Forgókínpad

Forgókínpad

Véres hétfő

2020. november 03. - Szele Tamás

Ebben a pár sorban megpróbáljuk összefoglalni, amit eddig ember egyáltalán tudhat a tegnap esti, Bécsben lezajlott terrortámadásról: nem ígérhetjük, hogy tiszta képet tudunk adni az eseményekről, főleg azért nem, mert még a szemtanúk is egymásnak ellentmondóan nyilatkoznak és a jelek szerint az illetékes hatóságok sem kívánják túlzásba vinni a közlékenységet.

cimlapra.jpg

Aminek természetesen megvan a maga oka, legalább egy de inkább több támadót is kereshetnek még: ilyenkor a karhatalom nem fog élő közvetítést adni a lépéseiről, hiszen sikerre törekszik.

A sajtómunkás dolga viszont ebben a helyzetben olyan, mint a régész munkája: tegyük fel, valamikor hétezer évvel ezelőtt, ami azért nem tegnap volt, eltörik egy szép, nagy vonaldíszes kerámiaedény. A háziasszony összesepri a cserepeit, már amennyire tőle telik, kihajítja a szemétdombra. Közben eltűnik a vonaldíszes kerámia kultúrája, történik egy csomó minden, mostanság megtalálják a szemétdombot. Megtalálják a cserepeket is, olyan ezer darabot, és a régésznek ránézésre meg kéne mondania, ez egy edény volt-e vagy több, és milyen méretűek, fajtájúak, sőt, ha lehet, össze is kéne rakni az egészet pillanatok alatt. Hát ilyen a terrorcselekményekről írt hírösszefoglaló is, csak nem cseréppel van dolgunk, hanem információtöredékekkel, melyek közül sok nem is illik ebbe az edénybe, sok tán nem is cserép, vagyis információ, hanem tévedés, hazugság, bármi... na, kezdjük el illesztgetni azokat a darabkákat.

Hivatalos rendőrségi közlések szerint négy polgári személy meghalt, többen pedig megsebesültek, amikor bizonyos merénylők hétfő este tüzet nyitottak Bécs első kerületében, a Seitenstettengassén fekvő központi zsinagógánál. Hat helyszínen hajtottak végre támadást, egy támadót rendőrök lőttek le. Több merénylőt őrizetbe vettek (egyes esetekben kiderült, hogy nem merénylőkről volt szó), több másikat pedig még keresnek. A bevetés még mindig tart, a rendőrség különleges egységei folytatják a hajtóvadászatot a merénylők után. Éjjel egyre egyetlen terrorista maradt szökésben.

A zsinagógában, lévén, hogy már régen véget ért az esti ima, senki sem tartózkodott, zárva is volt, mint azt Oskar Deutsch, a bécsi izraelita hitközség elnöke megerősítette.

A bécsi rendőrség gyorsaságára, felkészültségére jellemző, hogy a támadás este 20:00-kor kezdődött, és az egyik támadót már 20:09-kor ártalmatlanították, hogy szakkifejezéssel mondjam, miszerint lelőtték. A halottról kiderült, hogy az Iszlám Állam szimpatizánsa volt, házkutatást is tartottak lakóhelyén. Különben sorozatlövő fegyver volt nála, és megtévesztésként bombamellényhez hasonló felszerelést viselt.

Sőt: kiderült mostanra a neve és háttere is. Mint az MTI írja:

Bécsben született és nevelkedett a hétfő esti terrortámadás egyik elkövetője, akit a rendőrök lelőttek – írta a Falter című osztrák hetilap szerkesztője, Florian Klenk a Twitteren kedden.

A húszéves Kurtin S. albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak. A rendőrség úgy véli, nem ő tervelhette ki a merényletet – tette hozzá Klenk, informátorai megnevezése nélkül. A férfit az osztrák hírszerzés is ismerte, mert egyike volt annak a 90 osztrák iszlamistának, aki Szíriába akart utazni.”

Súlyosbítja a helyzetet, hogy Ausztriában a vendéglátóipari egységek tegnap éjfélkor kellett bezárjanak, és sokan akarták kihasználni az utolsó estét még egy vacsorára, italra a városban – a környéken sok vendéglő, terasz, kávézó, bár található, melyeket támadás ért. Az időpont kiválasztása a terrorcselekmény gondos megtervezettségére utal – habár ezen kívül semmi más nem utal erre.

Eddig négy civil halálát erősítették meg: két férfi és két nő halt meg. Az ötödik halott az a merénylő, akiről korábban szót ejtettünk.

Hányan lehettek a támadók? Az este még hét terroristáról volt szó, ez pár órán keresztül felment nyolcra, azonban Harald Sörös, az osztrák belügyminisztérium szóvivője úgy fogalmazott, hogy „legalább négy elkövető” lehetett. Ezek szerint még három támadót keresnek. A bécsi rendőrség nyomatékosan felkért mindenkit, hogy ha készített a támadásról felvételt, fotót, videót, azt ne a közösségi oldalakra töltse fel, hanem küldje el nekik: ennek következtében ma reggelig körülbelül húszezer felvételt kaptak, melyet egy 35 fős elemzőcsoport vizsgál át. Világos, hogy a húszezerből ha húsz készült a helyszíneken, már jó: de mi viszi rá a közönséget, hogy így vezesse félre azokat az embereket, hatóságokat, akiktől ebben a kritikus helyzetben a tulajdon védelmüket várják el? Ha csak nem a terorristák akarják túlterhelni ezen az úton a rendőrség elemzőit, persze.

A CNN híradása szerint Bécs külvárosaiban nem fokozott a rendőri jelenlét és nem állítottak fel ellenőrző pontokat, azonban a belváros tele van állig felfegyverzett rendőrökkel, akik valószínűleg a terület átfésülését végzik. (Annyit tennék hozzá magánemberként, hogy az, amit egy civil tudósító lát, távolról sem jelenti az intézkedések összességét). Az osztrák belügyminiszter, Karl Nehammer minden bécsit arra kért, hogy kedden lehetőleg maradjon otthon. Szemtanúk beszámolója szerint így is tesznek: kicsi a forgalom, a metrók, elővárosi járatok szinte üresek. Ez azért is könnyen megoldható, mert rendkívüliiskolai szünetet rendeltek el.

A rendőri akció zajlik. Több tucat mentőautó, rendőrségi és katonai jármű látható a helyszínen. Legalább ezer rendőr és katona van szolgálatban. Megerősítették a közintézmények védelmét, melyet egyes információk szerint katonai egységek látnak el, így tehermentesítve a rendőri alakulatokat.

Rövid, de érdekes epizód az Index alapján:

Lehet, hogy egy idős nőnek és egy rendőrnek is az életét mentette meg két török MMA-harcos Bécsben a hétfői terrortámadás alatt. Mikail Özen és Recep Tayyip Gultekinrövid időre tűnik fel a hétfő esti lövöldözésről készített egyik videófelvételen. Ezen Özent hallani, amint a társával együtt fedezéket keres. Gütelkin később az Anadolu török hírügynökségnek elmesélte, hogy éppen a belvárosban jártak, amikor meghallották a közelben felhangzó lövéseket. Elindultak a zaj felé, és meg is pillantották az egyik terroristát, amint tüzet nyit a járókelőkre. Egyik áldozatának, egy sérült nőnek a segítségére siettek, és sikerült is bevinniük egy biztonságos fedezéknek számító étterembe. Éppen kifelé jöttek, amikor a terrorista rájuk fogta a fegyverét, és lőtt. Gütelkin ekkor a földre vetette magát, de így is eltalálta egy fegyvergolyó, a lába sérült meg. Végül Özennel együtt el tudtak menekülni, kocsiba vágták magukat, és a legközelebbi rendőrőrsre hajtottak.

Később Gütelkin sérülése ellenére segítettek egy rendőrnek is, akit a szemük láttára zajló tűzharcban lőtt meg az egyik terrorista. Ezt a rendőrt ők menekítették ki a golyózáporból, és vitték be a kórházba.” (Index)

Ausztria csütörtökig tartó nemzeti gyászt hirdetett.

Eddig tart az, amit biztosan tudunk, megbízható forrásokból, ezek a megerősített hírek.

Kering még száz meg nem erősített információ és legalább ezer, amiről látszik, hogy nem igaz: ezekkel mi nem foglalkozunk, bár tanulságos lenne annak elemzése is, hogy ki mit hazudik a történtekről. Talán legközelebb: ma a tényekre szorítkoztunk.

Ami innentől következik, az már az én elmélkedésem az eseményekről.

Először is állapítsuk meg, hogy a terrortámadás célpontja vagy a zsinagóga volt – vagy nem. Miért is mondom ezt? Azért, mert lövöldözések helyszínei Bécs a helyiek által „Bermuda-háromszögnek” nevezett városrészében voltak, ami Pesten körülbelül a bulinegyednek felel meg. Ha valahol, hát ezen a területen egészen biztos volt, hogy tegnap este, az általános vendéglátóipari zárás előtt tömeg lesz, sokan akarnak még enni, inni egyet. Néhányuknak ez az utolsó lett. Az, hogy az egyetlen ismert elkövető, az albán származású Kurtin S. köthető az Iszlám Államhoz, erősíti az antiszemita motivációt, az azonban, hogy a zsinagógát nem támadták például robbantással – aminek, hogy cinikus legyek, a hírértéke is nagy lett volna – ara mutat, hogy vagy nem az volt a fő célpont, vagy teljesen más természetű terrortámadással van dolgunk, mint ahogy elsőre gondolnánk.

A terrortámadások motivációja külön tudomány tárgya, melyhez nem értek és nem is próbálok úgy tenni, mintha értenék, de a józan ész ezt a tegnapi eseménysorozatot támadásként teljesen értelmetlennek találja, ellenben társadalmi reakciót kiváltó provokációként és esetleg politikai eszközként lehet valami értelme.

A nemzetközi helyzet ugyanis talán még kivételesebb, mint az osztrák belpolitikai állapotok: jelen pillanatban megjósolhatatlan, ki nyeri meg az amerikai elnökválasztásokat, de abban bizonyosak lehetünk, hogy a vesztes nem fog az eddig megszokott és elfogadott módon belenyugodni a helyzetbe és gratulálni a győztesnek, amennyiben kicsi lesz a két jelöltre leadott szavazatok közötti különbség. Ennek következtében – ha csak nem szenved ez egyik fél döntő, földcsuszamlásszerű, megkérdőjelezhetetlen vereséget – az amerikai külpolitika hetekig nem tudja majd mihez tartani magát, míg le nem zajlanak a szükséges vizsgálatok. Ez többek között Donald Trump kézi vezérlésű külpolitikájának is köszönhető, de pillanatnyilag az a lényeg, hogy megbillenhet a világ nagyhatalmi egyensúlya, és ebben a helyzetben sok olyan törekvést sikerülhet érvényre juttatni, ami egyébként lehetetlen volna egy éber és tettre kész Egyesült Államok esetén. Épp ezért vannak a világpolitikának olyan szereplői, akiknek érdeke az Egyesült Államok destabilizálása. Ha mindemellé egy értelmetlennek tűnő terrorhullám destabilizálja vagy radikális rendvédelmi intézkedésekre kényszeríti a katonailag azért nem olyan komoly erővel bíró, gazdaságilag-politikailag viszont annál fontosabb Európai Uniót is, tehát mi is a magunk bajával kell foglalkozzunk, kiesünk pár dobásra, a többi játékos oda lép a táblán, ahová épp akar, és miután a helyükre kerülnek a dolgok, teljesen új szituációval kell szembenéznie az euroatlanti régiónak. Szóval, ez is állhat a terrorhullám mögött.

Meg az is lehet, hogy nem, és kizárólag az Iszlám Állam áll mögötte: nem lehet egyelőre felelősen kijelenteni semmit sem.

Zárásként: semmi bizonyosat nem tudunk, csak egyet, és ezt Sebastian Kurz jelentette ki:

Nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni a terroristáktól, és minden eszközzel határozottan fellépünk az ilyen támadások ellen.”

A mostani eszközök igen határozottaknak tűnnek.

Nos, a következő pár napban érdekes dolgok fognak kiderülni, annyi biztos.

De hogy ezért valaki felelni fog: az biztos.

Reméljük, jól sikerül összerakni a cserepeket, és kiderül, miféle edény ez.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása