Forgókínpad

Forgókínpad

Szele Tamás: Lengyel, orosz nem jó barát

2024. június 30. - Szele Tamás

Tény, hogy Lengyelország történelmi okokból minden joggal érez ellenszenvet egy-két szomszédja iránt, melyek közül pillanatnyilag az Oroszországi Föderáció örvend nagyobb közutálatnak, bár Németországért sem rajonganak arrafelé. Ennek ellenére komoly kémbotrány kezd kitörni a lengyel belpolitikában, mely a legmagasabb kormányköröket is érinti.

lengyel_arulok1_junius_30_2024.jpg

(Képünk illusztráció)

A The Insiderben részletes (és hosszú, előre szólok) elemzés jelent meg arról, miért is kellett különbizottságot összehívni az orosz befolyás ellenőrzésére és mi köze ennek az előző kormányzathoz (sok). Hát akkor lássuk, hogyan is mennek a dolgok Varsóban.

Lengyelország kormánybizottságot hívott össze az országot érintő orosz befolyás kivizsgálására. A konzervatív Jog és Igazságosság párt (PiS), amely nyolc évig volt hatalmon, mielőtt elvesztette a 2023-as választásokat, a fókuszában találta magát. A PiS számára ezek a vádak különösen ártalmasak, mivel politikai hírnevét az oroszellenes és ukránbarát retorikára építette. Mindazonáltal a jelenlegi miniszterelnök, Donald Tusk, aki a rivális Polgári Platform párt tagja, azzal vádolta a PiS-t, hogy együttműködik az orosz hírszerzéssel politikai ellenfeleinek lehallgatása érdekében, és hogy elősegíti az Oroszországból származó szénimport növelését, valamint egyéb aggályok mellett az „oroszellenes” párt és Moszkva közötti lehetséges kapcsolatra utal.

A kémvadászat

Május 9-én Donald Tusk, Lengyelország általában higgadt miniszterelnöke és a liberális-centrista Polgári Koalíció párt vezetője indulatos beszédet tartott a lengyel szejmben. A rivális PiS-frakcióhoz szólva azt kiabálta: „Fizetett hazaárulók, Oroszország csatlósai!” A kirohanást Tomasz Szmydt lengyel bíró Fehéroroszországba szökése váltotta ki, valamint a lengyel ügyészség által a jogász ellen később felhozott kémkedési vádak.

Szmydt bírónak hozzáférése volt különböző államtitkokhoz, többek között olyan dokumentumokhoz, amelyek az államtitkokat tartalmazó információk kormányzati szervek és magánszervezetek által történő nyilvánosságra hozatalának megtagadása ellen benyújtott fellebbezéseket vázolták fel. (Magyarul: az adatigénylések megtagadása elleni fellebbezésekhez). Zbigniew Ziobro, a PiS-kormány volt igazságügyi minisztere és főügyésze 2011 óta nagy szerepet játszott Szmydt karrierjének támogatásában. Ziobro volt az egyik fő kezdeményezője annak az igazságügyi reformnak is, amely a lengyel legfelsőbb és alkotmánybíróságok megalakítását és jóváhagyását maguktól a bíráktól a parlament és az elnök hatáskörébe utalta. 2019-ben Szmydt és akkori felesége, Emilia belekeveredett a „gyűlölködés-ügybe”, amelyben egy névtelen, „Kicsi Amy” névre hallgató onet.pl portál-felhasználó kompromittáló információkat tett közzé a lengyel Országos Bírói Tanács azon tagjairól, akik ellenezték Ziobro reformjait. A lengyel ügyészek várhatóan vádat emelnek Emilia ellen szerepvállalása miatt az ügyben, és állítólag orosz vagy fehérorosz biztonsági szolgálatok is szerepet játszottak a kampányban.

Május 20-án Tusk bejelentette egy vizsgálóbizottság felállítását, amely a lengyel ügyekre gyakorolt orosz és fehérorosz befolyást vizsgálja, többek között kormányzati és közigazgatási szinten. A Lengyelországban uralkodó feszült légkör indokolja Tusk érzelmi kitörését a szejmben. Rendszeresen tartóztatnak le ukrán, fehérorosz és lengyel állampolgárokat azzal a váddal, hogy Oroszország javára folytatnak kémtevékenységet. A nyomozók szerint a Kreml ügynökei megfigyelték a vasúti szállítmányokat, szabotázsakciókat terveztek, és propagandát terjesztettek a lengyel és NATO-tag politikusok ellen. Orosz befolyást gyanítanak egy wroclawi festékgyárban és egy nagy varsói bevásárlóközpontban történt tűzeset kapcsán is. Öt, állítólag orosz és fehérorosz kapcsolatokkal rendelkező személyt tartóztattak le ezekkel az incidensekkel kapcsolatban.

Áprilisban a lengyel ügyészek arról számoltak be, hogy letartóztattak egy gyanúsítottat, aki állítólag merényletet tervezett Volodimir Zelenszkij ellen – orosz megrendelésre. A lengyel hatóságok ukrán kollégáikkal együttműködve elfogták a gyanúsítottat. Korábban, 2023 augusztusában Lengyelország bejelentette, hogy 14 hónap alatt 22 olyan személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítottak, hogy Oroszországnak kémkedtek. Ezek a fejlemények olyannyira riasztották a lengyel kormányt, hogy a varsói külügyminisztérium korlátozza az orosz diplomaták és konzuli alkalmazottak mozgását (Szergej Antonov orosz nagykövet kivételével). Az orosz diplomaták csak a Varsót magában foglaló Mazóvia vajdaságban utazhatnak majd. Az orosz konzuli tisztviselők pedig csak abban a régióban mozoghatnak, ahol a kirendelt diplomáciai intézményük található – legyen az Kis-Lengyelország, Nagy-Lengyelország vagy Pomeránia.

A feszültséget fokozzák a Putyin-párti jelszavak, amelyek a lengyel gazdák legutóbbi tüntetései során hangzottak el. Az ukrán kollégáiknak tett engedményekkel elégedetlen tüntetők elzárták az Ukrajnával közös tranzitútvonalakat és határokat, és odáig mentek, hogy ukrán gabonát szórtak ki a nyugat felé tartó teherautókból és vasúti kocsikból. Kijev azt gyanítja, hogy az ilyen tüntetéseket maga Oroszország szervezi.

A KGB visszatér?

Lengyelországban az orosz kapcsolatok vádja régi, bevált politikai fegyver. A mostani vádak azonban különösen súlyosak. Tusk és koalíciós partnerei most a PiS nyolcéves kormányzása során hátrahagyott számos „Pandora-szelencét” vizsgálják. Ezek közé tartozik többek között:

- A „Pegazus-ügy”: A PiS által ellenőrzött biztonsági szolgálatok munkatársai állítólag lehallgattak politikusokat mind az ellenzékből, mind a kormánypárt saját soraiból.
- A „boríték-ügy”: A világjárvány idején meghiúsult választások helytelen kezelése, ami a lengyel adófizetőknek mintegy 22 millió eurójába került.
- A fent említett „gyűlölet-ügy”.
- A Külügyminisztérium korrupciós ügyeivel kapcsolatos vízumbotrány.

Ha bebizonyosodnak az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok, az végzetes lehet a PiS hírnevére nézve. A keleti szomszédjával szemben amúgy is óvatos lengyel társadalom a Krím 2014-es annektálása óta nyíltan ellenséges az orosz rezsimmel szemben. Ez az érzés csak felerősödött a 2022-ben kezdődött teljes körű ukrajnai háború következtében.

Tomasz Piątek újságíró, aki sokat írt a PiS-re gyakorolt orosz befolyásról, a Rzeczpospolita című lapnak azt mondta: „A PiS csak verbálisan bírálja Oroszországot... de valójában egy oroszbarát párt”. A párt orosz kapcsolatait egészen 1989-ig vezeti vissza, amikor Jarosław Kaczyński, a PiS vezetője, Lech Wałęsa, Lengyelország első demokratikusan megválasztott elnökének szövetségese először kommunikált Anatolij Vaszinnal, a szovjet nagykövetség titkárával.

Piątek azt állítja, hogy Vaszin, akit mindenki KGB-ügynöknek tart, korábban beszervezte Esko Aho finn politikust, aki 1991 és 1995 között miniszterelnök is volt, majd később az orosz Sberbank felügyelőbizottságába került. Kaczyński „Szövetség az egyszemélyi hatalom ellen” című könyvében arról írt, hogy Wałęsa moszkvai látogatását Vaszin (a szövegben Laszin néven említik) megbeszélte vele. A beszélgetés során állítólag szóba került az újonnan függetlenné vált Lengyelország „finnesítésének” terve – azaz a NATO és Moszkva körén kívüli semleges biztonsági státusz. Piątek rámutat a beszámoló kronológiai ellentmondásaira, és megjegyzi, hogy Kaczyński 1989 nyarán nem irányíthatta Wałęsa nemzetközi útjait, mivel a Szolidaritás mozgalomban valaki más viselte ezt a felelősséget.

Piątek azt állítja továbbá, hogy Kaczyński pártja a Szovjetunió fennállásának utolsó éveiben Moszkvából kapott támogatást. „Az 1980-as és 1990-es évek fordulóján a KGB pénzeszközei Lengyelországba áramlottak a kommunisták támogatására” – magyarázza.

Janusz Quandt, egy pénzember, a krakkói Przemysłowo-Handlowy Bank vezetője egyike volt azoknak, akik ezeket a pénzeket kezelték. Ő döntő szerepet játszott Kaczyński politikai befolyásának és üzleti sikerének növelésében, finanszírozta tevékenységét, és segített neki értékes ingatlanokat szerezni Varsó központjában. Érdekes módon Quandt és más volt kommunista különleges szolgálati tagok azonnal támogatni kezdték Kaczyńskit, miután hónapokon át találkozgatott Anatolij Vaszinnal, a varsói szovjet csúcskémmel.”

A lehallgatási botrány

A PiS orosz kapcsolatokkal való gyanúsításának másik oka 2014-2015-ben merült fel, a lengyel politika sorsfordító időszakában. Donald Tusk akkoriban hatalmon lévő Polgári Platformja a Krím annektálását és az oroszok által támogatott donbászi szeparatizmus erősödését követően éles fordulattal eltávolodott a Putyin Oroszországával való pragmatikus együttműködéstől. Tusk személyesen lobbizott az európai és a világszintű vezetőknél, hogy írják alá az Oroszország ellen bevezetett szankciócsomagot.

Ebben a kritikus helyzetben bontakozott ki a „lehallgatási botrány”. Marek Falenta, az orosz szén egyik legfontosabb lengyelországi forgalmazója olyan felvételekhez jutott hozzá, amelyeken a Polgári Platform kormánytagjai különböző varsói éttermekben durva hangnemben beszéltek állami ügyekről – és egymásról. Falenta átadta ezeket a felvételeket a PiS vezetőségének, és a leiratokat ezt követően közzétették a médiában, súlyosan rontva Tusk pártjának nyilvános megítélését. Ez a botrány lemondásra kényszerítette a kormányt, és megnyitotta az utat a PiS előtt a hatalom átvételéhez. A Polgári Platform (amely más baloldali és centrista pártokkal való egyesülése után Polgári Koalícióvá alakult át) csak 2023 novemberében szerezte vissza a politikai irányítást.

A lehallgatási botrányt követően Falenta jövedelmező szerződést kötött az orosz szén szállítására. Később pénzmosási ügybe keveredett, 2016-ban elmenekült az országból, majd 2019-ben Spanyolország kiadta, hogy letöltse két és fél éves büntetését. A lengyel média később arról számolt be, hogy az éttermek, ahol a titokban rögzített találkozók zajlottak, oroszok vagy orosz kapcsolatokkal rendelkező személyek társtulajdonában voltak. A Newsweek Polska még azt is állította, hogy a felvételek „orosz kézben” voltak, mielőtt a PiS vezetőihez kerültek volna. Tusk ezért jegyezte meg híresen, hogy a „lehallgatási botrány” forgatókönyvét „cirill betűkkel írták”.

A PiS és az orosz szén

A lehallgatási botrányt követően a PiS kormányzása alatt az orosz szén vásárlása kezdetben kissé csökkent, majd meredeken emelkedett. A lengyel Demagog tényellenőrző ügynökség szerint, amely állami statisztikai adatokra hivatkozik, Lengyelország 2014-ben (a botrány előtt) 6,5 millió tonna szenet importált Oroszországból. Ez a szám 2015-ben 5 millió tonna alá csökkent, 2016-ban pedig már csak 5,2 millió tonna volt.

A jelentős növekedés 2017-ben kezdődött, amikor 8,6 millió tonnát importáltak az oroszországi Kuzbassz régióból. A csúcs 2018-ban jött el 13 millió tonnával. Ezt követően a mennyiség fokozatosan csökkent: 2019-ben 10,8 millió tonna, 2020-ban 9,4 millió tonna, 2021-ben pedig 8,2 millió tonna.

Ráadásul 2021-re Lengyelország orosz szénimportja a Lengyelország által külföldön vásárolt összes szén 65%-át tette ki. Ausztrália messze a második helyen állt, 2,1 millió tonnával (kevesebb mint 17%). Bár az Oroszországból származó import csökkenésének tendenciája folytatódik, a Demagog figyelmeztet, hogy "egy hároméves időszak túl rövid ahhoz, hogy a jelenlegi tendencia fenntarthatóságára lehessen következtetni".

Ruszofób-ruszofil

A harmadik ok, amiért a Lengyelország korábbi kormánypártjára gyakorolt orosz befolyást kell tárgyalni, Antoni Macierewicz, a PiS kormány védelmi miniszterének 2015 és 2023 közötti tevékenysége. Macierewicz Kaczyński közeli munkatársa és – legalábbis szóban – meggyőződéses ruszofób, aki azzal szerzett magának hírnevet, hogy a 2010-ben orosz terület felett történt, több tucat lengyel tisztviselő – köztük Lech Kaczynski elnök – halálát okozó repülőgép-szerencsétlenséget vizsgáló bizottság vezetőjeként tevékenykedett. Ez volt a második bizottság, amelyet a jobboldali kormány alatt hívtak össze; az elsőt Jerzy Miller vezette.

Macierewicz évekig azt állította, hogy a lengyel repülőgép lezuhanása terrortámadás volt, azt állítva, hogy robbanóanyag nyomaira bukkantak az üléseken. Ezt a verziót mind az orosz Államközi Légiközlekedési Bizottság, mind a Jerzy Miller-bizottság elutasította, és egyetértettek abban, hogy a lezuhanás a pilóta hibájából, szélsőséges időjárási körülmények között történt. Ezzel szemben Macierewicz bizottsága „szmolenszki gyilkosságnak” bélyegezte a balesetet, miközben valahogyan sikerült „elveszíteni vagy megsemmisíteni” a lezuhant kormányzati Tu-154-es néhány megmaradt alkatrészét, amely Lengyelország birtokába került. Mivel Oroszország soha nem adta át a repülőgép összes roncsát Lengyelországnak, a megmaradt darabok eltűnése negatív reakciót váltott ki a lengyel társadalomban.

Macierewicz 2015 és 2023 között olyan emberekkel vette körül magát, akiknek a nézetei nem voltak ellenségesek a Putyin-rezsimmel szemben. Egyikük Krzysztof Gaj tábornok volt, aki a Krím 2014-es annektálása után vált ismertté az ukrajnai eseményekkel kapcsolatos álláspontja miatt:

„Nem vagyok ruszofil, de ebben a pillanatban tökéletesen megértem Putyint – ezek fasiszták. És Putyinnak teljesen igaza van – velük kell elbánni, mert Európa miattuk fog lángra kapni. Ez a történelem kegyetlen tréfája: Elismerem, hogy Putyinnak és az oroszoknak igazuk van ebben a helyzetben. Nem látok más kiutat.”

Gaj azzal is hírhedté vált, hogy titkos információkat továbbított a NATO fegyverzetéről és a közelgő akciókról egy kormányhivatali alkalmazottnak.

Jacek Kotas szintén miniszterhelyettesként dolgozott Macierewicz védelmi minisztériumában a 2010-es években. Ő volt az egyik legfőbb vezetője és társtulajdonosa a Radius csoportnak, amelynek vezetőségét azzal vádolták, hogy kapcsolatban állt a szolncevói bandával, a hírhedt orosz szervezett bűnözői csoportosulással. Ezekről a kapcsolatokról a Polityka magazin számolt be, amely ellen Kotas rágalmazási pert indított. A bíróság nem adott helyt a keresetének.

Jobboldali barátok

Tusk vádjaira válaszul a PiS képviselői emlékeztették a jelenlegi miniszterelnököt saját múltbeli kapcsolataira Putyinnal: a 2000-es évek végén az akkor még liberális Tusk vezette lengyel kormány semleges kapcsolatokat épített ki Oroszországgal a kölcsönös előnyök érdekében.

Ennek ellenére alig néhány nappal a kérdés felvetése után a PiS szejm-képviselői és lengyel EP-képviselők megjelentek a szélsőjobboldali pártok kongresszusán. Melegen fogadták az Osztrák Szabadságpárt, Putyin barátja, Orbán Viktor és Marine Le Pen képviselőit, aki választási kampányához egy orosz banktól kapott kölcsönt, és nyíltan támogatta Putyint egészen Ukrajna teljes körű inváziójáig. Mateusz Morawiecki, Lengyelország 2017-2023 közötti PiS-es miniszterelnöke, jelenleg parlamenti képviselő, videoüzenetet küldött a kongresszusra.

A Jog és Igazságosság képviselői kijelentették, hogy azért vettek részt a kongresszuson, hogy „támogassák Ukrajnát” a számos, Ausztriából, Olaszországból, Németországból és máshonnan érkezett „Putyin-barát” között. Ez az érv gyengének tűnt Tusk konkrét vádjaihoz képest: miszerint a lehallgatási ügyet „cirill betűkkel írták”, és hogy a PiS alatt megnőtt az oroszországi szénimport.

A PiS és a lengyel Zsirinovszkijok

Lengyelország látszólag „ellenséges” Oroszországgal szemben, de mindig is voltak olyan mozgalmak, amelyek nyíltan támogatták Putyin és Alekszandr Lukasenka belarusz diktátor kurzusát. Ilyen például az Andrzej Lepper vezette Önvédelem, a paraszti érdekeket képviselő populista párt. Lepper nyíltan a „kelet felé fordulás” mellett foglalt állást, az együttműködés és a kereskedelem elmélyítésével mind Lukasenka rezsimjével, mind Oroszországgal. A „lengyel Zsirinovszkij” néven ismert Lepper (a gúnynév az orosz ultranacionalista "Liberális Demokrata Párt" néhai vezetőjére utal), négyszer indult a lengyel elnökválasztáson. 2007-ben az Önvédelem koalícióra lépett a PiS-szel, és maga Lepper lett a miniszterelnök-helyettes. 2011-ben szexuális zaklatással vádolták meg, majd később holtan találták. Az esetet a rendőrség öngyilkosságnak minősítette, de ez a verzió sok kétséget ébreszt.

Mateusz Piskorski, a politikus, akit a Belbiztonsági Ügynökség és a lengyel ügyészség azzal vádol, hogy kapcsolatban állt az orosz hírszerzéssel, és pénzt kapott Oroszországtól a Változás nevű politikai párt fenntartására, szintén az Önvédelemben kezdte politikai pályafutását. Piskorski ügynök létére túl nyíltan viselkedett: megfigyelőként vett részt a 2014-es krími „népszavazáson”, és Varsóban „Krími tavasz” címmel utcai kiállítást rendezett, hogy megünnepelje a félsziget Oroszország általi annektálását.

Piskorskit 2016-ban letartóztatták. Miközben őrizetben volt, kikiáltották a Változás vezetőjének, „az első nem amerikai pártnak Lengyelországban”, amelynek logójában egy stilizált Z betű szerepel. Piskorski politikai karrierjét ultrajobboldali futballszurkolói csoportosulásokban kezdte.

Janusz Korwin-Mikke, a Konföderáció nevű párt vezetője. Jelszavuk „Szabadság és Függetlenség”, a libertárius és az ultrajobboldali nézetek ötvözetét tükrözi, és minden bizonnyal versenybe szállhat Lepperrel a „lengyel Zsirinovszkij” címért. A Krím annektálása utáni odalátogatása miatt ukrán szankciók alá került, és továbbra is nagyon ellenséges Kijevvel szemben. 2022 decemberében, majdnem egy évvel a teljes körű invázió után Korwin-Mikke így tweetelt: „Még ha szörnyű lenne Oroszországban élni és embereket ennének, akkor is támogatnám a jó kapcsolatokat Oroszországgal, mert félek Ukrajna hatalmának növekedésétől, és azt akarom, hogy legyen egy szövetséges a hátunk mögött”. 2022 áprilisában megkérdőjelezte a bucsai mészárlás realitását. Ezen érzelmei dacára a Szejm képviselőjeként és az Európai Parlament tagjaként is tevékenykedett.

A „Konföderáció” ifjúsági tagozatának vezetője, Krzysztof Bosak a szejm alelnöki posztját kapta meg. Bosak közismert ukránellenes kijelentéseiről, és az Ukrajna elleni „agresszív cselekményekben való részvétele” miatt szerepel az oroszbarát szimpatizánsok ukrán adatbázisában. A Konföderációt a „Putyinternacionálé” – az európai szélsőséges pártok csoportosulása, amely Oroszország érdekei szerint cselekszik - részének tekintik.

Úgy tűnhet, hogy az Oroszországgal szimpatizálók a lengyel politika perifériáján vannak, a választók többsége gyakran különcnek tartja őket. A PiS azonban szívesen bevonja őket koalícióiba, hatalmi pozíciókat kínál nekik, és a peremről a figyelem középpontjába helyezi őket.

Mit fognak kivizsgálni?

A Tusk által májusban összehívott vizsgálóbizottság június 5-én kezdte meg munkáját. Érdekes módon nem ez az első kísérlet egy ilyen vizsgálatra. 2023-ban maga a PiS hozott létre egy hasonló bizottságot a szejmben, hogy az „Oroszországgal való együttműködést” eszközként használja fel politikai ellenfelei, köztük maga Tusk ellen. Ez a csoport a 2023-as választások után beszüntette működését.

A Jarosław Stróżyk, a lengyel katonai elhárítás vezetője által vezetett bizottságban 11, a miniszterelnök és több minisztérium által ajánlott szakértő vesz részt. Köztük vannak tudósok, újságírók, diplomaták, valamint a Belső Biztonsági Ügynökség és más különleges szolgálatok korábbi képviselői.

Stróżyk szerint az új bizottság tematikus csoportokban fog dolgozni, amelyek a gazdaságra, a tágabb értelemben vett állambiztonságra és a médiára összpontosítanak. A bizottság tevékenységi köre az elmúlt húsz év lengyelországi eseményeire terjed majd ki, 2004-től 2024-ig. Megvizsgálhatja továbbá a tavaly tavaszi gazdatüntetésekre gyakorolt esetleges orosz és fehérorosz befolyást, vizsgálhatja a fehérorosz határon kialakult migrációs válság okait és következményeit, valamint foglalkozhat Lengyelország keleti határának megerősítése kérdésével. A bizottság várhatóan 2024. augusztus elején mutatja be első megállapításait.

Tusk az új csoportot „szakértői bizottságnak” nevezte, amely „nem válik majd médiacirkusszá” – vagyis nagyrészt titokban fog dolgozni. Egy ilyen lépés azt jelzi, hogy a kormány azt tervezi, hogy megállapításait közvetlenül a lengyel ügyészségnek és a biztonsági szolgálatoknak küldi meg. Ugyanakkor, mint azt maga Tusk is elismerte, „nem kívánta megakadályozni Jarosław Kaczyński részvételét az európai parlamenti választásokon, ezért a vizsgálat csak a szavazás után kezdődött”, amelyre e hónap elején került sor.

Mégis, miközben titoktartást ígért, Tusk látszólag nem tudta megállni, hogy ne jelentse be, mit vár a vizsgálat során. „Szorosabbra húzzuk az információs hurkot Antoni Macierewicz körül” – mondta a miniszterelnök. „Ez azt jelenti, hogy rengeteg információt halmoztunk fel a tevékenységéről, és ezeket már csak rendszerezni és osztályozni kell”.

Tusk legfőbb politikai állítása – amely potenciálisan büntetőjogi vádakhoz vezethet hazai riválisai ellen –, hogy a PiS nyolc éve alatt, amíg a lengyel biztonsági szolgálatok hatalmon voltak, a PiS figyelmen kívül hagyta az orosz befolyással üzérkedő ügynököket, és a pártérdekeket az ország érdekeivel szemben előnyben részesítette. Miközben Lengyelország határán háború dúl, és a vadászgépeket néha be kell vetni a potenciális orosz fenyegetések miatt, a PiS és a Szövetség azt a mantrát ismételgeti, hogy Lengyelország minden problémája Brüsszelből és Berlinből ered - mondja Tusk.

A miniszterelnök polgári koalíciója azonban azt kockáztatja, hogy elveszít egy kulcsfontosságú szövetségest a PiS elleni harcban. Szymon Hołownia, a Harmadik Út vezetője és a szejm elnöke már kiállt a „lengyel-lengyel háború” ellen, és azt mondta, jobban szeretné, ha az orosz befolyásolt növelő ügynökök azonosítását az állam biztonsági szolgálatai, és nem a kormány végezné.

Összefoglalva: nagyon kétséges, hogy a PiS vagy Jarosław Kaczyński valaha még labdába rúg a lengyel belpolitikában. Még akkor is, ha a bizottság felmenti őket. Lengyelországban az oroszbarátságnak már a gyanúja is elég ahhoz, hogy kiközösítsék úgy a pártot, mint az egyént – és itt messze többről van szó, mint gyanúról.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása