Forgókínpad

Forgókínpad

KontéNERek

2020. február 28. - Szele Tamás

Az azért már biztos, hogy ki nyeri az eheti lottó ötöst, illetve kik. Dr. Magyar György és én, valahogy majd csak megoszlik kettőnk között a monstre nyeremény, én ugyan még abba is belemennék, hogy ő kapjon hatvan százalékot, én meg negyvenet, mert övé volt eredetileg az ötlet – de majd csak megosztozunk valahogy azon a pár fityingen.

Mármost onnét tudom én ilyen jól, hogy mi ütjük meg a főnyereményt, hogy tíz, illetve nyolc nappal ezelőtt előbb Magyar doktor úr, aztán én is viszonylag pontosan megjósoltuk, miszerint a kormány konténerbörtönök létesítésével fog enyhíteni a büntetésvégrehajtási intézetek zsúfoltságán. Akkor ez elég meredek ötletnek tűnt, még ha nem is egyedülállónak, példa nélkülinek a világon, a tegnapi kormányinfó óta viszont tudjuk, hogy eltaláltuk. Ehhez képest öt számot eltalálni gyerekjáték lesz, iskolakör: nekünk kettőnknek ezen a héten érdemes lesz lottózni. Az már mondjuk más kérdés, hogy ha pont mi nyerünk, a kormány valószínűleg hadat üzen a „lottóbizniszen nyerészkedő értelmiségnek”, és új alapokra helyezi törvényi úton a Szerencsejáték Zrt. működését (megtehetik még törvény nélkül is: az övék), de remélhetőleg ezt az utolsó nyereményt még kiadják nekünk, következő postacímem Nassau, Bahamas, balra a negyedik paradicsomi sziget.

Persze marháskodok – de lássuk, mit sikerült eltalálni és mit nem? 

Azt, hogy az új börtönök konténerekből fognak állni, mindenképpen. Gulyás Gergely tegnap világosan megmondta:

A kormány 30 milliárd forintot bocsátott a Belügyminisztérium rendelkezésére, amiből börtönöket építhetnek és csökkenthetik a zsúfoltságot – tért rá a következő témára Gulyás Gergely. Ezt részben mobilbörtönökkel lehet megvalósítani.

Gulyás hozzátette, hogy a mobilbörtön fogalma Magyarországon kívül is ismert, részben ezekkel kell megoldani, hogy a jelenleg 115 százalékos telítettség lecsökkenjen.

Ha és amennyiben mégis kártérítést kell fizetni a börtönzsúfoltság miatt, azt az áldozatok kapják, ez is szerepel az Igazságügyi Minisztérium előterjesztésében a börtönkártérítésekről.” (HVG) 

Tehát konténerbörtönök lesznek majd, csak mobilbörtönnek nevezik.

Oh de mi a név?
Mit rózsának hívunk, nevezzük azt
Akárhogy: olyan illatos marad.”

Legalábbis Shakespeare így fogalmazta azt, amit én meg úgy mondanék, hogy mit doboznak hívunk, doboz marad, mit börtönnek, az meg börtön. Mondjuk a kormány gyorsan akarhatott végezni ezzel a kényes üggyel, ha ugyanis nem a jogrend és a bírói függetlenség sárba tiprásának igényéről lett volna szó, eljátszhattak volna egy ideig azzal is, hogy a 115 százalékos telítettség nem bug, hanem feature, nem baj, hanem eredmény, és mint a sztahanovi munkaversenyben, lesz ez még önkéntes felajánlások alapján 150, sőt, 200 százalék is, Magyarország jobban teljesít!

Nagyon csinos kis vezércikkek születhettek volna ebben a témában, de sietni kellett, mondom: a jogtiprás nem tűrt halasztást. Illetve nem is jogot tiportak, hanem egész jogrendszert, a hatályos bírói ítéletek semmibe vételéről hoztak határozatot, valóságos törvény ez a törvény ellen. Ez nagyon fontos volt, mert így válhatott kétségtelenné, hogy azt tesznek, amit akarnak, Magyarországon a törvény többé nem törvény, a bíró nem bíró, csak az önkény az, aminek látszik. A NER amúgy is bajban van a törvény fogalmával, hiába vezetik jogvégzett emberek (igaz ugyan, hogy sosem praktizáltak), mert nem fogják fel, hogy a törvény általános és nem speciális jellegű legfőbb jogszabály, mely nem csak alkalmakra és személyekre vonatozik, hanem mindig hatályos és mindenkire érvényes. Ehhez képest tele vagyunk eseti helyzetekre hozott törvényekkel, amelyeknek többsége vissza fog ütni, inkább előbb, mint utóbb: ilyen ez a mostani börtöntörvény is.

Nos, látjuk, hogy azt sikerült eltalálni, miszerint konténerben lesznek az új börtönök, és nem is lehetne nagyon másképp megoldani az elhelyezést, mert a törvény szeptember 30-ig szabja meg a határidőt, akkorra kell visszaszorítani a BV-intézetek kihasználtságát maximum 100 százalékra.

Ennek lesznek buktatói különben, ugyanis az Országgyűlés eltekintett egy roppant lényeges ténykörülménytől, miszerint idén, még szeptember előtt lesz egy úgynevezett „nyár” nevű évszak is, mely a mi éghajlatunkon évről évre egyre melegebb mostanság. Mármost a tranzitzónákban eddig is úgy zajlott az élet, hogy a menekülteket éjjelre télen és nyáron egyaránt konténerekben helyezték el, csakhogy míg télen a fűtés olcsóbban kivitelezhető, nyáron a hűtéshez sok-sok légkondicionáló kellene, ami drága volna, így a kánikulai időszakot a menekültek nap közben rendszerint a hűtött közösségi terekben vészelik át, és éjjelre küldik vissza őket a konténerbe, amikor már hűvösebb van. Nyáron és nappal mérések szerint ezekben a konténernek nevezett dobozokban ötven Celsius fokra is felmehet a hőmérséklet, ami kibírhatatlan. Rabokat pedig – na jó, fogvatartottakat – nem lehet közösségi terekbe küldeni a hőség elől, őket őrizni kell, amennyire lehet, egymástól izoláltan, tehát a következő kártérítési perek hőguták miatt indulhatnának, de nem indulhatnak, mert felfüggesztettek minden kifizetést. Mondjuk attól még pereskedni lehet, csak legfeljebb a kártérítést nem látja egyhamar a felperes.

Ezt tehát sikerült eltalálnunk, javasolnám ezeknek a mobil BV-intézeteknek a „konté-NER” nevet, tökéletesen, röviden és érthetően írja le, miről is van szó. Mit nem találtunk el?

Az összeget. Ugyanis ez az egész méltatlan, jogtalan és helyenként ostoba történet Magyar doktor számításai szerint is, az én kalkulációm szerint is ki kéne jöjjön körülbelül tízmilliárdból. Ehhez képest a kormány harminc milliárdot szán rá, ami azért három közepes stadion vagy kilenc-tíz kilométer vasút Mészáros Lőrinctől: elég sokat hiányozhattak az elemi iskolai számtanórákról, ugyanis azért költik el ezt a harminc milliárdot, mert korábban kipereltek az államból kártérítésekre tízmilliárdot. Ha csak az eredetileg becsült tízmilliárdot költenék a mobilbörtönökre, akkor dupláznák a tétet, így, hogy mindösszesen negyvenmilliárdba kerül a börtönök túlzsúfoltsága az államnak, megnégyszerezték.

Hát, urak, ti se menjetek pókerezni, mert nadrág nélkül kerültök haza, lenyerik rólatok még azt is. Aki ennyire nem tud számolni, meg is érdemli.

Szóval, az összeget sikerült elhibáznunk a becslésnél, mentsen minket, miszerint mi a józan ész alapján kalkuláltunk.

Na, de ki tehet az egészről? Természetesen Soros. Orbán Viktor mai rádiónyilatkozatában rávilágított:

Összesen 12 ezer esetről van szó. „Ez egy biznisz”, meg kell állítani - jelentette ki a kormányfő, aki ebben az ügyben is nemzetközi vitára számít, és azt szeretné, ha Magyarország a legszélesebb egyetértésben vonulna fel.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy nem az ellenzék a fő politikai ellenfelük, hanem „Soros György és az ő világa”, ők sokkal nagyobb fenyegetést jelentenek az országra, a kormány munkájára nézve, mint az ellenzék. Hozzáfűzte: Sorosnak korábban három olyan nagyszabású akciója is volt, amellyel ki akarta fosztani az országot.

A végén mindig arról van szó, hogy a Soros György-féle pénzügyi birodalom hogyan tud befolyást szerezni kormányzati döntések fölött, amitől aztán pénzügyi előnyt remél” – mondta, sajnálatosnak nevezve, hogy „a magyar ellenzék összenőtt ezzel a Soros-féle rendszerrel”.

Soros Györgyöt és „csapatát”, az általa finanszírozott médiát, újságírókat, aktivistákat, NGO-kat úgy jellemezte, mint egy jól szervezett, civil ruhában lévő, de katonai logika alapján mozgatott szervezet, amely jól láthatóan központi kezdeményezésekre hadrendbe áll, témákat vesz fel és kormányokat támad meg.” (kormany.hu)

Ja, vagy úgy. Hát az már mindjárt más. Nem értettem, miért ülök ilyen kényelmetlenül, de most, hogy szólt a miniszterelnök, megnéztem, és rá van nőve a hátamra egy egész Soros György, alapítványostól, éjjel-nappal mögöttem áll, nem csoda, ha nyugtalanul hálok. Nehéz így forgolódni az ágyban. Néha adhatna valami pénzt is, de azt bezzeg nem szokott. Pedig teljesen civil vagyok, mi több, szervezetnek is mondhatnám azt, ami életben tartja a testemet – és mégsem kapok tőle egy vasat sem. Igaz, nem szoktam hadrendbe állni és nem mozgok katonai logika alapján, itt lehet a baj.

Tehát minden Soros, mindenhol, mindenben Soros lakik, Soros az Alfa és az Ómega, az első és az utolsó, a kezdet és a vég a magyar kormányfő szerint. Soros a konténer, Soros a rab, Soros a bíró, az ügyvéd, egyedül az ügyész nem Soros ebben a történetben.

Aminek lényege végső soron nem a kártérítések befagyasztása, hanem az a gesztus, amivel a magyar kormány megmutatta: neki a bírói ítélet sem számít, ők azt is felülírhatják. Mit nekik jog, mit nekik törvény, mit nekik Hekuba?

Embertelenek lesznek az új „mobilbörtönök”?

Azok és nyáron állandó lesz bennük a hőguta. Csak már perelni nem lehet miatta. Addigra hoznak törvényt a korábbi, saját törvényük ellen is.

Hogy ez nem jogalkotás, az is biztos, ez hisztérikus kapkodás, önmaguknak ellentmondó intézkedések sorozata.

Mindegy, én azért lottózni fogok.

A konténeres elhelyezést, a rabok dobozolását csak sikerült eltalálni.

Csak majd nagyon nehéz lesz megszokni a Bahamákon a helyi logikus és betartható törvényeket.


Szele Tamás

süti beállítások módosítása