Forgókínpad

Forgókínpad

Szele Tamás: Gáza kapujában

2023. november 02. - Szele Tamás

Miután három napon keresztül kénytelen-kelletlen Dagesztán ügyeivel kellett foglalkoznom, most visszatérek a közel-keleti helyzethez, mely időközben kicsit sem enyhült, sőt, ahogy a Tanúban mondanák: fokozódott. De lássuk a híreket, melyeket most is a CTP-ISW tegnap esti jelentése alapján állítottam össze.

izraeli_pancelosok_november_2.jpg

(Képünk illusztráció)

A legfontosabb hírek röviden

– A libanoni Hezbollahhoz kötődő al-Mayadeen arról számolt be, hogy egy izraeli páncélos egység a Gázai Övezet északnyugati részéből dél felé nyomult előre a part mentén.
– Az Ellenállás Tengelye és a palesztin média arról számolt be, hogy az al-Kasszem Brigádok összecsaptak az IDF egyik egységével Beit Hanounban.
– A palesztin milíciák a Gázai Övezetben a szokásos ütemben intéztek közvetett tüzet Izrael ellen. Úgy tűnt, hogy több palesztin milícia hajtott végre közös támadásokat izraeli helyszínek ellen, ami az e csoportok közötti nagyobb koordinációra utal.
– Ciszjordániában az Izrael-ellenes militáns és tiltakozó tevékenység az október 31-i megugrást követően visszatért a szokásos szintre. Az Oroszlánok Barlangja nyilatkozatot adott ki, amelyben további Izrael-ellenes militáns fellépésre szólított fel Ciszjordániában.
– Az Irán által támogatott fegyveresek, köztük a libanoni Hezbollah, hat támadást hajtottak végre Izraelben egy folyamatban lévő támadó hadjárat részeként, amely az IDF radar- és érzékelőállomásait és katonai célpontokat célozta.
– Az Iraki Iszlám Ellenállás – az Irán által támogatott iraki milíciák koalíciója – vállalt magára egy, az amerikai erők ellen Szíriában végrehajtott egyirányú dróntámadást.
– Irán és LH továbbra is azt a várakozást népszerűsíti az információs térben, hogy LH november 3-án valamilyen eszkalációt fog bejelenteni Izrael ellen.
– Az Irán által támogatott iraki milíciák jelzik, hogy az Irakban és Szíriában állomásozó amerikai erők elleni eszkalációra kerülhet sor.
– A Houthi mozgalom valószínűleg Dél-Izrael ellen irányuló támadást hajtott végre, ami a háború kezdete óta a negyedik támadási kísérletük Izrael ellen.
– Hoszein Amir Abdollahian iráni külügyminiszter Ankarában találkozott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel és Hakan Fidan külügyminiszterrel.

Gázai Övezet

Az Ellenállás Tengelyének hadműveleti célkitűzései:

Az izraeli politikai vezetés és a közvélemény akaratának meggyengítése a Gázai Övezetben végrehajtandó nagyszabású szárazföldi hadművelet megindítása és fenntartása kapcsán.
Az IDF anyagi és morális helyzetének gyengítése a Gázai Övezet körül.

A libanoni Hezbollahhoz (LH) kötődő al Mayadeen arról számolt be, hogy egy izraeli páncélos egység a Gázai Övezet északnyugati részéből délre, a part mentén a Salah Khalaf utcáig nyomult előre, majd később megkísérelt keletre, a szárazföld belsejébe, az al Nasr utcáig és az al Toum utcáig eljutni. Az IDF 162. hadosztályának parancsnoka azt állította, hogy az izraeli erők elérték „Gáza város kapuját”, ami valószínűleg megerősíti ezt a jelentést.

Az Ellenállás Tengelye és a palesztin média arról számolt be, hogy az al-Kasszem Brigádok – a Hamász militáns szárnya – november 1-jén összecsapott az IDF egyik egységével Beit Hanúnban. Az al-Kasszem Brigádok azt állította, hogy harcosai legalább négy izraeli Merkava harckocsit semmisítettek meg Jaszin–105 páncéltörő fegyverekkel. Az al-Kasszem Brigádok azt is állították, hogy egy quadkopter drón segítségével felrobbantottak egy IDF-katonákból álló csoportosulást Beit Hanoun közelében. Az al-Kudsz Brigádok – a Palesztin Iszlám Dzsihád (PIJ) militáns szárnya – azt állította, hogy harcosai összecsaptak egy IDF-egységgel Karamahban, Beit Lahia délnyugati részén.

Az al-Kasszem Brigádok azt közölte, hogy harcosai izraeli erőket támadtak meg, akik megpróbáltak behatolni a Gáza várostól nyugatra fekvő Zaytoun negyedbe. Az al-Kudsz Brigádok harcosai állítólag Jaszin–105 páncéltörő fegyverekkel és aknavetőkkel intéztek támadást az előrenyomuló izraeli erők ellen. A palesztin média arról számolt be, hogy a harcosoknak sikerült megsemmisíteniük egy izraeli páncélozott csapatszállítót a harcok során. Az al-Kudsz Brigádok azt állította, hogy erői támogatták a Zaytounnál folyó harcokat, és komoly izraeli emberveszteséget okoztak, ám az elesettek számát nem közölték.

A palesztin milíciák a Gázai Övezetben november 1-jén a szokásos ütemben indirekt tüzérségi támadásokat hajtottak végre Izrael ellen. Az al-Kasszem Brigádok nyolc ilyen támadásért vállalt felelősséget, az al-Kudsz Brigádok további háromért. Az Abu Ali Musztafa Brigádok – a Népi Front Palesztina Felszabadításáért militáns szárnya – azt állította, hogy aknavetőkkel lőtték Izrael déli részét. A palesztin média arról számolt be, hogy az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai – a Fatah önjelölt militáns szárnya – három rakétatámadást hajtott végre.

Úgy tűnt, hogy több palesztin milícia közös közvetett tüzérségi támadásokat hajtott végre izraeli helyszínek ellen, ami nagyobb koordinációra utal e csoportok között. Az al-Kasszem Brigádok és az Abu Ali Musztafa Brigádok egymástól függetlenül vállaltak aknavető- és rakétatámadásokat a dél-izraeli Nirim ellen egy időben. Az al-Kudsz Brigádok és az al-Kasszem Brigádok közösen vállalták a felelősséget az aknavető-támadásokért a Gázai Övezetbe vezető Erez átkelőhely ellen.

Ciszjordánia

Az Ellenállás Tengelyének hadműveleti célkitűzései:

Az IDF eszközeinek és erőforrásainak Ciszjordánia felé vonzása és ott rögzítése.

Az Izrael-ellenes militáns és tiltakozó tevékenység Ciszjordániában november 1-jén visszatért a szokásos szintre, miután egy nappal korábban megugrott. A CTP-ISW öt összecsapást rögzített a palesztin fegyveresek és az izraeli erők között, valamint két esetben palesztin fegyveresek pokolgépes támadásokat hajtottak végre Ciszjordániában. Az izraeli erők elásott pokolgépeket is felfedeztek a dzsenini menekülttáborban. A CTP-ISW öt tüntetést rögzített, melyek a Gázai Övezetet támogatták. A tüntetők Nábluszban és Ramallahban Hamász-zászlókat lobogtattak.

Az Oroszlánok Barlangja – egy ciszjordániai székhelyű palesztin milícia – október 31-én közleményt adott ki, amelyben további Izrael-ellenes militáns fellépésre szólított fel Ciszjordániában. A csoport megismételte mozgósításra és izraeli célpontok elleni támadásokra való felhívását. A csoport azt is sugallta, hogy Izrael november 3-án többfrontos eszkalációval nézhet szembe, valószínűleg Haszan Naszrallah aznapra tervezett beszédére utalva. A CTP-ISW korábban megjegyezte, hogy Irán és a libanoni Hezbollah azt a feltételezést hangoztatja az információs környezetben, hogy Naszrallah november 3-án valamilyen eszkalációt fog bejelenteni, amely magában foglalhatja a Hezbollah támadásainak fokozását vagy fejlettebb katonai rendszerek alkalmazását Izrael ellen. Az Oroszlánok Barlangja az elmúlt napokban egyre nagyobb mértékű közeledést mutatott a Hamászhoz, ahogyan arról a CTP-ISW korábban beszámolt, annak ellenére, hogy a csoport azt állította, hogy történelmileg nem áll kapcsolatban egyetlen konkrét palesztin frakcióval sem.

Az izraeli erők november 1-jén egy éjszakai rajtaütés során letartóztatták a Fatah dzsenini főtitkárát, Ata Abu Ramilát. Ramila egyike azon kevés magas rangú Fatah-tisztviselőnek, akit az izraeli erők október 7. óta letartóztattak. Az IDF azzal vádolta Ramilát, hogy felbujtotta, támogatta és finanszírozta a terrorizmust Dzseninben, amely a ciszjordániai palesztin militáns tevékenység egyik gócpontja. Ata Abu Ramila korábban (2023 januárjában) felszólította az összes palesztin milíciát, hogy egyesüljenek és harcoljanak együtt Izrael ellen. 2023. november 1-jén Izrael folytatta a razziákat Ciszjordánia egész területén, és 46, a Hamászhoz és más ciszjordániai milíciákhoz kötődő személyt tartóztatott le. A Palesztin Hatóság médiája, a Wafa szerint az izraeli erők október 7-e óta 1830 embert tartóztattak le Ciszjordániában. A CTP-ISW nem tudja ellenőrizni a jelentés pontosságát.

Dél-Libanon és a Golán-fennsík

Az Ellenállás Tengelyének hadműveleti célkitűzései:

Az IDF eszközeinek és erőforrásainak Észak-Izrael felé vonzása és ott rögzítése.
Az Észak-Izraelbe irányuló, egymást követő hadjáratok feltételeinek megteremtése

Az Irán által támogatott fegyveresek, köztük az LH, november 1-jén hat támadást hajtottak végre Izraelben egy folyamatban lévő támadó hadjárat részeként, amely az IDF radar- és érzékelőállomásait és katonai célpontjait vette célba. Az LH négy közvetett tüzérségi és páncéltörő rakétatámadást vállalt magára az IDF észak-izraeli állásai ellen. Ismeretlen fegyveresek két közvetett tüzérségi és páncéltörő rakétatámadást is végrehajtottak Észak-Izrael ellen. Az IDF továbbra is légicsapásokat és tüzérségi csapásokat hajt végre az Irán által támogatott fegyveresek ellen, akik Dél-Libanonból próbálnak közvetett csapásokat indítani Észak-Izraelbe.

Irán és az Ellenállás Tengelye

Az Ellenállás Tengelyének hadműveleti célkitűzései:

Irán és az Ellenállás Tengelye azon képességének és hajlandóságának bemutatása, hogy több fronton eszkalálódjon az Egyesült Államok és Izrael ellen.
A regionális háború több fronton történő megvívásának feltételeinek megteremtése.

Az Iraki Iszlám Ellenállás – az Irán által támogatott iraki milíciák koalíciója – november 1-jén magára vállalt egy, az amerikai erők ellen Szíriában végrehajtott egyirányú dróntámadást. A szervezet azt állította, hogy két drónt lőtt ki amerikai erők ellen a délkelet-szíriai al-Tanf helyőrségre, és „közvetlen találatokat” ért el. Az Iraki Iszlám Ellenállás október 18. óta négyszer támadta az al-Tanf helyőrséget. A csoport október 18. óta összesen 27 támadást hajtott végre amerikai erők ellen a Közel-Keleten.

Irán és az LH továbbra is azt a feltételezést terjeszti az információs térben, hogy az LH november 3-án valamilyen eszkalációt fog bejelenteni Izrael ellen. A CTP-ISW korábban arról számolt be, hogy az LH az elmúlt napokban két drámai videót tett közzé az LH főtitkárának, Hassan Nasrallahnak a november 3-ra tervezett beszéde előtt, ami az Izrael-Hamász háborúval kapcsolatos jelentős bejelentés reményét keltette. Ez a beszéd azért jelentős, mert ez lesz Nasrallah első nyilvános nyilatkozata a háborúról. Az iráni állami média tovább erősítette a közelgő beszédről szóló híreket és a drámai videókat, „az eljövendő események előjeleként” jellemezve azokat.

Khamenei legfelsőbb vezető nemzetközi ügyekért felelős tanácsadója, Ali Akbar Velayati október 31-én telefonbeszélgetést folytatott az LH főtitkárhelyettesével, Naim Qassemmel a további politikai koordináció érdekében. Velayati az iráni állami média szerint dicsérte Naszrallah vezetői tevékenységét, és sok sikert kívánt neki az Izrael elleni harcban.

Az LH ismeretlen tagjai november 1-jén nyílt levelet tettek közzé, amelyben szolidaritásukat fejezték ki a Gázai Övezetben Izrael ellen harcoló palesztin harcosokkal.

Az Irán által támogatott iraki milíciák jelzik, hogy az LH Izrael elleni hadjáratához hasonló ők módon az amerikai erők ellen is eszkalálódhatnak Irakban és Szíriában. Három Irán által támogatott iraki milícia november 1-jén közleményt adott ki, mely szerint fokozzák az amerikai katonai állások elleni támadásaikat. A Harakat Hezbollah al Nujaba vezetője azt mondta, hogy az iszlám ellenállás katonailag felszabadítja Irakot, és „ami jön, az még nagyobb lesz.” Az Ashab al Kahf válaszolt a Harakat Hezbollah al Nujabának, idézve a nyilatkozatot, és azt mondta, hogy az Ashab al Kahf addig fog csapást mérni amerikai támaszpontokra, „amíg a földünk fel nem szabadul. ” A Saraya Awlia al Dam szintén közölte, hogy kész harcolni az „iraki és más színtereken zajló agresszió ellen.” Mindhárom csoport korábban is támadta az Irakban állomásozó amerikai erőket. A csoportok kapcsolatban állnak az Irán által támogatott iraki Asaib Ahl al Haq milíciával, amely az Iraki Iszlám Ellenállás tagja.

A Houthi mozgalom október 31-én éjjel támadást hajthatott végre Dél-Izrael ellen, ami a háború kezdete óta a negyedik megkísérelt Houthi támadás lenne Izrael ellen. Az IDF közölte, hogy feltartóztatott egy „légitámadást” a Vörös-tenger felett, de az nem fenyegette a civileket, és a támadás nem hatolt be izraeli területre. Helyi újságírók és a közösségi média fiókjai arról számoltak be, hogy a támadást a dél-izraeli Eilat közelében tartóztatták fel. A Houthi Shura Tanács egyik tagja arabul és héberül posztolta az X-en (Twitter), hogy „Eilat”, nem sokkal azelőtt, hogy az IDF megerősítette a hírt. A támadásra azután került sor, hogy a Houthik korábban, október 31-én drónokat, ballisztikus rakétákat és cirkálórakétákat indítottak Izrael ellen, és további támadásokkal fenyegetőztek.

Hossein Amir Abdollahian iráni külügyminiszter november 1-jén Ankarában találkozott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel és Hakan Fidan külügyminiszterrel. Abdollahian méltatta Erdogan „határozott és pontos álláspontját” az Izrael-Hamász háborúval kapcsolatban, és bejelentette, hogy Ebrahim Raisi iráni elnök hamarosan Törökországba látogat. Erdogan az elmúlt napokban erőteljes támogatását fejezte ki a Hamász mellett, október 25-én „felszabadító csoportnak” nevezte a palesztin milíciát, és október 28-án Isztambulban Palesztina-barát gyűlést szervezett. Abdollahian törökországi látogatása valószínűleg része Irán folyamatos erőfeszítéseinek, hogy egyesítse a muszlim országokat Izrael ellen. Irán történelmileg – és különösen az október 7-i háború kezdete óta – arra törekszik, hogy a muszlim országokat Izrael ellen tömörítse, és a palesztin ügy bajnokaként állítsa be magát, ahogy arról a CTP-ISW korábban beszámolt. 2021 augusztusa óta Abdollahian négyszer utazott Törökországba, és legutóbb 2023 márciusában járt ott, hogy felmérje a 2023. februári földrengés hatásait és pusztítását.

Ali Khamenei legfelsőbb vezető november 1-jén egy diákcsoporttal megvitatta az Izrael-Hamász háborút, ami október 7. óta az ötödik alkalom, amikor nyilvánosan beszélt a háborúról. Khamenei felszólította a muszlim országokat, hogy vezessenek be olaj- és élelmiszerembargót Izrael ellen, megismételve más iráni tisztségviselők, például Hoszein Amir Abdollahian külügyminiszter korábbi felhívásait egy ilyen tilalom bevezetésére. Khamenei arra is figyelmeztette a muszlim országokat, hogy Izrael a jövőben fenyegetheti őket, ha nem segítenek a Hamásznak legyőzni Izraelt. Khamenei megismételte korábbi iráni állításokat, miszerint Izrael nem törődik a Gázai Övezetben lévő izraeli túszokkal, és hogy az Egyesült Államok irányítja Izrael háborúját a Hamász ellen. A CTP-ISW korábban úgy értékelte, hogy a Hamász és szövetségesei előkészítik az információs hátterét annak, hogy Izraelt hibáztassák a Gázai Övezetben lévő túszok esetleges haláláért, különösen, ha a Hamász elkezdi legyilkolni őket.

Összefoglalva: a valós harci cselekményeken túl érdekes folyamatok vannak kibontakozóban. Az nem is kétséges, hogy a Hamász agresszióját Irán koordinálja, erre mutat az is, hogy a saját proxy-milíciáinak tevékenységét is próbálja összehangoltan bevonni a harcokba. Erdogan fellépése a palesztin ügy mellett azonban arra utal, hogy a padisah szívesen „lopná el a showt”, állna az Izrael elleni harc élére, ami komoly diplomáciai bonyodalmakkal járna, hiszen Törökország NATO-tagállam. Míg Teherán és Ankara egymással vetélkedik egy eleve vesztett háború vezetéséért, a houthik továbbra is lövöldözik iráni rakétáikat, nem gondolva arra, hogy minden egyes rakétaindítás közelebb viszi a gazdag Szaúd-Arábiát diplomáciai szempontból Izraelhez... szóval, mikor az észt osztották, ők vagy a sor végén álltak, vagy nem is sok jutott nekik, az is csak jegyre.

Egyelőre az a legfontosabb, hogy az IDF valóban Gáza város kapujában áll, és minden jel arra mutat, hogy nem fognak sokáig álldogálni. Nem természetük az ácsorgás.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása