Forgókínpad

Forgókínpad

Oroszlánok, medvék, hírek

2019. június 30. - Szele Tamás

Van, hogy az embernek elege lesz a nagypolitikából, elege még a kicsiből is, súlyos túladagolásában már csak az állatos hírek bírják lekötni, de azokból is lehet politika, ha olyannak olvassák őket... szóval, most hírolvasási és -értelmezési tanfolyam következik, oroszlánokkal és medvékkel.

oroszlanok.jpg

Vegyük az alaphírt a 168 órából, bár ők is a Borsból vették át:

A Veresegyházi Medveotthonba kerül a méreginjekció elől megmentett négy romániai oroszlán. Hatalmas kifutójuk jelenleg is épül, így még nem tudták átszállítani őket – írta a Bors.

Az állatokat az érdi Noel Tanya tulajdonosa mentette meg tavasszal a biztos halál elől egy román cirkuszból. Kolonits Attila azonban csak ideiglenes szállást biztosíthat nekik, Magyarországon ugyanis csak állatkertben vagy rezervátumokban lehet legálisan oroszlánokat tartani. Az oroszlánok sorsát az pecsételte meg, hogy a romániai cirkuszoknak 2019. január 1. óta törvényileg tiltják, hogy vadállatokat tartsanak – emiatt rengeteg elefántot, zebrát, valamint sok oroszlánt altattak el.

A Noel tanyára került oroszlánok borzalmas állapotban volt: csontsoványak, bolhásak voltak, több állatnak még véreztek a sebei – írtuk korábban.

Mint az a medveotthon honlapjáról kiderül, az oroszlán-befogadásról a veresegyházi képviselő-testület döntött. A helyi műszaki, gazdasági ellátó szervezet (GAMESZ) felhívást tett közzé, miszerint „kérik mindazok szíves pénzbeli segítségét, akik jó szívvel adakoznak a megmentetett oroszlánok megfelelő helyének kialakítására.”

Az adományokat erre a bankszámlaszámra várják: K&H Bank10402991-00032023.” (168 óra)

Hát, ez első közelítésben egy jó hír, hiszen a négy öreg oroszlán megmenekült. Igaz, sok pénzbe kerülnek még, de megmenekültek, akinek van pénze, támogassa is a medveotthont, nagyon megérdemlik.

Aztán lássuk csak: igen, Romániában van ilyen törvény. Hát nálunk van-e? Nálunk még nincs, bár állandóan szóba kerül a dolog. Sőt, világszintű a vita: Szlovákiában korábban betiltották az állatok szerepeltetését, most állítólag újra engedélyezték, Mexikóban elkobozták az állatokat a társulatoktól, de amikor az állatok kezdtek elpusztulni az idegen közegben, visszaállították. Olaszországban hoztak egy rendelet, de teljes tiltás ott sincs. Nagy-Britanniában minden állat szerepeltetését megtiltották, Hollandiában már öt éve megtörtént ez. Egyedül Kína mentes a széthúzástól a kérdésben, a kínai cirkuszban ugyanis elvileg egyáltalán nem szerepel állat. Magyarországon petíciók harcolnak petíciókkal ez ügyben, majd meglátjuk, mi lesz.

Pedig valami mozdulni látszik, ugyanis a Hivatalos Értesítő pénteki számában megjelent egy hír, miszerint Kálser Miklós miniszter:

A cirkuszművészet megújítása és az új Nemzeti Cirkuszművészeti Központ elhelyezése céljából Fekete Pétert 2019. szeptember 1. napjától 2021. augusztus 31. napjáig tartó határozott időre miniszteri biztosnak nevezi ki.”

Fekete úr elsejéig még az EMMI kultúráért felelős államtitkára, úgy is, mint volt bűvész és cirkuszigazgató, tehát a jelek szerint Kásler talált egy még nála is nagyobb varázslót a mostani feladatára, őt meg visszaküldi a cirkuszba. Ami a szakmája, tehát végső soron nem is jár rosszul.

Akkor már ott is tartunk, hogy milyen lesz a nemzeti cirkuszművészet?

Ha már lesz központja neki.

Hát nemzeti, milyen legyen? És független minden korábbi, egyébként világhírű magyar cirkuszi produkciótól, ahogy én a dolgok mostani menetét ismerem.

Inkább el sem képzelem.

De térjünk vissza az oroszlánokhoz és a medvékhez. Elképzelem annak az értelmezését egyik és másik oldal sajtótermékeiben, miszerint az oroszlánok „románok” és a medvék „magyarok”.

Nem, nem képzelem el, és száradjon le a keze annak, aki olyan értelemben írja meg a hírt, hogy a vadállatoknak van nemzetiségük. (Pedig biztos, hogy lesz olyan tintakuli a honi pusztában). Az mondjuk biztos, hogy a két ország hadügyérei most kicsit vitatkoznak az úzvölgyi katonatemető miatt, számokon, alaprajzokon, de inkább ők vitatkozzanak, mint az emberek az utcán. Mindenképpen, a két ország képviselőinek veresegyházi találkozójától sokkal több békességet várok, mint a hadügyérek bukaresti és budapesti tárgyalásaitól, Veresegyházon legalább egyszerű, ragadozó vadállatok fognak találkozni, valószínűleg a legnagyobb békességben, ezt a gondolatot talán zárjuk is le, a kínálkozó párhuzam ijesztő volna.

Képzeljenek el egy felhergelt, bömbölő diplomatát a cirkusz porondján, amint tüzes karikákon ugrál át.

Na, ugye.

Ellenben adja magát a kérdés: mi lesz, ha Magyarországon is bevezetik a vadállatok cirkuszi szerepeltetésének tilalmát? Hiszen már négy oroszlán elhelyezésére és ellátására is gyűjtést kell indítani, nem cirmos kiscicák azok, szükségük van helyre, ételre, mindenfélére.

Nincs más megoldás: ha tömegével szorulnak majd elhelyezésre a cirkuszi állatok (szerencsére Magyarország nem akkora, hogy valódi tömegekről lehessen szó) állami kézbe kell venni az ellátásukat.

De az sok pénzbe fog kerülni. Elképzelem, ahogy az állatmenhelyek ügyét például elkezdik migrációs kérdésnek tekinteni, és mondjuk az Origo vagy a 888 tüzes vezércikkben támadja majd a hazánkra „elefánt- és oroszlánbőrbe bújva” támadó afrikai migráns hordákat, akik a mi pénzünkön élnek és semmit sem dolgoznak.

Afrikai az elefánt?

Afrikai.

Afrikai az oroszlán?

Afrikai.

Dolgoznak?

Dehogy dolgoznak, tilos nekik. Hiszen a cirkuszban sem léphetnek fel.

Akkor mi a megoldás?

Egyet látok: a nyugalmazott cirkuszi vadállatokat ki kell nevezni az Emmibe körülbelül osztályvezetőtől felfelé, ugyanis azt senki sem tagadhatja, miszerint ott nagyon értékes munka folyik. Kicsit zavaró lesz, hogy az intézmény neve „emberminisztérium”, de végső soron nem mindegy, ki foglalkozik az emberekkel? Ráadásul az állatok a cirkuszi múltnak köszönhetően sokkal engedelmesebbek, közreműködőbbek lesznek a párt- és állami vezetéssel, mint elődeik. Az így felszabaduló emberi munkaerőt pedig kiválóan lehetne alkalmazni az új Nemzeti Cirkuszművészeti Központban, mint artistákat.

Hiszen az állatoknak csak a cirkuszban tilos dolgozniuk, nem?

Az eredményen pedig senki sem fogja észrevenni a különbséget, a megoldás frappáns és magyaros, szóval minden rendben.

Na, tetszik látni?

Van politikamentes hír?

Van, csak beletesszük a politikát két perc gondolkodás után, akkor is, ha nem akarjuk.

Megette a fene ezt az egész világot, amondó volnék.


Szele Tamás

süti beállítások módosítása