Forgókínpad

Forgókínpad

Teszt-tisztázás

2020. november 01. - Szele Tamás

 

Akkor tisztázzunk pár dolgot, vagy legalábbis próbálkozzunk meg vele, ugyanis a tágabban értelmezett nagyközönség és közvélemény megint olyan magyaros lovasakrobatikát kezd bemutatni minden nyilvános fórumon, hogy ahhoz a Puszta-ötös kismiska: igaz, abban csak öt ló hátán kell megmaradni, itt egy lónak szokás esni egyik oldaláról a másikra, de folyamatosan.

merkely1.jpg

A szlovákiai önkéntes tesztelőkről van szó. Az alaphír úgy szól – a 24.hu nyomán - hogy:

Hazánk 200 egészségügyi dolgozóval segíti a hétvégi szlovákiai országos tesztelést Ivan Korčok szlovák kül- és EU-ügyekért felelős miniszter Twitter-posztja szerint. A miniszter azt írta: noha csak 50 embert kértek, 200 embert küld Magyarország, amit megköszönt Szijjártó Péternek. A bejegyzés szerint Komáromban, Léván, Nyitrán és Tőketerebesen segédkeznek majd a magyarok. (…) A szlovák miniszter posztjából nem derül ki, honnan érkeznek a magyar önkéntesek, de a 444 értesülései szerint több hazai egészségügyi intézményben és felsőoktatási intézményben toboroznak önkénteseket.”

Most, dologidőben?” – hördül fel a közvélemény, és tényleg jó a kérdés, miszerint honnan kerül elő ez a kétszáz önkéntes, mikor minden egészségügyi dolgozó annyira túl van terhelve, hogy a Magyar Orvosi Kamara tegnapi levele szerint, melyet Pintér Sándor belügyminiszternek írtak:

A vírus további drámai terjedése várható. A kórházban és lélegeztetőgépen lévő betegek száma egyre nő, a Covid-osztályok kritikus állapotú betegeit már szemészek, pszichiáterek és fogorvosok látják el. A kormány intézkedései váratnak magukra. Olyan helyzetbe hozzák az orvostársadalmat, ami nem csupán méltatlan, hanem a biztonságos betegellátást veszélyezteti.”

Ez a két hír zaklatta fel a közönséget, éspedig azért, mert nagyjából egy időben kerültek nyilvánosságra, és a legegyszerűbb gondolkodás szerint valóban úgy néz ki, mintha a kormány külföldre küldené az orvosainkat, ápolóinkat.

A kormány ugyan vastagon vétkes a járványügy ezer bajában, de nem küld külföldre orvost, ápolót, sőt. Nagy hiba volt Szijjártó külminiszter részéről elfogadni a szlovák kormánytag köszönetét, ugyanis így valóban azt játszotta el, mintha neki, illetve a mostani magyar kormánynak volna köszönhető a segítség, holott a világon semmit sem tettek érte azon kívül, hogy nem tiltották meg és adtak a közlekedéshez pár rendőrségi buszt. Akkor gombolyítsuk le szépen ezt a hírt, ne szétvágjuk magyaros szokás szerint a gordiuszi csomót, hanem bontsuk ki, nagyobb munka, de megéri.

  1. Kik ezek az önkéntesek és honnan kerültek elő?

Ezt Dr. Merkely Béla Facebook-posztjából tudhatjuk meg, máshol alig említik, idézzük azt is (függetlenül attól, mennyire szeretjük vagy nem szeretjük egyéb viselt dolgai miatt Merkely doktort):

Ma hajnali 3 órakor útjukra engedtük a Semmelweis Egyetem olyan hatod éves orvostanhallgatóit, ötödéves fogorvostan-hallgatóit, rezidenseit, valamint PhD hallgatóit és szakdolgozóit Szlovákiába, akik a HUNCOVER országos reprezentatív és a mindennapi tesztelésben is kivették már a részüket!
A lelkes Semmelweis Polgárok az új típusú koronavírus rohamos terjedése miatt felvidéki lakossági szűrésében fognak részt venni a hétvége folyamán.
Mérhetetlenül büszke vagyok, hogy kevesebb, mint 1 napon belül jelentkezett 154 csillogó szemű Semmelweis Polgár a szabadidejüket feláldozva, s készen álltak az azonnali indulásra.
A gyors szervezést köszönöm a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzatnak, valamint természetesen minden önkéntesnek az áldozatos munkájukat! Vasárnap este várunk haza Benneteket!”

Mit tudunk meg innen? Azt, hogy nem végzett orvosok mentek és nem is egészségügyi szakdolgozók, hanem orvostanhallgatók. Akik nem végeztek még, ráadásul maguktól mentek. Egyeseknek közülük van már némi gyakorlatuk a tesztelésben, mert részt vettek a H-UNCOVER (tehát nem HUNCOVER, de ez most nem fontos) országos reprezentatív felmérésében. Mi is ez? A honlapja szerint:

2020. május 1. és május 16. között négy orvosi egyetem és a Központi Statisztikai Hivatal együttműködésével valósult meg a H-UNCOVER országos felmérés, melynek célja az volt, hogy reprezentatív országos klinikai járványügyi felméréssel objektív keresztmetszeti képet adjon a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek, átfertőzöttek valós számáról. A felmérésben a KSH által vett véletlenszerű kiválasztással képzett minta alapján, a magánháztartásokban élő, 14 éves és idősebb személyek közül 17 787 fő meghívásos módon vehetett részt az ország egész területéről. A meghívott személyek az ország megfelelő korú lakosságát reprezentálták. Ez azt jelenti, hogy a mintába került minden egyes személy egy előre meghatározott részét reprezentálta a népességnek.”

Szóval májusban teszteltek, nem most. És mivel még nem egészségügyi alkalmazottak egyelőre, nem lehet őket Orbán Viktor szavait idézve „átvezényelni”. Hogy is mondta?

Sok embert kellett átvezényelni, nem a családjával, van tehát sok baj van, ez nem egy könnyű élet, egy ilyen katonaélet tulajdonképpen.”

Csakhogy ők egyelőre még nem tartoznak a törvény hatálya alá, nem is végeztek még. Önkéntesek.

  1. Miért nem Magyarországon tesztelnek?

Erre a legegyszerűbb a válasz: azért, mert Magyarországon nincs tömeges tesztelés. Fél tőle a kormány, mint ördög a szenteltvíztől, hiszen egyrészt pénzbe kerülne, másrészt véletlenül kiderülhetne belőle a valós helyzet, hiszen egy tömeges tesztelésben rengetegen vesznek részt, nem lehet titkot tartani, és akkor nagy lenne a baj. Nem véletlen, hogy még az általánosan ingyenes tesztelés gondolatát is mereven elutasítják, olyanokat beszélnek hivatalosan, hogy „a legtöbb tesztelés ingyenes” – akinek sok az ideje, megpróbálkozhat egy ilyennel, de még a leginkább rászorulókhoz sem mindig jutnak el a mentők, és nem csak az ember hiányzik hozzá, de a teszt is, a labor is, szóval nem olyan egyszerű ez. Azonban a legfőbb oka annak, hogy az orvostanhallgatók nem Magyarországon vizsgálnak az, hogy nálunk hivatalosan nincs tömeges tesztelés.

  1. Mennyire önkéntesek?

Amennyire tudható, teljesen, bár nem pusztán az emberszeretet motiválja őket, hanem az az ezer euró is fejenként, amit ezért a segítségért a szlovák kormány ígért. Nekik ígérte, remélhetőleg a kezükbe is adja, mert ha a magyar kormányszerveken keresztül küldik, nem látnak belőle egy vörös centet sem. Valahol el fog maradni az a pénz, ahogy a dolgokat ismerem. Nézzünk magunkba: ha egy olyan külföldi munkáért, amit el tudunk végezni, bár kissé kockázatos, két napra ezer eurót ígérnének nekünk, hányan akadnának közülünk, akik ezt büszkén elutasítanák – pláne, hogy itthon ezt a tevékenységet jelenleg még jóval kevesebbért sem végezhetnénk? Tehát nem, nem mi fizetjük, nem a magyar kormány, nem a magyar adózók, hanem a szlovák, az sem az adóbevételeiből, hanem az uniós támogatásból, a magyar kormány maximum ráteheti a kezét, bár ez az ő mércéjükkel villamospénz, nem több 73,55 millió forintnál a teljes összeg. Egy stadion árának az egy századát sem éri el.

  1. Nem hozhatják haza a fertőzést?

Egyelőre van nekünk sajátunk is, meglepne, ha Magyarország jobban állna bármelyik szomszédjánál. Ellenben az már kiderült, hogy hozni még nem hoztak, de egyikük már vitt koronavírust, éspedig Érsekújvárra – mint Otokar Klein, a város polgármestere a Parameter.sk-nak elárulta:

Paradox módon ez is egy kicsit bonyolította a helyzetünket az elején, mivel az egyikük tesztje pozitív lett, de mostanra helyreállt minden. Értékelem a segítségüket és egyúttal a lakosok fegyelmezettségét, türelmét és óvatosságát.”

  1. Akkor tehát mi is történt valójában?

Valójában annyi történt, amennyi oda van írva: kétszáz orvostanhallgató jó pénzért elvállalt a szomszédos Szlovákiában egy olyan alaposan megfizetett két napos munkát, önkéntes alapon, amit nálunk akármilyen pocsék is a helyzet, jelenleg még nem végezhetne. Ez a kormánynak köszönhető, ugyanis rengeteg kormány csinált politikát a világjárványból, melyik így, melyik úgy, a miénk is többféleképpen, de kevés helyen része a kormány törekvéseinek a tömeges tesztelés teljes elutasítása. Bár, Észak-Koreában például igen.

Tehát most ezek az önkéntesek nem „loptak el” Magyarországtól semmit a világon, a munkaerejüket sem, mert itthon tömegesen nem tesztelhetnének, és a kórházakban sem, végzettség híján. Én sem mehetek be egy laborba azzal, hogy jöttem segíteni, mert ismereteim, végzettségem és képességeim alapján maximum kávét főzhetnék az ott dolgozóknak, nincs megfelelő diplomám. Vészhelyzetben természetesen nem csak megengedett, de szükséges is az orvostanhallgatók bevetése, csak a magyar politika görcsösen tagadja ennek még a lehetőségét is.

Az különösen jellemző, hogy ez a kormány viszont learatja a babérokat, melyekért csak pár rendőrségi buszt adott, kölcsönbe: nem csodálkoznék, ha pár kitüntetést is kiosztana magának alkalomadtán a Külügy, még ha semmi érdemük nincs is ebben az akcióban. Már azon kívül, hogy nem tiltották meg.

Lássuk a mai statisztikát, az előbb érkeztek meg az adatok.

3878 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 79 199 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 69 beteg, így az elhunytak száma 1819 főre emelkedett, 20 078-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 57 302 fő. Az aktív fertőzöttek 25 százaléka, az elhunytak 33 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. Kórházban 4205 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 306 ember van lélegeztetőgépen.

Nem kéne elgondolkodni azon a tömeges tesztelésen, kérem?

És ha bevezetnék, lenne kétszáz olyan emberünk is, aki már művelt ilyesmit.

Bocsánat, csak ötlet volt.

Tudom, hogy szó sem lehet róla.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása