Forgókínpad

Forgókínpad

Népszavazások kora

2020. október 19. - Szele Tamás

Megint úgy jártam, mint aki elmegy horgászni, de hal helyett máig harcoló német tengeralattjárót fog. Esetleg japánt. Azt nem tudom, mennyire nagy fogás ez, de mindenképpen érdekes, legfeljebb jó lesz ócskavasnak, beolvasztani, ott nem hagyom semmiképp sem. De menjünk szépen, sorban, mert sosem érünk a végére.

nepszavazas1.png

Az egész azzal kezdődött, hogy elém került Toroczkai László egyik bejelentése, miszerint a Mi Hazánk népszavazást kezdeményez, „El a kezekkel a gyerekektől!” címmel az „LMBTQ-propaganda” kitiltásáért a tanintézetekből. Hát, sokat gondolkodhattak a dolgon, elkophatott harminc Magyar Nemzet, míg a homlokára csapott a nagyonellenzéki párt vezetése (melynek képviselői sosem mulasztják el, hogy a kormány mellett szavazzanak, ez valami jobbikos örökség lehet náluk, de az sincs kizárva, hogy nem örökség, csak ökörség), és felkiáltottak: „Ez az, ami megdobja a népszerűségünket, özönleni fog a nép!” Nem is olyan friss a hír, ma négy napja jelentette be ezt Toroczkai sajtótájékoztatón, mely kitűnt a többi, hasonló médiaesemény közül néptelenségével, írásban csak a párt lapja, a Magyar Jelen számolt be róla. De még abból is csak annyi derül ki, hogy nem mond a pártelnök semmi újat, egy négyéves ásotthalmi rendelkezésre hivatkozik, amit betiltottak azóta minden jogi fórumon, egy kétéves sajtóbotrányra, aminek a magva már akkor is koholmány volt – akkor lássuk, hogyan fogalmazták ezt meg a népszavazási kezdeményezésben, hogyan van odaírva, lássuk a medvét!

toroczkai_tajekoztat.jpg

De hol lehet megnézni? Mert a sajtóban nem, ott – említettem – csak nyomai vannak.

Akkor irány a Nemzeti Választási Iroda oldala, azon is az idei országos népszavazási kezdeményezések lajstroma, abban benne kell legyen. 

Nincs benne, ami csak egyet jelenthet: nem is kezdeményezték egyelőre a kezdeményezést. Most még csak beszélnek róla, aztán hívnak egy íródeákot, tollba mondják neki, mikor alkalmas és azt az iratot adják be. Egyszer és majd: mondom, amikor alkalmatos, addig is lehet róla beszélni.

Nem fakadtam el sírva bánatomban, mert végső soron egy hülyeséggel kevesebb, a témakörről meg úgyis kimondta már a Kúria is, az Alkotmánybíróság is már évekkel ezelőtt, hogy nem szabad vele foglalkozni. Majd amikor beadódik, hamar el is utasítódik, akkor lesz majd egy újabb sajtótájékoztató hasonlóan népes közönség előtt az ügyben és kész. Senki nem mondhatja, hogy nem zajlik a pártélet a Mi Hazánknál.

Hanem, ha már ott voltam, körülnéztem a többi népszavazási kezdeményezés között, amiket idén adtak be, lám csak, mennyi van, milyenek?

Jelentem: sok van és igen csodálatosak.

Kezdjük azon, hogy ha a Toroczkai-félét is hozzájuk veszem, idén kereken negyven kezdeményezést adtak be az NVB-hez, ami azt jelenti, hogy mivel októberben vagyunk, egyenletes eloszlással számolva 2020-ban hetente kellett volna népszavazzon Hunnia. Ami költségben sem kevés, de gondoljunk már bele, polgárok: nem lett volna egy szabad hétvégénk sem. Mindegyikre esett volna egy referendum.

Persze a valós eloszlás nem egyenletes, mert például októberre eddig is hét-nyolc népszavazás esne, pedig hol van még a hó vége? Szeptemberre hat, augusztusra is, szóval ha komolyan vennénk a direkt demokráciát, mint Svájcban és minden felmerülő kérdésben megrendeznénk a referendumot, nem úsznánk meg naptárreform nélkül. Méghozzá gyökeresen kéne megváltoztassuk a kalendáriumot, ki kéne nevezni pár hétköznapot hétvégének, aztán majd ledolgoznánk őket a nemzeti ünnepeken. Csak épp nincs is annyi nemzeti ünnepünk, amennyit csúsztatni kéne.

Mondjuk a közvetlen demokráciát lehetne komolyabban venni, szó se róla, de a benyújtott kezdeményezések nagy részét nehezen. Előre szólok: önkényesen fogok mazsolázni a kérdések között, ugyanis hagynám most a pártpolitikát, nem, mintha a politikusok kíméletet érdemelnének, csibészek ők is, de másféle csibészek, mint akik most a járványügyet lovagolnák. Akkor lássuk a színesebb, tarkább kezdeményezéseket, kérdéseket!

Rögtön elsőként jöjjön a Magyar Munkáspárt (a Thürmer-féle) négyes csomagja, október 15-éről.

thurmer_1.jpg

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés módosítsa a köznevelési törvényt úgy, hogy Magyarországon a tankötelezettség újra 18 éves korig tartson?”

Egyetért-e Ön azzal, hogy a milliárdosok különadóval járuljanak hozzá a koronavírus járvány költségeihez?”

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés törvényben szabályozza, hogy a magyarországi politikai pártok költségvetési támogatásban ne részesüljenek?”

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Alaptörvény, Szabadság és felelősség rész, XX. cikk (1) ,,Mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez” alapján, mindenki számára elérhető, ingyenes, államilag biztosított egészségügy legyen?”

Nem kell nagy ész hozzá, hogy lássuk: az iskolakötelezettséget kivéve egyik kérdésben sem lehetséges a törvény és az alaptörvény szerint népszavazást tartani, azt meg ilyen távoktatásos, járványos időkben nem fogják hosszabbítgatni. Ennyi esze meg bőven van Thürmer Gyulának: ez a kezdeményezés csak arra jó, amire a Mi Hazánké, vagyis, hogy elhitesse, a Magyar Munkáspártban zajlik a pártélet és lázas tevékenység folyik. Menjünk tovább.

Egyetért Ön azzal, hogy koronavírus elleni védőoltásra senkit ne lehessen kötelezni, és annak hiánya miatt ne lehessen büntetni és korlátozni?”

Ejnye már, hiszen ez a dr. Gődény-Seres Mária-féle kérdés, ahogy nézem, pont Seres Mária Civil Mozgalma adta be, ugyanaznap, mint Thürmerék, október 15-én. Velük már foglalkoztam korábban, nagyon újra akarják kezdeni az adatgyűjtést, az nem világos, hogy ki a történet gazdája: a Civil Mozgalom vagy a Közös Nevező párt? Esetleg kalákában intézik az ügyeiket, mint jó elvtársak, összefogva. Van nekik egy augusztusi referendum-csomagjuk is, nézzük csak meg! Abban ugyanazon a napon, augusztus 27-én öt kérdést nyújtottak be, éspedig:

Egyetért Ön azzal, hogy a személyes szabadságot járvány miatt ne lehessen korlátozni?”

Egyetért Ön azzal, hogy védőoltásra senkit ne lehessen kötelezni, és annak hiánya miatt ne lehessen büntetni vagy korlátozni sem?”

Egyetért Ön azzal, hogy szájmaszk viselésre senkit ne lehessen kötelezni, és annak hiánya miatt ne lehessen büntetni vagy korlátozni sem?”

Egyetért Ön azzal, hogy a pártok és a pártalapítványok a 2022. évtől kezdődően csak akkor kapják meg a nekik adható költségvetési juttatásokat, ha az előző évi teljes és részletes pénzügyi elszámolásukat, minden bevételüket és kiadásukat az érintett partnerekkel együtt teljesen nyilvánossá és átláthatóvá teszik?”

Egyetért Ön azzal, hogy a pártok és a pártalapítványok a 2022. évtől kezdődően mindig 1 évvel később, utólag kapják meg a nekik adható költségvetési juttatásokat?”

Ez mind a Civil Mozgalom nevén fut, és csak az utolsó kettő nehezen érhető: valami olyasmit sejtek a bokorban, hogy az elszámolni nem tudó pártokat lehessen törlesztés helyett megszüntetni, úgyis csinálnak másikat. De hogy felültek a járványvonatra, az már biztos, sőt, ők akarnak lenni a masiniszták a mozdonyon. Ülnek azon mások is, mindenféle magánszemélyek, kell oda fűtő is. Lássuk a példákat (most csak járvány- és konteóügyben):

Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés törvényben mondja ki, hogy William Henry Gates, a 440 5th Ave N., Seattle. WA 98109, Amerikai Egyesült Államok címére bejegyzett Bill és Melinda Gates Alapítvány egyik tulajdonosa nemkívánatos személy Magyarországon?”

Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés törvényben mondja ki, hogy dr Ledia Lazeri, az Egészségügyi Világszervezet magyarországi képviselője nemkívánatos személy Magyarországon?”

Ezek szeptember 21-i kérdések Bátor Viktor Arnold magánszemélytől, aki feltehetőleg, de nem bizonyosan azonos azzal a Bátor Viktorral, aki a máig élő „Vírusmentesítés” Facebook-csoportban július 25-ére „Vedd le a maszkod” címmel flashmobot rendezett a Westendben, a közönség nem eltúlzott érdeklődésétől kísérve. Az esemény lényege a következő lett volna:

Várunk szeretettel Július 25-én, szombaton, 13:00-kor, a Westend Ferdinánd téri bejárata előtti területen.
Maszk nélkül térünk be a plázába egyszerre, csoportosan.
Egyből lemegyünk a mozgólépcsőn az ételudvarra, azon keresztül haladva elmegyünk a szökőkút mellett majd haladunk egyenesen tovább egész a vízesésig ami az egész vonulás végpontja. Az útidő kb. 10-15 perc miközben hangosan kiáltozzuk, hogy „VEDD LE A MASZKOD”, kinevetjük aki nem veszi le és megtapsoljuk aki leveszi.”

Nos, nem sikerült túl népesre, ebből sem lett tömegmozgalom, és a rendezvény utáni sörözéshez sem lett volna érdemes különtermet foglalni valahol: a résztvevők lazán elfértek volna egy szeparéban. Van még egy magánszemélyünk, bizonyos Váradi Barna, akiről egy kis utánanézés során kiderült, hogy ő eredetileg Csibi Barna, csak megváltoztatta a nevét bizonyos okok miatt, ő régi motoros, mármint a szélsőjobbon, nem is részletezném a viselt dolgait, míg nem muszáj – de lássuk, ő milyen kérdéseket kezdeményezett?

Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés törvényben mondja ki, hogy emberiesség elleni bűncselekménynek minősül a génmódosított nukleinsav alapú vakcina igénybevételének kötelező előírása?”

Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés törvényben mondja ki, hogy emberiesség elleni bűncselekménynek minősül az orrot és szájat eltakaró orvosi eszköz, arcmaszk használatától függővé tenni egyéni szabadságjogok, úgymint tömegközlekedési eszköz használata, javak vásárlása és szolgáltatások igénybevétele gyakorlását?”

Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés törvényben mondja ki, hogy az Egészségügyi Világszervezet által 2020. március 11-én világjárványnak nyilvánított új koronavírus okozta járvány nem minősül a Magyarország Alaptörvénye 53. cikk (1) szerinti élet-és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapásnak, ezért rá hivatkozva a Kormány nem hirdethet veszélyhelyzetet?”

Ezek sem nagyon mások, mint a többi, csak ezeken látszik: a szerző magányos farkas, amint Bátor Viktor Arnold is az lehet, nem tartoznak a Civil Mozgalom – Közös Nevező tengelyhez, partizánok ezek, nem egyeztettek a hadvezetéssel.

Akkor lássuk, mi az eredmény. Ebből az összesítésből kihagytam minden olyan kezdeményezést, amit akár csak kicsit is komolyan lehet venni, ami reális kérdésekre vonatkozik és amiben akár lehetne is a törvények szerint népszavazást tartani.

Mégis az jön ki, hogy negyven kezdeményezésből tizenhat teljes ostobaságokra, sült bolondságokra vonatkozik, és vagy megszállottak adták be őket, akiknek megzavarták a fejét a konteók, vagy ellenkezőleg, nagyon is ravasz emberek, akik adatokat gyűjtenek, melyeket az aláírásgyűjtés során kapnak majd meg, aztán a kamupártok alapításától azok fenntartásáig, jelöltállításáig mindenre felhasználják. A másik idetartozó kérdéscsoport az, amelyik a politikai tevékenység látszata kedvéért került az NVB elé: hogy lehessen róluk beszélni, nyilatkozni. Hogy történjen valami.

Szóval, a népszavazási kezdeményezéseink negyven százaléka álkérdés, és ez nincs jól, nagyon nincs, mert mi van, ha egyszer tényleg népszavazást kell majd tartani, csak addigra lejáratták az intézményt a futóbolondok a mániáikkal?

Összehasonlításként megnéztem a tavalyi kezdeményezések listáját.

Egyetlen ilyen álkérdés sincs közöttük.

Egy sem.

Igaz, tavaly nem volt világjárvány, de úgy sejtem, a valódi ok inkább az, hogy távolabb voltunk a 2022-es választásoktól.

Nem kellett még annyira az adat.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása