Forgókínpad

Forgókínpad

Maradhat?

2019. május 09. - Szele Tamás

Van, aki idegrohamot kap ettől a kérdéstől, van, aki rezignáltam legyint, én általában nem csinálok ügyet belőle – mármint, amikor a boltban vesz az ember valami felvágottat, kér huszonöt dekát, és az eladó azt mondja: „harminc lett, maradhat?” Maradhat általában, persze – hogy ragaszthatná vissza? Na, most akkor tessék elképzelni ugyanez sportlétesítményekkel.

Az már kicsit húzósabb, de nincs olyan magyar építési vállalkozó, kivitelező, aki el ne játszaná. Most éppen a kaposvári uszoda lett drágább bagatell 496 millió forinttal, maradhat? Persze, hogyne maradhatna... Azért érdekelné az embert, hogy mi módon lett ennyivel drágább, de szerencsére van indoklás, az Index utánakérdezett. (https://index.hu/sport/uszas/2019/05/08/kaposvari_uszoda_500_millio_dragulas_utolso_simitasok_magyar_epito_fesz_paar_attila/?_ga=2.83426974.907233437.1556304331-1202744335.1556304331)

kaposvari_uszoda.jpg

A módosítás indoklása szerint olyan előre nem látható változtatásokról van szó, mint például a megfelelő fűtés és szellőzés biztosítása az uszodában, vagy a beléptetőrendszer összehangolása az informatikai hálózattal. De kellett még pénz a kút vizének vas- és mangántalanítására, illetve további eszközökre, tároló-bővítésre, illetve a nézőtér berendezéseire.” (Index)

Ha nem olvasom, eszembe sem jutott, hogy egy uszodában fűteni is kell (mellesleg: a Duna Arénában is volt emiatt gond annak idején), szellőztetni kéne vagy a nézőtéren székek lennének. Minek szék? Tessék állva nézni, sportosak vagyunk, nem elpuhult, kígyóvállú bölcsészek a romkocsmából! Mindegy, most már lesz. Tessék mondani, a vizet be tetszettek vezetni? Mert anélkül is uszoda lenne, csak a működtetése volna kissé hektikus. Mondjuk a közönség kéne telehordja a medencét, vederrel, és verseny után kimernék belőle, tiszta haszon volna, valóságos tömegsport. De sajnos szerintem már van benne vezetékes víz.

Kár, mert lehetne a neve „Búvár Kund Interaktív Nemzeti Tömeguszoda”.

Mindegy, tekintetes bíróság, ily módon került tehát a kaposvári uszoda négy és félmilliárd helyett ötmilliárd körüli összegbe, úgy, hogy félmilliárdot a munkálatok finisében könyveltek bele.

Lehetne beszélni szerencsétlen véletlenről, kivitelezői hanyagságról, de ez nálunk sem nem véletlen, sem nem hanyagság hanem hagyomány. Nincs olyan sporttal kapcsolatos költség, ami menet közben ne emelkedne, bár ha sportlétesítményekről van szó, akkor nem csak megszalad az összeg, de eléri az első, a második és a harmadik kozmikus sebességet is és rövid úton elhagyja a Naprendszert.

Ott van például a Puskás Stadion esete. Az most már mindenképpen megépül, kerül, amibe kerül – mennyibe is kerül?

Eredetileg harmincötmilliárd forintot szántak rá, ami igaz, hogy hét kaposvári uszoda, de ha azt vesszük, hogy most tartunk olyan százkilencven-kétszáz milliárdnál, nem is volt kezdésnek olyan nagyon sok. Ne ámuldozzunk: egy elemzés szerint minden kormányzati nagyberuházás pontosan az ötszörösére drágul a kivitelezés folyamán, kivéve, mikor ennél is drágább lesz: a vizes VB 24,5 milliárd forintról indult, és képtelenség megmondani, mennyibe került végül: olyan 175-190 milliárdig lehetett követni, aztán titkosították. A kormány 130 milliárdot be is ismert, de utánaszámolva jelentősen több a kiadás – olyan is volt, hogy a záróünnepély után két nappal még drágult egymilliárddal, sőt, még egy évvel a rangos sportesemény után is emelkedett az ára huszonhét milliócskával. (https://blog.atlatszo.hu/2018/06/egy-evvel-a-vege-utan-27-millioval-dragult-a-vizes-vb/) Értsük meg, ez egy óriási esemény, hatalmas vállalkozás, nehezen áll meg, mint a gőzmozdony, pláne, ha van mögötte egy megrakott szerelvény.

Egy év a féktávolsága. Persze, azért ilyen nagy, mert a szerelvény arannyal van megrakva.

De térjünk vissza a Puskás Stadionhoz, amiben még Schmidt Mária is kap egy kis múzeumot: annak az építése zavartalanul halad és exponenciálisan drágul, bár az ötszörös szorzón még belül van: a munkálatok 2017 áprilisában kezdődtek és elvileg ütemterv szerint haladnak. Muszáj is nekik, mert létezik egy szerv, ami felügyeli őket: ez a Puskás Ferenc Stadion Időarányos Kivitelezését Nyomon Követő Bizottság. A vezetője személyesen Orbán Viktor. Szóval, ha drágul, mert drágulni fog bizonyosan, az a legfelsőbb engedéllyel történik.

Az megint más kérdés, hogy el fog készülni, különben ugyanis fújhatjuk a 2020-as részvételt a foci-EB rendezésében. Elkészül, minden áron – és hát, mivel sietni kell, az a minden ár elég magas lesz. Viszont ebbe az is beletartozik, hogy labdarúgáson kívül másra nem lesz alkalmas.

Az eredeti tervekben húsz sportág szerepelt, köztük az atlétika is, melyből 2023-ban világbajnokságot rendezünk, ahhoz kelleni fog helyszín, ha a föld alól is! Lemondani már tényleg nem lehet ezeket a rendezéseket, részvételeket, most már meg kell épüljenek. Még szerencse, hogy a hamvába hótt budapesti olimpia tervei között volt egy csepeli atlétikai stadion is – nosza, húzzuk fel üstöllést. A helyszín megvásárlására és a tervekre viszont már elment 21 milliárd forint. Amikor még úgy nézett ki, hogy lesz olimpia, körülbelül 120 milliárdra becsülték ennek a stadionnak a költségeit, de azóta sokat változott a gazdasági helyzet. Mindenesetre az atlétikai stadion bekerült a Kemény Ferenc Programba, ami elvileg garantálja a megvalósulását. Elvileg. Az építészeti terveket már készítik, a Napur Architect Kft. 4,7 milliárdért vállalta a tervezést – hogy mennyi lesz a beruházás végső összege, az egyelőre nem ismert.

Csak épüljön is meg, mert bizony van nálunk rossz példa is az elhamarkodott szervezésre. A Maccabi Játékok esete. Azokat ugyanis a most épülő Kerepesi úti Sportparkban kívánták megrendezni, de az csak 2020-21-ben fog elkészülni, ezért új helyszínt kellett nekik találni. A legtöbb verseny így a Ludovika Akadémiára kerül. Fontos helyszínek lesznek még a Hajós Alfréd Sportuszoda, az MTK városmajori teniszpályái és röplabdacsarnoka, a Lantos Mihály Sporttelep futballpályái, valamint az alcsútdobozi Pannonia Golf & Country Club. Egyszóval, a Maccabi Játékokat is megrendezzük – csak kissé szétszórtan. És ez majd rengeteg problémát okozhat. Egyelőre 25 milliárd forintba kerültek, létesítmény építése nélkül.

Így jár az ember, ha légvárba tervez sporteseményt.

Mellesleg a Kemény Ferenc program költségvetése is érdekes, mintha gyárilag lenne belétervezve a túllépés: ugyanis a HVG adatai szerint legkevesebb 34,8 milliárd forint a teljes program költségvetése, ám a benne szereplő csepeli stadion, mint láthattuk, körülbelül 120 milliárdba fog kerülni… olyan márpedig nem nagyon van, hogy kevesebb pénzből kijöjjön több, jelesül vagy háromszor annyi. De itt láthatóak a sarokszámok, ha valakit érdekelnek. (https://net.jogtar.hu/getpdf?docid=A17H2016.KOR&targetdate=fffffff4&printTitle=2016/2017.+%28XII.+22.%29+Korm.+hat%C3%A1rozat&referer=http%3A//net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi%3Fdocid%3D00000001.TXT)

 Izgalmas a Velodrom és az Xtrém Park kérdése is. Az olimpiai hatástanulmány annak idején a Velodromra 25 milliárd, az Xtrém Parkra 5 milliárd forinttal, egy fedett atlétikai csarnokra pedig 3 milliárddal számolt, vagyis már a legóvatosabb becslés szerint sem lehet annyival megúszni, mint amennyit elkülönített a kormány. Biztos, ami biztos, az óbudai kerékpáros-stadion tervezésére és az ott lévő épületek elbontására már elköltöttek több, mint 1 milliárd forintot, az extrémsportpark és az evezősközpont tervezésére pedig 473 milliót, de ez csak aprópénz a lehetséges végösszeghez képest.

A Fradiváros költségeit megbecsülni sem tudjuk, eddig 25 milliárdba került a létesítmény, és messze nincs még kész, a 2022-es férfi kézilabda EB épülő kézicsarnok olyan 10-15 milliárd lehet majd, még nem említettük viszont a Budapest Déli Városkapu tervet. Ennek keretében épülne egy 12 ezer egyetemi hallgatónak szánt diákváros. Ez előbb az atlétika-vb résztvevőinek a szállása lehetne, utána kaphatnák meg az egyetemisták, de a mérete alapján olimpiai falu is lehetne belőle.

És ez a sok beruházás mind túlmért, sőt, még inkább túl fogják mérni. Hápogunk a kínai vasútberuházásra felvett ezer milliárd, a Paks 2-re felvett háromezer milliárd forintnyi hitelen, de úgy égetjük a pénzt, mintha nem lenne holnap. Csak sportlétesítményekre elment az utóbbi pár évben – az olimpiai álmok kútba esése után! - legalább egy Budapest-Belgrád vasútvonalnyi pénz.

Ezekhez képest az a röpke, bohém kis költségvetési túllépés Kaposváron, az a bagatell 496 millió igazán csak villamospénz.

Bár azzal is el kéne számolni.

De a többi beruházások is kicsit nagyra sikerültek.

Maradhatnak?

Tényleg?

Ez mind maradhat?

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása