrán légierő a hírek szerint a jövő héten megkezdi az F–16-os vadászgépek pilótáinak kiképzését az Egyesült Államokban.
– Az orosz hadsereg támadó hadműveleteket hajtott végre a Kupjanszk-Szvatove-Kreminna vonal mentén, Bahmut közelében, Avdiivka-Donyeck város vonalán, a nyugati Donyeck-keleti Zaporizzsjai terület határvidékén, valamint a nyugati Zaporizzsjai területen, és néhány területen előrenyomult.
– Az orosz mozgósítottak és a toborzott foglyok hozzátartozói továbbra is arra panaszkodnak, hogy az orosz védelmi minisztérium és az orosz katonai parancsnokság rosszul bánik a katonákkal a frontvonalakon – különösen a Kupjanszk-Szvatove vonalon.
– Az orosz tisztviselők és a megszálló hatóságok továbbra is védnökségi programokat hoznak létre az orosz szövetségi szubjektumok és a megszállt területek között annak érdekében, hogy a megszállt területeket Oroszországba integrálják.

Amerikai és ukrán tisztviselők október 12-én és 13-án arról számoltak be, hogy számítottak az Avdiivka körüli orosz támadó hadműveletekre, és bizalmukat fejezték ki az ukrán védelemben. John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője október 13-án arról számolt be, hogy az újabb orosz támadó hadműveletek Liman és Avdiivka közelében „nem értek meglepetésként.” Kirby kijelentette, hogy az USA bízik abban, hogy az ukrán erők vissza fogják verni ezeket az orosz támadásokat. Kirby arról is beszámolt, hogy az orosz erők a jelek szerint emberhullám-taktikát alkalmaznak, amelyben az orosz hadsereg rosszul kiképzett és felszerelt orosz katonák tömegeit használja fel, hogy megpróbáljanak előrenyomulni – ugyanezt a gyakorlatot az orosz erők 2023 telén a sikertelen téli offenzíva során már alkalmazták. Az ISW emellett megfigyelte, hogy az orosz erők a szokásosnál nagyobb számú páncélozott járművet használnak a folyamatban lévő műveletekben. Andrij Juszov ukrán katonai hírszerzési főigazgatóság (GUR) képviselője október 12-én hasonlóképpen arról számolt be, hogy az ukrán erők tudtak az Avdiivka melletti orosz támadásról, felkészültek rá, és hogy az orosz erők nem képeztek elegendő tartalékot a teljes frontvonal mentén történő támadáshoz, hanem csak bizonyos szektorokban tették ezt meg. Több orosz milblogger azt állította, hogy ukrán aknák lassítják az orosz előrenyomulást Avdiivka közelében, ami szintén arra utal, hogy az ukránok előzetesen felkészültek a támadásra.

Az orosz információs tér továbbra is megosztott az Avdiivka melletti orosz sikerek kilátásaival és a jelenlegi ukrán képességekkel kapcsolatban. Az október 13-án közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz erők az Avdiivkától északra lévő szemétdombtól északra kis mértékben előretörtek. Az október 14-én közzétett további geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz erők Avdiivkától délre is előrehaladtak. Egyes orosz források október 13-án és 14-én azt állították, hogy az ukrán védelmi erődítmények jelentős kihívást jelentenek az orosz előrenyomulás számára Avdiivka környékén. Más orosz források szerint az orvosi támogatással kapcsolatos orosz problémák szintén akadályozzák az orosz előrenyomulást Avdiivka térségében. Egy orosz forrás október 12-én azt állította, hogy az Avdiivka melletti megszállt Horlivkában és Donyeck városában hiány van sebészekből, és felszólította az orosz orvosokat, hogy utazzanak a frontra, hogy segítsenek ellátni a sebesült orosz katonákat. Az ukrán Tavriisk haderőcsoport szóvivője, Olekszandr Stupun ezredes október 14-én ugyanebben az értelemben nyilatkozta, hogy az Avdiivka irányában az orosz veszteségek többsége az alacsony színvonalú orvosi ellátásnak és a helyi kórházak kis kapacitásának köszönhetőek.

Más orosz milbloggerek október 13-án és 14-én továbbra is dicsérték az orosz támadó erőfeszítéseket, és megismételték a Kreml által kívánt narratívát, miszerint az ukrán ellentámadásnak vége. Egy orosz milblogger arra figyelmeztetett, hogy az orosz tisztviselők és források valószínűleg túl gyorsan reagáltak az ukrán ellentámadástra, és megjegyezte, hogy korai lenne még eldönteni, hogy az Avdiivka melletti orosz támadások szervezett támadó műveletté alakulnak-e.

Az ukrán hadsereg október 14-én folytatta az ellentámadást Kelet- és Dél-Ukrajnában, és Donyeck várostól nyugatra nyomult előre. Az október 14-én közzétett geolokációs felvételek szerint az ukrán erők Marinkától északra (Donyeck várostól nyugatra) nyomultak előre. Ukrán és orosz források azt állították, hogy az ukrán egységek folytatták az orosz állások támadását Bahmut déli szárnyán. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az ukrán csapatok marginálisan előrenyomultak Robotyinétól nyugatra (10 km-re délre Orikhivtől) Rivne (24 km-re délnyugatra Orikhivtől) felé a nyugati Zaporizzsjai területen. Az ukrán alaulatok a nyugati Zaporizzsjai Területről folytatták a támadást.

Az orosz Fekete-tengeri Flotta az orosz hajók elleni ukrán csapások dacár néhány hajót a fő szevasztopoli haditengerészeti bázisán tart még, mivel az orosz haditengerészet fő fekete-tengeri szárazdokkja Szevasztopolban van. Dmitro Pletencsuk harmadosztályú ukrán haditengerészeti szóvivő október 14-én jelentette, hogy az ukrán erők október 13-án csapást mértek az orosz Professor Nikolai Muru vontatóhajóra és a Pavel Derzsavin járőrhajóra, majd kijelentette, hogy a BSF átcsoportosította hajóit Szevasztopolból Kercsbe, Feodosziába és Novorosszijszkba. Pletencsuk megjegyezte, hogy az orosz erők továbbra is a szevasztopoli bázist használják, mivel más kikötőkben nincs elég móló a hajók elhelyezésére. A BSF főhadiszállása és fő létesítményei, köztük egy szárazdokk is Szevasztopolban található, ezért az orosz haditengerészet néhány hajót javításra kell küldjön az ukrán tüzérség hatótávolságán belülre. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma (UK MoD) október 14-én jelentette, hogy a BSF valószínűleg növelte védelmi és reaktív pozícióját, miután 2023 augusztusában és szeptemberében több ukrán csapás érte a BSF eszközeit.

Örményország október 14-én ratifikálta a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Római Statútumát, amely kötelezi Örményországot, hogy letartóztassa Vlagyimir Putyin orosz elnököt, ha az ICC fennálló elfogatóparancsa miatt Örményországba lép, közvetlenül azután, hogy Putyin október 13-án azt állította, hogy az orosz-örmény kapcsolatok nem romlanak. Vahagn Hacsaturján örmény elnök október 14-én aláírta a megfelelő okiratot, valamint az ICC joghatóságát elismerő nyilatkozatot, miután az örmény parlament október 3-án megszavazta a statútum ratifikálását. A Római Statútum ratifikálása jogilag arra kötelezi Örményországot, hogy letartóztassa Putyint az ICC nevében, amely 2023. március 17-én elfogatóparancsot adott ki Putyin letartóztatására a megszállt Ukrajnából illegálisan Oroszországba deportált ukrán gyermekek miatt. A Római Statútum örmény ratifikálása egy nappal azután történt, hogy Putyin a Független Államok Közössége (FÁK) tagállamai államfőinek tanácsának ülésén az orosz-örmény kapcsolatok erősségével dicsekedett.

Az ukrán erők a hírek szerint a jövő héten megkezdik az F–16-os vadászpilóták kiképzését az Egyesült Államokban. A Politico október 13-án arról számolt be, hogy név nélkül nyilatkozó amerikai tisztviselők azt állították: az ukrán pilóták „kis csoportja” a jövő héten kezdi meg az F–16-os vadászgépre történő kiképzését az arizonai Morris Air National Guard Base-en, miután elvégezték az angol nyelvű képzést a texasi Lackland Air Force Base-en. Egy amerikai tisztviselő állítólag azt nyilatkozta, hogy a képzést felgyorsíthatják, mivel az ukrán erőknek sürgősen szükségük van F–16-os vadászgépekre.

Ennyit tudunk pillanatnyilag, és ezek az információk a legkisebb optimizmusra sem jogosítanak fel: a háborúk szekere feltartóztathatatlanul robog tovább.

 

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása