Forgókínpad

Forgókínpad

Cserebere

2019. augusztus 21. - Szele Tamás

Kérem tisztelettel, úgy látom, teljes a bolondokháza Grönland-ügyben, tehát magamhoz kell ragadnom a kezdeményezést és rendet kell tennem, mint ez ügyben egyetlen erre hivatott személynek. Ja, hogy mitől lennék én erre hivatott? Mi közöm Grönlandhoz? Egészen pontosan annyi, amennyi Donald Trump elnöknek, aki utóbbi időben a jelek szerint Nanuknak képzeli magát, az eszkimónak.

dan_zaszlo.jpg

(Képükön: Dánia lobogója)

Illetve, még a filmre is rosszul emlékezhet, ugyanis Nanuk az Ungava-félszigeten élt, mely kanadai felségterület, nem Grönlandon. De mindegy is, egyelőre úgy gondolom, felajánlom én szolgálataimat a Dán Királyságnak ez ügyben, mert amint látom, nagyon szemtelenül viselkedik velük ez az ember, akinek ugyan a véletlen (vagy valami más) az ölébe pottyantotta a világ egyik legnagyobb hatalmát, de ép észt és jó modort nem adtak mellé.

Írok tehát egy levelet a dán királynőnek és a miniszterelnöknőnek, hátha szerződtetnek erre a feladatra, bár egy állandó diplomáciai megbízásért sem nagyon haragudnék.

Akkor lássunk neki. Íme:

Mélyen tisztelt II. Margit királyi felség

és mélyen tisztelt Mette Frederiksen miniszterelnök

Azért zavarom Önöket soraimmal, mert tudomásomra jutott, miként az egész világnak is, hogy az Amerikai Egyesült Államok elnöke valamiféle okból meg kívánja szerezni Grönland szigetét, mely azonban évszázadok óta a Dán Királyság szerves részét képezi. Trump elnök céljai majdnem nyilvánvalóak, a sarkvidéki hajózási utak felett kívánja megszerezni az ellenőrzést, ám eszközei egészen egyszerűen a diplomáciai párbeszéd minimális színvonalát sem ütik meg.

Ez kínos az Egyesült Államoknak, kínos Dániának és kínos mindenkinek, aki érintett az ügyben.

A legutóbbi információim szerint a két hét múlva tervezett dániai látogatását is lemondta – bár ez nem annyira kínos, legalábbis Dániának nem – mivel a szigetre tett vételi ajánlata az Önök bölcs belátása miatt elutasításra talált. Trump elnök a következő szavakat használta a Twitteren ez ügyben:

Dánia nagyon különleges ország, hihetetlen emberekkel, de tekintettel Mette Frederiksen miniszterelnök megjegyzéseire, miszerint nem érdekli őt Grönland megvásárlásának megvitatása, találkozónkat, ami két hét múlva lett volna, elhalasztjuk.”

Úgy gondolom, ez nem egy felnőtt és érett államférfi reakciója egy finom elutasításra. Önök tréfának tekintették az ajánlatát, és valóban, udvarias ember nem is tekinthetné egyébnek, mivel a másik opció csak az lehetne, hogy az Egyesült Államok elnökének teljesen elment az esze, bár az is lehet, hogy soha nem is volt neki. Ez egy makacs óvodás reakciója, aki a dackorszakát éli, és nem képes elhinni, hogy nem kaphat meg mindent a világon, de azt most rögtön. Egy serdületlen gyermek esetében még lenne remény, hogy kinövi ezt a periódust, ám Trump elnök életkorát tekintve erre kevés lehetőséget látok. A modern orvostudomány is csak akkor lenne képes segíteni rajta, ha hagyná, de erre sincs esély.

Fenséges és excellenciás asszonyaim, szívesen segítenék Önöknek megszabadulni ettől a makacs és modortalan embertől. Mégpediglen úgy, hogy ő maga akarja békén hagyni úgy Dániát, mint népét és vezetőit. Teszem ezt merő egy önzetlenségből, Dánia népe és történelme iránt érzett tiszteletből, habár némi honoráriumot sem utasítanék vissza, melynek módját és mértékét az Önök nagylelkűségére bízom.

Nagy kedvelője vagyok Dániának és történelmének Kékfogú Harald király korától napjainkig, és tudom, hogy ez a kis ország sosem hajolt meg a nagyhatalmak előtt, legyenek azok akár szomszédai, akár távolabbiak. Javasolnám, hogy most se tegye, semmiképpen – főleg, hogy nincs is erre szükség.

Amennyiben szabadulni kívánnak ennek a bárdolatlan embernek a zaklatásától, úgy tekintsük azt, miszerint Trump elnök alapvetően mégis üzletember, aki nem lát túl a pénz és a tőzsde világán. Grönlandra is vételi ajánlatot tett, mint egy hétvégi ház telkére. Úgy gondolom, nem volna botor lépés ezt a jellemvonását kihasználni.

Csak akkor hagy fel az erőszakoskodással, ha üzleti szempontból lehetetlen árat szabnak neki.

Javaslom tehát, hogy ajánlatára válaszolja azt a Dán Királyság, miszerint Grönland pénzért nem eladó, ámde szívesen elcserélik a területet az Egyesült Államok valamely részével.

Ez lehetne akár Alaszka, mely klimatikus szempontból sok hasonlóságot mutat Grönlanddal, és ásványkincsei komoly bevételt jelentenének Dánia számára.

Esetleg, ha nem ragaszkodnak a sarkköri klímához, kérhetnék az ásványkincsekben szegényebb, ám termékeny és sűrűn lakott Kaliforniát, mely a Szilícium-völggyel és Hollywooddal gazdagíthatná a dán koronát, ráadásul lakossága valószínűleg nem lázadna fel a washingtoninál sokkal liberálisabbnak mondható dán kormányzat ellen.

Netán, ha Trump alkudozni próbálna, és azt mondaná, hogy szigetért csak szigetet ad, félszigetet nem, lehetne követelni tőle Manhattan szigetét, melynek viszont gazdasági és kulturális élete számottevő. Itt hívnám fel a figyelmet a Metropolitan Museum, a Museum of Modern Arts és például a Guggenheim Museum műkincseire.

Ezek az ajánlatok legalább annyira abszurdok és humorosak, mint Trumpé, és mivel az Amerikai Egyesült Államok Alkotmánya nem teszi lehetővé sem az elnök, sem egyetlen más földi halandó számára, hogy az államszövetség területét akár a legkisebb mértékben is csökkentse (Aaron Burr rossz emlékű árulási kísérlete óta ez kifejezetten hazaárulásnak számít), Trump elnök maga fogja visszavonni méltatlan és ostoba ajánlatát, melyhez ez idő szerint annyira ragaszkodik.

Úgy sejtem, ez a válasz nemzetközi szinten is tetszést váltana ki a legtágabban értelmezett nagyvilág közönségéből, sőt, Dániával rokonszenvező hahotát is, és sokan éreznék úgy, hogy végre feladta valaki a leckét ennek az ostoba, felfuvalkodott hólyagnak.

Ha már viccelünk, mutassuk meg, mennyivel jobb a dán humor Trumpénál.

Mert komolyan tárgyalni erről az ostobaságról akár az Egyesült Államok elnökével, akár más hatalom vezetőjével, akár pedig egy tengeri rablóvezérrel lehetetlen volna.

Kérem, fontolják meg szerény javaslatomat, talán segít megoldani a mostani, kissé különösen alakuló helyzetet, és nemcsak megőrzi Dánia tekintélyét, de öregbítené is azt ez a riposzt.

Maradtam az Önök és a Dán Királyság őszinte és elkötelezett híve

a legmélyebb tisztelettel:

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása