Forgókínpad

Forgókínpad

Vegyeskereskedés

2018. április 06. - Szele Tamás

Kérem, hatalmas dolgok zajlanak úgy a nagyvilágban, mint Magyarországon, forrnak az óceánok, tűzeső hull, reng a föld és hasadozik, valamint egyéb jeleit is tapasztaljuk az Időknek, például miniszterelnök-jelölti vita volt az RTL Klub műsorában. Nos, ez lesz az, amivel én nem fogok ma foglalkozni, és okkal.

Nem fogok foglalkozni, ugyanis ma minden arra érdemes kolléga – nem is szólva a számos érdemtelenekről – ezt a titáni csatát, ezt a galaktikus konfrontációt fogja elemezni vagy már elemzi is, halhatatlan analízisek születnek majd, illetve egész pontosan vasárnap estig halhatatlanok, akkor ugyanis eljön vagy a Messiás vagy a Sátán, esetleg a Jeges, de valaki mindenképp, és az összes jóslat, fejtegetés, boncolgatás érvényét veszti a tényekkel szemben, még akkor is, ha pontos. Nem mondom, hogy nem szép a három nap halhatatlanság, csak olyan bazári, amilyet a száz forintos boltban vehet az ember, olyan tescós örök igazságokra lehet így jutni. Gazdaságosakra, saját márkásokra. Szóval, elemezze a Nagy Vitát az, akinek muszáj, nem kétlem, hogy nélkülem is kimutatják az elhangzottakból nem csak a jövendő miniszterelnök személyét, de még a Nílus áradásának mértékét is, Asszuánnál.

Pedig ebben az országban nem okos dolog biztosat jósolni: arról a terjedő elvről jut eszembe, miszerint ne szavazzunk öt százalék alatti pártra, mert elvész a voks. Mondjuk a választási törvény alapján sem feltétlenül vész el, de álljon meg a verekedés: honnét tudjuk, hány százalékon áll egy párt?

A közvélemény-kutatásokból tudjuk.

És hány közvélemény-kutatás van?

Sok.

Valamint ahány, annyiféle, mindegyik más eredményt hoz ki minden pártra. Főleg annak függvényében, ki finanszírozta a kutatást. Van tisztességes és elfogulatlan is közöttük, de azért az is tévedhet.

Emlékszünk még a 2002-es választásokra? Még a szavazás délutánján is, még az exit pollok alapján is a Fideszt hozták ki győztesnek, sőt, elsöprő, kétharmad fölötti győzelem mutatkozott a közvélemény-kutatások alapján. A kisebb lapok előre megírták az egyes oldalt, leadták a nyomdába és elmentek bánatukban a kocsmába inni. Aztán kiderült, hogy szó sincs Fidesz-győzelemről, bukta van, de emberes, minek következtében ezer oldaltükör ment a szemétbe és ezer új készült. Szóval: lehet az az öt százalék még három is, tíz is.

Nem érdemes Magyarországon választási ügyekben jósolni.

Én bizony inkább vegyeskereskedést nyitok, sok apró hír, olcsó és nem is kockázatos üzlet – nagy forgalom, csekély, ám polgári haszon, jó nekem az mára. Akkor lássuk, mi történt tegnap?

Először is, hej, két tikom tavali, három harmad évi! Nem bolondultam meg és nem is vagyok részeg, csak nótázgatok itt magamban: a közkedvelt Minden Szó, a Breitbart egyik legjobb magyar tanítványa szenzációként röpítette világgá, miszerint „Júliustól ingyen kötik be a vizet, a gázt és a villanyt – feltéve ha marad a jelenlegi kormány. Nem mindegy tehát ki nyeri a választásokat.” (http://mindenszo.hu/juliustol-ingyen-kotik-be-a-vizet-a-gazt-es-a-villanyt-felteve-ha-marad-a-jelenlegi-kormany/) Hát az nagyon jó hír, de kinek is? Kétfajta embernek. Annak, akitől már kikötötték (ugyanennek a kormánynak a regnálása alatt), és annak, aki épp most építkezik, csak ők nem nevezhetőek túl széles szavazói rétegnek. Sokat ront még az örömhíren, ha megnézzük, mikori is ez az információ.

Hát igen, bizony, bizony. Tavalyi. Megjelent volt a Blikkben 2017. június harmincadikán, egészen pontosan 16 óra 42 perckor. (http://www.blikk.hu/aktualis/penz/juliustol-ingyen-kotik-be-a-kozmuszolgaltatasokat/68w7g5k) Bukta, nertársak, bukta, ráadásul már tavaly sem volt ez maradéktalanul igaz. Én például tudok embert, akinek ezen terminus után pénzért kötötték vissza a gázt. No, mindegy, ez is mutatja hatalmas eredményeinket és azt, hogy a kormány leginkább az újszülöttek szavazataira számít, mert nekik minden vicc új.

Lapozzunk.

Aszongya a Magyar Nő Magazinban (megnyitáskor vörös riadót jelez az orosz propagandát kiszűrő putyinizátor), szóval aszongya bizonyos Purisaca Golenya Ágnes író(http://magyarno.com/ha-kormanyunkat-levaltjak-akkor-kitehetjuk-a-hatarainkra-akar-rovasirassal-is-elmegyogyintezet/), hogy „Soha nem politizálok, még magamban sem, mert undorodom bármilyen politikai eszmétől, mert egy elmeprogram, és ezt megírtam finoman és kulturáltan könyveimben…

Hát, ez egy tiszteletreméltó álláspont, főként, hogy a hölgy leginkább Peruval, ottani ősmagyarokkal, pálosokkal és összeesküvés-elméletekkel foglalkozik halhatatlan műveiben, azért is olyan fontos neki mindig odatenni a neve után, miszerint ő „író”, különben ugyanis a kutya sem tudná. De lássuk, most miképpen nem politizál, finoman és kulturáltan?

De az a kisstílű gondolkodás és fröcsögés, ami a magukat magyaroknak nevezőktől ömlik Orbán ellen, e mellett már képtelen vagyok szó nélkül elmenni, rosszul vagyok minden szinten. Ha valaki átnézi a FB bejegyzéseket az Orbánt leváltók alacsony szintű véleményeivel, megijed.

Ti nem tudjátok, Orbán ellenében kiket akartok támogatni? Hol éltetek eddig? Nem ismeritek az Új Világrend, az Illuminátus nemhogy mindent tőletek ellopó, benneteket globális rabszolgaságban tartó profithajhász gazdaságpolitikáját, akik ezt az egész cirkuszt, amivé a bolygónk vált, beleértve a terrorizmust, jól előkészítettek évtizedekkel ezelőtt?

...Én tuti itt hagyom ezt az országot, ha bárkit a jelenlegi “alternatívából” megszavaz ez az ország, mert akkor tényleg önkezével vetett véget az életének. Amellett, hogy kitehetjük a határainkra, akár rovásírással is, hogy Elmegyógyintézet.

Hölgyem, ez már egy túlhaladott állapot, már ki van írva sok minden, de eddig ez az első jó ötlete. Elmegyógyintézet, rovásírással. Új Világrend, Illuminátusok – tessék mondani, Ashtar parancsnok mit szól az egészhez? És a többi földönkívüliek? Ha meg itt tetszik hagyni bennünket, távolléte fájdalmas űrt tölt majd be, és nagyon fog nekünk hiányozni.

Menjünk tovább.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren átadták – meglepő módon – Liszt Ferenc szobrát. Innovatív gondolat, remélhetőleg nemzetközi mozgalmat indít el, Sermetyevón átadják Seremetyev szobrát (nem röhög: létező személy volt!), a Charles de Gaulle-on de Gaulle-ét, a JFK-n Kennedyét, bár a két utóbbi már áll. Heathrow-n és Lutonon gondok lesznek. E kettő ugyanis helységnév. Rendben van, de olyan szobor sehol sem lesz, amilyen nekünk vagyon. Tessék megnézni. (http://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/parlamenti-allamtitkar/hir/felavattak-liszt-ferenc-szobrat-a-budapest-liszt-ferenc-nemzetkozi-repuloteren)

miniliszt.jpg

Mármost izé. Szóval, mondjuk ki: ez a szobor... ez kicsi. Ez Liszt Ferencet ábrázolja, kétségtelenül, de valószínűleg abban a pillanatban, amikor épp hazatér liliputi koncertkörútjáról, méghozzá viharos sebességgel, mert elcsábította és teherbe ejtette a szigetország nagyhercegnőjét, és már üldözik a harci darazsak valamint a rohamfecskemadarak. Esetleg lehet még Liszt Ferenc G.I. Joe-figura korából, vagy utazásának idején, melyet a koponyazsugorító fejvadászok közé tett.Kalandos élete volt ennek a Lisztnek, meg kell hagyni. De rántsuk le a leplet: ez a szobor nem gúny és nem dilettantizmus, ez műfajilag ilyen. Az alkotója, Kolodko Mihály ungvári szobrászművész kizárólag ilyen kisplasztikákkal foglalkozik, és annak kiváló is ez a Liszt-ábrázolás. Állnak még ilyenjei Budapest-szerte, sőt, kedvelik is őket, szelíd humoruk van, neki köszönhetjük például a Breki Békát a Szabadság téren és a nagy Ho-ho-horgász Főkukacát a Rakparton.

Szóval, ő egyszerűen ezt műveli.

A baj az az elhelyezéssel, hogy igen kevés nagyobb létesítményt tudok elképzelni, mint egy repülőtér, és abba beleállítani egy ekkora plasztikát – ez csak még jobban kihangsúlyozza az eltörpülést. A mű mondanivalója tehát: „Merjünk kicsik lenni”. Csoda, hogy ezt képes volt helyettes államtitkár átadni, de Latorcai Csaba bizonyára nem műítész és nem gondolt bele, mit leplez le.

Kérem, maradt még készleten egy kis Cambridge Analytica-Facebook botrány: a hírek egyre több felhasználó adatainak kiszivárgásáról számolnak be, Zuckerberg már kétmilliárdról beszél. Nyugalom, ennél több már nem lesz, nem is lehet: ennyi ugyanis az összes felhasználó. Több nincs. Legyünk kicsinyesek, nézzük magyar szempontból: hány honi érintettről tudunk?

Harminckétezerről. Éspedig azért ennyiről, mert az adathalász applikációt nem több, mint tizenhárom magyar telepítette, nekik ekkora a személyes kapcsolati hálójuk.

Világszerte tíz- és százmilliók érintettek, a felháborodás az egeket ostromolja, könnyen bedőlhet maga a világcég is: nálunk azonban csak harminckétezer ember adatait lopták el.

Bástya elvtársat már meg sem akarják hackelni.

Ez világosan mutatja nagyságunkat is, fontosságunkat is.

Innen üzenjük Menlo Parkba, a Facebook központjába: tiszteletet Magyarországnak!

És hackelést.

Hölgyeim, uraim, mai végkiárusításunk véget ért, olcsó cikkeink elfogytak, drágákkal hétfőig nem foglalkozunk.

Holnap reggel újabb zsibvásár.

 

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása