Forgókínpad

Forgókínpad

Kifakult Toroczkai

2019. június 26. - Szele Tamás

Tegnapelőtt azzal kezdtem, hogy nem értem Budaházy Györgyöt. Kellett egy nap, hogy megértsem, az már biztos: de kezd világossá válni, miért is van akkora szükség a Pride rendezvényeinek megzavarására, hogy amiatt akár utcára is megy, családostól, követőstől, sőt, ha kell, kővetőstől. Most próbálják megmenteni a Mi Hazánk nevű egyletet, mely egyébként érdeklődés hiányában szétoszlana lassan.

toroczkai.jpg

Persze, ezt deduktív úton szűrtem le, nem mondott ilyent sem Budaházy, sem Toroczkai, másokat mondtak, tettek - de lássuk az eseményeket. Azt szögezzük le, hogy Budaházyék nem a Mi Hazánk keretében akcióznak, hanem azzal mintegy összhangban, ez a szélsőjobbon már máskor is megfigyelhető volt: az ilyen szervezeteknek rendszerint hivatalosan semmi közük nincs egymáshoz, csak a tagságuk fedi le egymást olyan nyolcvan-kilencven százalékban.

Meg eljárnak egymás rendezvényeire.

De mindegyikre ám.

Tehát, ugye, hétfőn megtartották a harmadik Pride-ellenes akciót is, ami kissé nevetségbe fulladt, ugyanis kitapsolták és kivezették Budaházy Eddát az Aurorából – de lássuk, mit ír erről a Mérce helyszíni tudósítása? 

Két tiltakozó csoport is megjelent hétfő este a budapesti Auróra közösségi helyen, ahol a Pride tartott rendezvényt a Pride hónap kapcsán. Budaházy Eddát és társait a szervezők kérésére rendőrök kísérték ki a helyről.

Az Aurórában az 50 éve kitört Stonewall lázadás emlékeztek. 1969. június 28-án tört ki az a tüntetéssorozat New Yorkban, amikor egy melegbár közönsége szembeszállt az őket zaklató rendőrökkel . Ezt az eseményt az LMBTQ közösség jogegyenlőségért folytatott küzdelmének gyújtópontjának tekinti a történelem.

Ma este negyed 7 tájban jelent meg a budapesti Aurórában Budaházy Edda melegellenes aktivista és két társa, akik közül egyikőjük a Mi Hazánk ifjúsági szervezetének ifjúságpolitikai szakpolitikusaként mutatkozott be. A rendezők nem engedték be őket a Pride rendezvényére. Budaházyék arra hivatkoztak, hogy előzetesen regisztráltak, és csupán tájékozódni és vitatkozni szeretnének, míg a rendezők a házirendre hivatkozva megtagadták bejutásukat, és távozásukat kérték.”

Itt a részletek következnének, melyekre most nem térünk ki, az a lényeg, hogy végül a két tüntető csapat megállt a klub bejárata előtt, és tovább folytatták a tiltakozást, álldogálást a rendőrség pedig közölte velük, ha belépnek újra a helyre, akkor intézkednek ellenük. Illetve, egy részlet mégis figyelmet érdemel: a tiltakozók hiányolták volt a kutyás oszlatást. 

A jelenet nem volt mentes a komikumtól. Intézkedni ugyanis egy kutyás járőr érkezett, akik az intézkedés idejére a kutyáikat az autójukban hagyták. Erre tekintettel megkérték a rendzavarókat, hogy fáradjanak ki az épület elé, hogy a kutyák ne legyenek bezárva a kocsiba a hőségben. Amire az egyik rendzavaró felháborodott, hogy miért uszítanak rájuk kutyákat . „Itt van a kutya és magára eresztettem?” - kérdezett vissza erre a rendőr, majd szép lassan is megismételte, hogy a kutyák a kocsiba vannak bezárva, épp ezért kéne kimenni, hogy legalább a légkondit bekapcsolhassa az állatoknak. A rendzavaró ezután egy kicsit még derpegett azon, hogy mégse kéne kutyákkal fenyegetőzni.” (444)

Hát, ez már Bástya elvtárs kategóriája, akit meg sem akarnak gyilkolni. Magát az akciót sikeresnek csak annyiban nevezhetjük, hogy bekerült a sajtóba, de hát körülbelül ennyi is volt a célja: az eddig három Pride-ellenes tiltakozás vezette fel Toroczkai László keddi sajtótájékoztatóját, amin egyenesen az esemény betiltását követelte. Mert ha nem tiltják be, akkor majd ő a közerkölcs védelmében ellendemonstrációkat szervez, sőt, összevonja a szemöldökét, mint példaképe, Rózsa Sándor, és igen csúnyán fog nézni. Lássuk akkor most az MTI-hírt.

A Mi Hazánk Mozgalom felszólította a belügyminisztert és a rendőrséget, hogy tiltsák be a július 6-ára meghirdetett Budapest Pride felvonulást.

Toroczkai László, az ellenzéki párt elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján közölte: ha mégsem tiltják be a felvonulást, akkor bebizonyosodik, hogy Magyarországon a rendőrség politikai alapon kettős mércét alkalmaz, ezért a Mi Hazánk Mozgalom ellendemonstrációkat rendez.
A politikus utalt arra, hogy májusban pártjuk tervezett törökszentmiklósi felvonulását - amelynek keretében a „cigánybűnözők” ellen akartak fellépni - a rendőrség a „foglyul ejtett közönség” elvére hivatkozva tiltotta be.
Hozzátette, a Pride felvonulás alkalmával, amikor „több ezer deviáns készül provokálni Budapest utcáin”, a foglyul ejtett közönség a sokszorosa lehet a törökszentmiklósinak.
Szerintük a Pride felvonulást annál is inkább be kellene tiltani, mert azon - mint mondta - valójában nem a homoszexuálisok jogaiért demonstrálnak a résztvevők, hanem a családok, a tradicionális értékek ellen. Provokálják a keresztény egyházat és meggyalázzák a magyar történelmi jelképeket - fogalmazott.
Toroczkai László közölte: ha nem tiltják be a felvonulást, akkor egyértelmű, hogy a kormányzat asszisztál egy ilyen gyalázatos rendezvényhez. Ebben az esetben a Mi Hazánk Mozgalom a közerkölcs védelme érdekében tartja meg az ellendemonstrációkat - mondta a párt elnöke.” (MTI)

Hát, Toroczkai jogi érvelése azért nem állja meg a helyét, mert azt feltételezi, hogy az 1997 óta valamilyen formában mindig megtartott Pride-dal szemben csak két állásfoglalás lehetséges, éspedig vagy a kritikátlan elfogadás vagy a merev elutasítás, harmadik lehetőséget nem ad (mint Orbán Viktor kiváló tanítványa, tőle tanulta ezt a módszert), tehát akármelyik állásponton van valaki, mindenképpen minősülhet „foglyul ejtett közönségnek” a másik fél demonstrációja esetén, csak hát ezt a jogi fogalmat nem erre találták ki. Ez Törökszentmiklóson érvényes volt, itt nem érvényes, arról már nem is szólva, hogy Budapest kétmilliós lakosságának döntő többsége rendszerint csak a tévéhíradóból tudja meg, hogy volt Pride: ugyanis sem nem ellenzi, sem nem támogatja az eseményt, hanem teljesen hidegen hagyja az őket.

És hát süt az elhangzottakból a sértődöttség. Tulajdonképpen mit látunk? A Mi Hazánk nagy reményekkel és meglehetősen elavult eszköztárral látott neki annak, hogy átvegye a Jobbik helyét a szélsőjobboldalon, aztán sürgősen oszlásnak is indult. Toroczkai a párt alapításakor úgy gondolhatta, egyszerű dolga lesz: 2006 óta biztos lehetett a „népi” kisebbségellenességben (ami azért nem egy ennyire egyértelmű jelenség, és állandóan változik), elmondja a 2006-os szlogeneket, amik 2010-ben a Jobbikot bejuttatták a Parlamentbe, szervez pár demonstrációt, megalapítja más néven a Magyar Gárdát, és egyszerűen beül a Vona Gábor helyére.

Hát ez 2006-ban lehet, hogy nyerő volt, 2010-ben működött, 2014-ben már változott a helyzet és 2019-ben teljes bukás.

Egyre-másra lépnek ki az alapítók a pártból, Budaházy hol Fidesz-kreatúrának nevezi őket, hol támogatja, valószínűleg annyira nem tud fontos lenni nekik a közös ideológiai alap, hogy bármit is komolyan vegyenek, a gárdaalapítás nevetségesre sikerült, még az ellentüntetők is többen voltak a zord léptű légiósoknál, a törökszentmiklósi demonstrációs debütálás szintén jelentéktelen volt – Toroczkai most előhúzta a szélsőjobb utolsó adu ászát, a homofóbiát, ha erre sem jön be semmi, már nem sokat tehet.

Mármost úgy néz ki a Mi Hazánk, mintha – rockzenei hasonlattal élve – 1973-ban összeállna Chubby Checker 1960-as zenekara, eljátszaná a korai twist-számokat és azt kiabálnák a színpadról – tizenhárom év elmúltával! - hogy „Ez a valódi lázadás, végre mindenkinek megmutathatjátok a seggeteket, come on, let's twist again!” Mindezt messze a hard és progresszív rock virágkorában, a metál felemelkedése és a diszkó divatja idején, szóval egy teljesen lefedett zenei piacon akarnak lejárt szavatosságú árut eladni.

Egyszóval, a Mi Hazánk a Jobbik Revival Band, vagy még inkább a Jobbik búcsúkoncertje (le merem fogadni, nem az utolsó) és most csodálkoznak, hogy a tizenhárom éves sikereknek nem csápol a közönség.

Nem is fog.

Ami a rendőrséget illeti: ők sem fogják betiltani a bejelentett, engedélyezett Pride-ot, ezt Toroczkai is, emberei is tudják, és épp ettől várják a népszerűséget: úgy gondolják, ha rendeznek pár atrocitásoktól sem mentes ellentüntetést, arra majd csődülni fog a közönség, nem lehet igaz, hogy erre nincs már igény.

Pedig tömegigény nincs, vége a régi szép napoknak, meneteléseknek.

A rendőrség majd megint fellép ellenük – és ezzel kész is. Vége a mesének. Toroczkai most azért kapaszkodhat ilyen veszettül, mert szeretne legalább valamit elérni az önkormányzati választásokon, mondjuk a saját ásotthalmi széke nincs is veszélyben, de ennél többet akarna.

Nem fog kapni, ez a piac már le van fedve, szét van osztva.

És hát a tegnap slágereivel nem lesz ő már népszerű.

Kifakult sztár.

Fakulhatna a többi is, minél előbb.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása