Forgókínpad

Forgókínpad

Szele Tamás: Kurszk alatt

2024. augusztus 09. - Szele Tamás

Nehéz eldönteni, mi zajlik az orosz határterületeken, a magam részéről inkább az ISW elemzését ismertetném – azzal a meglátással, hogy valami olyasmit látok az eseménysorozatban, ami a harcok egy részének végét jelentheti. Persze, ez nem egy „béketerv”, inkább nevezném stratégiának. Egyfajta helyzet kialakításának, Ha így fogjuk fel, talán értelmet nyer a kurszki hadművelet.

ukarjna2_augusztus_9_2024.jpg

(Képünk illusztráció)

A geolokációs felvételek és az orosz állítások szerint az ukrán erők augusztus 8-án tovább folytatták gyors előrenyomulásukat a Kurszki Területen belül, és a jelentések szerint a Szumi Területtel közös nemzetközi határtól 35 kilométerre lévő térségekben is jelen vannak.

Orosz milbloggerek azt állították, hogy az ukrán erők egészen Kromszkij Bykig és Moljutinóig (az államhatártól legfeljebb 35 kilométerre és Lgovtól 17 kilométerre délkeletre) nyomultak előre, de megjegyezték, hogy ezek kis csoportok, amelyek nem próbálják megtartani a területet. Orosz milbloggerek ellentmondásos állításokat tettek közzé a Szudzsa (Szumi városától északkeletre és nagyjából 10 kilométerre a nemzetközi határtól) környéki ukrán állásokról, egyesek azt állították, hogy az ukrán erők elfoglalták a települést, míg más milbloggerek azt állították, hogy az ukrán erők csak a település egy részét ellenőrzik. Az augusztus 8-án közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az ukrán erők valószínűleg előrenyomultak Ruszkoje Porecsnoje felé (Szudzsától északra), és egyes orosz milbloggerek azt állították, hogy Szudzsától északabbra, a 38K–024-es országút mentén, Anasztaszjevka közelében is előrenyomultak. Az augusztus 7-én és 8-án közzétett geolokációs felvételeken az ukrán erők Goncsarovkán (Szudzsától nyugatra) és Zaolesenkától északra (Szudzsától északnyugatra) tevékenykednek, és egy orosz milblogger azt állította, hogy elfoglalták Goncsarovkát. Egy geolokalizált fotó azt mutatja, hogy az ukrán csapatok Novoivanovkán belül (az államhatártól 10 km-re északra és Sudzhától északnyugatra) tevékenykednek, és orosz milbloggerek azt is állították, hogy az ukrán erők elfoglalták Novoivanovkát és Bogdanovkát (Szudzsától északnyugatra). Egyes értesülések szerint az ukrán haderő Szudzsától északnyugatra, Malaja Loknya és Cserkasszkoje Porecsnoje külterületéig, Szudzsától északkeletre Kruglenkoje, Martyinovka és Bolsoj Szoldatszkoje közelében, valamint Szudzsától keletre Mirnij közelében is előretört, bár két orosz milblogger cáfolta azokat az állításokat, miszerint az ukránok Bolsoj Szoldatszkoje közelében és annak területén belül tevékenykednek. Azt is állították, hogy az orosz erők visszavertek egy ukrán támadást Korenevo közelében (Szumi városától északra és az államhatártól nagyjából 23 kilométerre északra), és hogy az ukrán alakulatok támadást indítottak Sznagoszty ellen (Korenevótól délre) és Olgovka (Korenevótól keletre) közelében.

Orosz milbloggerek szerint bizonyos kisebb ukrán páncélos csoportok egyre beljebb nyomulnak az orosz hátországba és megkerülik az orosz erődítményeket, mielőtt orosz erőkkel csapnak össze, majd visszavonulnak az összecsapásokból anélkül, hogy megkísérelnék megszilárdítani az ellenőrzést az előrenyomulásuk legtávolabbi pontja felett.
A jelentések szerint nagyobb ukrán egységek tevékenykednek a Kurszki Területnek a nemzetközi határhoz közelebb eső régióiban, és a jelentések szerint egyes elfoglalt állásokat meg is erősítenek.

További jelentések alapján az ukrán egységek újszerű és innovatív taktikákat és technológiai eszközöket vetnek be komoly sikerrel a Kurszki Területen folytatott műveletek során. Orosz milbloggerek részleteket közöltek az általuk innovatívnak tartott ukrán taktikákról és technológiai képességekről, de az ISW az ukrán műveleti biztonság megőrzése érdekében jelenleg nem ismerteti ezeket a részleteket, és nem hivatkozik konkrét forrásokra.

A Kreml szinte biztosan arra fog törekedni, hogy visszaszerezze az ukrán erők által elfoglalt orosz területeket a Kurszki Területen, és megállítsa az ukrán katonai tevékenységet Oroszország további területein, mivel az Oroszországon belüli jelentős ukrán előrenyomulás stratégiai csapást jelentene Vlagyimir Putyin orosz elnök évtizedes erőfeszítéseire, hogy megszilárdítsa az orosz állami stabilitás, biztonság és geopolitikai újjáéledés örökségét. Putyin augusztus 8-án online találkozót tartott Alekszej Szmirnovval, a Kurszki Terület megbízott vezetőjével az ukrán hadműveletekről az oblasztyban, és kijelentette, hogy „általában véve ismeri a helyzetet”, de továbbra is szeretné meghallgatni Szmirnov helyzetértékelését. Szmirnov és Putyin nem tárgyaltak az ukrán erők visszaszorítására tett orosz kísérletekről, és úgy állították be az orosz kormányt, mintha hatékonyan dolgozna a polgári biztonság, valamint a szociális és pénzügyi kártérítés garantálásán. Az orosz milbloggerek kiemelték az orosz civilek biztonságával kapcsolatos aggodalmakat és a civil evakuációk szervezetlenségét. Putyin valószínűleg úgy véli, hogy reagálnia kell a civileket fenyegető feltételezett veszélyre, hogy biztosítsa az orosz közvéleményt arról: a helyzetet ellenőrzés alatt tartja, és elkerülje a jelentős belföldi elégedetlenséget. Szmirnov augusztus 7-én azt állította, hogy a helyzet „Putyin személyes ellenőrzése alatt áll”, közvetlenül az elnökhöz kötve az ukrán erők Kurszki Területen való visszaverésében elért orosz sikereket (miket?) és a kapcsolódó polgári gondok enyhítését.
A Kreml korábban úgy állította be magát, hogy gyorsan reagálni az Oroszországba irányuló ukránbarát rajtaütésekre, és valószínűleg úgy értékeli, hogy a jelentős ukrán területi nyereség Oroszországban fenyegetést jelentene azon erőfeszítéseire, hogy magát stabil, az oroszországi belbiztonsági helyzetet uraló és az ukrajnai háborút hatékonyan irányító erőként állítsa be.

Ha a Kurszki Területen kialakult helyzetről szóló orosz jelentések pontosak, és ha az orosz katonai parancsnokság a helyzetet az orosz források által leírtaknak megfelelően érzékeli, akkor az orosz katonai parancsnokságnak számos valószínű cselekvési lehetőség (COA) áll rendelkezésére, amelyekkel reagálhat a Kurszki területen zajló ukrán hadműveletre. Az ISW jelenleg nincs felkészülve arra, hogy megítélje, e lehetséges COA-k közül melyik a legvalószínűbb, és lehetséges, hogy az orosz katonai parancsnokság nem csak egy COA-ra támaszkodik a válaszlépés ügyében. Az orosz katonai parancsnokság döntését befolyásolni fogja a térségben lévő ukrán erők méretéről és képességéről alkotott elképzelése, amelyről az ISW nem készít értékelést. A következő COA-k nem a valószínűségük sorrendjében szerepelnek.

COA 1: Az orosz katonai parancsnokság dönthet úgy, hogy a meglévő sorkatonákat, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőreit, a Rosgvargyija és más, a nemzetközi határvidékre már korábban telepített irreguláris erőket használja fel az ukrán haderő visszaszorítására és a Kurszki Területen folyó ukrán hadművelet elleni védekezésre. Az orosz hatóságok többször biztosították az oroszokat arról, hogy a sorkatonákat nem fogják bevetni az ukrajnai frontvonal mentén zajló harci műveletekben, ehelyett az orosz katonai vezetés a sorkatonákra támaszkodott az Ukrajnával közös nemzetközi határ mentén a határvédelmi feladatokkal megbízott egységek személyi állományának összeállításában. A jelentések szerint jelenleg orosz sorkatonák, az FSZB határőrei és az orosz védelmi minisztérium irányítása alatt működő csecsen „Ahmat” egységek tevékenykednek Kurszki Területen. Egy másik orosz forrás augusztus 8-án azt állította, hogy a Donyecki Népköztársaság (DNK) irreguláris erői, köztük a „Gyikaja Donbássz hadosztály”, a „Pjatynyaz aska” dandár, az „Arbat”" Különleges Gárdazászlóalj és az „Éjszakai Farkasok” drónkülönítmény egységei megérkeztek a Kurszki Területre. Az orosz 98. VDV hadosztály 217. VDV ezredének egy zászlóaljának egységei is ott állomásoznak egyes értesülések szerint.

Az orosz katonai parancsnokság követheti ezt a COA-t, amennyiben úgy ítéli meg, hogy a gyengébb minőségű, valószínűleg kevésbé jól felszerelt erők hatékonyan meg tudják állítani az ukrán erőket, amelyek a jelentések szerint sikeresen alkalmaznak innovatív taktikákat és technológiai képességeket. Mindezen erők az Oroszországi Föderáció Északi Erőcsoportosításának felelősségi területén (AOR) tevékenykednek, de nem világos, hogy az Északi Erők Csoportosítása milyen mértékben rendelkezik hatáskörrel ezen elemek határvédelmi feladatai felett.

COA 2: Az orosz katonai parancsnokság dönthet úgy, hogy az orosz-ukrán határ mentén telepített, meglévő Északi Erők Csoportosítását használja fel a Kurszki területen végrehajtott ukrán hadműveletre adott válaszlépéshez. Az orosz Északi Erők Csoportosítása a jelentések szerint 2024. május elején nagyjából 35 000 fős személyi állományt telepített a határ menti Kurszki, Brjanszki és Belgorodi Területre, és a jelentések szerint egy 50 000-75 000 fős létszámú csoportosítást kívánt létrehozni a térségben. 2024. május elején az Északi Erők Csoportosítása valószínűleg azelőtt indította el a támadó műveletet az északi Harkivi területen, mielőtt elérte volna a bejelentett tervezett kulminációját, és azóta súlyos veszteségeket szenvedett, ami valószínűleg korlátozta az orosz erőfeszítéseket a csoportosítás kiépítésére. Az orosz katonai parancsnokság a jelentések szerint május végén és 2024. június elején meg nem határozott számú erőt helyezett át a Harkivi terület melletti állaamhatárra, de nem volt világos, hogy az orosz katonai parancsnokság tervezi-e, hogy ezeket az átcsoportosított erőket azonnal harcra kötelezi, vagy az Északi Erők Csoportosításának megerősítésére használja őket, hogy közelebb hozza azt a bejelentett tervezett végerősségéhez. Kosztyantyin Maszovec ukrán katonai megfigyelő augusztus 8-án jelentette, hogy az orosz katonai parancsnokság megkezdte a 18. motorizált lövészhadosztály (11. hadtest [AC], Leningrádi katonai körzet [LMD]) és a 128. motorizált lövészdandár (44. AC, LMD) erőinek átcsoportosítását az Északi Erők Csoportosítása Belgorod csoportjából, amely Harkiv várostól északkeletre, Vovcsanszk irányában tevékenykedik, az államhatárt védő csoportba, a Kurszki Területre.(Menekül, menekül, fut az ellen... fut a sok kozák atamán...)

Az orosz vezérkari főnök, Valerij Geraszimov hadseregtábornok augusztus 7-én megpróbálta az Erők Északi Csoportosítását (valamint az FSZB-t) hatékony védelmi erőként feltüntetni, azt állítva, hogy ezek az erők megállították Ukrajna előrenyomulását a Kurszki Területen és jelentős veszteségeket okoztak. 2024. május eleje óta az Erők Északi Csoportosítása még korlátozott taktikai céljait sem tudta elérni Harkiv tartomány északi részén, és nem világos, hogy képes-e hatékony védelmi műveleteket és jelentős ellentámadásokat végrehajtani. Az orosz erők Északi Csoportosítása 2024. május eleje óta még korlátozott taktikai céljait sem tudta elérni Harkiv területének északi részén, és nem világos, hogy képes-e hatékony védelmi műveletek és jelentős ellentámadások végrehajtására. Az erők északi csoportosítása jelentős elemeinek átcsoportosítás annak céljából, hogy az ukrán erők visszaszorítására koncentráljanak a Kurszki területen, valószínűleg tovább feszítené ezeket az elemeket, és sebezhetővé tenné az orosz védelmet máshol a határ mentén. Az orosz katonai főparancsnokság is törekedhet ennek a műveleti módszernek a követésére, amennyiben úgy ítéli meg, hogy az Északi Erők Csoportosításának az északi Harkiv-területen folytatott támadó műveletei kevésbé prioritást élveznek, mint a Kurszki területen folytatott védelmi műveletek.

COA 3: Az orosz katonai parancsnokság dönthet úgy, hogy a 2024 nyarára tervezett offenzív erőfeszítéseihez felhalmozott műveleti tartalékokat és/vagy viszonylag jobban felszerelt és harchatékonyabb frontvonalbeli egységeket a hadszíntér más részeiből a Kurszki területre csoportosítja át. Az orosz katonai parancsnokság felmérheti, hogy olyam egységeket kell a Kurszki Területre telepítenie, amelyek nagyobb tapasztalattal rendelkeznek az ukrajnai harcokban, nagyobb támadási sebességgel, több felszereléssel, hatékonyabb tűz- és csapásmérő képességgel, valamint fejlettebb technológiával és taktikával rendelkeznek, mint a határ mentén jelenleg telepített orosz elemek. Az erők északi csoportosítása elméletileg biztosíthatná ezeket az erőket, de az orosz katonai vezetés megállapíthatja, hogy a csoportosítás nem rendelkezik elegendő emberrel és anyaggal ahhoz, hogy fenntartsa a jelenlegi orosz támadó műveleteket Harkiv városától északra és északkeletre, miközben nagyszabású védelmi erőfeszítéseket is tesz a Kurszki Területen.

COA 4: Az orosz erők a 2024 nyarára tervezett offenzívát megelőzően fokozatosan műveleti tartalékokat hoztak létre, és jelenleg ezekre a tartalékokra támaszkodnak a következetes támadási tempó fenntartása érdekében Ukrajna keleti és északkeleti részén. Ebből következően még mindig jelentős műveleti tartalékokat tartanak fenn, és úgy dönthetnek, hogy ezeket a tartalékokat a Kurszki területen végrehajtandó nagyszabású védelmi művelethez kötik. Az orosz katonai parancsnokság azonban dönthet úgy, hogy ezek a műveleti tartalékok kritikusak a jelenlegi orosz támadó műveletek szempontjából, különösen azok a tartalékok, amelyek a magasabb támadási tempó támogatására szolgálnak, amelyet az orosz erők a frontvonal nagy részén próbálnak fenntartani a donyecki területen.

Az orosz katonai parancsnokság dönthet úgy, hogy Oroszország jelenlegi támadási tempójának fenntartása a front kiválasztott szektoraiban nagyobb prioritást élvez, mint a támadó műveletek fenntartása más szektorokban, és dönthet úgy, hogy megőrzi a meglévő műveleti tartalékokat, amelyeket a front kiemelt szektorainak szánt, és ehelyett a kevésbé kiemelt szektorokból a frontvonal egységeit átcsoportosítja a Kurszki teTrületre. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz erők már átcsoportosítják a 20. Összhaderőnemi Hadsereg (Moszkvai Katonai Körzet) műveleti tartalékának elemeit, amely több egységgel rendelkezik, amelyek Kreminnától északnyugatra és nyugatra támadó műveleteket hajtanak végre, valamint az orosz Szpecnaz (az orosz vezérkar [GRU] fő hírszerzési igazgatósága) meg nem határozott orosz elemeit a Kurszk városától délnyugatra fekvő területekre, bár az ISW nem figyelt meg szélesebb körű jelentést vagy megerősítést erre az állításra vonatkozóan.

Az orosz katonai parancsnokság törekedhet arra is, hogy megtartsa a jelenleg a Kurszki Területen lekötött erőit, de jelentős légi és csapásmérő elemeket telepíthet át a területre annak érdekében, hogy javítsa Oroszország képességét a terület visszafoglalására. Az orosz légierő jelenleg rutinszerű bevetéseket hajt végre a frontvonal és a hátországi ukrán állások támadására az egész frontvonalon, és az orosz katonai parancsnokság ilyen módon törekedhet a rendelkezésre álló légi eszközök kihasználására, amennyiben úgy ítéli meg, hogy a kurszki területen jelenleg állomásozó erők nem alkalmasak a terület visszafoglalására, miközben a hadszíntér más részeiről történő átcsoportosítások elkerülésére törekszik. Az orosz katonai parancsnokság elképzelhető, hogy a Kurszki Terület feletti légtérben a forgószárnyas és a merevszárnyas légi műveletek egyaránt lehetővé tennék az orosz erők számára, hogy tompítsák az ukrán manővereket és megakadályozzák az ukrán erők pozícióinak biztonságos megszilárdítását, és ezáltal lehetővé tennék a térségben jelenleg állomásozó orosz erők számára, hogy hatékonyabban hajtsanak végre ellentámadásokat és védelmi műveleteket. Nem világos azonban, hogy a Kurszki Területen jelenleg állomásozó orosz erők képesek lennének-e kihasználni a Kurszki Terület feletti nagyszabású orosz légi műveletek hatásait. Az sem világos, hogy a Kurszki Terület feletti nagyszabású légi műveletek megzavarnák-e Oroszország azon képességét, hogy rutinszerűen taktikai repülést alkalmazzon siklóbombás csapásokhoz a frontvonalon. Orosz források jelezték, hogy a Kurszki Területen lévő ukrán erők, beleértve az orosz területen beljebb tevékenykedő „mozgó csoportokat” is, jelentős légvédelmi képességekkel rendelkeznek, amelyek valószínűleg kihívást jelentenének a nagyszabású orosz légi műveletek számára a térségben.

Egy orosz milblogger azt állította, hogy az ukrán erők forgószárnyas repülőgépeket üzemeltetnek a Kurszki Terület egyes területein, ami arra utal, hogy a jelenlegi orosz légvédelmi lefedettség a területen gyér lehet, a radaernyő és megkönnyítheti akár korlátozott ukrán légi műveleteket is, ami tovább nehezítené az orosz hadsereg képességét, hogy a Kurszki Terület felett nagy léptékű légi műveleteket hajtson végre] Az ISW még nem figyelt meg megerősítést a Kurszki Területen jelentett ukrán légi és légvédelmi képességekről szóló jelentésekről. Az orosz erők földi csapásmérő képességeket is bevethetnének a Kurszki Területen és annak közelében lévő területeken, hogy korlátozzák az ukrán előrenyomulást és megzavarják az ukrán megerősödést az Oroszországon belüli pozíciókban, de az orosz erők általánosságban képtelennek bizonyultak arra, hogy nagyobb hatótávolságú csapásmérő képességeket használjanak a Kurszki Területen lévő területek gyors visszafoglalásához szükséges típusú szárazföldi manőverek feltételeinek megteremtésére.

A Kurszki Területre történő ukrán behatolásra adott koherens orosz válaszlépés hiánya és az ukrán előrenyomulás jellemző üteme arra utal, hogy az ukrán erők képesek voltak műveleti szinten meglepetésszerű támadást végrehajtani az orosz határ mentén. Mind az orosz, mind az ukrán fél számra az ukrajnai hadszíntér részleges átláthatósága miatt az elmúlt másfél év harcai során nehéz volt operatív meglepetést elérni. Az, hogy Ukrajna képes volt a műveleti meglepetés elérésére, rávilágít arra, hogy a mindkét fél által kialakított széles körű vizuális és érzékelési alapú átláthatóság nem jelent teljesen átlátható csatateret, és hogy az ukrajnai hadviselő felek a műveleti szándék körüli kétértelműséget kihasználhatják a műveleti meglepetés elérése érdekében. Egy orosz milblogger bírálta az orosz katonai parancsnokságot, amiért nem figyelte meg és nem reagált az ukrán erők állítólagos csoportosulására a Kurszki terület közelében lévő határon. Egy prominens Kreml-közeli orosz milblogger azt állította, hogy az orosz erők folyamatosan figyelmeztették az orosz főparancsnokságot az ukrán erők csoportosulására a Kurszki Terület közelében lévő határ mentén, de az orosz parancsnokság nem készült fel megfelelően az esetleges ukrán támadó műveletekre] Az ukrán erők sikeresen elrejtették volna műveleti szándékukat a műveleti meglepetés elérése érdekében, ha a milblogger állításai, miszerint az orosz erők megfigyelték az ukrán erők határ menti területeken történő
összpontosítását, helytállóak.

Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az orosz erők nem vették át a gépesített manőverek nehézségeivel kapcsolatos tanulságokat egy feltételezett átlátható ukrajnai harctéren. Ukrajna azonban úgy tűnik, hogy tanul és alkalmazkodik a harctér ezen aspektusához, tekintve, hogy ebben az esetben képes volt a látszólagos műveleti meglepetés elérésére.

Ukrán tisztviselők még nem nyilatkoztak közvetlenül folyamatban lévő hadműveletéről. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök augusztus 8-án kijelentette, hogy Oroszország „hozta a háborút Ukrajnába”, és „éreznie kell, hogy mit tett” válaszul. Mykhaylo Podolyak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója elismerte a Kurszki Területen zajló „eseményeket”, és megjegyezte, hogy Oroszország a hibás a helyzetért, és Zelenszkij egy meg nem nevezett tanácsadója is elismerte a folyamatban lévő ukrán katonai műveletet a Kurszki területen a Washington Postnak adott augusztus 8-i interjúban.

Amerikai tisztviselők megjegyezték, hogy Ukrajna Kurszki Területen zajló hadművelete nem sérti az Egyesült Államok azon korlátozását, hogy Ukrajna képes katonai célpontokat támadni Oroszország határ menti területein. Sabrina Singh, a Pentagon sajtótitkára augusztus 8-án egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Ukrajna Kurszki területen folytatott művelete összhangban van az USA politikájával, és hogy az USA támogatja Ukrajna jogát arra, hogy megvédje magát a nemzetközi határon keresztül érkező támadásokkal szemben. Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtószóvivője és Matthew Miller, a Külügyminisztérium szóvivője augusztus 7-én szintén megjegyezte, hogy a Biden-kormányzat támogatja Ukrajna „józan ész szerinti” és védekező akcióit Meg nem nevezett „amerikai és ukrán tisztviselők” augusztus 8-án a CNN-nek elmondták, hogy az ukrán erők remélik, hogy megzavarják és demoralizálják az orosz erőket, és részben eltérítik az orosz erőket a kelet-ukrajnai frontterületektől.

Az oroszok által támogatott Abházia külügyminisztere, Szergej Shamba augusztus 8-án a Kreml hírügynökségének, a TASZSZ-nak azt mondta, hogy nem tervezik orosz haditengerészeti támaszpont építését az orosz ellenőrzésű Abházia grúziai Ocsamcsire kikötőjében. Shamba megjegyezte, hogy az orosz erők határőrhajókat állomásoztattak a kikötőben. Shamba azonban 2024 januárjában kijelentette, hogy Oroszország állandó haditengerészeti támaszpontot tervez Abháziában, és az oroszok által támogatott Aszlan Bzhania abház elnök 2023 októberében bejelentette, hogy megállapodást írt alá az orosz hatóságokkal az Ocsamcsire melletti bázis megépítéséről. 2024 júliusában a Naval News arról számolt be, hogy az orosz Project 22870 támogató hajó, amely korábban a krasznodari területen lévő Novorosszijszkban lévő hazai kikötőjében volt kikötve, megérkezett az ochamchirei kikötőbe. A Naval News 2024 júliusában arról számolt be, hogy az orosz Project 22870 támogató hajó, amely korábban a Krasznodari területen lévő Novorosszijszkban lévő kikötőjében volt kikötve, megérkezett az ocsmcsirei kikötőbe] Nem világos, hogy az orosz kormány miért mondana le az abháziai állandó haditengerészeti bázis építésére vonatkozó terveiről, mivel a Fekete-tengeri Flotta eszközei elleni ukrán csapások nagyrészt használhatatlanná tették a megszállt Szevasztopolban, a Krímben lévő haditengerészeti bázist, és arra kényszerítették Oroszországot, hogy állandóbb bázismintát keressen a Fekete-tenger keleti részén.

A legfontosabb hírek röviden:

- Az augusztus 6-án megkezdett ukrán határon átnyúló gépesített támadó hadműveletek a Kurszki Területen folytatódnak az orosz területen belüli ukrán hadműveleti erőfeszítések részeként. Az ISW nem fog értékelést adni ezen ukrán művelet szándékáról, hogy elkerülje az ukrán műveleti biztonság veszélyeztetését.

- A geolokációs felvételek és az orosz állítások szerint az ukrán erők augusztus 8-án tovább folytatták gyors előrenyomulásukat a Kurszki területre, és az ukrán erők a jelentések szerint a Szumi területtel közös nemzetközi határtól 35 kilométerre lévő területeken vannak jelen. Az ukrán erők azonban minden bizonnyal nem tartják ellenőrzésük alatt a Kurszki területen történő ukrán előrenyomulásról szóló orosz állítások maximalista terjedelmén belüli teljes területet.

- A Kreml szinte biztosan arra fog törekedni, hogy visszavegye az ukrán erők által elfoglalt orosz területeket a Kurszki tTerületen, és megállítsa az ukrán tevékenységet Oroszország belsejében, mivel a jelentős ukrán előrenyomulás Oroszországon belül stratégiai csapást jelentene Vlagyimir Putyin orosz elnök évtizedek óta tartó erőfeszítéseire, hogy megszilárdítsa az orosz stabilitás, biztonság és geopolitikai feltámadás örökségét.

- COA 1: (Course of Action) 1: Az orosz katonai parancsnokság dönthet úgy, hogy a meglévő sorkatonákat, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSB) határőrségét, a Rosgvardia és más, a nemzetközi határvidékre már telepített irreguláris erőket használja fel az ukrán erők visszaszorítására és a Kurszki területen folyó ukrán hadművelet elleni védekezésre- COA 2: Az orosz katonai parancsnokság dönthet úgy, hogy az orosz-ukrán határ mentén telepített, meglévő északi erőcsoportosítást használja fel a Kurszki területen indított ukrán offenzívára adott válaszlépéshez.

- COA 3: Az orosz katonai parancsnokság dönthet úgy, hogy a 2024 nyarára tervezett offenzívájához felhalmozott műveleti tartalékokat és/vagy viszonylag jobban felszerelt és harci szempontból hatékonyabb frontvonalbeli egységeket csoportosít át a hadszíntér más részeiből a Kurszki területre.-

COA 4: Az orosz katonai parancsnokság törekedhet arra, hogy megtartsa a jelenleg a Kurszki területen állomásozó erőit, de jelentős légi és csapásmérő elemeket telepíthet át a területre, hogy javítsa Oroszország területvisszafoglalási képességét.

- COA 5: A Kurszki Területre történő ukrán behatolásra adott koherens orosz válaszlépés hiánya és az ukrán előrenyomulás jelentett üteme arra utal, hogy az ukrán erők képesek voltak műveleti meglepetésszerűséget elérni az orosz határ mentén.
- Ukrán tisztviselők egyelőre nem nyilatkoztak közvetlenül az Ukrajna Kurszki Területen zajló hadműveletéről.
- Amerikai tisztviselők megjegyezték, hogy Ukrajna Kurszki területen zajló hadművelete nem sérti az Egyesült Államok azon korlátozását, amely arra vonatkozik, hogy Ukrajna katonai célpontokat támadhat Oroszország határ menti területein.

Egyelőre ezek a lehetséges megoldások. Mindazonáltal érdemes volna ide idézni a Svejkből a tételt, miszerint nem lesz háború, kedves Müllerné.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása