Forgókínpad

Forgókínpad

Szele Tamás: Gáza tegnapja

2023. október 29. - Szele Tamás

Mivel tegnap – kénytelen-kelletlen – Gáza holnapjáról volt szó, ma beszéljünk Gáza tegnapjáról. Mármint nem a múltjáról, hanem a tegnapi napról, ugyanis befutott végre az ISW-CTP napi jelentése, amit viszont tegnap zártak le, így aztán az esetleges éjszakai vagy tegnap esti események még nem kerülhettek belé, ezzel szemben legalább pontos és ellenőrzött.

gaza2_oktober_29.jpg

Előtte azonban hadd ejtsek néhány szót az illusztrációként felhasznált képekről. Nagyon meglepődtem, mikor a minap felhívott egy okos, tehetséges, művelt és jóindulatú ismerősöm azzal a kéréssel, hogy ne használjak mesterséges intelligenciával generált illusztrációkat, mert sokan valódi fotónak hiszik őket. Vagy ha mégis ilyeneket használok, jelöljem meg képaláírásban a forrást. Mivel más is jelentkezett ezzel az igénnyel, elmagyarázom, miért van erre mégis szükség.

Hát, kérem, ha az olyan egyszerű volna...

Kezdjük az elején: ellentétben a közvélekedéssel, a legtöbb online megjelenő fotó jogdíj-köteles, ha nem fizettem érte, beperelhetnek a felhasználásáért. Vannak persze szabadon használható képek is, de nem sok, ebben a háborúban pedig szinte egy sincs, ami nagy részben annak köszönhető, hogy harctéri fotók sincsenek. Ami van, az nem a harci cselekményeket ábrázolja, hanem főként a civil lakosság tragédiáját. Súlyosbítja a helyzetet, hogy Gázában jelenleg nincs sem internet, sem mobiltelefon-szolgáltatás, így aztán még amatőr képek sem jutnak ki az övezetből. Ami a forrás jelzését illeti képaláírásban, annak meg egy akadálya van: a Huppa jelenlegi állapota. Írásainkat pillanatnyilag csak a Facebookon tudjuk közzétenni, technikailag kép formájában, az írás szövege működik képaláírásként, még egy képaláírást egyszerűen nem fogad el a rendszer. Szóval, itt jelzem a mára és a jövőre nézve is, hogy amikor nincs kép, vagy nem közölhető, akkor bizony MI-generált illusztrációt kell használnom (ez jogtiszta, előfizettem a szolgáltatásra), ugyanis ha egy cikkhez nincs kép, a kutya sem fogja elolvasni – ezt sok éves tapasztalatból tudjuk. Sajnálom, ez a helyzet.

Akkor lássuk az eseményeket.

A legfontosabb hírek röviden:

– A palesztin milíciák a szokásos ütemben folytatták a Gázai Övezetből Izraelbe irányuló támadásaikat. Az al-Kasszem Brigádok azt állították, hogy a háború kezdete óta először lőttek rakétákat Dimonára.
– Az izraeli szárazföldi erők előrenyomultak a Gázai Övezetbe. Az al-Kasszem Brigádok azt állították, hogy Beit Hanounban és Bureijtől keletre támadták az IDF előrenyomuló erőit. A palesztin milíciák, beleértve a Hamászt is, az IDF Gázai Övezetbe való előrenyomulását kudarcként állítják be, ami valószínűleg arra ösztönzi a civileket, hogy maradjanak, ahol vannak ahelyett, hogy megpróbálnának az övezet déli része felé evakuálni.
– Úgy tűnik, hogy az Oroszlánok Barlangja – egy ciszjordániai székhelyű palesztin milícia – burkoltan további mozgósításra és erőszakra szólított fel Izrael ellen Ciszjordániában, miután az IDF szárazföldi műveleteket hajtott végre a Gázai Övezetben. Iráni és palesztin források a ciszjordániai izraeli telepeseket legitim katonai célpontoknak minősítik. A palesztin fegyveresek összecsaptak az izraeli erőkkel, és a szokásos gyakorisággal nagyszabású, Izrael-ellenes tüntetéseket tartottak Ciszjordánia-szerte.
– Az Irán által támogatott fegyveresek, köztük a libanoni Hezbollah, 12 támadást hajtottak végre Izraelben egy folyamatban lévő támadó hadjárat részeként, amely az IDF radar- és érzékelőállomásait és katonai célpontokat célozza.
– Az Iraki Iszlám Ellenállás – az Irán által támogatott iraki milíciák koalíciója – azt állította, hogy megtámadta az amerikai erőket a kelet-szíriai al-Tanf helyőrségnél.
– Irán kommunikációs kampányt folytat, hogy jelezze az Egyesült Államoknak, miszerint további, Irán által támogatott támadások várhatóak a térségben lévő amerikai erők ellen, és hogy megnyugtassa az Ellenállás Tengelyének tagjait, különösen az LH-t (Libanoni Hezbollah), hogy Irán elkötelezetten támogatja őket abban az esetben, ha az Egyesült Államok Izrael támogatójaként lép be a háborúba.
– Az IRGC-hez (Iráni Forradalmi Gárda) kapcsolódó média továbbra is biztosítja az információs hátteret Irán és az Ellenállás Tengelye számára, hogy támadásokat hajtson végre az amerikai állások ellen azon a hamis alapon, hogy az Egyesült Államok izraeli műveleteket irányítana a Gázai Övezetben.

Gázai Övezet

Az Ellenállás Tengelye hadjáratának céljai:

– Az izraeli politikai vezetés és a közvélemény eltántorítása a Gázai Övezetben végrehajtandó nagyszabású szárazföldi hadművelet megindítására és fenntartására irányuló szándékától.
– Az IDF anyagi és morális helyzetének gyengítése a Gázai Övezet körül.

A palesztin milíciák október 28-án a szokásos ütemben folytatták a Gázai Övezetből Izrael ellen irányuló támadásaikat. Az al-Kasszem Brigádok – a Hamász militáns szárnya – kilenc rakétatámadásért vállalta a felelősséget. Az al-Kasszem Brigádok állítása szerint a háború kezdete óta először lőttek rakétákat Dimonára. Az izraeli hírek szerint a Vaskupola légvédelmi rendszer három rakétát hárított el, egy pedig nyílt területen zuhant le. Az izraeli Peresz Negev Nukleáris Kutatóközpont Dimona mellett, Izrael déli részén található. Irán és az Ellenállás Tengelye korábban már fenyegetőzött a létesítmény megtámadásával, ami az Izraeli Atomenergia Bizottság vezetője szerint arra késztette Izraelt, hogy megerősítse a reaktort. A Saraya al Quds – a Palesztin Iszlám Dzsihád (PIJ) militáns szárnya – egyenként kilenc aknavető- és rakétatámadásért vállalta a felelősséget.

Izraeli szárazföldi műveletek a Gázai Övezetben

Az izraeli szárazföldi erők október 27-én behatoltak a Gázai Övezetbe. Az IDF vezérkari főnöke, Herzi Halevi altábornagy elmondta, hogy az IDF szárazföldi erői heves tűzzel támogatva behatoltak a Gázai Övezetbe a Hamász felszámolása, a határ biztosítása és a túszok visszaszolgáltatása érdekében. Az IDF déli parancsnokságának tűzközpontparancsnoka, Gilad Keinan alezredes kijelentette, hogy Izrael „a levegőből, a földről vagy a föld alól” egyaránt tüzet nyitott. Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője elmondta, hogy az izraeli csapatok gyalogsági alakulatokkal, páncélosokkal és tüzérséggel hatoltak be a Gázai Övezet északi részére. Az IDF felvételeket tett közzé a Gázai Övezet északnyugati részén a tengerpart mentén behatoló páncélosokról. Hagari hozzátette, hogy a szárazföldi műveletet „nagyon jelentős, masszív támadások támogatták a tenger felől.” Az IDF légiereje az éjszaka folyamán 150 földalatti célpontra mért csapást a Gázai Övezet északi részén, amely többek között a Hamász fegyvereseit, alagutakat és más földalatti infrastruktúrát sújtott. A Hamász mintegy 480 kilométernyi alagutat tart fenn az övezet alatt.

Az al-Kasszem Brigádok azt állították, hogy az éjszaka folyamán megtámadták az IDF előrenyomuló erőit Beit Hanounban és Bureijtől keletre. Ali Bakara, a Hamász tisztviselője szerint a palesztin fegyveresek páncéltörő rakétákat használtak a támadás visszaverésére, és a harc kezdete óta védelmi terveket készítettek elő. Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter az éjszaka folyamán azt mondta, hogy Izrael befejezte a háború első szakaszát, és hogy Izrael továbbra is erős és precíz lesz. A CTP-ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni ezen izraeli szárazföldi műveletek helyszíneit.

A palesztin milíciák, köztük a Hamász, kudarcként állítják be az IDF előrenyomulását a Gázai övezetbe, ami valószínűleg arra ösztönzi a civileket, hogy maradjanak lakhelyükön ahelyett, hogy megpróbálnának evakuálni az övezet déli része felé.

Egy Saraya al Quds tisztviselő szerint az IDF fájdalmas csapásokat szenvedett el az előrenyomulás helyszínein. A Népi Front Palesztina Felszabadításáért militáns szárny szóvivője, Abu Jamal szerint is súlyos veszteségeket szenvedett az IDF. Egy izraeli szóvivő szerint viszont Izraelnek nem voltak veszteségei a péntek esti harcokban.

Izrael sürgős üzenetet adott ki a Gázai Övezet és Gázaváros lakosainak, hogy ideiglenesen költözzenek délre, amíg az intenzív harcok véget nem érnek. Izrael hasonló üzenetet tartalmazó szórólapokat dobott le az övezet északi részén. A Hamász korábban felszólította a helyieket, hogy maradjanak a Gázai Övezetben, és az október 12-i izraeli figyelmeztetéseket a palesztinok elleni „pszichológiai hadviselésnek” minősítette.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint a Hamász továbbra is civil lakosokat használ élő pajzsként, ami szándékosan veszélybe sodorja ezeket a polgári személyeket, hogy megvédje a Hamász katonai infrastruktúráját és fegyvereit. A Gázai Övezet északi részét tömegesen elhagyó civilek azt a kockázatot hordozzák, hogy a Hamász megfosztja őket attól a lehetőségtől, hogy a rendszeres civil tevékenységet katonai tevékenységének elfedésére használja fel.

Iráni tisztviselők és a helyi média október 28-án továbbra is azzal érvelt, hogy a Gázai Övezetben végrehajtott izraeli szárazföldi hadműveletek kudarcot vallanak, és nem érik el céljukat, a Hamász elpusztítását. Az IRGC-hez kötődő Fars hírügynökség október 27-én azt állította, hogy az IDF szárazföldi műveletei a Gázai Övezeten belül sikertelenek voltak. Az IRGC-hez kötődő Tasnim hírügynökség hasonlóképpen azt állította, hogy Izraelnek többször is vissza kellett vonulnia, miután korlátozott hadműveleteket hajtott végre a Gázai Övezeten belül, és hogy Izrael nem tehetett mást, minthogy médiakampányt indított a visszavonulások igazolására. Az államilag ellenőrzött Iszlám Köztársasági Hírügynökség újraközölte a Hamász azon állítását, miszerint az IDF műveletei kudarcot vallottak, mivel a Hamász jelentős veszteségeket és károkat okozott az IDF-nek. Az IRGC parancsnoka, Hoszein Szalami vezérőrnagy azzal érvelt, hogy Izrael képtelen legyőzni a Hamászt, azt állítva, hogy a Gázai Övezet sok izraeli katona sírja lesz még.

Ez az iráni kommunikáció figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy az IDF elmúlt napokban a Gázai Övezetben folytatott tevékenységének nagy része rajtaütés volt. Az amerikai katonai doktrína a rajtaütést úgy definiálja, mint „egy terület ideiglenes elfoglalására irányuló műveletet információszerzés, az ellenség összezavarása, a személyzet vagy felszerelés elfogása vagy egy képesség megsemmisítése céljából, amely egy tervszerű visszavonulással végződik.” Az IDF műveleteiket követő visszavonulásai összhangban voltak a rajtaütés amerikai katonai doktrinális definíciójával, amely magában foglalja a tervezett visszavonulást a küldetés végén.

Ciszjordánia

Az Ellenállás Tengelyének hadműveleti célkitűzései:

– Az IDF eszközeinek és erőforrásainak Ciszjordánia felé vonzása és ott rögzítése.

Úgy tűnik, hogy az Oroszlánok Barlangja – egy ciszjordániai székhelyű palesztin milícia – hallgatólagosan további mozgósításra és erőszakra szólított fel Izrael ellen Ciszjordániában, miután az IDF október 27-én szárazföldi műveleteket hajtott végre a Gázai Övezetben. A csoport október 25-e óta először tett közzé a Telegramján egy üzenetet, amelyben azt írta: „Éljen a dzsihád!” Az Oroszlánok Barlangja a háború kezdete óta többször is mozgósításra szólított fel Ciszjordániában a Hamász támogatására. A csoport azt állítja, hogy nem kötődik egyetlen konkrét palesztin frakcióhoz sem, azonban október 25-én közleményt adott ki, amelyben jelezte, hogy egyre inkább a Hamászhoz csatlakozik. A CTP-ISW korábban arról számolt be, hogy a csoport a korábbi mozgósítási felhívások után rövid időre az erőszak fellángolását látszott kiváltani.

Iráni és palesztin források a ciszjordániai izraeli telepeseket legitim katonai célpontoknak minősítik. Ali Khamenei iráni legfelsőbb vezető hivatalos honlapján október 27-én azt a narratívát hangoztatta, hogy az izraeli telepesek fegyveresek, és hozzájárulnak Izrael „etnikai tisztogatásához” a palesztinok ellen. A Hamász Politikai Irodájának tagja, Musa Dudin október 27-én hasonlóan nyilatkozott: „itt az ideje, hogy Ciszjordánia megtámadja a telepeket.” A nyilatkozatok a palesztinok és a telepesek közötti fokozódó feszültség közepette hangzottak el. A ciszjordániai 
palesztin egészségügyi minisztérium közölte, hogy egy izraeli telepes október 28-án lelőtt egy palesztint. A Hamász a Telegramban reagált a lövöldözésre, mártírként üdvözölve a palesztint, akit „az al-Aksza áradás elleni összecsapások során öltek meg”.

Palesztin fegyveresek összecsaptak az izraeli erőkkel, és a szokásos ütemben nagyszabású, Izrael-ellenes tüntetéseket tartottak október 28-án Ciszjordánia-szerte.

A CTP-ISW 11 különböző összecsapást jegyzett fel palesztin fegyveresek és az izraeli erők között Ciszjordánia-szerte. A CTP-ISW négy esetben regisztrált palesztin fegyveresek által használt IED-ket (pokolgépeket), amelyek használata október 18. óta egyre gyakoribbá vált. Az al-Aksza Mártírjainak Brigádja gyorsreagálású csoportjai azt állították, hogy megtámadták az Izrael és Ciszjordánia határán, Netzanei Ozban állomásozó IDF-katonákat.

A CTP-ISW öt Izrael-ellenes tüntetést rögzített Ciszjordánia nagyobb városaiban, köztük Nábluszban, Dzsenínben, Rámalláhban és Tulkarmban. Dzsenínben számos üzlet bezárt a Gázai Övezetbe irányuló izraeli támadások elleni általános sztrájk részeként. A helyi Telegram-csatornák október 28-án általános mozgósításra szólítottak fel Ciszjordániában, ami összhangban van a Hamász ismételt felhívásaival a ciszjordániai ellenállás folytatására.

Dél-Libanon és a Golán-fennsík

Az Ellenállás Tengelyének hadműveleti célkitűzései:

– Az IDF eszközeinek és erőforrásainak Észak-Izrael felé vonzása és ott rögzítése.
– Az Észak-Izraelbe irányuló egymást követő hadműveletek feltételeinek megteremtése.

Az Irán által támogatott fegyveresek, köztük a libanoni Hezbollah (LH) 12 támadást hajtottak végre Izraelben egy folyamatos támadó hadjárat részeként, amely az IDF radar- és érzékelőállomásait és katonai célpontjait vette célba. Az LH október 28-án öt páncéltörő irányított rakétával (ATGM) és egyéb rakétákkal indított támadást jelentett be a libanoni határ mentén lévő IDF-állások ellen, ami megegyezik az október 26. előtti támadásainak arányával. Az IDF több légicsapással és tüzérségi támadással válaszolt Dél-Libanonban és az izraeli-libanoni határon, többek között az LH ATGM-osztagai ellen. Az LH azt állította, hogy az egyik támadása a határ mentén az IDFnek veszteségeket okozott. Az LH október 28-án egy iráni tervezésű 358-as föld-levegő rakétát lőtt ki egy izraeli drónra. Az IDF légvédelme megsemmisítette a rakétát az észak-izraeli Tiberias felett. A 358-as rakéta egy iráni eredetű fegyver, amelyet a jemeni Houthi mozgalom széles körben használ.

Irán és az Ellenállás Tengelye

Az Ellenállás Tengelyének hadműveleti célkitűzései:

– Irán és az Ellenállás Tengelye képességének és hajlandóságának bemutatása arra, hogy több fronton eszkalálódjon az Egyesült Államok és Izrael ellen.
– A regionális háború több fronton történő megvívásához szükséges feltételek megteremtése.

Az Iraki Iszlám Ellenállás – egy Irán által támogatott iraki milíciákból álló koalíció – azt állította, hogy október 27-én megtámadta az amerikai erőket a kelet-szíriai al-Tanf helyőrségben (ATG). A csoport azt állította, hogy két egyirányú támadó drónnal támadta meg a bázist, ami a csoport harmadik támadása volt az ATG ellen október 19. óta. A helyi média két másik, be nem jelentett drón- és rakétatámadásról számolt be a kelet- és északkelet-szíriai bázisokon állomásozó amerikai erők ellen. Az Irán által támogatott milíciák voltak felelősek ezekért a támadásokért a helyi, szíriai rezsimellenes média szerint. Az Irán által támogatott milíciák október 28-án rövid hatótávolságú rakétákat szállítottak egy városba, amely két mérföldre van egy amerikai támaszponttól Deir ez Zor tartományban. Ez volt a tizenegyedik egymást követő nap, amikor az Irán által támogatott milíciák támadást intéztek az amerikai erők ellen a Közel-Keleten. Mindhárom támadás a Gázai Övezetre kiterjesztett izraeli hadművelet megindítása után történt.

Irán kommunikációs kampányt folytat, hogy jelezze az Egyesült Államoknak, miszerint további, Irán által támogatott támadások lehetségesek a térségben lévő amerikai erők ellen, és hogy megnyugtassa az Ellenállás Tengelyének tagjait, különösen az LH-t, hogy Irán elkötelezett a támogatásuk mellett abban az esetben, ha az Egyesült Államok belép a háborúba Izrael oldalán.

Hossein Amir Abdollahian iráni külügyminiszter október 27-én arra figyelmeztetett, hogy az Izraelnek nyújtott további amerikai támogatás „új frontok megnyílását fogja eredményezni az Egyesült Államok ellen” – írja a Bloomberg TV. Abdollahian a Bloomberg TV-vel, valamint más nyugati csatornáknak nyilatkozott, miközben New Yorkba látogatott az ENSZ Közgyűlésének az Izrael-Hamász háborúval foglalkozó rendkívüli ülésére. Az iráni állami média erősen hangsúlyozta az „új frontok az Egyesült Államok ellen” kifejezést Abdollahian interjújának közvetítésében. Ez a figyelmeztetés némileg eltér korábbi fenyegetőzéseitől, amelyek megemlítették a háború földrajzi kiterjesztésének lehetőségét, de nem úgy fogalmazták meg ezt a bővülést, hogy az kifejezetten az Egyesült Államok ellen irányulna. Abdollahian a nyugati csatornáknak adott interjúi során külön is erőltette azt az iráni információs műveletet, amely azt állította, hogy az Egyesült Államok és Izrael lesz a felelős a háború további eszkalációjáért és kiterjesztéséért. Abdollahian az NPR-nek adott október 27-i interjújában például kijelentette, hogy a Hamász elleni izraeli támadások folytatása arra késztetheti az Irán által támogatott libanoni és palesztin csoportokat, hogy „erősebb és mélyrehatóbb terveket hajtsanak végre, mint aminek az Egyesült Államok eddig tanúja volt”. Az a narratíva, amely szerint az Egyesült Államok és Izrael lenne felelős a háború eszkalációjáért, figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy Irán már elősegítette ennek a háborúnak a kiterjesztését Libanonra, Szíriára, Irakra és Jemenre azzal, hogy ezekben az országokban lévő proxy és partner milíciáit amerikai és izraeli célpontok megtámadására utasította.

Ramazan Sharif dandártábornok, az IRGC szóvivője az LH-hez kötődő al Mayadeen című lapnak adott október 28-i interjújában további támadásokra figyelmeztetett a régióban lévő amerikai állások ellen. Sharif figyelmeztetett, hogy „azok, akik nem tudják elérni Izraelt a csatában, talán el tudják érni az amerikai erőket, amelyek ezt a háborút irányítják.” Hozzátette, hogy Irán figyelemmel kíséri a régióban lévő amerikai bázisokat és az Izraelnek történő amerikai rakétaszállításokat. Az Al Mayadeen arab és angol nyelven tette közzé az interjút, ami arra utal, hogy Sharif a helyi és a nyugati közönséghez egyaránt szólni akart. Sharif interjúja mindenekelőtt valószínűleg azon iráni erőfeszítések része volt, amelyek célja az Egyesült Államokat elrettenteni attól, hogy további katonai támogatást nyújtson Izraelnek. Sharif valószínűleg arra is törekedett, hogy megnyugtassa az Ellenállás tengelyét, hogy Irán támogatni fogja őket, különösen LH-t, tekintettel azokra a hírekre, amelyek szerint az Egyesült Államok beavatkozna, ha LH megtámadná Izraelt.

Az IRGC-hez kötődő média továbbra is biztosítja az információs hátteret Irán és az Ellenállás Tengelye számára, hogy támadásokat hajtsanak végre az amerikai állások ellen azon a hamis alapon, hogy az Egyesült Államok irányítja az izraeli hadműveleteket a Gázai Övezetben. A Tasnim és a Fars hírügynökségek azt állították, hogy 5000 amerikai katona vett részt az IDF október 27-i szárazföldi műveleteiben a Gázai Övezetben. A Tasnim megismételte korábbi, október 16-i állítását is, miszerint amerikai katonai parancsnokok vették át a térségben zajló izraeli műveletek irányítását. Az iráni Ellenállás Tengelyének több eleme, köztük különböző iraki milíciák és a Houthi mozgalom azzal fenyegetőztek, hogy megtámadják az Egyesült Államokat és Izraelt, ha az Egyesült Államok beavatkozik Izrael védelmében.

Az Artesh – Irán konvencionális hadserege – október 27-28-án tartotta éves hadgyakorlatát Iszfahán közelében. Az Artesh minden évben rendszeresen, nagyjából ugyanabban az időpontban tartja ezt a gyakorlatot. A fegyveres erők magas rangú tisztviselői értékelték az Artesh rakéta-, drón-, páncélozott harci, elektronikai hadviselési, helikopteres szállítási és mérnöki képességeit. Az Artesh egy sor állítólag új fegyvert is bemutatott, köztük „egy többrotoros intelligens bombázót”, egy cirkálórakétával felszerelt helikoptert és más, nem részletezett „műveleti és taktikai felszerelést”. Az Artesh szárazföldi erőinek passzív védelmi és műszaki parancsnokhelyettese, Miser Arjoumandi dandártábornok kijelentette, hogy az Artesh egy „öt kilométeres tűzfal” projektjét valósította meg a partvédelmi műveletekhez. A Khatam ol Anbia központi parancsnokság koordinátorhelyettese, Ali Shadmani dandártábornok az október 28-i gyakorlat margóján úgy értékelte, hogy az Artesh szárazföldi erők minden területen „kiváló” állapotban vannak. Az Artesh parancsnoka, Abdol Rahim Mousavi vezérőrnagy és az Artesh szárazföldi erők parancsnoka, Kiomars Heydari dandártábornok hasonlóképpen kijelentette, hogy az Artesh teljesen felkészült Irán határainak védelmére és bármilyen fenyegetésre való reakcióra.

Összegezve tehát elmondható: míg Izrael a harcmezőn törekszik a győzelemre, Teherán a kommunikációban próbálkozik ezzel. Az különben olcsóbb is, és tekintve Irán gazdasági helyzetét, ez nem utolsó szempont. Gáza pedig nagyon meg fogja bánni, hogy hitt Teheránnak.

Nagyon – de már későn.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása