Forgókínpad

Forgókínpad

Geréb Ágnes kegyelme

2018. június 28. - Szele Tamás

Kérem, most sajnos hideg leszek és kimért. Számos kollégám fogja méltatni majd a mai napon tett közjogi gesztusokat különböző sajtótermékekben, forró szavakkal, hálával vagy indulattal, én azonban inkább távolról sem véletlen egybeesést látok Áder János mai tetteiben. Semmi sem véletlen, így az sem, hogy pont ma adott kegyelmet Geréb Ágnesnek.

ader_ravasz.jpg

De lássuk magát a hírt, frissen, ahogy elénk perdül az MTI-ből.

Jog-államfő 
Kegyelmet kapott Geréb Ágnes

Budapest, 2018. június 28., csütörtök (MTI) - Kegyelmet kapott Geréb Ágnes Áder János államfőtől, így nem kell a szülész-nőgyógyászra kiszabott szabadságvesztés büntetést végrehajtani - derül ki a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) honlapján csütörtökön megjelent közleményből.

A KEH Sajtóigazgatósága kommünikéjében azt írta: a Fővárosi Bíróság 2011. március 24-i és a Fővárosi Ítélőtábla 2012. február 10. napján kelt határozatával jogerőre emelkedett ítéletében Geréb Ágnesre kiszabott szabadságvesztés büntetés végrehajtását az államfő kegyelemből elengedte. Ugyanakkor a mellékbüntetést, azaz az szülész-nőgyógyász orvosi, valamint a szülésznői foglalkozás gyakorlásától való eltiltást érintetlenül hagyta, és a büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli mentesítés iránt benyújtott kegyelmi kérelmét is elutasította a köztársasági elnök.

A közlemény megjegyzi: Áder János az alaptörvény vonatkozó rendelkezése alapján - figyelemmel az igazságügyi miniszter előterjesztésére - hozta meg döntését a kegyelmi ügyben.

Geréb Ágnes ellen otthonszülési ügyek miatt emeltek vádat. Az egyik esetben ikerszülésben az egyik gyermek holtan jött világra, a másikban pedig a gyermek maradandó egészségkárosodást szenvedett, és fél évvel később meghalt.

Geréb Ágnest jogerősen két év fogházra ítélték, és tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyász orvosi és a szülésznői foglalkozástól.”


A címben említett „jog-államfő” kifejezés valószínűleg véletlenül sikerült ilyen tragikomikusra, elgépelték, összecsúszott, mint amikor valaki sietve akarja dicsérni Orbán Viktort, és „miniszternököt” ír – az is megesett a minap a Facebookon. De térjünk vissza a hírre.

Kegyelmezett Áder?

Kegyelmezett.

Jogában állt?

Jogában állt.

Szép tőle?

Szép tőle.

Geréb Ágnes megérdemelte a kegyelmet?

Meg, ezerszeresen is meg. Ugyan érdemelt volna kicsit többet is belőle, de ennyi jutott, továbbra is eltiltva marad, de legalább börtönbe nem kell mennie.

Akkor, kedves polgártársak, mielőtt elolvadunk a hálától és elkezdjük méltatni Áder érdemeit hidrológiától környezetvédelmen át emberi nagyságáig, nézzük már meg: tett ő ma valami mást is?

Tett bizony.

Aláírta, mégpedig szó nélkül a hetedik alaptörvény-módosítást és a Stop Soros törvényt. Azért mondom, hogy szó nélkül tette, azért fontos ezt hangsúlyozni, mert korábban, az alaptörvény negyedik módosításának elfogadásakor azonban külön közleményben tette egyértelművé: alkotmányos kötelezettsége az alkotmánymódosítás aláírása. Az alaptörvény nem ad lehetőséget az államfőnek arra, hogy a módosítást megfontolásra visszaküldje az Országgyűlésnek vagy az Alkotmánybíróság vizsgálatát kérje. Tehát, a rendszer nem teszi számára lehetővé, hogy az alaptörvény-módosításokat ne írja alá.

Akkor most gondolkozzunk.

Egyrészt kegyelmet adott egy bizonyos, régóta húzódó, igazságtalan, de legalábbis erősen vitatott ügyben, másrészt viszont zokszó nélkül írta alá azokat a törvényeket, módosításokat, amik általában rácsukják a koporsó fedelét a magyar demokráciára.

Aki akarja, veheti úgy, hogy a lelkiismeretét nyugtatta meg a kegyelemmel (melyről különben nem túl nevezetes, ritkán gyakorolja ezt a jogot), a háborgó lelkiismeretét, amely nem hagyja nyugodni a demokrácia sírba tétele miatt.

Aki meg másképp akarja, az úgy veheti, hogy nem véletlen, miszerint ezt a kegyelmet aznap adta, amikor a nagyon káros törvényeket, módosításokat aláírta: így nem lehet egyértelműen ellene fordulni, rá haragudni. Hiszen lám, milyen jó ember ő, kegyelmez is, ha teheti.

Mondjuk a kegyelem megadása a kegyelmi kérvény célba érése után bármikor lehetséges: a másik fajta aláírás viszont tényleg a mai naphoz volt kötve. Azt se előbb, sem később nem tehette.

Egyszóval, döntse el ki-ki magának, Áder János jó ember vagy rossz ember.

Szerintem ravasz ember.

És nem is buta.

Ugyanis ha bárki szóba meri most hozni az alaptörvény-módosítást, a Stop Sorost, azonnal hozzá lehet vágni ellenpontként a kegyelmi gesztust, azonnal lehet hálátlannak nevezni.

Ügyes, ügyes.

Abból is haszna van, ha kegyelmez.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása