Forgókínpad

Forgókínpad

Pápaváltozás Csíkban

2019. február 02. - Szele Tamás

Hölgyeim és uraim, most bemutatom, hogyan olvassuk félre a híreket. Az is igaz, hogy kell hozzá némi akarat és szándék a félreértésre, csőlátásra, valamint nem kevés felületesség: ezek nélkül talán még meg is értenénk, miről van szó és miért. Csak akkor kiderülhetne, hogy magának a hírnek semmi köze hozzánk, sőt, ebben a formájában nem is igaz.

És az olyan kellemetlen.

Tegnap végigsöpört a magyar sajtón a Blikktől a Mandineren keresztül a HVG-ig és a 24.hu-ig az információ, miszerint Orbán Viktor fogadhatja Ferenc pápát Csíksomlyón: ez aztán kavart némi indulatokat is, ki így, ki amúgy horgadt fel rajta, pártállás és világnézet függvényében. Hivatalossá akkor vált a híresztelés, amikor az MTI is kiadta hírként, sőt, azóta már frissítette is.

ferenc_papa.jpg

Hű, mekkora haraszt nem zörög, ha nem fújja a szél...

Én magam kétkedve csóváltam a fejemet. Hivatalosan ez elképzelhetetlen, ugyanis Orbán Viktor nem fogadhatja a pápát sem Csíksomlyón, sem máshol ezen a kerek világon, Budapestet kivéve, ami a bejelentett telephelye. Bárhol máshol maximum a pápa fogadhatja Orbán Viktort, ha olyan kedve van: a pápa Isten földi helytartója nominálisan, Orbán meg még az ellenkező hatalmat sem képviseli: mint tudjuk a Sötétség Fejedelme nemes ember, nem áll szóba akárkivel. Bár ez teológiai kérdés. Diplomáciai szempontból Orbán, mint szimpla, mezei kormányfő nem fogadhatja a pápát, aki nála sokkal magasabb rangú a nemzetközi diplomáciában. Még fordított esetben is kérnie kell az audienciát, találkozót, aztán vagy fogadják, vagy nem.

Tehát maximum akkor kezdeményezhetne találkozót Csíksomlyón, ha pápaváltozás lenne Csíkban, éspedig oly módon, hogy Orbán lenne azontúl a pápa, Ferenc pedig a magyar miniszterelnök. Én benne volnék a cserében, csak sokan mások nem örülnének. Arról már nem is szólva, hogy Csíkban eddig csak ördögváltozás volt, az is Tamási Áron egyik novellájában, másként nem.

No, akkor most, hogy tisztáztuk: nem lesz sem hivatalos találkozó, sem fogadás, sem pápaváltozás, lássuk csak, miből indult el ez az egész szamárság?

Vegyük az alaphírt, éspedig vegyük az MTI-ből, mert az a hivatalos.

Bukarest, 2019. február 1., péntek (MTI) - Az Adevarul című román napilap blogrovatában George Simion aktivista azt írja, hogy június elején Orbán Viktor magyar miniszterelnök fogja fogadni Ferenc pápát Csíksomlyón. Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke az MTI megkeresésére úgy reagált: ez „sajtókacsa”, amivel „nem foglalkoznak”.

George Simion - aki Románia és Moldova egyesülését szorgalmazza és jelöltként akar indulni a májusi európai parlamenti választáson - a székelyföldi románok egy szombati találkozójára hivatkozik, ahol ortodox püspökük, Andrei Moldovan azt állította: tudomása szerint sem Klaus Iohannis román államelnök, sem Viorica Dancila miniszterelnök nem vesz részt a csíksomlyói eseményen, így Orbán Viktor fogadja majd a pápát.

A blogger felszólította a román hatóságokat, hogy a pápa romániai látogatásának valamennyi helyszínén a román állam kompetens vezetői fogadják a római katolikus egyházfőt.

A Hargita, Kovászna és Maros Megyei Románok Civil Fóruma elnevezésű szervezet hétvégi ülésén - ahol a blogger szerint a román püspök nyilatkozata elhangzott - egy nyílt levelet is közzétettek.

Ebben a részt vevő székelyföldi román szervezetek azt kérték a román államtól, hozzon olyan konkrét intézkedéseket, amelyek gátat szabnak Magyarország törekvésének, hogy kiterjessze szuverenitását Székelyföldre a Budapest által finanszírozott erdélyi beruházások révén.

bszg \ bpt

MTI 2019. február 1., péntek 20:41”

Kérem, ebben minden fontos információ benne foglaltatik, ami csak szükséges a történet valódi természetének megismeréséhez, csak éppen a legtöbb ember oda sem figyel rá. Vegyük sorban.

Azt mondja, „az Adevarul című román napilap blogrovatában” jelent meg a hír. Nem a lapban – a blogrovatában! Körülbelül annyit jelent ez, mintha nálunk az Origo vagy másik oldalról az Index blogrovatában jelent volna meg: az ilyenekbe ír boldog és boldogtalan, amit akar, az már a szerkesztő felelőssége, mit válogat be a lapban megjelenő anyagok közé. Esetünkben a szerkesztőnek ez a blogbejegyzés volt érdekes. Nem biztos, hogy fontos, még kevésbé, hogy igaz is: de érdekes.

Aztán ott van maga a szerző, George Simion. Nem egy elfogulatlan publicista, sőt: ha kicsit utánajár az ember, két dolgot azonnal megtud róla. Az első, hogy jelölt az idei uniós választásokon, a második, hogy életének egy fő célja van, és ez Moldova, valamint Besszarábia egyesítése Romániával. Már 2004 óta erre az egy pillérre építi a politikai karrierjét, elannyira, hogy az idei választási jelszava az EP-kampányban is az, miszerint: „Nagy-Románia Európában”. Egyszóval nem egy fénylő tekintetű fiatal és idealista liberálissal van dolgunk, akárhogyan is ábrázolja saját magát megafonba kiabáló aktivistaként a blogja fejlécén, hanem egy számító és nem kicsit nacionalista, profi politikussal. Akinek lehet hosszú távú célja ez a bizonyos határrevízió (csak elég sokáig kell élnie ahhoz, hogy az oroszok egy gyenge pillanatukban ebbe belemenjenek, de pár száz év alatt még ez is megeshet), azonban rövid távú célja mindenképpen a zsíros brüsszeli állás és fizetés.

Utána vegyük csak a nagyszentségű (preasfintit) püspök esetét. Még csak nem is Simion beszél a blogbejegyzésben arról, hogy Orbán fogadná a pápát, hanem ő. Szó szerint:

Este inadmisibil într-un Stat Român de unde toţi politicienii iau salariu, să-l întâmpine pe Papa Francisc prim-ministrul Ungariei. Marea ruşine a românilor! Marea ruşine a românilor!” - P.S. Andrei, Episcopul Covasnei şi al Harghitei.”

Magyarul:

Megengedhetetlen a román államban, amelytől az összes politikus kapja a fizetését, hogy Ferenc pápát a magyar miniszterelnök fogadja. Ez a románok nagy szégyene! A románok nagy szégyene!”

Hát kétségtelen, hogy különös helyzet volna, csak éppen ilyesmiről szó sincs, nem is lehet, tehát nincs mit szégyellni. Még tán megbeszélés sem lesz a résztvevők között, maximum találkoznak, de annak nem lesz diplomáciai jellege vagy fontossága. De miért háborog ennyire a püspök? Honnét veszi egyáltalán a „fogadás” hírét?

Úgy áll a helyzet, hogy nem kapott hivatalos értesítést az egyházmegye sem Iohannis elnök, sem Viorica Dancila miniszterelnök közelgő látogatásáról. Mondjuk nem kötelező nekik odamenni, de a püspöknek az fáj, hogy szerinte nem is fognak, nem jön hozzá magas vendég Bukarestből. Ezért bocsátotta útjára ezt a – nem nevezhetjük egyébnek – vélelmet. Amelynek annyi a realitása, mintha húsevő kenguruk támadásától tartana az éji homályban.

Ezt aztán már könnyű volt meglovagolnia, szétkürtölnie az éppen kampányoló Simion mesternek, akinek jól jött ez így, választások előtt, mint egy falat kenyér, olyan jól. Nincs itt egyébről szó, mint egy sértődött püspökről és egy kampányoló nacionalista politikusról.

Hogy Orbán Viktor sajtófőnöke nem foglalkozik a dologgal, az igencsak érthető: jobban is teszi, ugyanis ha foglalkozna, be kéne látnia nyilvánosan a magyar kormányfő diplomáciai jelentéktelenségét Ferenc pápához képest. Az meg kényelmetlen volna.

Mármost, láthatjuk: az MTI-hírben voltaképp minden információ megvan a maga módján, ellenben egy sor magyarázat nem sok, annyi sincs melléje. Ami nem is volna kötelessége különben a hírügynökségnek: a kedves felhasználó értelmezze, ahogy akarja vagy tudja, ők a hírt adják, nem a hátterét.

Képzelhető, hogy micsoda indulatokat sikerült kiváltani aztán vele, jobboldaltól baloldalig. És nem először esik bele a magyar sajtó abba a csapdába, hogy egy román nacionalista politikus szavait félreérti, csak, mert az Orbán Viktorról beszél: pár évvel ezelőtt az ultranacionalista Bogdan Diaconu lett néhány napra hős Budapesten, mert volt pár keresetlen szava a magyar kormányfőről. Már akkor is kár volt az írásának csak az első felét idézni, amiben Orbánt bírálta: ugyanis a második feléből már látszott, miféle szélsőjobboldali figurával van dolgunk. Akkor komoly sajtóviták kerekedtek abból, hogy akik tudtak románul, figyelmezettek a veszélyre, akik meg nem – és ez a sajtó munkatársainak, valamint a közönségnek a nagyobbik része – nem értették, mi a baj ezzel a jó emberrel, aki olyan szép csúnyákat mond az Orbánról? Hát csak az, hogy például 2016-ban megalapította a Vlad Tepes-gárdát. Az igaz: akkora közömbösség övezte ezt az alakulatot, hogy érdeklődés hiányában meg is szűnt. De lám, Budapest valamikori hőse micsoda alak volt valójában...

Száz szónak is egy a vége: Csíksomlyón senki nem fog hivatalosan fogadni senkit, maximum találkozhatnak a búcsúban a pápával mindazon politikusok, akik odamennek: ha Orbán odamegy, ő is, ha Iohannis odamegy, ő is, ha Viorica Dancila odamegy, ő is, és ha megjelenne Hatodik Tupou tongai uralkodó őfelsége egyenesen Nuku'alofából, akkor ő is.

Nincs szó semmi egyébről a nagy harasztzörgés közepette, mint egy uniós választási kampánycselről.

De végső soron ez akkor is egy búcsú lesz, nem egy konferencia.

És nem lesz Csíkban pápaváltozás sem.

Szóval, nyugodjunk meg: újból nem történt semmi.



Szele Tamás

süti beállítások módosítása