Forgókínpad

Forgókínpad

Nagy utazás

2019. február 11. - Szele Tamás

A miniszterelnöki évértékelő és az epekrízis sok szempontból hasonlítanak, elannyira, hogy nálam egybe is estek. Véletlenül, természetesen, merő egy tiszta véletlenségből – bennem valóban akad némi mazochizmus, hiszen képes voltam figyelemmel kísérni a főméltóságú agymenést, de magamtól sosem súlyosbítottam volna eperohammal.

Mindennek van határa, nem lehet büntetlenül halmozni az élvezeteket: vagy Orbánt elemzem, vagy a rosszullétet, és mivel az előbbi a közérdekű, maradjunk a miniszterelnöknél, még akkor is, ha hatásaiban nagyon sok közöset mutat az utóbbival. Persze, vannak különbségek is: például az előkészületeket illetően. Az epegondokra nem nagyon lehet felkészülni, engem majdnem mindig váratlanul érnek, a miniszterelnöki évértékelőre viszont igen: épp ezért körül is kerítették fekete lepellel borított kordonnal a Várkert Bazárt, ami így tehát felvette a „Várkert Bezárt” nevet. Én mindig mondtam, hogy akármilyen ígéretes is ez a politikus, egyszer még rács mögött és gyászkeretben végzi. Ennek is eljött hát a napja...

kordon.jpeg

(Fotó: 444)

Na jó, de hagyjuk meg a hedonista víziókat a hanyatló Nyugat ópiumának: mit mondott ez a drága ember?

Szokása szerint sokat és vadakat. A legradikálisabb kijelentése az volt, miszerint:

A magyarok ismét hisznek a jövőjükben”

Abban mindenképpen hisz a nép, hogy lesz holnap is nap: csak abban nem biztos senki, milyen lesz ez a holnap. Orbán szerint ragyogó.

A magyar gazdaság a dimenzióváltás állapotában van, a hagyományos ipari termelés mellett nő a magas hozzáadott értékű, kutatásra épülő ipar részesedése. De fizikai munka mindig lesz, a munkások nem fognak eltűnni, mindig szükség lesz a munkájukra, ezért meg kell becsülni őket - közölte. Azonban fel kell futtatni az új digitalizációra, robottechnikára épülő iparágakat is.”

Igen, persze, dimenzióváltás, Csillagkapu, féregjárat, robotok... mindig mondtam, hogy ebben az emberben egy nagy sci-fi író veszett el. Sajnos teljesen elveszett, pedig annak jobb volna, mint kormányfőnek.

Mindenkinek lesz munkája, otthona, minden gyermeknek lesz bölcsőde, óvoda, iskola, étkezés és tankönyv, lesz támogatás a fiataloknak, és jut mindenkinek tisztes idős kor is.”

Édes úr: nincs politikus a világon, aki ezeknek az ellenkezőjét ígérné. Vagy ennél kevesebbet. Ezek azok az alapvetések – más dolgokkal együtt, természetesen – amiket minden államnak biztosítania kell a polgárai számára. Ha ezeket egy kormány nem biztosítja, joggal döntik meg, hempergetik meg kátrányban és tollban, és zavarják ki a prérire. Hogy a valóságban az alapkövetelmények nem mindig teljesülnek, például esetünkben sem? Az most még csak jó magának (és rossz nekünk, választóknak), mert megígérheti a betartásukat és érvelhet úgy, hogy ellenfelei ezektől a minimálisan is járó dolgoktól akarják „elvágni” a népet. Azonban ha sokáig hibádzni fognak a fent említettek, változni fog a helyzet, és magának nagyon rossz lesz. Az előbb idézett mondattal nem mondott többet, mintha az ígérte volna: „Szabad lesz lélegezni és a víz felülről lefelé folyik majd”.

De egyébként minden rendben van az országban, a világban már nem annyira, Brüsszel az új internacionalizmus fellegvára (már bocsánat, de milyen legyen egy államszövetség központja, netán nacionalista?), ámde mi választ adunk nekik.

Nekünk, közép-európaiaknak még megvan a saját jövőnk”

- hangsúlyozta, kijelentve ezért: a kormány bevándorláspolitikája szilárd marad,

nix ugribugri”.

Ez bevándorláspolitikának elég lapidáris. Viszont tény, hogy rugalmas: szinte bármi beleférhet. Ugyanis semmit sem jelent. A valódi intézkedések a családvédelem terén zajlanak majd, éspedig feltehetően azért, mert ha kellőképpen megszaporodunk és elsokasodunk, az Orbán Viktor fejében hemzsegő migránsok majd elkerülik a Kárpát-medencét, mert olyan nagy lesz a zsúfoltság, hogy egyszerűen be sem férnek.

Akkor lássuk azt a hétpontos családvédelmi akciótervet:

1. Bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását. Minden 40 év alatti nő, aki első házasságát köti, 10 millió forint kedvezményes kölcsönben részesülhet. A törlesztést az első gyermek érkezésekor három évre felfüggesztik, a második gyermek érkezésekor újból három évre felfüggesztik, és a tőketartozás harmadát nem kell visszafizetni. Ha harmadik gyermek is születik, a kölcsön további részét teljes egészében elengedik.

2. Bővítik a csok kedvezményes hitelét. Jelenleg a kétgyermekes családok 10, a három és több gyermeket családok 15 millió forint kamattámogatott kölcsönt vehetnek igénybe új lakás vásárlására. A jövőben a két- és többgyermekes családok a hitelt használt lakások vásárlására is felhasználhatják.

3. Közölte: eddig a harmadik és minden további gyermek születése esetén egymillió forintot vállaltak át a nagycsaládosok jelzáloghiteléből. Most már a második gyermek születésekor egymillió forintot, a harmadik gyermeknél 4 millió forintot, minden további gyerek születésekor újabb egy-egymillió forintot vállalnak át.

4. Kitért rá: azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek és neveltek, életük végéig mentesülnek az szja fizetése alól.

5. Azt is mondta: elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja. Legalább hétszemélyes új autó vásárlását támogatja a kormány: a legalább három gyermeket nevelő családok 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak.

6. Orbán Viktor arról is beszélt, megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást. Három év alatt 21 ezer új bölcsődei férőhelyet létesítenek. Az év végéig ebből megépítenek 10 ezret, 2020-ban és 2021-ben pedig további 5, illetve 6 ezret. Ez azt jelenti, hogy 2022-re minden szülő, ha akarja, bölcsődébe viheti a gyermekét.

7. Hetedik pontként említette, hogy bevezetik a nagyszülői gyedet, így ha a szülők így döntenek, a nagyszülők is gyeden maradhatnak helyettük.

Bejelentette a középiskolai nyelvoktatás korszerűsítését, közölve: minden középiskolás a 9. és a 11. tanév nyarán kéthetes külföldi nyelvtanfolyamon vehet részt a kormány költségén.

Beszámolt továbbá arról, hogy a kormány döntése értelmében 700 milliárd forintot fordítanak egészségügyi fejlesztésekre, ideértve a budapesti centrumkórházak megépítését is.”

Kérem, tudom, hogy ez hosszú volt, de tessék nekem elhinni: csakis eredetiben és a legnagyobb pontossággal szabad idézni. Hát mi akar ez lenni?

Ez bizony az ígérgetés magasiskolája. A vak is látja, a gyermek is tudja, hogy ez a hét pont így és ebben a formában, most nem valósítható meg, nagyon szép és jó volna, ha mégis, de egyszerűen nincs rá pénz. Akkor minek kellett megígérni ezt a skandináv típusú jóléti társadalmat? Azért, mert

  1. Ha mindent megígérünk, amit csak meg lehet, politikai ellenfeleinknek nem marad mit ígérni, egyszerűen előre kisajátítottuk előlük a lehetőségeket. Ők már maximum annyit mondhatnak utánunk: „De mi komolyan is gondoljuk”.

  2. Ha azonban már minden jót megígértünk, akkor ellenfeleink csakis rosszat akarhatnak nekünk és az egész országnak: hiszen a jó dolgok már nálunk vannak. Ez a gondolatmenet, a szokásos fideszes túlzásokkal megspékelve oda fog vezetni a kormánypropagandában, hogy ha bárki, ismétlem, bárki fellép a kormánnyal szemben a politika bármely szintjén, ideértve a kocsmai bádogpultot is, azt azonnal gyermekgyilkosnak és idősek kirablójának lehet bélyegezni, hiszen „nem akarja a mi jónkat”.

  3. Tömörebben: „Mi jót akarunk mindenkinek. Tehát aki jót akar, az mi vagyunk, aki nem azonos velünk, az törvényszerűen nem is akarhat jót. Az gonosztevő.”

Ez már az ultima ratio, a diktatúrák logikája. Sajnos a kormány valóban lépéselőnyt élvez, ugyanis a politikai logika alapján ő van abban a helyzetben, hogy megígérhet bármit a világon, legfeljebb nem tartja be. Itt nem is csak annyiról van szó, hogy az ígéret-cunami kényelmetlen helyzetbe hozza a mostani ellenzéket (mert hát ők nem nagyon riposztolhatnak más ígéretekkel – itt már minden meg lett ígérve és némileg még több is), itt már arról beszélünk, hogy ez a logika minden jövőbeli ellenzéket is lehetetlenné tesz.

Nem csak a bevándorlásra érvényes tehát a vezérelv: „Nix ugribugri”.

Az igazi nagy utazás még vár a magyarokra, és a legnagyobb győzelmek még csak most jönnek. (...) Magyarország mindenek előtt, a Jóisten mindannyiunk fölött. Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!” - zárta beszédét Orbán Viktor.

A fekete kordonok rácsai mögött.

Hát...

Elindulunk, elindulunk, az éjbe megy a vonatunk,
S az éjszaka, az éjszaka, a puha testű éjszaka,
Vonatunk kattogó zaja...”



Szele Tamás

süti beállítások módosítása