Forgókínpad

Forgókínpad

Szele Tamás: A Wagner téeszesítése

2023. december 10. - Szele Tamás

Mikor az ember azt hinné, Jevgenyij Prigozsinnal kapcsolatban már mindent megírtak, amit csak lehetett, és néhány olyan dolgot is, amit nem, megérkezik az a hír, ami valószínűleg pontot tesz a történet végére: a Nasztojasaja Vremja (Jelen Idő) szerint megvan a zsoldosvezér utódja. Innentől kezdve jöhetnek részint a dolgos hétköznapok, részint pedig megszülethet a legenda Zsenya Prigozsinról, aminek viszont nem sok köze lesz a valósághoz.

zsoldosok_afrikaban1_december_10.jpg

(Képünk illusztráció)

Mint a lap írja, Jevgenyij Prigozsin halála után felmerült a kérdés, hogy Oroszország hogyan fogja fenntartani jelenlétét az afrikai országokban. A Szabadság Rádió orosz szolgálata és az All Eyes On Wagner projekt szerint Gyenyisz Pavlov diplomata lett a PMC Wagner márkanév alatt ebben a térségben dolgozó orosz zsoldosok új felügyelője. Korábban az UNESCO, az ENSZ és az EU párizsi, genfi és brüsszeli orosz képviseletein dolgozott. Az európai diplomáciai körökben őt ismerők szerint Pavlov igyekezett minél észrevétlenebb maradni, és úgy vélik, hogy kapcsolatban állt az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálattal (SZVR). A vizsgálat szerint szoros kapcsolatban állt az FSZB-vel is.

Putyin „lázadó szakácsának” halála után Szergej Sojgu védelmi miniszterhelyettest, Junusz-Bek Jevkurovot és a vezérkari főigazgatóság (GRU) helyettes főnökét, Andrej Averjanov vezérőrnagyot bízták meg azzal, hogy vegyék át az afrikai országokkal való együttműködést, ahol Oroszország korábban a PMC Wagner segítségével tevékenykedett.

Utóbbi irányítása alatt orosz ügynökök korábban több nagy horderejű akciót hajtottak végre Európában, például Szergej Szkripal megmérgezését Salisburyben vagy a csehországi Vrbetice város lőszerraktáraiban végrehajtott robbantásokat.

Jevkurov, Averjanov és más magas rangú orosz katonatisztek számos protokollfotón szerepelnek, melyek a Közép-afrikai Köztársaságban, Maliban, Burkina Fasóban és más afrikai országokban készültek. Ez azt mutatja, hogy Oroszország nem próbálja eltitkolni ottani katonai jelenlétét, Averjanov pedig annak nyilvános arca lett.

A Szabadság Rádió és az All Eyes On Wagner (AEOW) projekt azonban tudomást szerzett egy másik oroszról, aki Prigozsin halála után kezdte el felügyelni az afrikai zsoldosokat: Gyenyisz Pavlovról.

Averjanovval vagy Jevkurovval ellentétben ő igyekszik kerülni a nyilvánosságot. Az AEOW közép-afrikai forrásai, akik nemzetközi és humanitárius szervezeteknek dolgoznak, és ismerik az orosz jelenlét körül kialakult helyzetet, azt állítják, hogy Pavlov néhány hónappal ezelőtt érkezett Banguiba (a Közép-afrikai Köztársaság fővárosába), hogy átvegye a helyi rendőrséggel folytatott koordinációt. Ez az a terület a Közép-afrikai Köztársaságban, amelyet az elmúlt években Prigozsin embere, az USA által szankcionált zsoldos, Vitalij Perfiljev felügyelt. A Radio Liberty nyilvánosan elérhető fotók és kiszivárgott adatbázisok segítségével meg tudta erősíteni ezt az információt.

Pavlov korábban az UNESCO, az ENSZ és az EU párizsi, genfi és brüsszeli orosz képviseletein dolgozott. Az európai diplomáciai körökben dolgozó ismerősei szerint igyekezett minél észrevétlenebb maradni, és úgy vélik, hogy Pavlov kapcsolatban állt az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálattal (SZVR), hiszen még ezredesi rangját is megemlítette.

Az All Eyes On Wagner közép-afrikai köztársaságbeli forrása, akinek nevét biztonsági okokból nem lehet nyilvánosságra hozni, szintén az SZVR-hez fűződő kapcsolatokról beszél. Azt állítja, hogy az afrikai ország hatóságait előre értesítették Pavlov érkezéséről a hivatal vezetője, Szergej Nariskin által küldött levélben. Pavlov irodája a források szerint az orosz nagykövetség épületében található.

A Szabadság Rádiónak sikerült megerősítenie, hogy Pavlov valóban a Közép-afrikai Köztársaságban tartózkodott Jevkurov és Averjanov ottani látogatása idején. Azt is megtudtuk, hogy a felesége az FSZB különleges erőinek központjában dolgozott, és az apja, Pavlov apósa a központ "B" igazgatóságának (Vimpel csoport) veteránja. A neve Alekszandr Merinov, és részt vett a Dubrovka Színházi Központ 2002-es megrohamozásában.

Gyenyisz Pavlov Belgiumban

Található egy Gyenyisz nevű, Pavlov vezetéknevű férfit Oroszország UNESCO melletti állandó képviseletének 2007-es keltezésű munkavállalói listáján. 2011-ben második titkárként szerepel az Oroszországi Föderációnak az ENSZ genfi irodájánál és más nemzetközi szervezeteknél működő Állandó Képviselete alkalmazottainak listáján, feleségével, Jevgenyija Pavlovával együtt. Végül Pavlov legalább 2018-tól "politikai tanácsadó" volt Oroszország Európai Unió melletti Állandó Képviseleténél Brüsszelben.

Az orosz külügyminisztérium honlapján a mai napig ebben a minőségében szerepel. Mint azonban egy neve elhallgatását kérő, az uniós diplomáciához közel álló forrás a Szabadság Rádiónak elmondta, Pavlov 2023 tavaszán távozott erről a posztról.

2022-ben, Oroszország Ukrajna elleni teljes körű inváziójának kezdete óta Belgium 48 oroszt utasított ki, köztük Oroszország uniós képviseletének 19 alkalmazottját. 2022 októberében a Dossier és több európai kiadvány újságírói azt állították, hogy a belga állambiztonsági szolgálat (VSSE) azzal gyanúsította Kirill Logvinovot, az orosz EU-képviselet ideiglenes vezetőjét, hogy az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálatnak (SZVR) dolgozik.

Pavlov azonban nem szerepelt az orosz EU-képviselet Brüsszelből kiutasított munkatársainak listáján. A Dosier munkatársai szerint Belgium már nem utasít ki orosz diplomatákat, még a titkosszolgálatokkal való kapcsolataik ismeretében sem, mert félnek „az Oroszországgal való diplomáciai kapcsolatok teljes megszakadásától”. Ugyanakkor a Szabadság Rádió egyik, európai diplomáciai körökben dolgozó forrása azt állítja, hogy a feltűnésmentességre tett kísérletek ellenére Pavlov „a belga biztonsági szolgálatok radarján” szerepelt.

A belga állambiztonsági szolgálat nem válaszolt a Gyenyisz Pavlovval kapcsolatos kérdésekre. A belga külügyminisztérium a Szabadság Rádiót az Európai Külügyi Szolgálathoz irányította a kérdésekkel. Ennek képviselője viszont azt írta, hogy az ilyen kérdések a minisztérium hatáskörébe tartoznak, mivel ez a minisztérium felelős a Brüsszelben dolgozó külföldi diplomaták akkreditációjáért, még akkor is, ha nem egy adott ország nagykövetségéről, hanem állandó uniós képviseletéről van szó.

Gyenyisz Pavlov a Közép-afrikai Köztársaságban

Szeptember 2-án a Közép-afrikai Köztársaság Honvédelmi és Hadseregrekonstrukciós Minisztériuma közzétette a Facebookon azokat a fotókat, amelyek egy nappal korábban készültek, az orosz védelmi miniszterhelyettes, Junusz-Bek Jevkurov közép-afrikai látogatása során. A sajtóközlemény szerint utóbbi „megerősítette a Kreml támogatását a biztonság, az ország és a lakosság társadalmi-gazdasági helyzetének javítása érdekében”.

A fotókon olyan emberek láthatóak, akik Jevgenyij Prigozsin halála után gyakran látogatnak el Oroszországgal baráti afrikai államokba. Andrej Averjanov mellett ilyen például Konsztantyin Mirzajanc, a GRU-hoz köthető PMC Redut társalapítója, amely elsősorban Szíriában és Afrikában dolgozó zsoldosokat toboroz (az Ukrajna elleni háborúhoz való toborzásra a GRU egy azonos nevű rendszert vetett be, de hogy Mirzajancnak köze van-e hozzá, nem tudni).

A többi orosz ezen és más, a Közép-afrikai Köztársaságban készült fotókon szintén könnyen azonosítható. A következő képen Valerij Golubcov, a szudáni orosz nagykövetség katonai attaséja látható (Oroszország haditengerészeti bázist akar építeni ebben az országban). Az egyetlen orosz a képeken, akinek a nevét a Szabadság Rádió nem tudta azonnal azonosítani, egy kék kabátos férfi Golubcovtól jobbra, aki feszülten néz a színpad felé és jegyzetel.

A Szabadság Rádiónak sikerült megtalálnia Gyenyisz Pavlovot, akinek munkáltatójaként az orosz külügyminisztérium szerepel a kiszivárgott adatbázisokban. Az orosz útlevélnyilvántartási rendszerből sikerült megszerezniük a fényképét is. A fénykép több arcfelismerő szolgáltatással történő összehasonlítása megerősítette, hogy Pavlov a kék kabátos férfi a szeptember elsején, egy orosz delegáció Közép-afrikai Köztársaságba tett látogatása során készült fotón.

Az FSZB háza és a Vimpel-veterán családja

Denis Pavlov csekély digitális lábnyomot hagyott maga után: üzenetküldőket használ, de egyikükön sincs rajta a fotója vagy a vezetékneve. A közösségi hálózatokból csak egy teljesen üres fiókja van az „Odnoklassznyiki”-ban születési dátum nélkül.

Az interneten elérhető, kiszivárgott adatbázisokban sincsen szinte semmi információ róla: például nincs adat arról, hogy hol dolgozott Pavlov 2003 és 2019 között (2003-ban egy olyan szervezettől kapott jövedelmet, amelyet az adatbázisban „az Oroszországi Föderáció Külügyminisztériumának különleges ügyekért felelős igazgatósága” néven azonosítottak, 2019-ben és 2021-ben az orosz külügyminisztérium alkalmazottjaként szerepelt). Nem tudni, hol tanult. Nem szerepel a Sirena-Travel légiközlekedési adatbázisában sem, amely idén szeptemberben vált nyilvánosan hozzáférhetővé.

Gyenyisz Pavlov születési dátumát a genfi orosz nagykövetségen működő iskola honlapjának köszönhetően sikerült megállapítani, és megkülönböztetni őt a nagyszámú névrokonától (a neve ugyanis gyakori Oroszországban). Az események archívumában találtak utalásokat Pavlov fiára, aki 2010-2012 között ebben az iskolában tanult az első és második osztályban. Miután az apjáénál ritkább nevének köszönhetően megtaláltuk őt a kiszivárgott adatbázisokban, megállapították mind Gyenyisz Pavlov, mind felesége, Jevgenyija Alexandrovna Pavlova (leánykori nevén Merinova) teljes nevét és születési dátumát.

Mivel már lehe tudni, hogy Pavlov hogyan néz ki, sikerült megtalálni őt egy 2011 végén készült, egy genfi iskolában tartott újévi matinén készült fényképen, valamint egy, Oroszország EU melletti állandó képviseletén 2019. február hetedikén tartott diplomáciai dolgozók napi fogadáson készült fotón.

Férjétől eltérően Jevgenyija Pavlova több közösségi médiaprofilt is fenntartott. Az „Odnoklassznyiki” című közössségi oldalon tette közzé a férje hosszú üzleti útjai során Svájcban és Franciaországban készült fotókat. Ezeken maga Jevgenyija és gyermekei szerepelnek, Gyenyisz Pavlov azonban egyik képen sem látható.

A nyilvánosságra került adatbázisokból származó információk alapján megállapítható, hogy maga Jevgenyija Pavlova szoros kapcsolatban áll az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattal. Az egyik nyilvántartás szerint 2017-ben a 35690-es katonai egységnél dolgozott hivatalnokként. Ez az FSZB különleges erőinek központja, amely a Moszkva melletti Balasikában található.

2004-ben a v/ч 35690 eszközeivel hivatalosan adományokat gyűjtött a beszláni iskola megrohamozása során elesett különleges ügynökök családjai számára. Ezt az egységet „az orosz FSZB különleges részlegének” nevezik az orosz kormány tanúvallomásában, melyet az Emberi Jogok Európai Bíróságának adtak, és amely az ingusföldi Beszlanból származó Arapkhanov lakos rokonainak keresetét vizsgálta, akit az FSZB tisztjei 2004-ben házkutatás közben öltek meg a házában.

Jevgenyija apja, Alekszandr Merinov a Vimpel csoport veteránja. Ez az FSZB különleges erőinek egy csoportja, amely 2002-ben részt vett a Dubrovka színházi központ megrohamozásában. Nyílt források szerint Merinov tagja a Vimpel-csoport veteránegyesületének, és társalapítója a moszkvai fiókjuknak.

Evgenia Pavlova szüleinek családja Moszkvában, a Szuzdalszkaja utcai házban van bejelentve. Ingatlanközvetítők hirdetéseiben az épület az FSZB egykori részlegének házaként szerepel. Ebben a házban a különleges szolgálat magas rangú tisztjei laktak, köztük a külföldi hírszerzéssel kapcsolatban állók. Egyikük Andrej Juminov FSZB vezérőrnagy. A 2010-es évek közepén Juminov Abháziában dolgozott, 2019-ben a kiszivárgott adatbázisokban „Az Oroszországi Föderáció Külügyminisztériuma diplomáciai testületi szolgálatának fő termelési és kereskedelmi igazgatósága” alkalmazottjaként jelent meg.

Merinovék további szomszédai: az Abrasin család. Nemcsak közel laknak egymáshoz, hanem barátok is, Jevgenyija Pavlova húga, Anna, amint az a közösségi oldalakon található fotókon és videókon látható, az utóbbi években szinte minden nyaralását Szergej Abrasin és felesége társaságában töltötte. A VCsK-OGPU telegram-csatorna, valamint a nyilvánossá vált adatbázisok adatai szerint Abrasin az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat belbiztonsági igazgatósága 6. szolgálatának, az úgynevezett „Szecsin Különleges Erőknek” a tagja. Szergej Abrasin apja, szintén Szergej, az FSZB Belső Biztonsági Igazgatóságának korábbi, tábornoki rangú helyettes vezetője, akit a Három Bálna-ügy után elbocsátottak a szolgálatból.

Oroszország Afrikában: a második szakasz

A Szabadság Rádió által vizsgált Wagner-zsoldosok rokonságának beszélgetései szerint a zsoldosok Afrikába küldése, most már a védelmi minisztérium égisze alatt, jelenleg is folytatódik.

Ezt közvetve a légi járatok megfigyelésének adatai is bizonyítják: november 30-án az „AbakanAir” orosz teherszállító légitársaság IL-76-os szállítógépe (RA-76463) Bobrujszkból a Közép-afrikai Köztársaságba repült, amelynek közelében, Ciel faluban a Prigozsin-lázadás után a PMC „Wagner” zsoldosainak táborát állították fel. Egy másik hasonló repülésre októberben került sor. A „Belarusz Gayun” Telegram-csatorna sugallata szerint ezek a repülőgépek a zsoldosok személyes holmiját és őket magukat is el tudják szállítani Fehéroroszországból a Közép-afrikai Köztársaságba és Maliba.

Gyenyisz Pavlov esete mutatja, hogy a Kreml továbbra is agresszív stratégiát folytat hatalmának és befolyásának kiterjesztésére az afrikai kontinensen, folytatva a PMC Wagner és Jevgenyij Prigozsin által korábban megkezdett munkát - állítják az All Eyes On Wagner projekt munkatársai. Szerintük e stratégia végrehajtásának második szakasza nyitottabb és egyenesebb. Oroszországnak többé nem kell titkolnia afrikai jelenlétét, és most már különböző állami struktúrák között osztja szét azokat a szerepeket és küldetéseket, amelyeket eredetileg Prigozsin emberei végeztek.

Hát, kérem, itt tartunk, vége a legendának Prigozsinról, a félelmet nem ismerő, ultrapatrióta blatnojról, eljöttek a szürke, dolgos hétköznapok: ahogy a dolgok kinéznek, a legendás martalócokat most államosítják, esetleg téeszesítik Pavlov elnöklete alatt. Hogy ezek után milyen lesz a harcértékük, az kérdéses, mert ahogy emberünk életrajzát végignézzük, látható: egy pillanatig sem vett részt harci bevetésben, ahhoz a legközelebb az apósa került, a Dubrovka Színház megrohamozásakor (ami arról nevezetes, hogy mivel valamilyen ideggázt vetett be az FSZB, aminek az összetételét máig nem ismerjük, nem csak a túszokat ejtőm csecsenek haltak meg mind egy szálig az akcióban, hanem a túszok nagyon nagy része is).

Mindegy, téeszelnökre is szükség van. Még az ilyen martalóc-téeszben is.

Ne feledje el azonban Putyin: Prigozsin utódjának bárkit kinevezhet – de senkit sem nevezhet ki Prigozsinnak.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása