Forgókínpad

Forgókínpad

Elszámolás

2018. december 10. - Szele Tamás

Előre szólok, aki nem szereti a számokat, olvasson ehelyett az írás helyett inkább Magyar Időket, ők ma reggel egy izgalmas kis kémregénnyel nyitnak, kormányellenes csoportot fedeztek fel a Tudományos Akadémián (ez volt itt a reklám helye), szóval, aki a léha élvezetekre vágyik, forduljon hozzájuk, mi most a költségvetéssel foglalkozunk.

Mármint nem az enyémmel, az reménytelen, hanem a közössel, az államival. Ja, az is reménytelen, csak érdekes. De lássuk az alaphírt! (https://zoom.hu/hir/2018/12/07/1842-milliard-brutalis-hianyt-hozott-ossze-a-kormany/?fbclid=IwAR0FZAw4TWFrxV8ndNRpEHqBh0J4w2fGQg6c6DnH9ZZaGCS5PsPPgY6ZGew)

A Pénzügyminisztérium előzetes adatai szerint a hónap végén az államháztartás hiánya 1842,4 milliárd forint volt, ami 135 százaléka az egész évre engedélyezett deficitnek. Ezzel megdőlt a novemberi rekord: eddig a 2006-os 1739,8 milliárd forinttal a Gyurcsány-kormány tartotta a kétes rekordot. Novemberben 164 milliárd forinttal emelkedett a deficit.

Ehhez képest a Pénzügyminisztérium sajtóközleménye nem is egy, hanem három győzelmi jelentéssel ér fel: „az adócsökkentésre épülő gazdaságpolitika mellett is hónapról hónapra növekedő adóbevételek a költségvetés stabilitását eredményezik. A különféle gazdaság- és társadalompolitikai célok megvalósítása így továbbra is biztosított. A várhatóan jóval négy százalék felett alakuló növekedés mellett a 2,4%-os uniós módszertan szerinti államháztartási hiánycél tartható.”

2018 novemberéig általános forgalmi adóból 343,6 milliárd, személyi jövedelemadóból 235,4 milliárd, nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból 247,3 milliárd, míg jövedéki adóból 81,3 milliárd forinttal több bevétel folyt be, mint a tavalyi év azonos időszakában. Miután novemberben 102,2 milliárd forint uniós bevétel érkezett, már 574,6 milliárd forintra emelkedtek a Brüsszeltől hazánknak megtérített összegek. Ezzel szemben a kormány eddig 1737,4 milliárd forintot fizetett ki a kedvezményezettek részére – vagyis 1162 milliárd forintnyi uniós támogatást a kormány a költségvetésből előlegezett meg – ezért alakult ki a brutális 1842,4 milliárd forintos hiány.

Az uniós kiadások mellett a költségvetés egyéb kiadásai is hizlalták a novemberi hiányt: ezek közül a PM nyugdíjprémium kifizetését említi, több mint 2,5 millió nyugdíjasnak 41,2 milliárd forintos fizettek ki. Ezen túlmenően folytatódott a hazai forrásból megvalósuló fejlesztések (mint például a közúthálózat felújítása, a Modern Városok Program stb.) finanszírozása, amely szintén növelte a kiadásokat – így a hiányt – írta a Pénzügyminisztérium.” (Zoom.hu)

Hát kérem, szép szám ez, és érdekesen jött ki. Ugyanis lesz ez még több is, és nem csak azért, mert jönnek a karácsony, ilyen méretű, nagyságrendű összegeket már valódi művészet szétkönyvelni. De egy csomó tételt egyszerűen nem látok az elszámolásban.

Nem látom például azt, ami pedig kardinális, miszerint idén választási év volt. A korábbi rekordhiányos év, 2006 is ilyen volt, szóval ezt tekintetbe kell venni, kérem. És ne legyünk primitívek, ne gondoljuk, hogy csak a választási költségek nyomták meg a hiányt – attól függ, mit nevezünk választási költségnek, kérem. Az óriásplakát árát mindenképpen. De ha mondjuk valahol egy beruházás történetesen épp választási évben készül el vagy indul meg, az is befolyásolja a voksolás eredményét, akkor is, ha már száz vagy akár ezer éve szükség volna arra nyüves – teszem azt – bekötőútra. Mert nem a Vak Béla vagy a Luxemburgi Zsigmond adja át, teszi le az alapkövet, hanem a Tállai, vagy nála is magasabb rangú muftik. Szóval, ha indirekt módon is, de ez is kortesköltség, tehát ezért volt szükséges az uniós támogatásokat a költségvetésből megelőlegezni. Brüsszel majd kifizeti (tényleg kifizeti – egyelőre, ugyanis 2020-ig tartanak a kohéziós alapú támogatások, amikbe beleférnek az efféle fejlesztések), a kormány pedig megkapja a falu vagy a város szavazatait.

Egyszóval, a választásokat is Brüsszel nyerte meg a Fidesznek. Én nem mondom, hogy állítsuk meg Brüsszelt, de szólni kéne nekik, hátha megállnak maguktól is...

springfield_nuclear_power_plant_1.png

Aztán sehol sem látom a paksi orosz hitel ügyét. Pedig tudja Tapsi Hapsi: legjobb most a paksi aksi. Elég nagy a csend az atomerőmű bővítésére felvett hitel moszkvai hitel körül, amit a múlt héten megtört ugyan Szél Bernadett, de a választól, amit kapott, nem nagyon visszhangzik a sajtó. Lássuk a kérdését és a válaszát kivonatosan – a teljes levelezés megtekinthető itt. (http://www.parlament.hu/irom41/03646/03646-0001.pdf?fbclid=IwAR3hTlKyBh871wcz0xYpnQt6bQJkcl-z3sSg1eFoNbK4Fur2jhxiF8F2bhA)

Címzett: Dr. Szél Bernadett (független) Benyújtó: Süli János, tárca nélküli miniszter (a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős) Tisztelt Képviselő Asszony! Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 42. §-ában foglaltak szerint a hozzám intézett „Mennyit hívtunk le a paksi hitelből?” című, K/3646. számú írásbeli kérdésére az alábbi választ adom.

Az Oroszországi Föderáció és Magyarország között megkötött nemzetközi hitel-megállapodás szerint az atomerőmű-építés eddig igazolt, összesen 98 millió eurós költségeinek finanszírozására az összeg 80%-ának megfelelő, azaz mintegy 78 millió euró hitel lehívására került sor.

A kedvező pénzpiaci feltételeket kihasználva 2018 májusában a Magyar Állam élt a hitelszerződésben erre biztosított lehetőséggel, és az addig lehívott hitel teljes összegét előtörlesztette, így jelenleg a paksi hitel miatt nem áll fenn tartozás az orosz fél felé.”

Hoppá. Ezek szerint lehívtuk az összeg négyötödét valamiért, aztán szépen visszatettük (ez eddig nem volt szokás más esetekben, de meg tudom érteni, ha a szigorú orosz pénzügyi fegyelemre gondolok, ott tényleg Sztecskinnel rendezik a mérleghiányt).

Akkor azonban Pakson most nagymérvű munkálatok folynak ezek szerint? Dehogy folynak. Hiszen novemberben már a kormány is elégedetlen volt Süli tárca nélküli miniszter munkájával, le is akarták cserélni, csak valamiért nem tolonganak a helyéért... ő májusban már eleve 22 hónapos csúszással vette át a beruházást, ráadásul azután elakadtak a közbeszerzések. Ezzel együtt május közepén még arról volt szó, hogy a Paks II. beruházás ütemterv szerint halad, az új blokkok határidőre elkészülnek. Erről beszélt Süli azután is, hogy a Roszatom vezetőivel tárgyalt Szocsiban, majd álláspontját július elején, az Országgyűlés gazdasági bizottságának paksi kihelyezett ülésén is elismételte. Szeptember végén viszont már elismerte a kormány, hogy tárgyalnak Paks II. szerződésének módosításáról. Jelenleg úgy tűnik, az új paksi atomblokkok átadása akár a lehető legkésőbbi időpontig, azaz 2032-ig is elhúzódhat.

Én, kérem, nem értem: ha az atomerőmű fejlesztésére szánt nem kis összegű hitel nyolcvan százalékát lehívtuk, de nem építünk semmit, akkor mi a fűzfán fütyülő rézangyalra költöttük mi ezt a pénzt, csak nem választásra? Még jó, hogy visszatettük, nincs hiány, de a költségvetésből kellett visszatennünk, ugyanis senkinek sincs 78 millió eurója a mellényzsebében. Az forintban 25 milliárd, meg némi apró. Na, ezt a 25 milliárdot sem látom az elszámolásban, pedig nem kisegér, két és fél stadion.

Különben minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyunk elégedve. Hogyne lennénk, hiszen Kásler mindenminiszter értékelése szerint (https://zoom.hu/hir/2018/12/06/kasler-magyarorszagon-olyan-beruhazasok-zajlanak-amilyenek-meg-matyas-kiraly-alatt-sem-tortentek/?fbclid=IwAR0ws1iQyfFg9bQumzoCB3fKf50B_SkgumIfr8Xu7-2sgqHzPDZtk0IU0rI) :

Magyarország rengeteget áldoz arra, ami az emberek életét jobbá teszi, mind a kultúra, mind az egészségügy és sport területén. Magyarországon elképesztő, eddig soha nem látott fejlesztések zajlanak, az egészségügy területén 500 milliárd forintból felépült a vidéki kórházi rendszer, 700 milliárd forintból elindult a budapesti fejlesztések sorozata, a kultúra területén olyan támogatások vannak, beruházások zajlanak, amelyek sem Mátyás király uralkodása alatt, sem a kiegyezés után nem történtek meg

És nem hazudik! Mátyás építtetett végvártól palotáig mindenfélét, csak éppen stadiont egyet sem. Sőt, a kiegyezés korában sem épültek stadionok, mi több, sem Mátyás, sem Deák, sem Tisza nem hirdetett meg atlétikai világbajnokságot olyan sportlétesítménybe, aminek egyelőre még az alapkövét sem rakták le, ugyanis a csepeli atlétikai stadionnal pont ez a helyzet. Az 1200 milliárdos kórházi fejlesztések csodásan hangzanak csak épp még nagyobb csoda bennük, hogy sehol sem látszanak, a kultúra meg úgy meg van támogatva, hogy már féltem: belé ne rokkanjon. Az igaz, hogy a Néprajzi Múzeum új épülete hétfőn elnyerte a világ legjobb középülete és az Európa legjobb középülete díjat is az International Property Awards (IPA) versenyén Londonban, csak éppen az is igaz, hogy egyrészt ez az épület még nem áll, másrészt, éppen november 30-án helyezték hatályon kívül az építési engedélyét! (https://444.hu/2018/11/30/nepszava-visszavontak-az-uj-neprajzi-muzeum-epitesi-engedelyet)

Azt elhiszem, hogy a látványterv díjat nyert, de egy kis ügyeskedéssel én is rajzolok, szerkesztek akár hétfejű sárkányt is képernyőn, legfeljebb a megvalósítás során kissé eltérünk a tervektől és hurkasütő lesz belőle. Különben meg láttam én annak idején a Duna Aréna látványtervét, az is olyan szépséges volt, hogy elakadt az ember lélegzete tőle, csak a gyakorlatban épült helyette egy parkolóház.

Egyszóval, kérem, így áll a költségvetésünk.

Olyan jól, hogy a felét meg se mutatták nekünk, a másik fele meg a magyar történelem legmagasabb éves hiányát mutatja.

Akkor ünnepeljünk.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása