Forgókínpad

Forgókínpad

Vonulás svédtornával

2020. május 28. - Szele Tamás

A mai délután egészen meglepő fordulatot hozhat a magyar rendvédelem történetében: ugyanis most először próbálnak Budapesten nyelvtani úton törvényt sérteni, ráadásul bejelentve, csoportosan és előre megfontolt szándékkal. Valószínűnek érzem azonban, hogy a rendőrség nem fogja értékelni a grammatikai finomságokat a Mi Hazánk tüntetésével kapcsolatban.

magyarlegios_1.png

Mindenki tud a hétvégén történt Deák téri kettős késelésről, és mindenki meg is döbbent az események kapcsán, melyeket itt és most nem érdemes sem elemezni, sem részletezni, ugyanis... ugyanis ez egy bűncselekmény volt, ittas és erősen felindult állapotban elkövetve, melynek részleteiről talán még a szükségesnél is többet tudunk és még annál is több róla a találgatás. Nézetem szerint, bár jó néhány kocsmát meglátogattam már életemben és láttam már verekedéseket is ezekben a műintézetekben, késelés esetén alapvetően nem számít, hogy hívták a bicskázó keresztanyja ángya térgye kalácsának cirmos kiscicáját kisgyermek korában, sőt, még az sem számít, milyen származású. Mármint a törvény előtt nem: ha a walesi herceg késel, a walesi herceget helyezik vád alá, ha más, akkor mást

A Mi Hazánk azonban egész politikai demonstrációt épített – meglepő gyorsasággal – az elkövető vélelmezett roma származására. Jellemző a magyar belpolitikára, hogy sokan ezzel szemben másféle származásúnak vélelmezik az elkövetőt, az pedig fel sem merül, hiszen Magyarországon vagyunk, hogy abszolút nem az a fontos, milyen származású, ilyen, olyan, esetleg mindkettő vagy egyik sem, az számít, hogy szúrt-e. Szúrt, rendőrkézen van, innentől a törvény dolga, mihez kezd vele.

Persze a Mi Hazánk szerint nem, és ezért hirdettek valamit ma délutánra az Országos Roma Önkormányzat székháza elé, este hatra. Szándékosan írom, hogy valamit, ugyanis a várható események attól függenek szerintük, hogy mi ez a gyülekezés. Ugyanis ők elvben „felvonulásnak” és „kegyeleti megemlékezésnek” nevezik (úgy gondolják, találkoznak ott, majd átvonulnak a Deák térre, ahol beszédek hangzanak el „a bűnözés ellen”, követelik majd kedvenc mániájukat, a szibériai bérrabtartást, esetleg a halálbüntetés visszaállítását is, majd mindenki rendben hazamegy – legalábbis azt állítják, hogy így gondolják). Az viszonylag valószínű, hogy ha már a Dohány utcában tartják a találkozót, ez a gyülekezet nem fog szó nélkül elmenni a zsinagóga mellett, ami éppen útba esik számukra, szóval ezt a menetet biztosítani kell, nincs mese, jobban mondva a világot kell biztosítani a menettől. Csak hát: egy pillanat, engedélyezettek egyáltalán a politikai gyűlések?

Nem, jelenleg tilalmasok. Illetve, tilos ötszáz főnél nagyobb és ötszáz főnél kisebb rendezvényt tartani, arról nem szólnak az intézkedések, mi a helyzet a pont ötszáz fős eseményekkel, habár igen nagy fegyelem és gondosság volna szükséges ahhoz, hogy bármin, akár ezen az eseményen is egészen pontosan ötszázan vegyenek részt, se többen, se kevesebben.

A politikai gyűlések ugyan nem engedélyezettek, de ezzel szemben kegyeleti rendezvényeket mértékkel szabad tartani: ezért volt hát olyan nagyon fontos, hogy még az esemény plakátján is „megemlékezésnek” nevezzék a demonstrációt. Meglehetősen különös megemlékezés az, amelyen politikai beszédek hangzanak el és a halálbüntetést meg a szibériai bérrabtartást követelik, de erre már mondhatják, hogy ők így gyászolnak.

Mondhatják, de nem a rendőrségnek. A rendvédelmi szervek ugyanis azt nyilatkozták, hogy eljutott hozzájuk egy „kegyeleti megmozdulásról” szóló elektronikus levél, de azt a legjobb indulattal sem nevezhetik a gyülekezési hatósághoz történő bejelentésnek. Sőt, nekik az a véleményük, hogy ez bizony gyűlés, így közleményt adtak ki az ügyben. Lássuk.

A BRFK tájékoztatása az Országos Roma Önkormányzat épülete elé meghirdetett gyűlésről.

Az egyik politikai párt vezető tisztségviselője – egy internetes híroldalon - 2020. május 28-án 18 órára egy rendezvényt hirdetett meg az Országos Roma Önkormányzat (Budapest VII. kerület, Dohány utca 76.) épülete elé, amelyről egy kegyeleti megmozdulásnak nevezett elektronikus tájékoztató levél érkezett a Budapesti Rendőr-főkapitányságra, amely nem minősül a gyülekezési hatósághoz történő bejelentésnek.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság megítélése szerint a tervezett rendezvény a Gyülekezési törvény hatálya alá tartozó gyűlésnek minősül.

A rendezvényt megtartani szándékozó politikai párt vezető tisztségviselőit a Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatta a veszélyhelyzetben, mint különleges jogrendben a rendezvényekre vonatkozó hatályos szabályozásról.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság fontosnak tartja tájékoztatni a lakosságot arról, hogy a veszélyhelyzetben, mint különleges jogrendben kihirdetett intézkedések körében, a rendezvények megtartásával kapcsolatban továbbra is hatályban van a 46/2020. (III.16.) Korm. rendelet.

A hivatkozott rendelet vonatkozó pontja alapján: „rendezvény helyszínén a résztvevők számától és a rendezvény helyszínétől függetlenül tilos tartózkodni. Gyűlés helyszínén tartózkodás tilos.”

A fenti Korm. rendelet 7. §-a alapján, aki veszélyhelyzet idején rendezvény helyszínén tartózkodik, szabálysértést követ el.

A rendőrség felhívja a figyelmet a jogkövető magatartásra.” (Police.hu)

Ez világos beszéd: ne tessék odamenni, mert tilos, aki mégis odamegy, szabálysértési eljárást kockáztat. Már magának a demonstrációnak is meglehetősen kegyeletsértő a jellege – az elhunytak, áldozatok családja nagy valószínűséggel nem kívánná politikai célokra használni vagy felajánlani ezt a tragédiát – de tekintettel a hatályos rendelkezésekre, nem is lenne szabad megtartani.

Rendben, és mit szól ehhez a Mi Hazánk?

Ha a rendőrség ki tudott bocsátani egy közleményt, ők is képesek erre. De még milyen cifrát írtak! Lássuk azt is.

A rendőrségi félretájékoztatás ellenére megtartja …bűnözés elleni felvonulását a Mi Hazánk

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat biztosításával tartja meg a …bűnözés elleni felvonulását, illetve kegyeleti megemlékezését a Mi Hazánk Mozgalom, mely a belügyminisztert a BRFK álláspontjának felülvizsgálatára és inkább a …bűnözőkkel szembeni fellépésre kéri. Amennyiben a helyszínen megjelenőket mégis távozásra szólítják fel, s a közös vonulást a rendőrség nem biztosítja, úgy mindenki egyénileg sétálhat át a Deák téri mécsesgyújtásra, a Kresz szabályainak betartásával.

Nem engedélyezi a rendőrség a Deák téri kettős gyilkosság miatt szervezett tüntetést” – írja címében a 24.hu, és több másik balliberális médium közölte ezt, míg a tüntetés alaphírét nem, ahogy a Mi Hazánk megnyilatkozásait is rendre elhallgatják. Valójában a rendőrségnek soha nem is kell engedélyeznie a tüntetéseket, azokat pusztán be kell jelenteni, de egy kegyeleti megemlékezésnél még az sem szükséges. „A Budapesti Rendőr-főkapitányság megítélése szerint a tervezett rendezvény a Gyülekezési törvény hatálya alá tartozó gyűlésnek minősül” – írta most a hatóság, valójában azonban nem, ahogy a keresztállítási rendezvényeinkről is csak tájékoztatni szoktuk a rendőrséget, azokat sem minősítik a Gyt. hatálya alá tartozó gyűlésnek. Ahogy most temetések is tarthatók, ugyanúgy azokhoz köthető kegyeleti megemlékezések is, s ahogy az „eltérő kultúrájúak” szokásait tiszteletben tartja a rendőrség, úgy a mi kegyeleti megemlékezésünk sajátos részleteit is tolerálnia kell.

A Mi Hazánk felkérte a részvevőket, hogy viseljenek maszkot, és figyelni kell a szükséges távolságtartásra is. Dr. Gaudi-Nagy Tamás vezetésével jogvédelmi biztosítást nyújt a rendezvényen az NJSZ, de bízunk benne, hogy nem kerül sor rendőrségi túlkapásra.

A Becsület napi megemlékezéseket politikai indokkal betiltó és a homoszexuális propagandafelvonulásokat garázdasággal együtt is tudomásul vevő Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitánytól nem meglepő a mostani beavatkozási kísérlet, de a Mi Hazánk szerint inkább a …bűnözőkkel vagy azokkal a drogterjesztőkkel kellene foglalkoznia, akiket már egy kisiskolás is megtalál, de a rendőrség nem.”

Ez már valóban a törvény és a jog csűrése-csavarása: a hatóságok világosan megmondták, hogy aki odamegy, semmi jóra nem számíthat, és ezzel a közleménnyel valósággal rá is kényszerítik a rendőröket arra, hogy lépjenek fel az illegális vonulás ellen. Ezek után tényleg nem tehet mást a karhatalom, minthogy szétoszlatja a megjelenőket, szép szóval vagy erőszakkal, hiszen provokálják őket. Ez nem egy átlagos demonstráció, nyugalmas időkben: valami miatt életbevágóan fontos a minimális támogatottságú törpepártnak, hogy pont most fusson bele egy tömegoszlatásba. Ebből senki sem tud most már jól kijönni, se a résztvevők, se a rendőrök, és haszna csakis a pártvezetésnek lehet a kialakuló botrányból, ami valamivel ismertebbé teszi a nevüket az eddiginél. A Mi Hazánknak rendszerint nincs szerencséje a tömegrendezvényeivel: akárhová hirdetik meg azokat, akármilyen alkalomból, a résztvevőknél többen szoktak lenni az ellentüntetők is, a biztosítást végző rendőrök is, de nem egyszer a sajtó tudósítani kivonuló munkatársai is. Általában szánalmasra sikerülnek ezek a nagy garral beharangozott események, nincs a világnak az a Leni Riefenstahlja, aki tömegnek tudná fényképezni a túlméretes sityakokban megjelenő Nemzeti Légiót, de akkor minek erőltetik? Mi az a rejtelmes hátszél, ami ezt a pártnak is alig nevezhető lélekvesztőt hajtja?

Nem tudom, csak gondolom. Hogyan is szokott szavazni a Mi Hazánk néhány képviselője a Parlamentben? Mindig a kormánnyal, sohasem ellenük. Azt nem értem, hogy mitől nevezik magukat ez esetben ellenzéknek, de látjuk, ők mindent másképp neveznek, a vonulást is megemlékezésnek hívják. Ha nem tör ki a világjárvány, kik volnának most a kormánypropaganda legfőbb célpontjai? A gyöngyöspatai per eredménye miatt: a romák. Akik ellen most demonstrál(na) a Mi Hazánk. Hát igen, könnyű a kisegérnek az elefánt hátán kiabálnia: „De jól dübörgünk!”

Tehát látunk (vagy remélem, nem látunk) ma délután egy kegyeleti megemlékezésnek nevezett szélsőjobboldali vonulást, ami egyébiránt be van tiltva.

Ha látjuk, akkor látni fogunk majd egy oszlatásnak nevezett rendőri akciót is, amely miatt majd nagyon fel lesznek háborodva a résztvevők és úgy tesznek majd, mintha váratlanul érte volna őket a dolgok ilyetén fordulata.

Ha ők nevezhetik másként a tüntetésüket, a rendőrség is nevezhetné szabadtéri sporteseménynek az akcióját, mert svédtorna várható.

Akárhogyan is alakulnak a dolgok: azt mondanám, a békeszerető ember kerülje a várható események helyszíneit ma este hat után.

Este meglátjuk, mi lesz.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása